Nema potrebe da se podsmevamo jedan drugom, niti tvoj posao zavisi od mene, niti cu ja prihvatiti cene PE-a zarad toga sto ti ovde tvrdis. NE kazem da onaj cenovnik na sajtu nije merodavan, ali ja jos nisam imao iskustva da se suocim sa tim niskim cenama. Kolko puta treba da ponovim, za najobicniju posiljku kad se sve sabere dva memoriska modula mene kostaju 500 din da mi ih neko iz PE donese...umesto 250din kolko bi city uzeo. Sta tu nije jasno ? Bas me briga kad ce posiljaocu stici pare, nek se on zali dalje, meni je u interesu da sto jeftinije prodjem. Ako se vec u svojoj sluzbi kotiras kao covek od znacaja, pokusaj da objasnis sefovima da pismo koje se salje odavde za ameriku recimo avionom kosta 5$, a da vasa dostava u razdaljini od 50km kosta 400din (7$) . Ne vidim kako je moguce da su troskovi PE servisa veci za isporuku necega sto ide 50km za razliku od necega sto ide 3000km...
Pošta je potpisnik svih sporazuma u okviru Svetskog Poštanskog Saveza (skraćenica je SPS - pominjem da znate ako se u nekom članku koji govori o pošti pominje ova skraćenica da znate da nije reč o političkoj partiji već o međunarodnoj organizaciji). Jedna od obaveza Pošte prema tom sporazumu je dostupnost na celokupnoj teritoriji i jednaki uslovi za sve građane. Drugim rečima potpuno je nevažno da li se pošiljka šalje na razdaljinu od 50 ili 500 km cena je ista.
Ovo što si napisao vezano za cene je upravo ono što me je i navelo da počnem da pišem u okviru ove diskusije.
Na sajtu
http://www.posta.co.yu/kalkulator.asp
možeš da izračunaš cenu bilo koje usluge.
Nemoj da koristiš ovaj kalkulator za izračunavanje poštarine za Post express jer cenovnik nije ažuriran (obavestio sam ljude u sektoru a kada će ažurirati cenovnik u okviru ovog kalkulatora ne znam)
Ako ti je potreban kalkulator koristi ovaj
http://www.postexpress.co.yu/kalkulator.asp (trenutno ne radi - nije mi poznat razlog).
5$x55,8=279 dinara
Ti upoređuješ cenu preporučene pošiljke u međunarodnom saobraćaju težine do 100 grama sa avionskim prevozom sa PE pošiljkom težine 2-5kg vrednosti 10000 dinara usluga Danas za Sutra ili prenos pošiljke mase 0,5-2kg bez vrednosti usluga Danas za Danas. Cena avionskog transporta preporučene pošiljke za Ameriku je 35 dinara, cena po masi je 112 dinara za slanje uslugom preporučena (knjižena pošiljka) potrebno je platiti 131 dinar.
Nije moguće upoređivati različite vrste usluga i doći do korektnog zaključka. Ako želiš da upoređuješ cene uporedi cenu preporučene pošiljke u unutrašnjem saobraćaju (masa 21-100g = 50dinara) sa cenom transporta preporučene pošiljke u međunarodnom saobraćaju istog razreda mase.
Ako želiš da upoređuješ cenu ekspresnog prenosa pošiljaka pogledaj cenovnik DHL-a
http://www.dhl.co.yu/using/DHL_Rate_and_Transit_Guide.pdf (na strani 10 je cenovnik usluge koja važi u Srbiji, a Lista tarifnih zona je na strani 7).
Na primer Amerika je zona 4 i cena za transport dokumenata težine 5 kg je 11780 dinara. Pošiljka koju si slao za Ameriku težine do 100 grama preko DHL-a koštala bi te 2565 dinara.
Ja neosporavam tvoj interes kao primaoca da platiš manje, samo pokušavam da Vam objasnim zašto ljudi koji šalju otkupne pošiljke radije biraju PE. Pročitaj postove na prvoj strani i vidi koliko ljudi se žalilo da im pare nisu stigle ni nakon "garantovanih" 5-6 dana.
Ni na kraj pameti mi nije bilo da ti se podsmevam. Slažem se da je za neke korisnike i njihove potrebe usluga koju nudi PE skuplja od konkurencije u nekim slučajevima i manje kavlitetna (kurirskom dostavom PE nije pokrio celokupnu teritoriju Srbije već se za uručenje u manjim mestima koristi klasična dostava), ali morao sam da reagujem na komentare uopštenog tipa: lopovi, *****ali ... koji su posledica nedovoljnog poznavanja funkcionisanja kao PE tako i Pošte u celini Krivica za takvo stanje leži na Pošti jer se nedovoljno ulaže u edukaciju korisnika, a ovim putem ja sam želeo to da ispravim. Nadam se da sam donekle i uspeo?
Prvo sam objasnio kako da pravilno upakujete vašu pošiljku i koju vrstu ambalaže da tražite od kurira.
Objasnio sam način izračunavanja poštarine i šta sve čini poštarinu. Takođe, objasnio sam Vam gde možete da vidite ukupno zaduženje kurira/dostavljača tj. iznos koji ste dužni da platite da biste dobili pošiljku (ni više niti manje).
Objasnio sam vam kakva su vaša prava i na koji način možete da ih ostvarite.
Moja želja je da Pošta kao sistem funkcioniše bolje i u tom smislu neki od vaših komentara su mi mnogo pomogli. Hvala.
Ukoliko imate pitanja vezana za Post express ili za bilo koju drugu uslugu Pošte pitajte i rado ću Vam odgovoriti.
Pozdrav