Šta je novo?

Dodaci ishrani: vitamini, suplementi, sportski preparati (iHerb, Myprotein..)

Dosta hodanja, lagani trening i sredjena ishrana ce resiti da ne preteram, preko 80% zdravstvenih problema.
Suplementacija nije preko potrebna, ali je korisna i samo plus.
Koristio sam svakakve sejkere, ali poslednji od activepharma mi je najbolji, vise moze da stane vode i lako se muti, plus je dobro napravljen.
Zaboravio sam na DY Nutrition Shadowhey Isolat, nisam ga odavno uzimao, ali kad sam ga pio ono je bilo bruka dobro i po meni rame uz rame sa yamamoto. Ako ga neko sad uzima nek napise kakav je, trebalo bi sledece nedelje da uzimam novu turu.
Sad vidim da je DY Nutrition Shadowhey grass-fed, što je super. Zanemarivao sam ga do sad, mislio sam da je samo nalepljeno Yates-ovo ime.
 
kakvo je stanje sa naručivanjem preko iHerb-a? Obavio sam prvu pošiljku i odabrao UPS pošto u junu neću biti tu. Piše da stiže do 29og maja. Koliko su tačne te njihove procene i kakva su iskustva sa tim UPS-om? Račun me je izašao oko 5200din pa kapiram da će mi naplatiti samo PDV.
 
Meni je danas stigla tj isporucena posiljka, porucena 05.maja.

U Bg, carinski magacin, je stigla proslog petka,10.maja, juce su zavrsili carinjenje i javili mi iznos za placanje, danas je kurir doneo posiljku.
Predvidjeno je bilo 14/15 maj.
 
  • Like
Reagovanja: kVu
Majka ima problema sa kretanjem,verovatno problemi sa misicima,kostima,hrskavicom...pije magnezijum,d3k2,q10,trazim neki kolagen da vidimo da li ce biti promena...sta mislite o ovome

Мало је то,боље неки од Александра или у праху.Имаш нпр. овај
 
Ako zanemarimo finansijski aspekt, bolje dnevno merica whey proteina nego samo kolagen.
 
Ako zanemarimo finansijski aspekt, bolje dnevno merica whey proteina nego samo kolagen.
Kao i uvek, odgovor je zavisi. Namena nije ista. U kolagenu su dominantne AA glicin, prolin i hidroksiprolin. Njegovoj mami bi svakako koristio i whey, pošto pretpostavljam da ne uzima dovoljno proteina, što je samo po sebi problem. Neće da pogreši ni sa jednim, ni sa drugim, ali za ono što je muči, mislim da je dobar izbor što kreće sa kolegenom. A koji je dobar, to je već priča za sebe.
 
Па сад ,не знам како ви гледате на ствари,из ког угла?Кад неко пита да ли је довољан неки производ,суплемент,за неку цијену ,ја му покушам наћи бољи,квалитетнији, за исту или сличну цијену при сличним условима, а притом полазим од себе,увијек.
 
Nije mnogo. Kreni sa 2 tablete dnevno (podeli tipa ujutru/uveče). Dodao bih i bakar, makar sporadično.
Za sta je bakar? Nikad nisam uzimao.
Nasao sam ovaj u ogistri, ovaj cu da uzmem, taman je doza, posto uzimam dosta iz hrane i taman bice svaki dan preko 20mg.
 
Kada unosiš cink u većoj količini - otprilike preko 50mg dnevno, telo gubi bakar pa ga treba dodati. Ja bih rekao oko 1mg bakra za svakih 50mg cinka.
 
Kakav je onda ovaj cink,ima 50mg
IMG_4541.png
 
Gde si nasao da se uzme? 50mg iz jedne tablete pffff.. Nisam doktor, ali 50mg je mnogo odjednom da se uzima i plus hrana.
Citao sam danas o njemu posto me je zanimalo i kazu da je za sportiste optimalna doza 20mg. Sad da li ima neke beneficije ako se uzima vise od toga ne znam.
 
Imas preko iHerb ili po sportskim radnjama kod nas pa cak i apoteke.
 
Picolinate je odličan oblik ali mnogo je 50mg iz suplementa jer previše cinka može i da obori imunitet.
 
Моје мишљење је исто такво,превише.То је више од три пута препоручене дозе,оквирно и тако 120 дана.Не знам које бенефите толико може да да,сем здравствених као нека терапија и сл.
 
Šta će vam 50mg? Onaj Solgarov pikolinat od 22mg je "u vrh glave" za sportiste, i to one koji ne jedu dovoljno crvenog mesa i jaja. Ako se jede to u nekim prosečnim porcijama, onda je i pola Solgarove tablete (11mg) i više nego dovoljno.
Maxlab ima cink helat 15mg + bakar, 2u1 tablete, nije ni to loše.
P.S. Ja već duže vreme ne koristim cink, evo na primer danas sam pojeo pola kile junetine, tu ima preko 20mg cinka... Uzmite u računicu unos cinka kroz hranu, pa onda shodno tome dodati suplement ako je potrebno.
 
Па то је тај,ал ме срамота више,да не спамујем,1+1
 
Stavljeno u korpu. I ovo je 1+1. Nisam znao za bakar, tako da je ovo i bolje nego da je samo cink.
Ne spamujes.
 
Preporuka za jeftiniji tip 2?Hvala puno svima.
Evo preporuke

Odeš kupiš kosti u mesari i tražiš od mesara da ih dodatno satarom raspolovi. Onda postupiš manje više po ovom receptu (treba ti slow cooker):


To što dobiješ sipaš u one kalupe za kocke leda, ali pazi da budu veliki i razdvojeni da bi mogli da se odvajaju jer je jako lepljivo. Te kockice što su zamrznute mogu dugo u zamrzivaču a ubaciš ih u sve od supe do pirinča i ne osete se u manjoj količini a pojedeš 5-10g najboljeg kolagena, sa probioticima i mineralima koje uglavnom nemaš u ovima što kupuješ.

Nema jeftinog i dobrog kolagena tip 2 da se kupi. Skoro svi su napravljeni od riblje krljušti jer je najdostupnije. Ja sam prešao da pravim ovo što zbog sebe što zbog dece i jeste da ima malo truda ali rezultat je mislim mnogo bolji na kraju.
 
Pročitah i iskreno, ne pije mi vodu. Da, kost je prevashodno sačinjena od minerala a od želatina su sačinjene meke kosti i tetive, ali kosti koje kupiš nikad nisu samo kosti osušene, već ima i tu i dosta tetiva i masti sa njima, koga zanima da eventualno to pojača može da koristi pileće kosti i one mekše delove koji imaju više kolagena, ali poenta se ne menja, kada kupiš kosti one sadrže i kolagen, i ako kuvaš 48 sati, prethodno zapečene, sa dodatkom jabukovog sirćeta (kao na snimku) ne vidim šta to drugo može kost da otpusti osim: 1) minerala 2) proteina (od kojih je kolagen #1) 3) masti (koje uglavnom ocediš i ukloniš).

Dakle, njena tvrdnja br 1 da je teško da se dobije kolagen od kostiju jer "mora dugo da se kuva i pogodi kiselost" mi zvuči kao nepotrebna komplikacija, jer ti odmah vidiš po dobijenoj smesi šta si ustvari napravio, to što se dobije od kuvanja kostiju ako se uradi kako treba ima teksturu približnu tečnom kolagenu plus ima nutrijente o kojima bilo koji kupovni kolagen može da sanja: minerale, vitamine, prebiotike i probiotike.


Tvrdnja br 2 da kosti sadrže živu je ok, i tačno je da se minerali skladište u kostima a dosta ostalih toksina u masnom tkivu, ali i to mi zvuči malo pretenciozno jer: živa i drugi teški metali dolaze iz okoline i ishrane, goveda jedu pretežno hranu biljnog porekla, od kvaliteta te hrane zavisi i kvalitet mesa i kostiju i svega (dakle može se izbeći i to) dok npr riba, koja važi za zdravu hranu ima mnogo više teških metala, posebno velike ribe tipa tuna, ali je i tad potrebno da se jede u nenormalnim količinama svaki dan da se otruješ nakon desetina godina. A velika većina sirovine za kolagen dolazi od riblje kože. Tako da, ono... Pretenciozan post, ako mene pitaš. Verovatno podstaknut nekim ličnim interesom, bilo da se sitničari i dobiju followeri, ili da se prodaje kolagen.

Na kraju ispada da je kuvanje kostiju loše jer dobiješ i gvožđe ali gvožđe se lako kontroliše nalazom krvi, nutritivna bogatost toga što skuvaš je generalno dobra stvar, i šanse da nešto zezneš sa 5-10g dnevno su ti male a biološka vrednost toga je veća od 5-10g kolagena dnevno. Moje mišljenje
 
Kaya ne prodaje ništa i ima već dovoljno pratilica, ne bih podelio bilo šta. Nećemo sad ići u smeru sve je zatrovano, pa šta sad imaju veze kosti. Ona je skrenula pažnju na to kosti nisu jedini izvor i dala je alternativa (mada nama u Srbiji ne treba, hello pihtije). Treba skrenuti pažnju (koliko god nas sad to smaralo), a onda svako od nas neka odluči šta će da radi sa tom informacijom.
"Lead may directly effect or substitute for calcium in the active sites of the calcium messenger system, resulting in loss of physiological regulation"

Imamo npr situaciju gde npr. kolagen je strava, hajde da kuvamo kosti, a sa druge strane ne unesemo dovoljno kalcijuma (npr. mleko demonizovano. Znam nije jedini izvor kalcijuma). To je samo jedan od primera.

Svakako, you do you
 
Nije problem nalaziti mane nečemu što je kada ga uporediš sa onim što 99% populacije jede - superhrana - jer kuvane kosti to jesu u odnosu na ono što svako od nas pojede svaki dan, tehnički ona je u pravu, moja primedba se odnosi na to da to treba staviti u kontekst, živa u kostima od nekud mora da se akumulira, dakle kvalitet te stoke od koje dolaze kosti jeste bitan, moja primedba je da i taj kolagen koji piješ je takođe verovatno kontaminiran teškim metalima jer se i on dobija od nekud, što je opet manje u odnosu na ribu koju opet verovatno jedeš a i to je verovatno manje značajno za pojedinca od teških metala iz okoline kome smo svakodnevno izloženi itd.
Slična priča kao za kontaminante i filere u suplementima, tehnički ispravno, kontekstualno upitno
Onaj ko je sredio sve stvari iz svog života što se tiče hrane, treninga, spavanja, zagađenja od okoline svakako će obraćati pažnju na te stvari, može ti biti 100x puta veći problem stara olovna cev za vodu iz tvog kraja a da ceo život nisi ni svestan, nalaz krvi nije skup pa svako neka proceni status minerala a za teške metale ima i ovo pa takođe neka svako proceni za sebe.

Moja poenta je samo bila da svačemu može da se nađe zamerka (te pihtije što preporučuješ imaju masti u kojima se talože toksini, malo ja tebi da vratim studijama) pa ja ću opet reći da bi većini populacije valjalo da pojede malo pihtija dnevno jer dobijaju kvalitetan protein od kog su napravljene tetive, koža itd. Samo kontekst.
 
Nazad
Vrh Dno