Šta je novo?

DIY radionica :)

Hvala na savetima...

Ne žuri sa brzoizmenljivim nosačem nozeva, gledaj da zavrti strug a natrčaće neki nosač. Imaš limčića u radionici na pretek pa nacentriraš 2 do 3 noža i vrtiš nosač u zavisnosti koju operaciju radiš.

Brzoizmenjljivi nosac bi uzeo zbog debljine nozeva... Ovako mok strug ne moze vece nozeve od 10x10mm a sa brzoizmenjivim bi mogao deblje i time bi dosta dobio na stabilnosti

Izasao novi video u vezi amerikanera sto sam uzeo posto sam stari slomio🥴😂

Čudno mi da ima 4 čeljusti a samo jedan kljuć. Obično je to samo sa 3 čeljusti a sa 4 svaka ima svoje stezanje da može da se radi izvan centra. Pre postavljanje, pogledaj dobro ploču na osovini na koju se glava montira. Mora da bude potpuno ravna i čista. Često sam morao da orađujem tu ploču jer ume da "baca". Samo par hiljaditih može na drugoj strani (kod centra" da bude i milimetar "off center".
Postavi nož da ide preko ploče na osovini tako da samo dodiruje ploču pa okreći rukom, 90% šanse da bar malo nije ravna. Ako nije ravna 100% možeš malo da je obradiš tim istim nožem.

Ima dva mesta za stezanje na steznoj glavi ali ne verujem da može da stegne kao standardna glava sa 3 pakne a drugo je planska ploča za ekscentre gde mora svaka pakna da se pomera nezavisno.

@NemanjaDk93

Lepo ti je objasnio CountMike za centriranje a niko ti ne garantuje da je komad koji si stegao idealno ravan, to sa komparatorom proveriš bacanje tek kad obradiš neki deo a najbolje bi bilo da obradiš izmedju šiljaka.

Pogledom na zupčanike izgleda da isto radi kao sa 3 pakne, sve čeljusti stežu istovremeno. 4 pakne bolje stežu i drže nego 3, to je dobro. 2 mesta za ključ, ako mora jako da se stegne onda treba stezati na oba mesta, kao na futeru na bušilici.
Mogu i pakne da se obrade ali treba da budu stegnute, Treba neki prsten za jednu stranu i što bolji valjak za drugu. Ja sam imao specijalne setove valjka i prstena za sve veličine.

Ima tanjirasti zupčanik ali ne mogu sve pakne isto da zategnu zbog tolerancije zuba te kod 3 pakne svaku dotežeš, to se uvek radi a kod ove sa 4 pakne izgleda da je predvidjeno da se zatežu u paru te moguće da se pojavljuje malo bežanje iz ose. Paknove može da obradi ako ih postavi kontra, zategne i prodje nožem ali mora kad ih okreće da ih vrati u isti kanal. Problem može da bude da opusti materijal kod obrade jer pitanje u kom su kvalitetu uradjeni paknovi.

Mislim da je ta glava premala za takve finese, ima samo jedan tanjirasti zupčanik. Ja bih obradio i povvršinu montirne ploče i obeležio tačan položaj glave ako bude morala da se skida da se uvek vrati na isti položaj. To je verovatno razlog za tih 0.02 - 0,04mm. Sledeći posao, provera šina i nosača i odstupanja na prenosu.

Ploca na koju naseda amerikaner je obradjena i ne baca uopste, provereno sa tim komparaterom bukvalno se ne pomera kazaljka. Na videu nema kako obradjujem plocu jer mi je prestalo snimati i ne znam zasto, ali ploca je obradjena svuda. Glava koja je bila pre je ista jedino je razlika u onom krugu iza sto naseda na plocu, na starom je 97mm a na novom par mm manje. Amerikaner je sa 4 pakne koje se stezu u isto vreme i ima mesta za dva kljuca tj dve rupe za stezanje. Inace rupe ne pasu ako se okrene drugacije glava, mada sam i ja obelezio da znam u buduce. Imajte u vidu da je ovo meni sve potpuno novo i prvi put radim sa ovim stvarima. Imam ja jos mnogooooo da ucim, ali polako. juce sam stelovao konjic ali mislim da nije bas u stotu jer ne znam kako da ga ga najbolje centriram. Ima video na yt ali za to mi treba mikrometar koji ja jos nemam! Ostruzes metal kod glave i kod konjica koji je dalje od glave recimo 20 30cm i sa mikrometorm meris razliku i po tome stelujes konjic...

Mnogo bi mi znacilo ako znate gde mogu da nabavim podatke o strugu? Ne znam tacno oznaku znam samo da je metalac cakovec. trebale bi mi tabele za pravljenje navoja...

Poslednja izmena:
Od koga si to kupio ? Po izdleduje napravljen negde 60ih do 70ih godina ali tada je to bila fabrika Rudi Čajevac. (narodni heroj, Partizanski pilot). , teško da ćeš naći nešto online. Tabela za navoje bi trebala da bude negde na ugravniranoj metalnoj pločici. Nepoznat mi je taj model. Eksperimentisanjem možeš i sam da je napraviš.

Nasao sam sve, Model je

Metalac Čakovec MT-120S ili ut120 ne vidim razilku...​

mislim da je 78' godine napravljen

Za korak navoja proveriš tako što obeležiš na kliznoj površini kraj uzdužnog suporta (strana ka konjiću kaneš malo ulja) i na malom broju obrtaja pustiš da obrne 10 ili 20 krugova stezna glava. Moraš da brojiš okretaje i kad odradi isključiš suport i meriš od ulja do suporta rastojanje i podeliš sa brojem koliko puta si pustio da se okrene stezna glava, eto koraka a sa neta skini tabelu standardnih koraka navoja da te ne buni neka minimalna razlika kod deljenja.

Aham nasao sam...

Prilozi

• tokarski-stroj-metalac-cakovec-utp-120-slika-72036745.jpg
    tokarski-stroj-metalac-cakovec-utp-120-slika-72036745.jpg
    95.2 KB · Pregleda: 66
Evo upravo sam zavrsio moj prvi valjak :)
Bezi 0.01mm kao sto mi bezi i glava. Za prvi put mislim da je ok :) Fali mi par alata da mi olaksa posao ali polako. Kupicu ja i to... treba jos mozda malo da dostelujem konjic i glavu da jos manje bezi i bice to dobro!

Prilozi

• 00000IMG_00000_BURST20210527200446455_COVER.jpg
    00000IMG_00000_BURST20210527200446455_COVER.jpg
    102.1 KB · Pregleda: 54
  • IMG_20210527_200357.jpg
    IMG_20210527_200357.jpg
    130 KB · Pregleda: 68
Neki od mojih omioljenih dodataka.
Dodatak za konuse
Dodatak za kopiranje
Dodatak za tocilo (inside&outside grinder) montira se umesto nosača noževa.
Mali ali precizan futer za bušilice koji zatvara na nulu, stegne se u veliku glavu za obradu vrlo malih predmeta.
Veliki konus za live center na konjiću.
Self centering futer za burgije, buši rupe precizno u sredini i paralelno sa osom,

Pre neki dan sam popravljao suport koji je imao lufta a nisam ni skontao, nego slucajno sam zapeo i uhvatio se za njega kad ono mrda se😂 reko mam i cu ti sad ces ti da vidis. I morao sam praviti nov navoj jer je stari istrosen. Ima video na yt kako sam to sredio sve.
Evo slika kako sam prvi put radio navoj koji je m12x2mm. Malo sam se mucio dok sam skontao zupcanike kako idu, ali kad sam namestio ide to laganooo.

Prilozi

• IMG_20210529_165349.jpg
    IMG_20210529_165349.jpg
    80.4 KB · Pregleda: 59
  • IMG_20210529_163513.jpg
    IMG_20210529_163513.jpg
    91 KB · Pregleda: 70
Whitworth navoj, jesi li ga ispolirao da ne pojede maticu ?

Nisam brate, kako se to radi? Od gore sam ga isturpiao i posle jos presao malo smirglom... Jel sam trebao jos nesto?

Ja ih lično nisam pravio, bilo mi je lako dostupno iz prodavnica delova za mašine a što je moralo pa se pravi, bile su radionice/fabrike. Tamo sam video da samo poliraju običnim mekanim polir točkom i pastom. To ne skida mnogo materijala, ostaje praktično iste dimenzije. To rade i sa presovanim i sečenim navojima.

Da li neko mozda zna cime da premazem metal a da nije farba? Zeleo bi da napravim jedan mali stol i da stavim armaturu ali nju ne zelim da farbam vec da bude takva kakva jeste a da ne rdja...

Pre bih ti preporučio cinkovanje ili bruniranje a ostalo su sve boje ili neki bezbojni lak za čelik. Ne znam kako funkcionišu bezbojni lakovi jer nisam nikad koristio i ne verujem da je to za stolove jer ako ima udaraca lako može da puca a prvo na šta sam natrčao na netu je 9700 DTM Bezbojni lak HS 2:1

Ta armatura ide ispod stola i povezivace noge. Hteo bi da je predjem zicom i tako da ostane. Ali da je zastitim da ne rdja...

Kada smo proizvodili diskove za kočnice samo smo ih umakali u uljani razređivač sa malo uljane farbe koliko da se vidi da je zaštičeno. Kada se osuši ostaje tako godinama a da ne rđa.

Zavrsen jos jedan grinder :)

Prilozi

• IMG_20210714_171429.jpg
    IMG_20210714_171429.jpg
    198.3 KB · Pregleda: 34
  • IMG_20210714_171519.jpg
    IMG_20210714_171519.jpg
    152.3 KB · Pregleda: 30
  • IMG_20210714_174949.jpg
    IMG_20210714_174949.jpg
    93.7 KB · Pregleda: 28
  • IMG_20210714_175705_1.jpg
    IMG_20210714_175705_1.jpg
    113.5 KB · Pregleda: 30
  • MVIMG_20210714_174811.jpg
    MVIMG_20210714_174811.jpg
    180.6 KB · Pregleda: 30
Danas sam zavrsio belt sander. Prvi deo je vec na YT a drugi upravo editujem... Evo par slicica kako izgleda

To je za mene naj praktičnija konfiguracija. Za sada samo okrenem ručni belt sander naopačke.

Nazad
Vrh Dno