NemanjaDk93
Tool Maker
- Učlanjen(a)
- 11.10.2011
- Poena
- 245
Wow, hvala ljudi. Kad dodje na red probacemo sigurno!
Rasipitaj se po servisima koji servisiraju kompresore ima polovnih sa dobrim glavma i atestiranim bocama.Imate li predlog za kupovinu kompresora od 50l do nekih 20k dinara ?
Glavna namena bi mu bila farbanje, i ponekad nešto da se "izduva" po radionici...nemam pneumatskog alata ništa s'toga ga ne bih fordirao.
Womax, Villager - vredi li uzimati ?
Zavisi od kolicine povrsine koje ces farbati. 50 lit je sigurno dosta?Imate li predlog za kupovinu kompresora od 50l do nekih 20k dinara ?
Glavna namena bi mu bila farbanje, i ponekad nešto da se "izduva" po radionici...nemam pneumatskog alata ništa s'toga ga ne bih fordirao.
Womax, Villager - vredi li uzimati ?
Za ozbiljnije odes do lokalnog servisera viljuskara, uvek imaju remontovane pumpe velike snage.Pumpe za servo volana od putničkog auta za lakše poslove i iz nekog kamiona su jako korisne za hidrauliku.
Zavisi od kolicine povrsine koje ces farbati. 50 lit je sugurno dosta?
Nisu velike količine u pitanju, manje čelične konstrukcije i slično... potrebe za fabanjem bi bile par puta nedeljno po 30-ak minuta, ostalo kao što sam napisao po radionici da se "izuva" strug i slično...Zavisi od kolicine povrsine koje ces farbati. 50 lit je sugurno dosta?
Za ozbiljnije odes do lokalnog servisera viljuskara, uvek imaju remontovane pumpe velike snage.
Auto ulje nije dobro za kompresore zbog aditiva(deterdzenata) koje prljaju klipcic i stubline na kompresoru, i time otezavavaju rad, a samim tim i smanjuju vek kompresoru... Za kompresor se koristi ulje predvidjeno za njih. Ja sa 50l farbam pola sata bez prestanka bez problema. Naravno ne sa stalno upaljenim pistoljem, ali grinder kad farbam ima recimo 20 delova koje moram ofarbati i to odradim bez problema. stavim da kad stisnem pistolj za farbanje da ne prelazi 4 bara jer je tako najbolje za farbanje i tako da nikad ne ispraznim bocu jer on dosta brzo naduva na 8bara jer kad se isprazni boca na 6 bara on ga ukljuci...Nisu velike količine u pitanju, manje čelične konstrukcije i slično... potrebe za fabanjem bi bile par puta nedeljno po 30-ak minuta, ostalo kao što sam napisao po radionici da se "izuva" strug i slično...
Dugo planiram da ga uzmem ali nikako da se otvori prilika...a na par strana već čujem da Villager odrađuje poslove dosta korektno , kao i kolegama sa foruma.
Za tako nešto je potreban i prostor, a verovatno su i tvoje potrebe veće i ozbiljnije... lično meni, 50 l bi trebalo da završava posao...Jeste bas tako, manji je i lakse vucarati tamo gde treba, za preko 100l je vec vise da bude stacionaran....
Nisam smeo da rizikujem, moj ima veliki protok l/min.Pravi to veliku temperaturu, moze ulje lako da se zapali.Neće da bude kabum. Godinama ga imam i menjano je 2-3 purta.
Svasta sam video: od usijanih letecih lezajeva koji blokiraju klipnjacu te proviri kroz blok motora do usijanih turbina i nikada se ulje nije zapalilo.moze ulje lako da se zapali
Velika je razlika u kompresorima od 50l i 200lOvaj je 150e a onaj 500 600e
Takodje vise struje trose jer imaju jace motore itd. Ja kazem, meni je 50l sasvim dovoljno a i lagan je pa sa njim idem gde hocu a za moj hobi i vise nego dovoljan, jer ja ne radim nista gde drzim pisljton duze od 10 secukndi bez prestanka... Ljudi moraju da shvate da od negde moras da krenes.
Ne mozes odma da kupis 200l, ne mozes odma da kupis strug od 2000e ili alat neki od 200 300e... Kreces polako jer ne verujem da svi vi imate para da krenete neki hoby posao sa profi alatom koji kosta 4x vise
Primera radi: krenuo sam sam da pravim grindere bukvalno bez icega, jedino sto sam imao je busilica od 30e i brusilica black and deker stara ko zna kolikoMalo po malo, eto mene sad imam i strug, i stubnu koju sam ja napravio i ne bi je menjao za 1000e, mnogo ureznica i nareznica, alata svakojakih, ali krenuo sam od nicega. Zato mi je malo cudno sto neko pita za alat u vrednosti 100e a neko komentarise kupi ovaj sto kosta 500e
![]()
Stubna busilica Metalac Cakovec MK1 prihvat, teska 200 kg, u extra stanju , placena 140 din/kg... to je masina koja mi je natrcala i mislim da za taj novac tesko da se moze naci nesto slicnoGledao ja stubnu da kupim, ali nikako da prelomim jer bez 400-500e nema neke ozbiljnije, i na kraju kupim polovnu rucnu busilicu, koja je radila kao mesac za lepak itd, ima mk2 prihvat, jedna brzina 290 o/min, i na njoj je bio veliki futer sa tim prihvatom, sa sve isporukom je bila 35e, kupio posle nesto vecih burgija do fi22, i sada jos da joj napravim stub i to sam da kazem resio.
Sledeca stvar koju razmatram je cnc glodalica sa vise-zamenom alata, e to je tek skupo, ta prica u osnovi bez ~7-8000e ne moze da se zaokruzi, posebno posto bi to na prvu ruku bilo za hobi, i sve to pod uslovom da prodam pokretnu pilanu 🌲, i to sam hebo me bog pravio
, samo kad bih povratio pare sa ostrilicom 5000 kad bih uzeo bilo bi odlicno...ali to je sve na dalekom stapu , mozda se od sledece godine ode negde van itd.......
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari