Šta je novo?

DVB-T2

A kako uključiš internet na njega? Imam satelitski risiver i može normalno da se podešava sat.

Poslednja izmena:
Ko je rekao da mozes internet da nakacis, rekao sam ti da je odtupanje sata normalna stvar i potrazi podesavanja za isti, mora da postoje, ako se prikazuje onda moze i da se podesava..

Nisam bio dobro pročitao.
Ima podešavanja, ali samo auto po državama, i manualno da se pomera za sate, ali nema minute. Kako god da namestim kasni 10 min.
Ne bi bio problem da mogu da isključim sat, ali ovako mi jako smeta. Vratiću i uzeću onda strong.

Trazio sam zamenu Strong-a za primerak koji ne zuji, danas sam dobio odgovor ta takav primerak trenutno nemaju, vec da idem na vracanje para i izbor nekog drugog modela...

-----

Da li je neko nabavio HORIZONS A115 u zadnjih mesec dana i da nema zujanja? mislim da odaberem njega..

:) Strong naravno ! Hahhahaa a dal je moguce da ima i Buzz edition tog Strong-a :D

Poslednja izmena:
Šta li će biti kada budeš kupovala kola ili stan.... [emoji15]

Uh, bolje da ne znaš kako je izgledala moja kupovina kola. Pola godine sam izučavala sve moguće modele koji su mi se dopadali. Znala sam im sve prednosti i mane do tančina. Na kraju sam napravila odličan izbor, dobila sve funkcije koje sam želela, finansijski super prošla i evo već 4 godine nije ni štucnuo :).

Kupovina stana mi, na sreću, nije skoro u planu :).

Nego, svratih danas do Gigatrona. Rekoh prodavcu kakvu trilemu imam i on mi ko iz topa reče: "Za vas je X Wave Digital One, nemate šta da razmišljate." Zatim mi pokaza taj model i Strong 8201, kao i daljince od istih. Stvarno X Wave deluje dosta kvalitetnije od Strong-a, a daljinac naročito. Uz to, prodavac reče da na X Wave nemaju reklamacija, dok je kod Strong-a bilo vraćanja zbog zujanja. Horizons A115 nisu imali u radnji, pa o njemu nismo razgovarali.

Resiver vreme dobija sa predajnika sa kog hvata signal, ja sam prosle godine hvatao signal sa 3 predajnika i sa jednog je bilo tacno vreme a sa druga dva je kasnio ili zurio 50 minuta, onda su na sva tri podesili tacno vreme i sve je bilo OK dok se nije menjalo ono letnje racunanje vremena i tada nisu vratili sat vremena unapred. Sada ne znam kako je. Verovatno ce namestiti tacno vreme kada se konacno predje na DVB-T2 posto je ovo sada samo inicijalna mreza.

Inace na LG televizoru moze da se podesava vreme i tu nije bio problem posto ga namestim rucno i to je to ali otac u sobi ima Horizons A115 i vreme ne moze da se podesava vec samo vremenske zone i to nekako mnogo "bode oci". A da pisti ovaj Horizons pisti i kad radi i kad je iskljucen, samo sto kad radi ne primecuje se uopste posto nije potpuna tisina u sobi. I ako neko nije procitao za brujanje kada se smanji ton to ipak nije do resivera vec do loseg Scart kabla. Mi smo pre 2 meseca uveli IPTV i posto u kutiji pored HDMI kabla ima i onaj kompozitni kabl ja sam zamenio i od tada se vise ne cuje ono brujanje.
Stvarno ne znam kakvi su ostali uredjaji ali ovaj Horizons A115 bih izbegavao u sirokom luku, cak se nisu ni potrudili da naprave normalan daljinski, bolji daljinski sam dobio uz TV karticu od pre 7-8 godina koja je kostala 20 evra.

Uh, bolje da ne znaš kako je izgledala moja kupovina kola. Pola godine sam izučavala sve moguće modele koji su mi se dopadali. Znala sam im sve prednosti i mane do tančina. Na kraju sam napravila odličan izbor, dobila sve funkcije koje sam želela, finansijski super prošla i evo već 4 godine nije ni štucnuo :).

Kupovina stana mi, na sreću, nije skoro u planu :).

Nego, svratih danas do Gigatrona. Rekoh prodavcu kakvu trilemu imam i on mi ko iz topa reče: "Za vas je X Wave Digital One, nemate šta da razmišljate." Zatim mi pokaza taj model i Strong 8201, kao i daljince od istih. Stvarno X Wave deluje dosta kvalitetnije od Strong-a, a daljinac naročito. Uz to, prodavac reče da na X Wave nemaju reklamacija, dok je kod Strong-a bilo vraćanja zbog zujanja. Horizons A115 nisu imali u radnji, pa o njemu nismo razgovarali.

Nadam se da si uzela taj X wave ili dilema još uvek traje? [emoji12]

Koji si auto kupila? Moram da znam! :)

P. S Ako kojom čudom nisi kupila taj reciver danas, kupuj. Sa bilo kojim ces biti nezadovoljna. Ti reciveri su najobicniji krš, svi do jednog u tom cenovnom rangu do 4,5K.

Poslednja izmena:
Ti reciveri su najobicniji krš, svi do jednog u tom cenovnom rangu do 4,5K.

Apsolutno se slazem. Nisam jos kupio stb ali sam se malo raspitivao na okolo i ispada da je sve macka u dzaku. I tacno je da Stong i Horizons zuje, ali ne svi, oni ranije uvezeni su ok a ovi koji su sad u prodaji su sacuvaj boze. Dzaba ti update firmwara i generalno solidne karakteristike ako zujanje probija mozak. Bear202 je dobar samo za jak signal koji nema puno refleksija. Sve se svodi na to da nadjes neki model koji iole podnosljivo radi, meni su licno preporucili ovaj novi Xwave one i Prosto5400. Uzecu stb samo tamo gde mogu da ga vratim bez ikakvih komplikacija.

A da pisti ovaj Horizons pisti i kad radi i kad je iskljucen, samo sto kad radi ne primecuje se uopste posto nije potpuna tisina u sobi. I ako neko nije procitao za brujanje kada se smanji ton to ipak nije do resivera vec do loseg Scart kabla. Mi smo pre 2 meseca uveli IPTV i posto u kutiji pored HDMI kabla ima i onaj kompozitni kabl ja sam zamenio i od tada se vise ne cuje ono brujanje.
Stvarno ne znam kakvi su ostali uredjaji ali ovaj Horizons A115 bih izbegavao u sirokom luku, cak se nisu ni potrudili da naprave normalan daljinski, bolji daljinski sam dobio uz TV karticu od pre 7-8 godina koja je kostala 20 evra.

Sad ispada da je ovaj Strong sto treba da vratim josh i dobar jer zuji samo dok radi :mad:

Nadam se da si uzela taj X wave ili dilema još uvek traje? [emoji12]

Koji si auto kupila? Moram da znam! :)

P. S Ako kojom čudom nisi kupila taj reciver danas, kupuj. Sa bilo kojim ces biti nezadovoljna. Ti reciveri su najobicniji krš, svi do jednog u tom cenovnom rangu do 4,5K.

Nisam kupila. Taman posla. Pa, nisam ja tako brzopleta :).

Auto? Škoda Octavia sa full opremom, kupljena na placu domaće lizing kuće kao polovna, a realno u tom momentu bila potpuno nova (svi papiri uredni, redovno rađen servis, održavana, prešla manje od 20.000 kilometara) - firma koja je kupila taj i još desetak istih primeraka propala, pa im zaplenili ceo vozni park.

Haha svaka čast što se tiče izbora auta. :)

Ako ništa, mene si ubedila da kupim x wave. Treba mi još jedan za kuću na selu + jedan za ćaleta.

Prvo ću taj da tražim kada budem ušao u neku radnju. :)

Poslednja izmena:
... ali otac u sobi ima Horizons A115 i vreme ne moze da se podesava vec samo vremenske zone i to nekako mnogo "bode oci". A da pisti ovaj Horizons pisti i kad radi i kad je iskljucen, samo sto kad radi ne primecuje se uopste posto nije potpuna tisina u sobi. I ako neko nije procitao za brujanje kada se smanji ton to ipak nije do resivera vec do loseg Scart kabla. Mi smo pre 2 meseca uveli IPTV i posto u kutiji pored HDMI kabla ima i onaj kompozitni kabl ja sam zamenio i od tada se vise ne cuje ono brujanje.

kao prvo vreme moze da se podesava u minut
moja dva primerka (a115 i S RF) nemaju nikakav problem sa pistanjem
daljinski je isti kao kod vecine setboxova vec je bilo reci da se sumnja da se svi prave u istoj radionici
http://www.sk.co.rs/2014/12/sktd12.html

Da se pohvalim ubo' sam signal na 98% ima pored nacionalnih i nekoliko lokalnih, ukupno 12-13 kanala.

Evo jedne recenzije prijemnika sa RTV Foruma. Uglavnom većina uređaja sa ovim MXL60x su se pokazali kao prilično dobri. Crypton box 301 izgleda kao da je identičan kao i Tesla 601 STB

tesla-box-601-92-5.jpg

[quote='tv-manijak sa RTV Foruma' ]
[size=medium]Crypton box 301 - mini recenzija[/size]

Crypton box 301 je zasnovan na procesoru-demodulatoru Ali 3821 (predstavljen 2014 godine) i tjuneru MXL608 (predstavljen 2014 godine).

Distibuter brenda Crypton je Comtrade, koji je takođe distibuter i za brend Tesla.
Na mom uređaju je verzija softvera DVB-T2 HD v1.0.5 (12.februar 2015) i verzija hardvera je MC6558-ver1.0.
--------------------------
Izgled i veličina uređaja:
Uređaj je malih dimenzija (13.8 x 9.8 x 3.6). Od tastera na samom uređaju ima samo dugme za uključivanje-isključivanje. Tu je i statusna led dioda (crvena - isključen , zelena - uključen).
USB konektor se nalazi na prednjoj strani uređaja. Od konektora poseduje HDMI i Scart, i naravno antenski ulaz.

mjNbsjP.jpg

Lp6ZdUb.jpg

-----------------------------
Izgled i veličina daljinskog:
Daljinski je poprilično malih dimenzija (13.6 x 4.2), što se meni naročito sviđa. Lagan je i lepo leži u ruci. Tasteri su sasvim ok.

3f0ZqjP.jpg

--------------
Izgled menija:
Izgled menija je standardan za Ali čipset. Meni se mnogo više sviđa, nego što je izgled Mstar menija. Sve je lepo organizovano i prustupačno. Vizuelno takođe veoma lepo izgleda info pri promeni kanala.
Moja zamerka je da je kod prevoda na srpski, trebalo malo više voditi računa, zato što nekim rečima nedostaje jedno slovo na kraju, a bolje da fale 2 ili 3 i da stave tačku.
Umesto 'Način pretraživanj', bolje da su stavili 'Način pretraživ.'.

bh7iTKv.jpg

x1jqvBv.jpg

4OIz2lY.jpg

dsX1qpG.jpg

QHjGk2C.jpg

BKQHUXm.jpg

-----------------------
Zaključak > Televizija:

Posle desetak dana testiranja, uređaj se pokazao kao veoma dobar, pa praktično i nemam zamerke. Uređaj se prosečno greje. Ništa zabrinjavajuće. Kod mene nije uopšte gašen desetak dana, a i neće se ni ubuduće uopšte gasiti.
Prilikom gledanja kanala, uređaj se nije nikad blokirao ili restartovao. Kanale menja poprilično brzo (manje od 2 sekunde). Podržava snimanje jednog dok gledate drugi kanal iz istog multipleksa.
Bez problema pamti podešavanje audio podnosioca kada je dostupno više njih (rts hd). Daljinski lepo radi. Tasteri su pristojni (nije preporučljivo za starije osobe zbog dosta sitnih tastera).
Takođe, nije baš potrebno preterano ciljanje prema uređaju. Slika je očekivano bleđa i mutnija kada se povezuje preko skarta. Takođe i ton je tiši preko skarta. Preko HDMI konektora slika je odlična, takođe i ton je odličan.
Jedna velika napomena koja se ne odnosi samo na ovaj uređaj. Kao što verovatno znate, kod nas (etv) se emituje video koji se sastoji od 25 slika u sekundi. Iz tog razloga u podešavanju uređaja, a svi koji koriste HDMI konektor,
treba postaviti osvežavanje da bude deljivo sa 25, tj. 25 ili 50, na primer 1080p@50Hz ili 1080i@50Hz. Razlika je primetna ako pogledate neki program gde skroluje neki tekst (na primer beogradska hronika),
pošto je tekst fluidan ako je osvežavanje deljivo sa 25, a ako ne tekst kao da je isprekidan (ne umem bolje da objasnim).
Pri slabom signalu skala jačine i kvaliteta nije baš mirna. Pri jačem signalu skala se ponaša sasvim solidno.
Prilikom testiranja uređaja, stabilan prijem signala bez seckanja, uspostavio sam na oko 50 procenata jačine i 10 procenata kvaliteta signala (korišćeno parče žice). Inače na mojoj lokaciji (Jagodina),
 sa antenom (kopija češke antene) koja se nalazi u ostavi na podu bez nekog preteranog usmerenja, a sa predajnika Crni vrh (Jagodina), signal je zakucan na 100 i 100. Inače, na području grada Jagodine,
 a sa ovim uređajem, moguć je prijem u većini slučajeva i sa sobnom antenom (već sada, iako nije aktivan predajnik sa maksimalnom planiranom snagom).
------------------------
Zaključak > Multimedija:

Prilikom puštanja multimedije (a isprobavajući razne formate), uspeo sam 2 puta da ga restartujem.
Prikazuje HD filmove u MKV formatu bez nekih vidljivih problema.
Ubrzana reprodukcija (2x,4x,8x) nije baš nešto tečna.
U titlovima prikazuje slova sa kvačicama (čćšđž), stim da morate izabrati jezik menija da bude srpski. Može se menjati veličina, boja i pozicija titla.
Kao i kod većine uređaja (ako ne i kod svih), ne pušta DTS audio.
Moja velika zamerka je i što je slika blago zumirana i trenutno ne postoji rešenje ovog problema.
Takođe možete slušati muziku i gledati fotografije.
---
[YOUTUBE]gH8nIetQEWA[/YOUTUBE]
---
p.s. Pošto mi je kroz ruke prošlo bar desetak različitih uređaja, osim ovog preporučujem i uređaje Tesla box 601 i Xwave digital one V2 (ovaj naročito za starije osobe, pošto V2 ovog uređaja ima veći daljinski).   
---
Crypton box 301
[/quote]

http://www.rtvforum.net/thread-4576.html

Izgled menija je isti kao na vivax-u.

Da li neko ima vivax imago dvb-t2 152? Pre svega me zanima osetljivost tjunera, jer nameravam da ga koristim u selu, a RF modulator je obavezan. Horizons s rf mi je za sada prvi na listi za kupovinu, jer vidim da ga neki članovi već imaju i zadovoljni su sa njim.

x1jqvBv.jpg
ovako je i na bear 202. Regija žuri sat i 50 min, a kada se vrati gmt-1 onda kasni samo 10 min. ...to je bilo najbliže vreme koje sam uspeo da podesim.

Znači horizontas i strong imaju podešavanja u minut?

Poslednja izmena:
Za Stronga znam , imas automatsko , po regionu ili manuelno u minut. Sat moze da prikazuje na ekranu u gornjem desnom uglu kao i kada iskljucis uredjaj...na njegovom display-u.

Nadam se da je i slika bolja, jer ovaj ima lošiju sliku od analogne, a daleko lošiju od satelitske. Sve kao da je siva i kockasta, a preko hdmi-a.

edit:
SRT 8201 ... vidim da od Stronga samo ovaj imaju u ponudi.

Poslednja izmena:
Tuga... Ja preko scarta imam odlicnu sliku! A preko hdmi jos bolju :D mada su razlike vidljive samo na full hd ekranima i to male, nebitne!
Opet kazem ljudi, jeftino meso slaba corba, nije Strong savrsen ali za te pare je odlican izbor, naravno ne uzimajte nesto sto zuji, bruji to je skart roba, kod nas mahom uvezena, poznata prica...

Poslednja izmena:
Izgled menija je isti kao na vivax-u.

Malo jeste glupo sto vecina tih risivera koristi gotovo isti GUI. Ne znaci da je i HW isti.

Nadam se da je i slika bolja, jer ovaj ima lošiju sliku od analogne, a daleko lošiju od satelitske. Sve kao da je siva i kockasta, a preko hdmi-a.

edit:
SRT 8201 ... vidim da od Stronga samo ovaj imaju u ponudi.

Cudno je da ima losiju sliku od satelitske? Koje satelitske, kojih kanala? Bear bese onaj najjeftiniji.

Od ovih kanala sa astre, nemci, cnn, sky... Ovaj: bear 202.. samo ne ide sa hdmi kablom kao na toj slici.

Poslednja izmena:
Pa dobro od nas u Srbiji retko ko ima losiju sliku, a ti uporedjujes s Nemcima :D
Na digitalnoj se ok vide rts, prva, a sada i pink, dok se b92 i drugi ne vide sjajno, cak mozda i losije od analogne.

Možda je ovaj moj bio neki lošiji primerak, čak je i slika seckala posle prebacivanja.

Pa dobro od nas u Srbiji retko ko ima losiju sliku, a ti uporedjujes s Nemcima :D
Na digitalnoj se ok vide rts, prva, a sada i pink, dok se b92 i drugi ne vide sjajno, cak mozda i losije od analogne.

looooooool b92 losiji od analogne, auuuuuu, kod mene su svi kanali na Strongu pod 95/95 jacina/kvalitet i savrseno prikazani... To mozda vas lokacija zeza, ili sam stb lose dekodira digitalni signal, sto je opet malo verovatno.

Ja gledam na kablovskoj televiziju, ali su to zapravo isti "strimovi" digitalnih kanala koji su u etru. I kod digitalne tv nije bitno da li je kvalitet i jacina 50% ili 100%, odnosno isti je kvalitet prikaza kanala. Bitno je samo da je signal stabilan i da ne pada ispod 30-40% jer dolazi do seckanja, zakucavanja slike, kvadratica i sl. I da b92 i ovi lokalni kanali se uglavnom lose vide jer je to zapravo neka konverzija iz analognog u digitalno (nisam neki strucnjak, moze to neko i bolje da objasni :) ) bolje su boje na tim analognim, jedino ako su b92 nesto u zadnje vreme popravili pa da se bolje vidi (ne gledam nesto mnogo televiziju pa to zadnje nije isljuceno).

Poslednja izmena:
Nije tu samo stvar u tome što stanice koriste analognu tehniku, već i njihovo neznanje ili možda nedostatak volje da nešto poprave. B92 je solidan, nisam siguran u kojoj karici se slika nešto pogoršava, ali se nadam da će to rešiti.

Mnoge lokalne i regionalne tv stanice koriste analogne miksete, zatim analognim kompozitnim vezama ih vezuju za analogne linkove i signal tako dopremaju do enkodera ETV gde se taj analogni signal pretvara u h.264 i kasnije multipleksira.

Mnoge od tih tv stanica nemaju program uživo, drugim rečima, za njih je dovoljan jedan digitalni playout u koji bi ređali sve (skoro kao u winampu) :D. U tom slučaju, ako nabave film, on će biti samo reenkodovan i tako prosleđen u mux i tada je kvalitet slike najbolji. Trenutno stanje kod većine jeste takvo, da imaju više izvora (analognih) i to ubacuju u analognu miksetu koja je običnom kompozitnom vezom (žuti chinch kabal) povezana sa daljim tokom distribucije.
Composite-video-cable.jpg

Evo jedne takve analogne miksete koja je još u upotrebi kod nekih lokalnih stanica
Panasonik MX-50
mx50.jpg

Kvalitet slike i ne bi bio toliko loš da se koriste "amaterske" veze, koje se danas izbegavaju i u kućnoj varijanti (niko neće povezati risiver sa kompozitnim ako postoji mogućnost za HDMI). Zbog ograničene propusne moći ovog kabla i verovatno kablova koje koriste, često se i na digitalnoj može vitei ovo.

Crawl.jpg

Što je posledica crosstalka između hromanse (informacijama o bojama) i luminanse ili lume (informacije o senkama, crno-bela slika). Upravo zbog takvih problema preporučljivo je koristiti recimo RGB ili YPbPr (kompozitne) kablove u kućnoj, odnoso SDI u profesionalnoj distribuciji analognog signala.

Pošto se tv slika osakati upotrebom "amaterske" distribucije, negde je još dokrajče upotrebno "T" razdelnika za isti! (nema veze što je slika malo tamnija i malo lošije boje, ali bitno da se vidi).
_MG_0521.JPG

E i to nije sve, kod analognih predajnika takav signal je išao direktno u predajnik ili analognim linkovima do emisionih stanica, sada tako višestruko osakaćeni amaterski signal biva još osvežen šumom iz analognog linka do headout-a Emisione tehnike i veze odakle se upućuje u enkoder ;) Pošto je smisao MPEG enkodera da iskoristi statične delove za kompresiju, zbog šuma, interferencije svaki delić svakog frejma je dinamičan, što obesmišljava MPEG kompresiju i zahteva veliki protok da bi se dobio sličan kvalitet slike kao na analogiji. Ima i nekih izroda koji recimo koriste jeftine USB pc kartice i onda radi screen capture pa to šalju ETV-u.

Nažalost, verovatno će im ostati da evoluiraju ili se ugase. Najbolje rešenje jesta da imaju dobar playout, ako to ne, onda instalacija h.264 enkdora što bliže izvoru, kako bi se što manje smanjio uticaj šuma, zamena kablova novim ili prelazak na kvalitetnije veze.

Toliko je smešno, da danas čak i na RaspberryPI uređaju od 35$ možete imati playout koji će raditi neke stvari nego što se radi na tim stanicama http://techblog.ystv.co.uk/wp-content/uploads/2013/05/PiVT-Info.pdf , open-source CasparCG opcija itd.

Danas sam u prodavnici isprobao Strong i Horizons stb-ove. Zuje oba, prvi kad je ukljucen, drugi kad je iskljucen. Mucio sam prodavca da mi da tri Horizonsa da probam i svi zuje, toliko o tome. Na sve mi to prodavac kaze "ne znam, prodali smo stotine i niko se nije zalio...". Mozda neko sa slabijim sluhom ne primecuje zujanje ali kad je potpuna tisine jasno se cuje. S druge strane, za sat vremena ovaj Horizons 115 je bio tek mlak, znaci u principu ne mora ni da se gasi, mozda se zato musterije i ne zale. Najgori utisak kod oba stb-a ipak ostavljaju daljinci, malte ne su isti a ne secam se da sam u zivotu video uredjaj sa ovako bednim daljinskim upravljacem. Sto je najgore, 95% stb-ova koji se kod nas prodaju ima takve daljince, i da hoce bolje covek nema sta da uzme.

@Aleksandar_M Odlican editorial, nadamo se da lokalne stanice prate ovu temu :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno