Šta je novo?

CPU termalne paste

Super je promena za pastu, a zanimalo me RPM zbog zvuka a meni je to najbitnija stavka :)

nikad ne rade na max ovako u everyday usage

Naravno, ovakav scenario je samo kada kompajlira shadere :) u samom gejmingu je tise

Zamenih ponovo pastu pre 2 nedelje i evo trenutnih rezultata nakon 10ak sekundi Cinebencha, morao sam da prekinem da se ne pregreje:
Pogledajte prilog 465430

Evo i kako je izgledala stara pasta kada sam menjao:
CPU:
Pogledajte prilog 465431
GPU (ovo izgleda skroz ok koliko ja vidim, a GPU se nije nešto ni grejao):
Pogledajte prilog 465432

Naručio sam Cooler Master CryoFuze Violet, hvala za preporuke, ovo je bilo nešto najbliže što sam našao. Stiže za koji dan pa ćemo da vidimo kakva je.
Da se nadovežem na pregrevanje laptopa sa Arctic MX-6, uzeo sam Cooler Master CryoFuze Violet i posle više od 3 meseca i dalje radi odlično, na svim jezgrima je slična temperatura :)Skontao sam da ako se možda pasta istiskuje iz prostora između procesora i hladnjaka, da je najbolje krknuti podosta i ostaviti okolo da bude kao barijera.
Stigao mi je i PTM-7950, ali nisam imao potrebe da ga stavljam, možda probem nekada iz znatiželje.

Ovo testiranje max temperature na laptopu nema smisla bez da se poredi sa stanjem pre zamene paste.
Normalno je da će u stress testu da dođe do maksimalne dozvoljene temperature na kojoj će početi da trotluje.
Problem je ako ne trotluje, ili temp nastavi da raste nakon obaranja napona i kloka.

Evo na novom Thinkpadu L14 posle 20 sekundi dođe do 80 stepeni i počinje naglo da obara takt.

Pogledajte prilog 465496
Inače nema trotlovanja, to sam ugasio, ostala je samo zaštita od pregrevanja procesora, da ne kažem topljenja :D Podesio sam TPFanControl Dual Fan da malo jače hladi pa mi retko kad prelazi 80 stepeni, klok ne obara sa 3,9 GHz.

ja sam uzeo iz razloga sto meni treba za mnogo razlicitih stvari i onda mi je lakse ovako nego da uimam razne deboljine pa da se igram nikada to nisam voleo da radim. Ovo mi izgleda idelano za sve moje starije stvari sa full cover blokovima itd itd. Ne znam bas kako mislis da ti treba sposobnost koliko sam shvatio nama tu neke pameti li sam ja nesto propustio.

Da, za takvu upotrebu je žvaka odlična, ne moraš da razmišljaš o debljinama.

Ja sam skoro uzeo i mogu reci da sam jedva naneo. Za gpu i cpu sam koristio cm master gel koji sam isto jedva naneo. Rezultat je da je laptop mnogo tisi i hladniji. Malo opsirnije sam napisao u temi Odrzavanje laptopa u postu #332

Uzeo novu pastu za zube, prvenstveno ce se koristiti za GPU repaste, pa cemo da vidimo kako ce se pokazati na duze staze. Uskoro sredjujem dve 3080Ti pa ce biti dobar test.

Prilozi

• 2025-04-06-01-00-54-934.jpg
    2025-04-06-01-00-54-934.jpg
    210.5 KB · Pregleda: 46
@danilo989
Zanimljiv test moj drugar ima TUF 3080Ti, skoro svaka igra u 4K vuce ~400W ...javi kakve su razlike u temp

Šala, pošto pakovanje izgleda kao pasta za zube :D

Nesto mi to mnogo deluje, posto sam ja uzeo 50g za 1700.

Ima za 3500 100g.
Jel tacna specifikacija o termalnoj provodljivosti, ili je neka kineska rabota,pitanje je

Ne znam kako da proverim je li tacan podatak, ali zavrsava posao, meni je laptop mnogo hladniji i tisi.

Fehonda LTP81 18W/mK je odlicna, mozda ispadne nekom jeftinije u drugoj zemlji

Sa0840df68523449580375a5516ad8f56B.jpg

Zamenjena termalna pasta na Zotac 3080Ti Amp Holo i Galax 3080Ti. Zotac je OC model na 1710MHz boost a Galax je stock 1665MHz, obe su na 350W. Nisam merio temperature pre zamene paste jer su obe throtlovale poprilicno.

Nakon zamene paste, u Superposition 8K optimized obe su bile na ~75°C edge i ~85°C hotspot. Skor za Galax je 6900 a Zotac 7100 poena (taman ta razlika od 2.7% u boost clock). U planu je ponavljanje istog testa nakon 5-6 meseci, Zotac ce se vise koristiti za gaming dok Galax vise za rad.

Uf, sad me kopka, imam jednu Gigabyte 780Ti kojoj sam stavio MX-6 pastu pre par nedelja, pa bih da testiram pre i posle sa Polar Therm X10 da vidim ima li boljitka. Sa MX-6 sam imao WTF momenat kad je na GeForce 8800GTS 512 (G92, bez IHSa) pasta "skorela" na centru cipa posle par nedelja koriscenja. Nisam generalno nesto zadovoljan njom, al svakako je isti sentiment ostalih na netu, tako da nista novo ne dodajem u diskusiju.

de probaj taj GTS 512 na koliko prolazi 3dmark 03 sa max vetom ako ide 800 za gpu 1100 za mem da se dogovaramo :D

Moram proveriti al mislim da je 770MHz max sto sam mogao da izvucem iz nje :D Javim ti na PM kad stignem da se pozabavim njom, da ne bude previse OT ovde

overkloker Splave donosi revoluciju u pastama

hibrid obicne paste i tecnog metala

ima Galijum ali nije provodljiva xD

Mora ga cimam da posalje neki sample. Splave one pasta mu je bila dobra nju koristim kada bencujem CPU sa IHS om za direct die vec nije i nisam ja probao na grafici ali za klasiku IHS cpu AMD intel je super.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno