Koji STB uređaj kupiti?
Predstoji mi kupovina STB uređaja. Čitala sam šta ste u vezi određenih modela pisali na ovom forumu, ali i šta je pisano na drugim forumima i sajtovima. U skladu sa pročitanim izbor sam suzila na 2, eventualno 3 modela, i to: X Wave Digital One, Horizons A115 i eventualno Strong 8201. Po ceni su sva tri modela tu negde oko 4.000 dinara, pa cena neće biti bitan faktor u odlučivanju. Navešću neke zaključke do kojih sam došla, a vi mi, molim vas, recite da li sam u pravu, i ako nisam ispravite me i generalno pomozite da izaberem najbolji mogući model.
- X Wave Digital One izgleda nema često prisutan problem zujanja tokom rada i u stand by modu (ili ja bar nisam naišla na podatak da i on zuji). Mana, koju je većina isticala, a to je mali daljinac sa slabim dometom, je izgleda ispravljena (sad se isporučuje sa većim daljincem, koji dobro hvata), a mana, koju ja uočavam, je manji broj priključaka na leđima uređaja nego kod recimo Horizons-a A115. Prednosti u odnosu na Horizons A115, koje uviđam, a ne znam da li sam u pravu, pored odsustva zujanja, su mogućnost prebacivanja kanala, dok se snima na USB flash neki film sa određenog kanala, kao i mogućnost dodavanja tamnije pozadine titlovima i menjanje veličine i boje fonta kod titlova. X Wave Digital One bi trebalo da može da hvata i naše (T2) i Hrvatske (T) digitalne kanale, ili se varam? Trebalo bi da ima konstantnu podršku na zvaničnom sajtu proizvođača i mogućnost up-date softvera, ili se i u vezi sa ovim varam? Trebalo bi da raspored kanala mogu sama da napravim, zar ne?
- Horizons A115 mnogi hvale, ali se isto tako žale na zujanje, koje je posebno izraženo noću, dok je u stand by modu. Kako bi uređaj stajao u sobi u kojoj spavam, ne bih baš da slušam njegovo zujanje, ili da sto puta reklamiram uređaj dok ne dobijem primerak koji ne zuji. Takođe, ako je istina da se titlovima ne može dodati tamnija pozadina, niti menjati boja i veličina slova u okviru titla, to mi ne bi odgovaralo. Ne bi mi odgovaralo ni to, ako je istina, što ne postoji zvanična internet stranica proizvođača i mogućnost up-date softvera. Ne znam može li da hvata i hrvatske digitalne kanale? Mogućnost pravljenja željenog redosleda kanala nadam se postoji? Naročita prednost mu je veliki broj priključaka na leđima uređaja. Ako mislite da ima još mana, ali i prednosti, navedite ih, molim vas, a naročito u poređenju sa gore opisanim X Wave Digital One modelom.
- Za Strong 8201 su utisci slični onima za Horizons A115 (kažu da takođe zuji), osim što ističu da konstantna podrška proizvođača postoji, a samim tim i mogućnost up-date-a softvera (ipak, utisak je da je, obzirom na poznatog proizvođača, mogao biti kvalitetniji i drugačiji od Kineza, kojih uglavnom ima na našem tržištu). On, navodno, bez problema hvata i naše i hrvatske digitalne kanale (ako je tačno). Redosled kanala se može odrediti, kad se isključi neka LSN opcija (ako sam dobro zapamtila). Titlovi ne znam imaju li tamniju pozadinu, a boja i veličina slova se izgleda mogu menjati. Mogu li se prebacivati kanali dok snima sadržaje na USB flash sa određenog kanala, bez da se snimanje poremeti, nisam uspela da saznam (ovo pouzdano ne znam kako funkcioniše ni kod Horizons A115). Ne znam ima li još nekih značajnih mana i dodatnih prednosti u odnosu na dva gore pomenuta modela?
Dakle, šta kupiti? Neki od ova tri modela ili možda neki četvrti, koji nisam zapazila?