Šta je novo?

DVB-T2

Ne znam da li prate, ali evo im i tutorijal kako napraviti kvalitetnu low-budget tv stanicu i to sa boljom sa Hbb-om. Uz malo znanja, a više volje sve daleko bolje od ovog.

DIY_broadcast_platform_exportweb.jpg

http://blog.eltrovemo.com/364/diy-b...wn-tv-channel-with-open-source-other-goodies/

Sumnjam u to da ovi sa lokalnih televizija pojma imaju o tome :)
Smara i ovaj rts hd sto steka sa biltrejtom na kanalu (oko 6-7 Mbps im je biltrejt za 1080i rezoluciju sto je dosta malo), secam se da je u vreme svetskog prvenstva u Brazilu slika bila osetno bolja.

Koliko sam ja uspeo da saznam, Ali 3821 i MXL608 su trenutno najbolji procesor-demodulatoru-tjuner combo za prijem dvb t2 signala. STB-ovi koji koriste ovu kombinaciju i mogu se kupiti kod nas su:

Crypton box 301, Tesla box 601 i Xwave digital one.

Smara i ovaj rts hd sto steka sa biltrejtom na kanalu (oko 6-7 Mbps im je biltrejt za 1080i rezoluciju sto je dosta malo)

Uzgred, trenutna informacija govori o tome da REM nije izadala dozvolu za emitovanje u konačnoj mreži za RTS HD i RTS Digital. U regionima gde se već prešlo na konačne frekvencije su izbačeni iz Muxa1 i trenutno se emituju samo u inicijalnoj mreži, posle gašenja analogije gasi se incijalna mreža, a sa njima RTS HD i RTS Digital za sada.

Aleksandre koliko kanala da ocekujemo krajem juna? Neki prosek?

Ja ću po svoj prilici još koliko danas kupiti Xwave Digital One. U NT soft-u uz njega daju na poklon USB flash od 8 Gb, a u Gigatronu skart kabl. U par čisto kompjuterskih radnji je cena niža za par stotina dinara (oko 300 dinara), ali se ništa gratis ne dobija uz uređaj.

Uzgred, trenutna informacija govori o tome da REM nije izadala dozvolu za emitovanje u konačnoj mreži za RTS HD i RTS Digital. U regionima gde se već prešlo na konačne frekvencije su izbačeni iz Muxa1 i trenutno se emituju samo u inicijalnoj mreži, posle gašenja analogije gasi se incijalna mreža, a sa njima RTS HD i RTS Digital za sada.

Cekaj, ostacemo bez jedinog domaceg hd kanala, ne racunajuci privatne i komercijalne kanale koji su na kablu?
Bolje da objedine rts digital i rts hd u jedan hd kanal na kome ce se emitovati u redovnom programu ono sto je bilo na digitalu, a sport i ostali hd materijal da se pusta kada je potrebno.

Aleksandre koliko kanala da ocekujemo krajem juna? Neki prosek?

Pa bice ovi koji su trenutno u tvom regionu (plus mozda jos neka regionalna televizija), znam da ce kasnije ubaciti i neke pay kanale u drugom mux-u.

Poslednja izmena:
E a kako ide fazon oko tih pay kanala? Kako ja podesavam uredjaj za te kanale, kazu da ce biti povoljnija cena od kablovske usluge? Koliko ce to da ovde zazivi..

tako sto ces kupiti drugi uredjaj u koji ces moci da ubacis karticu za placene kanale :-devil-:

Cekaj, ostacemo bez jedinog domaceg hd kanala, ne racunajuci privatne i komercijalne kanale koji su na kablu?
Bolje da objedine rts digital i rts hd u jedan hd kanal na kome ce se emitovati u redovnom programu ono sto je bilo na digitalu, a sport i ostali hd materijal da se pusta kada je potrebno.

Ne treba spajati RTS Digital i RTS HD, već je potrebno ugasiti RTS 1 SD i pokrenuti RTS 1 HD u T2 mreži, eventualno RTS 2 HD. Obe tv stanice već sada emituju sa digitalnog playout-a koji može da emituje i u HD-u. Inače, plan je da se RTS Digital preimenuje u RTS 3.

Vraca se treci kanal :) kanal Kulture :) A RRA da konacno uvede red, sta je pristojno a sta ne i da kazni pojedine kanale. Off sorry

U kakvi su, znaci samo preko kartice,bzv...

Inače, nema baš puno prostora za pay platformu. Mislim da je po muxu 36Mbps, cilj platforme će verovatno biti niža cena, jer ne mogu baš puno programa da spakuju tu. Inače, nadam se da su samo glasine da će u Pay paketu biti Pinkove kopije filmskih i ostalih kanala....

S obzirom da su sd kanali na 2Mbps, to bi znacilo da mogu da uguraju nesto vise od 15 kanala po muxu. I da, ti pinkovi kanali nisu vredni pomena, ali ne bi me cudilo da bas njih ubace :) + neki za siroke narodne mase sa ovom "nasom"popularnom muzikom.

Poslednja izmena:
Vraca se treci kanal :) kanal Kulture :) A RRA da konacno uvede red, sta je pristojno a sta ne i da kazni pojedine kanale. Off sorry

U kakvi su, znaci samo preko kartice,bzv...

Ja pre mislim da će davati i resivere i kartice uz odredjenu rentu. Plus ugovor na 2god. Kao i za satelitsku tv sada

Poslednja izmena:
Haahaah jos mi tu treba pink, daleko bilo, nego kako mogu blokirati neki kanal, npr pink :)

Kako to da podesim na STB-u? Cak se i moja baba gnusa tog kanala.. E da jos jedno pametno pitanje, dali t2 standard omogucava pustanje i h265 kodeka? To bi kod nas resio problem , 1080p boljeg kvaliteta a isto zauzima ko trenutni h264, primer h264 4mb/s full hd = h265 2mb/s bitrate manje zauzima a bolje kompesovan video sadrzaj..

Poslednja izmena:
Koja je fora ovde: mkv i avi filmove lepo pusta bez problema, dok mp4 uvek ali uvek oko 30-35min zastane i ne moze da se premota unapred...? Bez obzira na kvalitet i rezoluciju snimka.

U pitanju je Vivax IMAGO DVB-T2 152.

Fora je u jeftinim kinezima, ne mozes da ocekujes od tih jeftinih uredjaja da pustaju sve kao pc, pa i skuplji specijalizovani plejeri ne pustaju bas sve. Vidi sta mu odgovara pa to nabavljaj samo.

Kontam, nego cale uzeo na prvu loptu. :D Samo tu manu sam uocio, skroz ok uredjaj.

Znacilo bi mi da mi neko potvrdi da li ima ovakav problem. Ili jos bolje, ako neko nema ovaj problem, da mu kazem da ide da ga zameni za isti - mozda je samo do primerka.
Ili ako moze neki drugi model da uzme...

Može li daljinac nekog od tih jeftinijih STB uređaja (od 3.000, 4.000, 5.000 dinara) da se podesi da "naređuje" i televizoru, ili je nužno da se koriste dva daljinca?

Koji je tv u pitanju, kako je povezan? Pisao sam o tome, neki tv aparati se mogu pobuditi SCARTom, noviji HDMI CEC-om.

Kako to da podesim na STB-u? Cak se i moja baba gnusa tog kanala.. E da jos jedno pametno pitanje, dali t2 standard omogucava pustanje i h265 kodeka? To bi kod nas resio problem , 1080p boljeg kvaliteta a isto zauzima ko trenutni h264, primer h264 4mb/s full hd = h265 2mb/s bitrate manje zauzima a bolje kompesovan video sadrzaj..

T2 je standard kojim nije definisana kompresija sadržaja, već prenos i modulacija (dakle, enkapsulacija tog sadržaja), da li je unutra H.262, H.264 ili H.265 ili potpuno nešto četvrto, potpuno je nebitno sa aspekta prenosa. Glavni problem je u tome što zasad na tržištu se ne mogu pronaći (bar ne lako h265) prijeminici, tako da od toga zasad ništa. Inače, malo je 4Mbps za 1080p. Kod ETV-a postoji minimalni protok za jedan HD kanal i SD kanal, mislim da je za ovaj drugi 2.2Mbps.

Elem, nije mi još jasno zašto se ne koristi statističko multipleksiranje, tako da kanal koristi varjabilni protok u zavisnosti od dinamičnosti sadržaja. Ovo je sada gotovo ustaljena praksa na satelitu.

Poslednja izmena:
Može li daljinac nekog od tih jeftinijih STB uređaja (od 3.000, 4.000, 5.000 dinara) da se podesi da "naređuje" i televizoru, ili je nužno da se koriste dva daljinca?

ne
ali ako koristis android telefon, imas program u kome mozes da namestis oba uredjaja (i vise njih :-devil-:)
https://play.google.com/store/apps/details?id=tv.peel.app

PS
meni licno HTC ov je bio mnogo bolji ali od 30.04 je prestala podrska za isti i zamenili su ga gore pomenutim :smash:

@Aleksandar_M hvala na info, moracu i ja to da vidim da namestim ako moze da batalim daljinac od tva, koji samo sluzi za on/off :D

Hvala za odgovor.

Čudno mi je da nisu predvideli uparivanje daljinca STB uređaja sa televizorom. Ranije, dok smo plaćali IPTV kod kablovskog operatera, Motorolin uređaj, sličan STB-u, je imao tu mogućnost uparivanja (dobili smo tabelu sa šiframa za uparivanje za određene marke televizora).

Pa ja na IPTV-ju imam daljinski koji za TV ima dugme Power On/Off i za Volume +/- tako da se koristi samo jedan daljinac. Nije problem to odraditi i na DVB-T2 resiverima ali koliko para toliko muzike a kod nas ovi za 3.000-4.000 su najveci krsevi od resivera, ja vec napisa da na Horizons (a skoro svi ostali resiveri imaju isti takav) veci krs od daljinskog nisam video u zivotu.

U "krsevima" od 3-4K din. su isti procesori/tjuneri kao i kod onih mnogo skupljih. Uglavnom ti skuplji imaju ethernet, slot/ove za pay kanale, dodatni DVB-C tjuner ... Kvalitet slike koji daju jevtini risiveri ce biti isti kao i kod skupljiih, pod uslovom da je napajanje uradjeno posteno i kako treba.

Kao sto vec napisah, trenutno najbolji kombo procesor-tjuner Ali M3821 MXL 608 se nalazi u nekoliko "low end" risivera.

Crypton 301, Tesla 601, Xwave digital one.

Da li je neko negde video review android tv box-a?

Kakva mu je osetljivost tunera, da li mu je dovoljan procesor.

Da li svaki put kad se upali mora da se ulazi u tuner meni ili automatski pusta tv, kada bi ga koristile starije osobe.

Da li podrzava USB hub, da li njegov wifi podrzava klijentski mod ili je samo AP, itd

Nazad
Vrh Dno