Šta je novo?

EPS račun preko neta

Na ovaj popust

Prilozi

• eps.jpg
    eps.jpg
    14.9 KB · Pregleda: 132
O ovome nije bilo reci ili jednostavno sam propustio...

Mozda neka posebna kategorija potrosaca...

I ja
1000046081.jpg

Mozda sabiraju novi popust i popust za ugrozene potrosace?

To sabiraju.

Energetski ugrožen kupac je onaj koji živi u jednom stanu i ne poseduje nijednu stambenu jedinicu osim one u kojoj živi. Granica za jednočlano domaćinstvo je 40 kvadrata za dvočlano do 58, za tročlano do 66, za četvoročlano do 74, za petočlano do 87 i za ono koje broji šest ili više članova do 96 kvadrata.

Jel stigao nekome racun za prosli mesec? Obicno bude oko 3-4 u mesecu, evo danas 7mi, a ja ga i dalje nemam
Da dodam, daljinsko mi je ocitavanje vec 2 godine u nazad I Beograd je u pitanju

Jel stigao nekome racun za prosli mesec? Obicno bude oko 3-4 u mesecu, evo danas 7mi, a ja ga i dalje nemam
Da dodam, daljinsko mi je ocitavanje vec 2 godine u nazad I Beograd je u pitanju
isto pitanje sam postavio na prosloj strani... definitivno kasne ovaj mesec

isto pitanje sam postavio na prosloj strani... definitivno kasne ovaj mesec
Jesi ali si napisao "od kad su poceli sa daljinskim ocitavanjem" a meni daljinski ocitavaju preko 2 godine i nije bilo ovakvog kasnjenja, odnosno jeste ono jednom kada su imali neki problem pa se pomerio i rok placanja racuna.
Mada ko zna kakav su kolaps sad napravili sa tim racunima.

Meni danas stigao na mail. sam citam vec 4 meseca, prijavio stanje 1.
Dobar i racun 692kW 9000 izaslo

Pa ovo je tipa 2 miliona gradjana!?

Energetski ugrožen kupac je onaj koji živi u jednom stanu i ne poseduje nijednu stambenu jedinicu osim one u kojoj živi. Granica za jednočlano domaćinstvo je 40 kvadrata za dvočlano do 58, za tročlano do 66, za četvoročlano do 74, za petočlano do 87 i za ono koje broji šest ili više članova do 96 kvadrata.

Računaju se i prihodi po članu domaćinstva, nisu kvadrati I broj članova jedini kriterijum.

Ма да, али свако има неку кућицу на селу...

Ja dobio račun za Oktobar, sve po starom 5% popusta za redovnu uplatu i 50 din. za e-račun. (uplate vršim do 10. u mesecu već godinama) 1762597493112.png
3000 din kojekakvi nameti :rolleyes:

Poslednja izmena:
Prvi put mi se desilo da kalkulator nije izračunao kako treba, prikazao mi je ~100 dinara nižu sumu u poređenju sa onom koja je stigla.

Koliki ti je obračunski period? Na novom kalkulatoru je fiksiran na 30 dana, što utiče na raspodelu potrošnje po zonama. Pisao sam već o tome na drugoj temi, mada je svakako poznata stvar. Primera radi, sa periodom od 30 dana ide ti 350 kWh u zelenu zonu. Ako je kraći, npr. 29 dana, u zelenu ide samo 338, za 28 dana 327, i tako dalje. To se verovatno tebi desilo, da ti je kraći period od 30 dana, pa je više kWh otišlo u plavu zonu. Važi, naravno, i suprotno, ako ti je duži period, više imaš zelene zone, npr. 362 za 31 dan. Jedan dan zapravo pomera granicu zelene i plave zone za 11,67 kWh (zaokruženo, naravno), a između plave i crvene za 40 kWh. To je navedeno i na samom računu i baš je glupo što novi kalkulator (dostupan ovde) nema mogućnost odabira broja dana. Stari je, naravno, imao (dostupan je ovde), a čak je i ažuriran na aktuelni cenovnik, ali se iz nekog razloga pokvario nakon objave novog, pa sada ne računa obračunsku snagu kako treba. To, doduše, može lako i ručno da se ispravi, pa na kraju ispada da je stari kalkulator korisniji, upravo zbog te raspodele po zonama.

Koliki ti je obračunski period? Na novom kalkulatoru je fiksiran na 30 dana, što utiče na raspodelu potrošnje po zonama.

Piše da je 31 dan, 440 kWh. Nebitno, tih 100 dinara ne pravi neku razliku, samo se nije dešavalo proteklih 6-7 meseci otkad pratim pa sam zato pomenuo.

Takođe jedna zanimljiva stvar, prethodnih meseci sam potrošnju računao po monofaznom sistemu da bi mi prikazalo tačnu sumu, iako je brojilo trofazno. Sada, kada izaberem monofazno, cifra je znatno manja nego realna koja je samo za 100 dinara uvećana u odnosu na trofaznu po kalkulatoru.

Uvek neka konfuzija sa EPS-om.

Kalkulator je svakako dobar, ali izgleda da kod tebe postoji nešto posebno. Teško je to utvrditi napamet, ali možemo da pokušamo ako si zainteresovan. Zgodno je što si u drugoj temi napisao da ti je potrošnja 254 VT i 186 NT. Za obračunski period od 31 dan, trebalo bi da ti raspodela bude sledeća, pa ti vidi da li je tako na računu (ako nije, neka je greška u njemu):

Zelena zonaPlava zonaObe zone
Viša tarifa20945254
Niža tarifa15333186
Obe tarife36278440

Ovo je nezavisno od vrste priključka, koja ti zapravo nije ni važna. Zanima te samo obračunska snaga, koja se određuje na osnovu odobrene snage i potrošnje. Za ovu potrošnju i neki klasičan trofazni priključak sa odobrenom snagom 17,25 (takvi su mahom u domaćinstvima u mojoj okolini) obračunska snaga bi bila 11,04 (promotivno umanjena). Svakako su ti obe vrednosti (i odobrena i obračunska) prikazane na računu, pa se njima vodiš i tačnu treba da izabereš i na kalkulatoru.

1000041206.jpg

Sve je kako si napisao, ali je cifra na kalkulatoru 5.669 nasuprot realnoj od 5.728. Šta je sa ovih 59 dinara - ne znam :)

Poslednja izmena:
To je to, sa tvojim računom je sve u redu. Što se tiče kalkulatora, izgleda da previše očekuješ. Ni stari ni novi nemaju mogućnost da prikažu popuste, koji u tvom slučaju iznose 166,59 dinara (sabrano 116,59 za plaćanje u roku i 50,00 za elektronski račun). Zbog toga nikako ne bi mogao da namestiš da ti prikažu tačan iznos, što ti je sada 5.728,61. Kalkulator u teoriji može da ti da tačan iznos samo ako nemaš nikakav popust. Što se tiče prakse, očigledno si koristio novi kalkulator, koji ti je dodatno pogrešno obračunao raspodelu po zonama jer smatra da je obračunski period fiksno 30 dana, a kod tebe je sada 31. Zato on izračunava 5.645,68 (ti, doduše, navodiš 5.669, ne znam otkud), što je za nijansu manje od stvarne cene.

To je u suštini i dovoljno dobro, nije strašna razlika, ali ako baš hoćeš tačno, morao bi malo da se pomučiš. Umesto novog kalkulatora, uđeš na stari i upišeš sve što treba. On će ti tačno napisati sve sem obračunske snage. Ispravno će stajati 2.009,24 kao cena više zelene tarife, 367,72 kao cena niže zelene, 648,91 kao cena više plave, 118,97 kao cena niže plave, 160,67 kao trošak garantovanog snabdevača, 352,44 kao naknada za podsticaj, 6,60 kao naknada za unapređenje. Obračunska snaga ne valja, nju će ti izračunati kao 1725 × 60,8947 ≈ 105.043,36. Jasno je da je tih nerealnih 1725 nastalo uklanjanjem zareza iz odobrene snage 17,25, pa ćeš to morati ručno da zameniš sa 11,04, što je u konačnici 11,04 × 60,8947 ≈ 672,28, kako i stoji na tvom računu. I to je fiksni izdatak za tebe koji napuštaš zelenu zonu. Ako bi kojim slučajem ostao u njoj, obračunska snaga se smanjuje na 6,90, pa je taj trošak 6,90 × 60,8947 ≈ 420,17.

Sada kada imaš sve troškove, samo ih sabereš i od njih oduzmeš popuste: 2.009,24 + 367,72 + 648,91 + 118,97 + 160,67 + 352,44 + 6,60 + 672,28 - 116,59 - 50,00 = 4170,24. I stvarno, ovaj iznos odgovara osnovici za obračun akcize sa tvog računa. Uzmeš 7,5% toga i dobijaš akcizu 312,77. U zbiru je to 4.483,01 i to je osnovica za PDV. Uzmeš 20% od toga i dobijaš PDV 896,60. U zbiru je to 5.379,61 i to je ispravno zaduženje sa tvog računa. Konačan iznos od 5.728,61 dobijaš dodavanjem medijske takse od 349,00 dinara. I to je to, sve je na mestu.

Da sumiram, problem je što kalkulatori ne uzimaju u obzir popuste, pri čemu stari dodatno ne računa obračunsku snagu kako treba, a novi fiksira broj dana na trideset. Primoran si zato da sam računaš tačan iznos ako te unapred zanima. Nije strašno, većinu vrednosti ti sam sračuna stari kalkulator, a može i novi ako se pogodi da ti je period tridesetodnevni. Nadam se, ipak, da će brzo dodati funkcionalnost odabira broja dana u novom kalkulatoru, jer je stvarno mnogo čudno što toga trenutno nema. Ni za popuste ne bi bilo teško da dodaju polje u koje bismo sami mogli da upišemo koji su naši, pa da se tako dobije sasvim tačno predviđanje, ali to iz nekog razloga nikad nije moglo, uvek je moralo ručno.

Vrh Dno