Šta je novo?

DIY radionica :)

Evo upravo sam zavrsio moj prvi valjak :)

Svaka čast. Ja ću biti jedan od srećnih kupaca tvojih grindera.
Da li neko mozda zna cime da premazem metal a da nije farba? Zeleo bi da napravim jedan mali stol i da stavim armaturu ali nju ne zelim da farbam vec da bude takva kakva jeste a da ne rdja...

Ne mogu da se setim naziva. To je

"Blue steel has tungsten and chromium added to the iron and carbon to create an easier tempering process and also a knife that holds its edge longer than a white steel knife, however while not taking on such a fine cutting edge"

Služi za završno premazivanje noževa da ne rđaju. U pitanju je bočica oko 200-300 mgr

Poslednja izmena:
Da da, cak ima i neko sreestvo kad premazes metal da ga stiti i jos doda na izgledu ne znam kako da objasnim. Ako nadjem video na yt postavicu da vidite kako covek radi sa tim... Brutalno izgleda. Al ne znam da li to uopste ima kod nas...

Nisam ga sretao kod nas. Pre neku godinu sam ga pronašao na Amazonu, ali ne mogu da se setim naziva. Video sam da ga koriste u "Forge in fire"

Drustvo, novi video je na yt kanalu :)

Evo onaj covek sto pravi extra stvari, i koristi to sredstvo za metal koje ne znam koje je :)

Ovako nesto mi se brutalno svidja!

Da li neko zna kakva je procedura ako bi recimo grinder poslao u Italiju? Kako? Cime?

Aham, ali gde to da kupim :)

Ako ti nesmeta crvenilo a kasnije zelenilo mozes gvozdje da premazes rastvorom plavog kamena . Bakar iz rastvora bakarsulfata reaguie s gvozdjema pa se dobije lako pobakrena gvozdena povrsina. Ima u skoro svakoj poljoprivrednoj apoteci .

A ono s wikija ti je pomesan uljani lak i laneno ulje pa se zagreje do nekle. Nisam probao nikada ali moze se probati.

Poceo sam da pravim grinder koji ce biti na srafove tj svaki deo ce biti zaseban i moci se da skida i menja. Prvi deo je na YT :)

Jos par sitnica, glupavo farbanje i gotovo :)

Prilozi

• IMG_20211017_191040.jpg
    IMG_20211017_191040.jpg
    299.4 KB · Pregleda: 40
  • IMG_20211017_191127_1.jpg
    IMG_20211017_191127_1.jpg
    321 KB · Pregleda: 32
  • IMG_20211017_191135_1.jpg
    IMG_20211017_191135_1.jpg
    337.4 KB · Pregleda: 33
  • IMG_20211017_191156_1.jpg
    IMG_20211017_191156_1.jpg
    345.6 KB · Pregleda: 39
Ne razumem kako mislis da izbegavam matice?
Da ovaj je srednji grinder. Vec nekoliko meseci pravim 50x2000mm grinder ali mi fali para za ulaganje. Ali taj ce biti za profi upotrebu

Ne razumem kako mislis da izbegavam matice?
Da ovaj je srednji grinder. Vec nekoliko meseci pravim 50x2000mm grinder ali mi fali para za ulaganje. Ali taj ce biti za profi upotrebu
Pa kada se sastavljaju dva dela koja nisu normalno pomična (recimo postolje ili ram) onda umesto samo rupe i šrafa i matice samo sa navojima na jednoj stranu. Tako izgleda više profesionallno i čisto.

Nije ni meni jasno iskreno...

Verovatno je mislio na torban šrafove.
428DB5E8-DACD-4AA7-AD4D-7586EACC21CC.jpeg
Ili da sa jedne strane bude urezan navoj ili navarena matica koja se ne vidi, pa se šraf zavija u nju.

Ne verujem... Torban se vise koristi sa drvetom

Sigurno je mislio na to da na jednoj strani izbusis rupu i urezes navoj dok druga strana bude prolazna. Za bas top izgled uzmes srafove s konusnom inbus glavom pa upustis rupu tako da glava ne strci.
Na mestima gde ne treba cesto odvijati srafove (vijke) ,a pozeljno je da se ne odvijaju sami,potrebno je namazati ih nekom farbom ili slabijim lepkom. Ovo osigurava da ne dodje do spontanog rassrafljivanja

Stranice su lim 3mm debljine tako da mora ovako. Mada meni se ovako i svidja :) Stvar ukusa a sto se tice odvrtanja jako tesko jer masina nema vibracija...

Sigurno je mislio na to da na jednoj strani izbusis rupu i urezes navoj dok druga strana bude prolazna. Za bas top izgled uzmes srafove s konusnom inbus glavom pa upustis rupu tako da glava ne strci.
Na mestima gde ne treba cesto odvijati srafove (vijke) ,a pozeljno je da se ne odvijaju sami,potrebno je namazati ih nekom farbom ili slabijim lepkom. Ovo osigurava da ne dodje do spontanog rassrafljivanja
Da, tačno to. Što se debljine strane gde su navoji tiče, za gvožđe/čelik, dubina navoja treba da bude veća ili ista kao prečnik šrafa.

Tako je. Zato sam i morao ovako da radim. Mada meni se ovako i vise svidja iskreno. 😂

Grinder je gotov. Moram reci da sam se bas naradio jer je svaki deo zaseban tj na sraf pa moze da se skida i menja. Sve u svemu ja sam zadovoljan, radi odlicno, uskoro video na YT

Kome treba spavanje kad treba da editujes😂
Video je na yt kanalu

Napokon sam uhvatio vremena da sebi neku masinu sredim. Kako kazu -"kod mehanicara njegov auto najgori" :)

Za armaturu jesam ali za cevi nisam jer mi se ne isplati... Ima ih podosta na oglasima...

Gun blue (kod nas obično zvano "bruning/brunovanje") izaziva hemisku reakciju u gvožđu. U zavinosti od soli metala u tečnosti (ili kremu) menja boju gvožđa, bakarna so ostavlja braon boju, so nikla plavo-crnu itd. Samo po sebi nije velika zaštita ali tanak sloj koji ostavlja prima i zadržava ulje pa to donekle sprečava rđu. Posle tretmana ttreba dobro natrljati čistim mašinskim uljem ili još bolje ostaviti u vrućem ulju neko vreme oa posle obrisati čistom suvom krpom.

Gun blue (kod nas obično zvano "bruning/brunovanje") izaziva hemisku reakciju u gvožđu. U zavinosti od soli metala u tečnosti (ili kremu) menja boju gvožđa, bakarna so ostavlja braon boju, so nikla plavo-crnu itd. Samo po sebi nije velika zaštita ali tanak sloj koji ostavlja prima i zadržava ulje pa to donekle sprečava rđu. Posle tretmana ttreba dobro natrljati čistim mašinskim uljem ili još bolje ostaviti u vrućem ulju neko vreme oa posle obrisati čistom suvom krpom.
Da li može obrazloženje zašto to treba? Da se zaustavi proces "nagrizanja" metala?

Mislim da u tim radnjama prodaju i profesionalno sredstvo za posle bruniranja.

Da, postupak sam + ulje otežava rđanje gvožđa. U prvo vreme je bila brun boja, zato su ovu kremenjaču zvali "Brown Bess" https://en.wikipedia.org/wiki/Brown_Bess. Sada postoje bolje metode kao recimo "Parkerizing" https://www.engineeringclicks.com/parkerizing-process/ i "Anodizing" https://en.wikipedia.org/wiki/Anodizing , powder coating itd.
Te tečnosti ili kreme koje prodaju u sportskim radnjama su uglavnom za male predmete ili sitne popravke. Za sve veće stvari i (polu)profesionalnu upotrebu ima tečnosti ili prah koji se rastvara u vodi pa se u njemu kuvaju predmeti i tako dobiju deblji i postojaniji sloj.

Vrh Dno