Hm...mislis nabavio si masinu koja moze da potera BF tek posle godinu dana od islaska igre
Pa ti to najbolje znaš jer smo uvek zajedno kupovali delove za moj komp
Salim se...jeste BF ni dan danas nije ispeglan ali meni licno to ne smeta.
Meni jako smeta par exploita koje ljudi masovno koriste, a za koje EA još nije, niti će po svemu sudeći, naći rešenje. Ne zato što ne znaju da ih srede, već zato što im se ne isplati. Zbog toga sam i prestao da igram normalan BF2 i prešao na inf. only dok me i to nije smorilo, pa onda na BF2142 dok i tu nisu pronašli exploite i to je bio definitivan kraj. Iz BF2142 imam čak i screenshotove gde je ceo protivnički squad u modelu jedne zgrade, a "naš" squad u modelu druge zgrade i gde se gađaju EMP granatama. Prošlo je 3 meseca od tog exploita i ništa.
Posle svega što sam video, EA stvarno jeste imperija zla koju vode samo birokrate. Kada igra prestane da bude profitabilna, oni je batale skroz. To se desilo i sa BF1942 i sa BF2 i sa BF2142 jer nisu uspeli da obezbede dugoročno finansiranje igre, što je njima inače i cilj. To nisu uspeli čak ni kroz one reklame u BF2142 jer su ih napravili kao spyware, nisu obezbedili dobar PR i posle zabatalili ceo sistem i uveli globalne reklame (bez spyware-a) i to samo za Intel. Nema para - nema patcheva - životni vek igre ~ 1.5 godina. ISTU situaciju će doživeti i Crysis ako se nešto bitno ne izmeni u njihovom stavu, u to sam siguran 150%.
Od trenutka kada se pojavio demo za QW, zbog srodnosti tematike, BF2142 je prso skroz - od 500-600 evropskih servera pre bete je spao na 33 servera posle QW demoa.
Konkurencija je čudo i drago mi je da postoji. ID i Activision su lepo prostudirali EA, njihovo ponašanje i uradili sve obrnuto od EA - razvojni tim igre je redovno na community forumu i rešava probleme sa igračima, čak se i Paul Wedgwood javlja na forumu (kod EA nema odgovora, sve započete teme i ostaju samo započete); uveli su globalnu statistiku koja može da se gleda i preko neta i za koju postoji specijalno napravljen XML feed za one igrače koji hoće da naprave svoj sistem za statistiku (dok EA zabranjuje tako nešto); uveli su reklame, ali ih na forumu nisu predstavili na EA način "Uveli smo reklame i baš nas briga šta vi mislite o tome", već "reklame će osigurati dugotrajan vek igre, recite nam šta mislite o tome" i bam - 90% odobrenja od zajednice. Niko se ne buni.
ETQW je zanimljiva igra...medjutim tri kljucne stvari kvare celokupan utisak. Vec sam pisao o tome posle bete (i na zalost nisu se potrudili da to isprave)...to su vozila, fizika i napucavanje. Do te mere je to lose odradjeno da je prosto smesno (pogotovo kada se o vozilima radi).
Fizika je po meni odlično odrađena. Kada se uporedi sa BFom, to je ko nebo i zemlja. Nije Havoc, ali je blizu. U BFu (sve jedno koji je deo u pitanju) - tenkovi se prevrću na kamenčiće, moraju da se voze ko "po jajima" jer ih svaka izbočina na putu oštećuje, mogu da se unište jednim pucnjem... dok ovde u QWu toga nema. Prisutna je i inercija koja nije izražena u BFu - ovde ako izletiš iz vozila u brzini, ono neće stati kao u BFu, već će produžiti dok se samo ne uspori. Fizika za strogovska vozila je odlična, pogotovo za hover tenk za koji se oseća da leti preko zemlje - ne udara u izbočine, glatko prelazi preko svega kao preko vode, a iznad vode lebdi kao hoverkraft, može da se juri sa čamcima itd.
Vozila - SF fazon, ali opet realnija nego u BFu. Tenk GDF-a se realnije ponaša nego tenkovi iz BFa. Ako se voziš kao gunner u džipu i neko ga pogodi spreda ili se džip surva niz brdo, ti ćeš da poletiš preko haube bez problema (i ako ne bude eksplozije, čućeš krc kad polomiš neku kosku

).
Napucavanje - totalno drugačije od BF-a. Nije ni bolje ni lošije već je samo drugačije. Malo kad se savlada, postaje jako zabavno (jer nije u reality fazonu ni zamišljeno da bude). U BFu je zamišljeno da bude kao realno, al nema veze sa tim. Na kraju su fanovi koji su počeli da koriguju samo pucanje da bude realnije i potom izgradili ceo Project Reality mod od par GB jer je jedna ispravka vodila drugoj.
Voleo sam da igram BF, ali je sad već prevaziđen i mator. To ne treba da prihvatate kao neku strašnu stvar jer će i QW da bude prevaziđen sa nekom još boljom igrom. Da nije tako, igre se ne bi pravile više.
Sasvim druga stvar je ako vam se tematika ne sviđa, to je već lični utisak koji nema veze sa činjenicama.