Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2025)

Oduvek su postojale dve vrste trejdera:

Oni koji misle da znaju. a ne znaju.
Oni koji znaju da ne znaju i ne misle da znaju.

Oni koji nisu trejderi, a hteli bi da budu, priklone se prvo prvima, dok ih neko ne osasavi, pa posle vremenom shvate gdee im je mesto, u grupi dva.
Ovo vazi za sve u zivotu, ne samo za trade.

Čart koji je meni dosta pomogao, ukupni kripto market cap podeljen sa cenom zlata. Kada u proleće 2021. nismo mogli da napravimo novi ATH, iako su kriptosi napravili ubedljivi ATH prema svemu ostalom, postalo mi je jasno da je vrh koji nećemo preći u toj nekoj zoni ranijih vrhova i ispostavilo se da bio sam u pravu. Ovo znači nekoliko stvari: da likvidnost u finansijskoj ekonomiji nije neiscrpna, da pohlepa polako popušta pred strahom i najzad, da nema više svrhe hodlati kriptose dugoročno, zato sam ih i komplet istovario. Sa druge strane, čart kaže ovo bi mogao biti momenat za kratkoročni ulaz, ako bi opet napravili Triglav, ko je voljan da rizikuje.

Screenshot from 2025-05-04 11-39-12.png

Kad smo kod čartova...reših, pre neki dan, da pogledam kako izgledaju ciklusi kod starijih altova: ETH, Xrp, Xlm, Ltc, Bch, Ada, Trx, Iota, Xmr, Etc. Oni su kraći od ciklusa kod BTC-, oko 3,5 godine za 80-90% pogledanih. Uglavnom, zaključak je da je ciklus prošao. Pitanje je koliko je ovo validno.
Osim toga, velika većina čeka alt sezonu, a ne mogu svi zaraditi.
Sve u svemu, ni malo optimistično.

Kad smo kod čartova...reših, pre neki dan, da pogledam kako izgledaju ciklusi kod starijih altova: ETH, Xrp, Xlm, Ltc, Bch, Ada, Trx, Iota, Xmr, Etc. Oni su kraći od ciklusa kod BTC-, oko 3,5 godine za 80-90% pogledanih. Uglavnom, zaključak je da je ciklus prošao. Pitanje je koliko je ovo validno.
Osim toga, velika većina čeka alt sezonu, a ne mogu svi zaraditi.
Sve u svemu, ni malo optimistično.
Samo da se natjerati na neki prvi skok prodavati pa sta bude

Ovo vazi za sve u zivotu, ne samo za trade.
Generalno primenljivo, da.
S tim da ovo shvatanje je i vezano za zivotno iskustvo, tj. kako je ko dosao do odredjene "lestvice" u zivotu i u kom dobu.
Napisao sam bio zapravo jedan ogroman post, kako se sve to npr moze desavati i koje su razvojne faze, ali sam posle shvatio da bi mozda neko to zlurado komentarisao, obzirom da je prilicno bilo iz licnog iskustva, pa odustao.

Sto bi rekli, sve se vise puta ujedem za jezik i pustam ljude da sami okaju svoje greske.

Je li Pavel u utorak drzi govor o smanjenju kamatnih stopa ako ga uopste bude bilo, pa se nadam da to moze da pogura cenu ?

Imam utisak da altovi ni u ludilu od ovog trenutka do kraja godine ne mogu napraviti x2 i to je na neki način poražavajuće jer ih čekam ceo ciklus..kao i većina verovatno. Tako da moje ulaganje je u kripto u poslednja dva ciklusa bilo čisto gubljenje: vremena, para i živaca..

Imam utisak da altovi ni u ludilu od ovog trenutka do kraja godine ne mogu napraviti x2 i to je na neki način poražavajuće jer ih čekam ceo ciklus..kao i većina verovatno. Tako da moje ulaganje je u kripto u poslednja dva ciklusa bilo čisto gubljenje: vremena, para i živaca..
Kripto je u poslednjem ciklusu obicna prevara i nakon ovog ciklusa (za koji mislim da ce trajati do kraja ove/pocetka sledece godine) ostace samo oni koju vjeruju u BTC, ostale valute ce samo da vrte botovi i da nabijaju volume po mjenjacnicama, dok se svaka ne ugasi zbog nelikvidnosti.
Ono sto je trebao kripto da nam donese i o cemu se pricalo zadnjih 10ak godina nije zazivjelo, u zadnjem periodu je toliko scamova bilo da je prosto tuzno u kom pravcu je sve poslo. Bio sam pokraden od strane mjenjacnica Cryptsy, Mintpal, Btc-e (Wex) i jos nekih kojima se ni imena ne sjecam, ali to je moja krivica jer nisam coine drzao na svom novcaniku vec na mjenjacnici, ugasi se sajt preko noci i znas da si sve izgubio i da ti nece biti vraceno, znaci nemas cemu da se nadas. Danas nas legalno scamuju ljudi kojima smo do juce vjerovali bilo da su influenseri, you tuberi ili cak predsjednici drzava. Naprave token obecavajuci brda i doline, kad ulozis novac oni tim novcem plate listanje tokena na nekoj ShNj mjenjacnici i prodaju svoje tokene, ostatak novca od investitora podjele izmedju sebe, spuste cijenu tokena na 0 i poslije se ti cesi po glavi, imas tokene koji ne vrijede nista (jer si ih dobio 6 mjeseci nakon TGE), od tima dobijas informaciju da oni i dalje rade i da se nista ne brines, a oni piju koktelcice po plazama i trose tvoje pare i vec smisljaju sledecu prevaru.
Influenser i Youtuber se danas prodaje za sitne novce a i vecina njih je u dilu sa ljudima iz tima i sve je to usko povezano, naje8u mali insvestitori. Toliko su ljudi u kriptu postali podnukli i namazani, da mi se zgadilo sve vezano za isti.
U kripto sam ulagao do pocetka 2024 i vise ni centa necu nikad ubaciti u ovaj globalni scam, ako nesto i izvucem do kraja godine, ako ne, nema veze, zadovoljan sam onim sto sam u proslom bullu zaradio i prebacujem se na ulaganje u akcije (nista pretjerano, cisto da imam nesto da pratim s vremena na vrijeme), tamo makar imam koliku-toliku sigurnost, vjerujem da ce ubacenih 100 eura u S&P500 za 10 godina biti makar 105 eura, a ubacenih 100 eura u bilo koju kriptovalutu sledece godine ce biti 0 eura, a ako ulozim u BTC vjerovatno cu imati 20-30 eura na racunu, a za 10 godina mozda 0 a mozda i 200, ali prije ce biti ovo prvo. :)

Eto, svako ima svoje misljenje. Na zalost izzy to vidjenje ima suprotno vecini kripto vernika., pa nece biti mnogo popularan kod istih kojima se ne svidja da cuju da ce njihov shitcoin zavrsiti na dnu septicke jame.
Ako vec moras da ulozis, kupi parce zemlje, sadi neko povrce, em ces biti zdrav, em mozes i da zaradis. I taj sp500 su pare u tudjim rukama.

Al sto je lepo kad se jede lebac bez motike, uuuuu.... Njam njam.

Meni se čini da je većina ostala zarobljena u shitcoinima, i da se sad čeka prilika za koliko toliko povoljan izlaz, tako da ne znam kakvoj se altsezoni nadamo onda

Na kraju krajeva, neko mora da proda kada je na gubitku da bi neko dobio i da bi došla ta altsezona. Vidim da je većina nas ostala zarobljena jer smo naivno hteli x10, x15 a imali smo negde i solidnih x5 i to u dva navrata. Tako da, čekaju se neki bolji dani...

Shitcoini su organizovana pljacka, BTC je buducnost. Svako bira za sebe gde pripada.
Eto, svako ima svoje misljenje. Na zalost izzy to vidjenje ima suprotno vecini kripto vernika., pa nece biti mnogo popularan kod istih kojima se ne svidja da cuju da ce njihov shitcoin zavrsiti na dnu septicke jame.
Ako vec moras da ulozis, kupi parce zemlje, sadi neko povrce, em ces biti zdrav, em mozes i da zaradis. I taj sp500 su pare u tudjim rukama.

Al sto je lepo kad se jede lebac bez motike, uuuuu.... Njam njam.
I obavezno kupiš i ćup zlata da zakopaš na toj zemlji. E to je uspeh.

Shitcoini su organizovana pljacka, BTC je buducnost. Svako bira za sebe gde pripada.

I obavezno kupiš i ćup zlata da zakopaš na toj zemlji. E to je uspeh.
A mozes i grafit da sadis, kroz nekoliko milijardi godina bices bogatas samo tako.

No da se vratimo na temu, kada pominjemo shitcoine morate biti svesni da je u njihovoj srzi ne tehnologija vec pohlepa, nisu izmisljeni da "rese tehnoloski problem" vec napune dzepove spekulantima, ma koliko lepo upakovano to bilo. Mnoga boranija se nada da ce se i njihovi dzepovi napuniti. Donekle se to i desi, jer je u svakoj projektovanoj prevari to tako i smisljeno, zarad marketinga. Navodno to nesto je bitno nekome pa zbog tog neceg ce cena skakati. Klasicna pusiona prica. Ali to se desava u svakoj grani industrije, pa i u IT. Upravo sam citao o Mate Rimcu najbogatijem hrvatu koji je osmislio nesto sto je revolucionarno, uzeo kintu, a pri tome nema ni tehnologiju ni proizvod. Ali dzepovi su puni, ide se po sajmovima, slika se, smeje se, pije se sampanjac i pricaju bajke kako je to nesto njegovo revolucija i svetsko blagostanje.

Kakve veze ovo ima sa cenom kripta, pa jednostavno, sve je iz perspektive onih koji su se magle najeli i onih koji su magle gladni.
Jedni guraju cenu gore, drugi pricaju o tehnologiji i buducnosti, a iza svega je masina za otimanje para.

Polako sve izlazi na videlo, prvo se gase rudari kao tehnoloski visak (nepotrebni nikome, trosaci energije, kolekcionari grafickih karata i kojekakve zle epitete), zatim ce se ugasiti i decentralizacija, pa anonimizacija i na kraju sveopsteg globalnog prihvatanja kripta, 90% onoga sto je isti trebao da bude.

Ali na kraju krajeva, nas zaista to sve ne zamina mnogo vec kada ce moj shitcoin da mi kupi novi auto, novi stan, put u Dubai i druzenje sa starletom.

Posle svega, kako covek da nema bezgranicno poverenje u kripto svet?

Najbitnija stvar kod shitcoina je ne drži ih dugo, neće nikad da se vrate. Ja sam probao nešto sitno da vidim kako funkcioniše i nikad se nisu više vratili. Sreća nije bili ni za veš mašinu, nego mnogo manje. Verovao sam da će neki jači altovi uraditi nešto, ali srećom nisam uložio. Obično stavim neki order baš nisko i ako prođe posle inicijalne pumpe odmah prodam. Iskreno najviše me ETH razočarao.

Ako je sudeći po prethodnim ciklusima, svaki alt koji nije nadmašio stari ATH, više se nikad nije vratio. Po tome je i eth otišao u istoriju... Ne znam kako drugi mišljenje imaju o tome?

Ako je sudeći po prethodnim ciklusima, svaki alt koji nije nadmašio stari ATH, više se nikad nije vratio. Po tome je i eth otišao u istoriju... Ne znam kako drugi mišljenje imaju o tome?
Iskreno me ne zanima da li ce do ATH ili nece ja to sigurno necu videti jel cu prodati ranije :)

Gledam da uzmem mrtvi DASH ako bude padalo sve kako treba ( nece to nikad do 1300 ili 300 koliko je vec bio )

Ako ako prodam za 30-40-50$ da mi peva cela kuca.

I gledam iz razloga sto je imao veci vrh u decembru nego martu prosle godine ( a vidim da se nesta radi na projetku iako je mrtav sto se tice cene vec 5+ godina. )

Za ETH mislim da moze na ATH ali ne mnogo vise od toga one price od 10k i slicno mozemo da zaboravimo, ali ni to necu cekati bezacu ranije ( ako ga kupim uskoro verovatno cu prodavati na 2000-2500-3000k ako ne i ranije )

Naravo da vidim prvo Bitcoin znacajno ispod 90k pa tek onda mogu da radim nesta sa USDC-om inace povlacim pare i trosim na pametnije stvari.

Mislim da jedino probijanje BTC ATHa može da pogura i Altove (shitove ustvari), do neke eventulne cene pogodne ljudima za izlaz. Kontam da svejedno BTC dominca može samo da raste ili da stagnira.. nažalost.
ETH se dampuje nekako stihijski, pa mislim da iako je odavno zbog visokog fee-ja inferioran u odnosu na druge platforme, mislim da nije to glavni razlog.
Verovatno i oni severnokorejski hakeri imaju udela.. ko zna.. što utiče na cenu altova sveukupno, ne samo ETH based.

Sa druge strane, I dalje mislim da BTC probija 100K vrlo skoro.

Videcemo ko je u pravu . meni deluje da nece ni jednom doci do napda na 100k .

Ova volatilnost i konstantko skakanje i padanje koju gledam vec par dana mi govori samo da je cena id 95k neodrziva ( neko moje iskustvo gledanja grafika koje i nije nista specijano )
Kapiras sad sta sam pricao?

Kad je kripto u pitanju mislim da je paranoja pozeljna. Moras verovati da neko pokusava jeftino da ti otme novcice zato sto stvarno jeste tako.

Kapiras sad sta sam pricao?

Kad je kripto u pitanju mislim da je paranoja pozeljna. Moras verovati da neko pokusava jeftino da ti otme novcice zato sto stvarno jeste tako.
U kriptu treba smatrati da neko oce da ti uzme FIAT prodavajuci ti muda za bubrege, a ne novcice jeftino psoto su u velikoj meri bezvredni .

A najbitnije je ne izgubiti pare kad to uspes onda je lako zaraditi .
Dakle uzimati profit onda kad ti novcici skoce i ne biti pohlepan .

Tu pricu sa jeftinim novcicima je imalo smisla pricati kada je Blockchain bio tehnologija za koju niko nije cuo i kada su svi startapi govorili "blockchain powered"

Proslo je to vreme i velike pare od kripta necemo videti ( osim ako ih nismo videli do sad ) .
Mozemo samo da vidimo pristojnu zaradu .

Nego gde sam stao .

13-og novembra sam prodao po ovim cenama .

Screenshot from 2025-05-08 09-24-24.png

Ti bi mozda rekao da sam ih dao dzaba jel su svi oni vredelipuno vise 2 nedelje kasnije ( idi pobledaj grafik ), a kad ga vec gledas pogledaj koliko su pali altovi izmedju osmog Marta i petog Avgusta ( taj period sam takodje cuvao StableCoin-e ) .

Ja bi ti rekao da su svi i oni danas jeftiniji od cene za koju sam ih prodao, i to cak i pored ovog skoka ( osim ADA-e koju je izvuklo spominjanje na Trampo-ovom tvitu kad je u danu napravila +70% )

Naravno da sam pravio greske imao sam lep ulaz kad jhe Etherium bio ispod 1500 nazalost usro se i prodao jako brzo za mali profit ( sad bi taj profit mogo da bude mnogo veci ) ..

Sve u svemu meni je traziti ulaz u ovoj situaciji je jako nezahvalno i kompliokovano ( nije nemoguce ) ali videcemo kako se situacija razvija .

Poslednja izmena:
Gresis i to mnogo. Novac je bezvredan, BTC je vredniji od bilo cega. Njima ne treba nas novac jer ga imaju vise nego dosta iz ostalih poslova. Pritom novac mogu da stampaju koliko hoce. Ali niko ne moze da napravi veliku kolicinu kripta a da ne dize cenu. Pogotovu pricam za BTC ali mislim i na jace altove.
Vrednost novca neprestano pada, novca se treba resavati. Vrednost novca se stiti samo inverstiranjem. Kripto neprestano skace. Racunica je jasna.
Otimanje novca je kratkorocno. Otimanje novcica je igra na duze staze.
Nadam se da sada kapiras gde gresis sa razmisljanjem.

Ne mogu da editujem...
Da me ne shvatis pogresno, jedina je razlika sto se ti fokusiras na kraci period, ja na duzi. Zato dosta razlicito gledamo na ovo, sto je skroz ok.

Iznenadjujuce se dobro drzi cena, nije se odbila i dalje iako ocekujem i dalje da se odbije. Ako probije ovih dana bice jako zanimljivo leto.

Kako bilo da bilo uskocio sam u kripto ( da usicarim jos malo od ovog skoka ako uspem )

@saj ovde ne prica niko o tome da treba cuvati fiat godinama ili 10 godina ( zato kripto/zlato/zemlja rastu sto FIAT uvek gubi vrednost tokom duzeg vremena ).

Stan je uvek isto kilograma zlata..

To sto pricas bi imalo mnogo vise smisla da nisi kupovo PI coin ( koji je cini mi se bezvredno djubre ) nego BTC ( ili neki "jaci" alt kako kazes )

Kad bi imao 20-30 hiljada evra sa kojima ne znam sta cu odma bi otisli u nesta sto "cuva vrednost" ( naprimer garaza ili neki hektar zemlje ).

Sigurno ih ne bi drzao i banci 10 godina .

Ovde se radi o tome da se izbegnu veliki padovi ( citaj bear market )..

Meni je to povlacenje profita prosle godine isplatilo dve svadbe, U proslom bullu sam sam povlacenjem dela profita uzeo teleskop neku foto opremu i kola ( jeste matora krntija auto, ali me odvezo kroz Tursku do Rusije i nazad proslo leto ) .

Da sam povuko sav novac iz kripta tad bilo bi dovoljno za nova kola, a ne polovna i ne bi moro razmisljati o novima za godinu dve kao sad ( ali ajd sad nije sve idealno. )..

Naravno da ne znam kakva je tvoja privatna situacija i ne znam sta zelis od ovoga znam samo da se ne treba nadati milionima ( prilika za to je davno prosla i nece se ponoviti )

Kao sto rekoh moj glavni cilj je da izbegnem bear market

Sto bi mi zena rekla kad propustim neki dobar ulaz "Ako odes na poker i ne izgubis pare onda si uspeo".

Ovde pricamo o duzem periodu samo za mene je duzi period jedan ciklus od ~4 godine ( zapravo je 2-5 godina ) a tebi je duzi period verovatno 10 godina..

Ja mislim da smo na kraju ili pri kraju ciklusa zato sam oprezan jel treba biti realan i reci da se USDT-u smesi depegging ( svi znaju da tether nema.pokrice ) a sayloru bakrot ( mozda ne ove ali lako moguce sledece godine )

A imam neke planove sa ovom lovom koje cu svakako ostvariti i bez kripta ( samo bi voleo da to resim ove a ne sledece godine )

Nije baš da ne treba imati i novac. Keš i digitalni uvek mora da se ima na rapsolaganju. Investiranje ti ne garantuje dobitak. Lošom investicijom možeš da izgubiš više, nego da si čuvao keš 10 godina.

Nazad
Vrh Dno