Nije mi jasno zasto svi toliko pljuju po krizi? I ja sam pljuvao po Titaniku samo jer su se svi u ono vreme lozili na njega, ali kada sam opet pogledao film posle koje godine, shvatio sam da film uopste nije toliko los (za jedan blokbaster, naravno). Tada sam se gadio na Leonarda, a covek postade glumcina, ali glumcina. Mislim da tako dosta ljudi pljuje po krizi po forumima, kao i po COD-ovima itd... Valjda je to da bi se razlikovali i ispali "iskusni vuci medju glupom ovchetinom", a mnogo manje jer zaista misle da je to trash... Ne prozivam nikoga, samo ne kapiram cemu toliko pljuvanje.
Ne bih da poredim sad COD i krizu, ali ako ljudi govore da je kriza prvenstveno benchmark, sta je onda COD? Prevejani theatrical, outdoor corridor shooter with lots of realistic gameplay - go this way, and this way only or you will get shot by a missile launcher, mortar, grenade, bullet from the sky, whatever...? A pritom nije toliko graficki napredna kao kriza da bi predstavljala neki opasan benchmark... COD jeste njesra od igre, ali uzivao sam dok sam igrao svaki deo (igram samo single player igre, nema se vremena, mora od neceg i da se zivi). Isto tako sam uzivao gledajuci mnoge njesra holivudske blokbastere, samo zbog dobre produkcije, muzike, scenografije, efekata, fotografije, montaze itd... u fazonu toliko je glup film, ali lepo je uradjen i ok je za pogledati... Takvih primera ima koliko hoces, a isto vazi i za gomilu igara... Djubre, ali bogata produkcija i koliko toliko ispeglan gameplay, pa daj da odigram dok ne stigne witcher 2 itd. Uzivao sam u vecini takvih igara, ali se nisam i odusevljavao, a krizom sam se odusevio.
Kriza je u odnosu na COD i vecinu slicnih FPS-ova (govorim iskljucivo o delta tezini) skoro pravi tactical (nemojte bukvalno shvatati rec "tactical") open world shooter, gde sam mogao da uletim sa gunz blazin' metodom s koje god strane u neku postaju, zgradu etc, i pobijem sve sto se mice, a mogao sam isto tako (u cemu sam dobrano uzivao u prvoj krizi) i da udjem kloukovan, ne ispalim ni jedan metak i maznem neki info ili sta vec treba da odradim u doticnoj misiji. Cak sam neke delove igre igrao dvaput, prvo odradim odredjenu misiju bez ispaljenog metka, ako je to moguce, a onda ucitam save i opalim po vatrometu, tako da mi je cela kampanja dosta dugo trajala. Kriza je za mene bila veoma prijatno iskustvo i mozda jedan od najboljih FPS-ova koje sam ikada igrao... Da ne pricam sto sam krizu igrao vremenski koliko i sve COD-ove od MW1 pa do Black opsa zajedno.
Inache nisam dugo igrao krizu jer nisam imao tada masinu za nju, a ljudi je napljuvase i kad sam je isntalirao, nisam znao sta tacno da ocekujem. Znao sam samo da cu da popalim sve na enthusiast, pa da makar naparim malo oci i nista vise. Joj, kad se setim kad sam prvi put cekao onaj Vtol pored reke, a pocese da me cimaju nano Koreanci, pa prvi ulazak u rudnik i cepanje pesnicama u bestezinskom stanju s onom gamadi, posle nestanka ono malo municije sto sam imao, toliko ima dobrih momenata u igri da je to bolesno, s obizom na moja ocekivanja.
Do pojave gamadi sam Koreance kokao uglavnom na stealthy nacin, a posle se raspucao s letecom gamadi, i posle zavrsene igre imao utisak da sam igrao dve razlicite igre u istom endzinu... Sve u svemu uzivao sam koliko i u prvom far cry-ju i kriza mi predstavlja jedan od najboljih FPS-ova do sada (Undying sedi jos uvek suvereno na tronu). Warhead mi nije tako lepo legao kao orig. kriza, jer je bio dosta linearniji i zavrsio se bas u trenutku kad sam pomislio da akcija tek pocinje.
Sto se tice krize 2, moja ocekivanja su da ce, od 460 pa na gore, sve kartice moci da je lepo teraju (ali bez izivljavanja sa AA, pretpostavljam). Mislim da nece biti mnogo zahtevniji od keca, a izgledace mozda malo bolje. Pretpostavljam da ce opet biti slican gameplay, tj prvo napucavanje s ljudskim protivnicima, pa onda malo gamad, pa mesana salata itd. Moja jedina prava briga je ta koliko ce gradska sredina da utice na nelinearnost. Cevat pompezno najavljuje mesavinu nelinearnosti i skriptovanja, ali bojim se kako ce to da ispadne, tj da ne zakinu na nelinearnosti. Samo da ne vidim barikade po ulicama zbog kojih ne mogu da prodjem tuda (imam nano odelo, a ne mogu da se uspenjem uz neki krs ili par naslaganih slupanih kola, kako da ne.
Prica ce verovatno opet biti so so, kao i u vecini FPS-ova (daj samo nesto da ameri-zapadnjaci ispadnu face, da imaju izgovor za sejanje smrti i spasavanje sveta i da ima zanimljivih "kompanjona" za koje mozes da se vezes i za koje ce ti biti zao kad riknu-nestanu). Sve u svemu, mislim da ce ovo biti malo unapredjena kriza kec po svim aspektima. Ponavljam, samo da ne useru i ne naprave neki kvazi corridor shooter. Voleo bih da mogu da razbijem staklo-vrata i udjem-uskocim u svaku zgradu (imam nano odelo, vrhunski sam mamoyebac, a na vratima pise "locked", yeah right), da mogu da biram odakle cu da napadnem, da mogu da se raspucam, ali i da resavam stvari in a silent way, da igra bude dobro optimizovana i... da deda mraz postoji...