Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Da, poprilično hladniji nego prošle godine, moj grafikon sa sensor community merača za mesec oktobar, mislim da smo grejali od 29.9:

1762015261736.png

Konačno rešili bag sa ubacivanjem slika u ED Srbija aplikaciji - više ih ne rotira za 90° :)

I tek sad videh može da se promeni naziv mernog mesta što je bolje/lakše posebno ko ima više brojila...

Poslednja izmena:
Kad pomenu kalkulator, fascinantno mi je da na novom nema mogućnost da se odabere broj dana obračunskog perioda, fiksno je 30. A važan je, baš zato što utiče na raspodelu po zonama potrošnje. Postoji i dalje stari kalkulator, gde se to može odabrati, pa se on može iskoristiti za tu raspodelu (dobro računa čak i crvenu zonu), ali iz nekog razloga više ne radi sasvim kako treba jer zanemaruje zarez u obračunskoj snazi, a i olakšicu koja postoji za trofazna brojila. Konkretno, koja god da je odobrena snaga, treba da se računa kao da je 6,90. Pokvareni stari kalkulator, međutim, od 6,90 napravi 690, od 17,25 ispadne 1725 i tako dalje. Ostalo je okej, pa mi on ispada bolji za domaćinstva kod kojih su zone kritične.
Po novom kalkulatoru koja cena treba da se upise za visu odnosno nizu tarifu?

Inace smo ga i mi dobro očepili ovaj mesec
VT 160
NT 457

Dobra je cena na oba linkovana kalkulatora, npr. 9,6136 za kWh više tarife zelene zone i slično. Ovde imaš i zvaničan cenovnik, ako te to zanima. Dobra je i raspodela po zonama, npr. crvena kreće od 1201 kWh i slično. Stari kalkulator je, dakle, ažuriran na novi cenovnik pre nego što su objavili novi, tako da su s te strane oba okej. Problem je samo što novi nema mogućnost odabira broja dana obračunskog perioda, dok se stari iz nekog razloga pokvario i ne računa odobrenu snagu kako treba.

Sada nijedan nije kompletan, ali je stari bolji za granične slučajeve poput tvog (odnosno svakog ko napušta zelenu zonu), gde se 617 kWh može podeliti na mnogo načina. Novi kalkulator podrazumeva 30 dana i staviće ti uvek fiksno 350 kWh u zelenu zonu, a to može biti i više ili manje zapravo, npr. 338 za 29 dana, 362 za 31 dan, itd.

Ne, ja koristim ovo ali nije ažurirano na nove cene:

sad računao ¨peške¨ pošto sam uzeo stanje jutros, ja svakako ne šaljem jer se očitava daljinski.
Ima EPS i svoj kalkulator

Ne mogu edit, prozjumer kalkulator kaže:
1762077037360.png

E sad pitanje, vidim da je obračunska snaga i dalje po potrošnji (11,04) a imam odobrenu 17,25, zar nisu rekli da sad ide po odobrenoj bez obzira na potrošnju?

@Stock, da nisi možda ovog puta isekao (kropovao) slike ili ih na neki drugi način izmenio? To rešava ovaj uobičajen problem, jer se onda resetuju metapodaci, koji bune aplikaciju.

Nisam, samo je slikano drugim telefonom ovaj put. :)
Mada je i sa njim prošli put bilo problema sa rotacijom...

Nije mi jasno, pa moram da vas pitam... Kakve veze ima da li je slika rotirana ili ne?

Upravo sam i ja ovo hteo da pitam. Tolika diskusija o tome, a kakve veze ima? I da je skroz obrnuta, šta koga briga?

Ne bi trebalo da ima, ali eto, bude ti malo glupo što šalješ rotiranu sliku, hahah. A i korisno je znati/reći zašto se to dešava, jer to govori o tome kakva je apikacija. Ja svakako sve svoje slike kropujem, ne samo zbog rotiranja. Između ostalog, bolji je fokus na većoj daljini, ali onda ima viška na slici, pa ga isecanjem uklonim. Takođe, tako je znatno manja veličina slike. U prvim verzijama aplikacije bez isecanja (ili promene rezolucije, ali lakše je iseći) čak nisam ni mogao da pošaljem, jer je aplikacija imala ograničenje veličine slike koju prihvata.

Screenshot_20251104_004447_Chrome.png

facepalm GIF

Kod mene se malopre promenilo iz 31. oktobra na 4. novembar, ali i dalje nema računa. Pada mi na pamet da su ovog meseca sporiji i oprezniji zbog novih popusta.

Pada mi na pamet da su ovog meseca sporiji i oprezniji zbog novih popusta.
Malo sam ovde bio nedorečen. Nisu samo novi popusti nego i cene, hahah. Treba sve to isproveravati na nekom uzorku.

Tebi je 3. novembar datum izdavanja, pa se zato prikazuje sa podacima datiranim na 4. novembar, dan kasnije. Nama ga očigledno još nisu izdali, ali dobro, stići će kad-tad.

Takodje ne dolazi mi racun na e-mail zbog smesni 50.
I to su sad ukinuli. Samo za elektronsku dostavu više nema ništa, ali ako se istovremeno primi elektronski račun i plati do 20. u mesecu, popust je 7% umesto redovnih 5%. Dodatnih 2% biće osetno veće od 50 dinara onima koji upadaju u crvenu zonu, mada je njima i račun svakako osetno veći. Ja uvek ostajem u zelenoj, pa ću otprilike biti na istom. Na poslednjem računu mi piše da ću plaćanjem na vreme dobiti popust 143. Ako je to 5%, onda 2% ispada 57 dinara, što je malko više od fiksnih 50, a još moram da platim ranije.

Malo sam ovde bio nedorečen. Nisu samo novi popusti nego i cene, hahah. Treba sve to isproveravati na nekom uzorku.

Tebi je 3. novembar datum izdavanja, pa se zato prikazuje sa podacima datiranim na 4. novembar, dan kasnije. Nama ga očigledno još nisu izdali, ali dobro, stići će kad-tad.

I to su sad ukinuli. Samo za elektronsku dostavu više nema ništa, ali ako se istovremeno primi elektronski račun i plati do 20. u mesecu, popust je 7% umesto redovnih 5%. Dodatnih 2% biće osetno veće od 50 dinara onima koji upadaju u crvenu zonu, mada je njima i račun svakako osetno veći. Ja uvek ostajem u zelenoj, pa ću otprilike biti na istom. Na poslednjem računu mi piše da ću plaćanjem na vreme dobiti popust 143. Ako je to 5%, onda 2% ispada 57 dinara, što je malko više od fiksnih 50, a još moram da platim ranije.
A znas li mozda imam li ja taj popust ako sam u pretplati 50.000 i necu imati uplatu pre 20og narednih 3-4 meseca negde?Da li se to automatski racuna kao placanje pre 20og jer imam izmiren odma racun fakticki.

Nema razloga da se ne računa, isto kao što si i dosad dobijao 5%. Tad je čak i formulacija na računu drugačija, umesto "uplatom ostvarujete popust" (u budućnosti) piše "preplatom ste ostvarili popust" (već se desilo, samo se čeka sledeći račun da bi se prikazao). Suština je da račun bude namiren pre roka, tj. da oni taj novac dobiju ranije. Preplata im još više odgovara.

Nema razloga da se ne računa, isto kao što si i dosad dobijao 5%. Tad je čak i formulacija na računu drugačija, umesto "uplatom ostvarujete popust" (u budućnosti) piše "preplatom ste ostvarili popust" (već se desilo, samo se čeka sledeći račun da bi se prikazao). Suština je da račun bude namiren pre roka, tj. da oni taj novac dobiju ranije. Preplata im još više odgovara.
Super,hvala.

Neće da vam daju popust 7% 🤣
Pojavili su mi se računi u međuvremenu i srećom si u pravu. 🤣 Ispostavlja se da novi popusti važe tek od sledećeg meseca. Najavljivali su da važe od računa za oktobar, pa su još krajem septembra u to ime dodatno pritiskali ljude da postanu samočitači za ovaj od 6%, ali ipak ništa od toga. Mada može da im prođe i kao igra rečima, važe od oktobarskog računa u smislu da se prvi put na njemu pojavljuju tri mogućnosti (stvarno su tabelarno navedene i objašnjene), a tek na novembarskom se neka od njih može realizovati.

Bilo kako bilo, ja se konkretno ne bunim, zato kažem da si srećom u pravu, hahah. A zašto, pa imam dva brojila. U prethodnoj poruci sam pomenuo gradsko, gde živim, i tu sam otprilike na nuli. Konkretno sad imam popust 143 dinara (5% za plaćanje u roku) i 50 za elektronsku dostavu, znači ukupno 193 pre akcize i PDV-a. Da je već krenuo novi sistem, popust bi mi bio 200 dinara (7%), što je samo 7 dinara više. Međutim, imam drugo brojilo u selu, gde niko ne živi, pa je potrošnja smešna. Tu sad imam popust 32 dinara (5%) i 50 za digitalni račun, znači ukupno 82, dok bih po novom sistemu imao svega 44 dinara (7%). Smešne su brojke, ali jednom i mi mali potrošači da "profitiramo" na odloženoj primeni novog "boljeg" sistema. 🤣

Šalu na stranu, ko je već u oktobru imao jaču potrošnju, a očekivao je odmah dodatni popust, neće mu biti prijatno kada vidi da ga ipak nije dobio, ali tako je kako je...

Meni ne samo da nije stigao račun za oktobar već mi je iz aplikacije i volšebno nestao račun za septembar a umesto da stanje bude 0,00 kao do juče sada sam u preplati 732,36 dinara... Luda kuća sa njima...

Žalio si se nešto? Račun nestaje ako je storniran, s tim što se obično umesto njega odmah pojavi novi. Moguće je da kasni prikaz, što bi se uklopilo i sa pretplatom, u smislu da je korigovani račun (koji ti se još nije prikazao) manji za 732,36 dinara od originalnog storniranog, ako uopšte kod tebe ima smisla da je došlo do korekcije.

Vrh Dno