Šta je novo?

City Expres

Prvo da odes licno do poste do PE odeljenja da se dogovoris, pa onda da im objasnis zasto nisi upakovao frizider u kutiju od titanijuma, pa onda da ti daju otpremincu da odes na bataju u skladiste da preuzmes svoj izlupani frizider :D (i izvinis se kuriru sto nisi bio u mogucnosti da mu otvoris vrata u 7 a.m. da ti kaze da je tvoj paket zagubljen jer tvoja zvanicna adresa nije 11000 Beograd, vec 11000,013 Beograd). NE smem n da zamislim koliko bi kostala dostava 35kg frizidera kad za paketic sa memorijom uzmu ~450din.

Poslednja izmena:
Verovatno bi za te pare mogao da se kupi jos jedan takav!

Poslednja izmena:
ehhhh CooLa izgleda je SESTRA prevagnula u tome da kurir tegljaci frizider na sprat :p

Molim te budi malo precizniji i informativniji oko ovoga. Ovako ispada da ljudi ovde lazu o iskustvima. (a skoro sam siguran da ti to nije bila namera da kazes :) )

Odnosi se na komentar pričao mi drug koji je radio par meseci i naslušao sam se svega i svačega.
Na "svega i svačega" ide šlag u vidu zaključka da ništa sem što može da stane u kovertu ne treba slati poštom.
Ovde nije u pitanju konkretno izneto iskustvo u radu sa Post express-om već uopšteno prepričavanje rada Pošte.

Tema ove diskusije se zove City Expres. Osnovne zamerke na rad ove kurirske službe su se odnosile na brzinu uručenja novca od otkupnine. Ja sam predstavio šta to nudi Post express i zašto je usluga koju nudi PE bolja za pošiljaoca iako je, kada je u pitanju otkupnina, skuplja za primaoca.
Nikada nisam napisao da bilo ko laže. Iz ličnog iskustva Vam tvrdim da je većina pritužbi na rad PE posledica nepoznavanja načina funkcionisanja PE.

Već sam napisao da ne postoji savršena poštanska služba i za to neveo primere. Ni Post express nije savršen. Veliki broj ljudi razvrstava, kartuje, pakuje u vreće i prevozi pošiljke tokom noći, dok većina ljudi spava, da bi "vaša" pošiljka stigla do vašeg kurira/dostavljača i bila Vam uručena do 12 časova. Pričam o broju pošiljaka koji je još pretprošle (2006) godine premašio šestocifreni broj na mesečnom nivou, a iz meseca u mesec obim pošiljaka raste. Kada se radi sa toliko velikim brojem pošiljaka desi se da neka pošiljka "zaluta" desi se čak i da se izgubi (dešava se to i DHL-u a što nebi PE).

Odgovor na tvoj prethodni post.
Naravno da sam predložio Antoniu da se dogovori sa kontrolorom oko vremena uručenja, a ne da ode po pošiljku. Ako neko svakodnevno ima PE pošiljku moguće je dogovoriti okvirno vreme uručenja. Kroz sve postove sam Vas savetovao da svoje primedbe i zahteve saopštite kontroloru-koordinatoru i ako je tehnični i tehnološki moguće odraditi nešto ne verujem da će neko odbiti to da odradi.

Pozdrav

Ovaj RUS stvarno nije normalan.... 100% radi u posti, ili mu neko radi u posti, pa ih brani ovoliko. Sustina je da niko ne valja, ali da je City Express koliko toliko iznad njih!

P.S Pre neki dan sam poslao omanji frizider (oko 35kg) za Bg. Stigao je odmah sutradan, i jos je kurir pomogao mojoj sestri da ga odnese na 4 sprat! Jel znas kad bi to uradili ovi iz Post-a. NIKAD!

Ti sa 18 godina imaš diplomu psihologa pa imaš znanja da proceniš ko je normalan a ko ne???
Da si pročitao sve prethodne postove ne bi postavljao pitanje da li radim u pošti ili ne.

Da li si imao neko iskustvo sa Post express-om kada nisu hteli da odnesu pošiljku na adresu kada si spreman da ovako eksplicitno tvrdiš da kuriri PE nebi odradili sličan posao?
Govoriti nekome poput tebe ko je nepokolebljiv u svom neznanju koliko težih pošiljaka od pomenute su kuriri u Kruševcu isporučili na adresu bez obzira na sprat je traćenje vremena.

Ipak u jednoj stvari si u pravu, taj frižider nebi mogao da pošalješ Post express-om (za Kruševac ti to tvrdim) jer je Pravilnikom definisano da su maksimalne dimenzije PE pošiljke 3000mm= najduža strana + obim na naširem mestu, s tim da najduža stranica pošiljke ne sme da bude duža od 1500mm, a pretpostavljam da dimezije frižidera prevazilaze ova ograničenja.

I pored svega
Pozdrav

P.S. Ti si isuviše mlad da bih ti zamerio bilo šta. Iskustvo i mudrost dolazi sa godinama.

Pa Rus je vise puta rekao da radi za PE, tako da to i ne krije... meni je ok da imamo customer support na forumu, pa kad pljunes nekog ima odmah neko da odgovori... zanima me bas jel ima nekog iz overnighta da mu koju lepu kazem |>>>

Drago mi je da bar neko smatra da je ovoliko pisanje korisno.

Elem, najvise mi se dopao ovaj komentar:

Citiram korisnika: RUS
vaše žalbe i isplatiti nadoknadu (novac stiže poštanskom uputnicom na adresu korisnika).

Coveku kome su vec paket zagubili...

Možda je potrebno pojašnjenje? Niko nesme da Vam isplati nadoknadu po bilo kom osnovu ukoliko ne postoji Vaš zahtev za nadoknadu. Dakle pare na ime nadoknade neće Vam biti isplaćene automatski.
Pošiljalac čija je pošiljka izgubljena biće isplaćen desetostrukim iznosom poštarine + na adresnici naznačena vrednost pošiljke.

mozda offtopic, ali kad se posta pomene, uvek mi je pred ocima paket koji mi je stigao iz usa iz koga mi je izvadjeno par vrednih stvari i ZAMENJENO polovnim... Nema direktne veze sa PE, ali sve je to ista firma sto se mene tice, jer meni u lokalnoj posti ista tetka sedi 20 godina i lakira nokte ceo dan (i u 18:01 vec vice ne radim ne radimo) |))

Tvoja tetka ili ima mnogo dugačke nokte ili se lak mnogo sporo suši;) .
Malo šale nije na odmet, ali čisto simnjam da tvoja tetka ukoliko radu na šalteru ima vremena da lakira nokte, čak sumnjam da ima nokte koji su vredni lakiranja (veliki) jer bi je to ometalo u poslu. Mada, to je tvoja tetka i ti je najbolje poznaješ.

To što se tebi desilo je čist kriminal. Sve pošiljke koje dolaze iz inostranstva prolaze carinu i otvaraju se. Zato su takve pošiljke izlepljene trakom carine (bela sa crnim slovima).
Nisam do kraja upoznat sa procedurom carinjenja, ali raspitaću se u ponedeljak. Ono što znam je da se pre par godina desio sličan slučaj. Momak je preko interneta naručio patike (ime proizvođača do tada meni potpuno nepoznato) a u kutiji patike Kappa. U kutiji se nalazio i CD i gomila propagadnog materijala te firme, čak je oblik patike koje su trebale da se nalaze u kutiji bio iscrtan na poklopcu kutije. Kolega koji je radio na poslovima interne kontrole, a kome sam pomagao u tom trenutku, otišao je do carine ali sve što je dobio je objašnjenje da se verovatno taj internet prodavac prešao i u kutiju spakovao pogrešne patike. Objašnjenje na nivou predškolskog uzrasta, ali nije bilo pomoći :mad:
Jedini način da se spreče ovakve stvari je da se na obrascu koji se popunjava prilikom slanja pošiljke van zemlje, u rubriku za to predviđenu, detaljno opiše sadržina pošiljke.

Kada su u pitanju pošiljke u unutrašnjem saobraćaju ukoliko prilikom preuzimanja pošiljke primetite da je došlo do otvaranja pošiljke tražite da se sačini zapisnik. Zapisnik se sačinjava na posebnom obrascu i na osnovu zapisnika možete da podnesete zahtev za nadoknadu štete ukoliko sadržina pošiljke ne odgovara opisu na Adresnici ili nedostaje deo sadržine.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Prvo da odes licno do poste do PE odeljenja da se dogovoris, pa onda da im objasnis zasto nisi upakovao frizider u kutiju od titanijuma, pa onda da ti daju otpremincu da odes na bataju u skladiste da preuzmes svoj izlupani frizider :D (i izvinis se kuriru sto nisi bio u mogucnosti da mu otvoris vrata u 7 a.m. da ti kaze da je tvoj paket zagubljen jer tvoja zvanicna adresa nije 11000 Beograd, vec 11000,013 Beograd). NE smem n da zamislim koliko bi kostala dostava 35kg frizidera kad za paketic sa memorijom uzmu ~450din.

Ha, ha
Ti se neki vrlo vickast momak. Bitno je da si ti meni nasmejan, a za ostalo će mo lako.

Kada je Post express u pitanju nije potrebno ništa da zamišljaš odeš na sajt i vidiš koliko košta.

http://www.postexpress.co.yu/cene.asp

Prenos pošiljke težine 30-50kg košta 970 dinara + 1% od označene vrednosti npr. za vrednost 20000 dinara potrebno je platiti 200 dinara. Dakle ukupna poštarina bi bila 1170 dinara.
Za cenu prenosa takve pošiljke kod City-ja pitaj CooLa ili zovi kol centar jer na sajtu ne možeš da dobiješ informaciju.

Pozdrav

ide šlag u vidu zaključka da ništa sem što može da stane u kovertu ne treba slati poštom.

Prvi pametan zakljucak

Ti sa 18 godina imaš diplomu psihologa pa imaš znanja da proceniš ko je normalan a ko ne???

Ne, pisao sam u polu-afektu. Hteo sam da kazem da si ga preterao. Mnogo me nerviraju ljudi koji slepo veruju u nesto i brane svoju firmu poricuci i koristiti circulus vitiosus. Isto to radi i nedjo (sada ne znam u kolikoj meri, ne zalazim vise u te diskusije) sa AMD-om.

Govoriti nekome poput tebe ko je nepokolebljiv u svom neznanju koliko težih pošiljaka od pomenute su kuriri u Kruševcu isporučili na adresu bez obzira na sprat je traćenje vremena.

A kakav sam to ja? (Da li ti imas diplomu Psiholoskog Fakulteta, ili se pravis Frojdovac?) Ja u svom neznanju nepokolebljiv nikad nisam bio, argumentovano mi dokazi da kuriri u PE-u nisu bezobrazni, osorni, nadr*ani (vrlo cesto), i lopovi (mom ocu su naplatili "neku taksu" iako je posiljalac platio postarinu (nije bilo otkupnine). Meni kada je stizala kartica, 'ladno su me pozvali da dodjem do susedne ulice da je pokupim, jer "navodno@ nije bilo mesta za parkiranje (bezocna laz). To mi city express nikad nije uradio.

Ipak u jednoj stvari si u pravu, taj frižider nebi mogao da pošalješ Post express-om (za Kruševac ti to tvrdim) jer je Pravilnikom definisano da su maksimalne dimenzije PE pošiljke 3000mm= najduža strana + obim na naširem mestu, s tim da najduža stranica pošiljke ne sme da bude duža od 1500mm, a pretpostavljam da dimezije frižidera prevazilaze ova ograničenja.

City express nema ovakvih ogranicenja. Veliki minus za vas.

P.S. Ti si isuviše mlad da bih ti zamerio bilo šta. Iskustvo i mudrost dolazi sa godinama.

Tacno je da iskustvo dolazi sa godinama, ali i sa stvarima koje ti se dogadjaju. Nemoj da igras na tu kartu "suvise mlad" i da pokusavas na taj nacin tezinu mojih reci...

Upravo zbog tvog stava i omalovazavanja ima da olajavam PE gde i kad god budem mogao!

NHF!

P.S

Ha, ha
Ti se neki vrlo vickast momak. Bitno je da si ti meni nasmejan, a za ostalo će mo lako.

Malo pismenosti ne bi skodilo.

Prenos pošiljke težine 30-50kg košta 970 dinara + 1% od označene vrednosti npr. za vrednost 20000 dinara potrebno je platiti 200 dinara. Dakle ukupna poštarina bi bila 1170 dinara.

700 dinara, bez ikakvih dodatnih troskova (+1%, itd...)

Za cenu prenosa takve pošiljke kod City-ja pitaj CooLa ili zovi kol centar jer na sajtu ne možeš da dobiješ informaciju.

City Express Sajt je napisao(la):
Cene su formirane na osnovu vrednosti i težine robe koju prevozimo. Kreću se u rasponu od 200.00 din do 1000,00 din, za sve destinacije u Srbiji. Najteži pojedinačni paket može biti do 50 kg. Za kabaste pošiljke se 1m3 obračunava kao 150 kg. Za stalne isporuke odobravamo poseban popust. Pošiljke koje prelaze 50 kg , imaju poseban tretman i za to morate pozvati Call centar.

Mosa!

Poslednja izmena:
Prvi pametan zakljucak

Zaključak nije moj.

Ne, pisao sam u polu-afektu. Hteo sam da kazem da si ga preterao. Mnogo me nerviraju ljudi koji slepo veruju u nesto i brane svoju firmu poricuci i koristiti circulus vitiosus. Isto to radi i nedjo (sada ne znam u kolikoj meri, ne zalazim vise u te diskusije) sa AMD-om.
A kakav sam to ja? (Da li ti imas diplomu Psiholoskog Fakulteta, ili se pravis Frojdovac?) Ja u svom neznanju nepokolebljiv nikad nisam bio, argumentovano mi dokazi da kuriri u PE-u nisu bezobrazni, osorni, nadr*ani (vrlo cesto), i lopovi (mom ocu su naplatili "neku taksu" iako je posiljalac platio postarinu (nije bilo otkupnine). Meni kada je stizala kartica, 'ladno su me pozvali da dodjem do susedne ulice da je pokupim, jer "navodno@ nije bilo mesta za parkiranje (bezocna laz). To mi city express nikad nije uradio.

Da si pažljivije čitao moje postove zapazio bi da ja nikoga ne branim već pokušavam da Vas korisnike edukujem kako funkcioniše Post express i šta je potrebno platiti a šta ne. Ja ne branim slepo bilo koga. Za tvoju informaciju pre mesec dana jedan od kurira u Kruševcu je vraćen u dostavu da bude poštar jer svojim zalaganjem i odnosom prema korisnicima nije zaslužio da bude kurir Post express-a.
Pošalji mi broj adresnice i znaću ko je uručio pošiljku i da li je trebalo da se naplati nešto ili ne. Nemoguće je dokazati da je naplaćeno nešto što nije trebalo biti naplaćeno. Tvoja reč protiv reči kurira, ali ako se jave još korisnika koji imaju primedbe na rad tog kurira taj više neće biti kurir.
Da li te je zvao isti kurir kao i u slučaju naplate "takse"? Da li znaš ime tog kurira? Pošalji mi odgovore na pitanja kao privatnu poruku na forum?

Ti si prvi čovek koji je kurire u Kruševcu (ili je upitanju jedna osoba?) tako grubo opisao. Prosto ne mogu da verujem da pričamo o istim ljudima (sem ako nije u pitanju čovek koji je izbačen iz Post express-a).

Da si odmah napisao na osnovu kojih iskustava tvrdiš da kuriri Post express-a nebi odradili ono što je uradio kurir City-ja, moj prethodni post bi bio bitno drugačiji. Niko ne može da me ubedi da kuriri PE nebi zneli pošiljku tešku 35kg na 4 sprat jer znam da su za pojedine pošiljke na uručenje išla po dva kurira jer jedan sam nebi mogao da iznese pošiljku.

City express nema ovakvih ogranicenja. Veliki minus za vas.

Često u Kruševac pristižu pošiljke koje su van propisanih gabarita i zato što znam koliko problema ima prilikom uručenja takvih pošiljaka kuririma je naloženo da se striktno drže Pravilnika. Uzgred ako nije tajna koliko je City naplatio uručenje frižidera? Kako je bio upakovan?

Tacno je da iskustvo dolazi sa godinama, ali i sa stvarima koje ti se dogadjaju. Nemoj da igras na tu kartu "suvise mlad" i da pokusavas na taj nacin tezinu mojih reci...

Upravo zbog tvog stava i omalovazavanja ima da olajavam PE gde i kad god budem mogao!

NHF!

Pogledaj koliko postova sam postavio u ovoj diskusiji i niti jednom nikoga nisam omalovažio. Na tvoju uvredu da nisam normalan odgovorio sam ti da ti ne zameram jer si mlad. Uvredio si se jer sam napisao da si nepokolebljiv u svom ne znanju nakon što si ti reč "nikada" ispisao velikim slovima što na forumima znači da vičeš. Kako možeš da budeš toliko siguran da neko nikada nebi odradio ono što mu je posao i da pre toga nikada nije odradio?
Olajavnjem ništa nećeš postići. Umesto toga napiši da li si imao još neko negativno iskustvo sa Post express-om (možda je bilo i neko pozitivno). Pošalji mi informacije koje sam ti tražio da se takvi slučajevi nebi ponavljali.

Pozdrav

Citiram korisnika: RUS

Citiram korisnika: City Express Sajt
Cene su formirane na osnovu vrednosti i težine robe koju prevozimo. Kreću se u rasponu od 200.00 din do 1000,00 din, za sve destinacije u Srbiji. Najteži pojedinačni paket može biti do 50 kg. Za kabaste pošiljke se 1m3 obračunava kao 150 kg. Za stalne isporuke odobravamo poseban popust. Pošiljke koje prelaze 50 kg, imaju poseban tretman i za to morate pozvati Call centar.

Mosa!

Dečko ti si isuviše pametan za mene. Ajde kad si tako pametan izračunaj mi koliko košta da pošaljem pošiljku težine 40 kilograma vrednosti 30000 dinara. A kada napišeš cenu, pošto ja nisam dovoljno inteligentan, objasni koju matematičku metodu si koristio za dobijanje cene.
Ccccc...
Posle se buniš kad kažem da si "zelen"
Pogledaj šta piše sitnim slovima na dnu strane. Sajt nije menjan od 2005. godine Takođe u okviru ove diskusije već je bilo reči o tome da minimalna cena prenosa kod City-ja nije 200 već 150 dinara, ali što da čitaš šta su drugi pisali pre tebe kada možeš da "bupneš" odgovor uz nadmeno dokazivanje poznavanja pravopisa.

Poslednja izmena:
Ha, ha

Kada je Post express u pitanju nije potrebno ništa da zamišljaš odeš na sajt i vidiš koliko košta.

http://www.postexpress.co.yu/cene.asp

Pozdrav

Nema potrebe da se podsmevamo jedan drugom, niti tvoj posao zavisi od mene, niti cu ja prihvatiti cene PE-a zarad toga sto ti ovde tvrdis. NE kazem da onaj cenovnik na sajtu nije merodavan, ali ja jos nisam imao iskustva da se suocim sa tim niskim cenama. Kolko puta treba da ponovim, za najobicniju posiljku kad se sve sabere dva memoriska modula mene kostaju 500 din da mi ih neko iz PE donese...umesto 250din kolko bi city uzeo. Sta tu nije jasno ? Bas me briga kad ce posiljaocu stici pare, nek se on zali dalje, meni je u interesu da sto jeftinije prodjem. Ako se vec u svojoj sluzbi kotiras kao covek od znacaja, pokusaj da objasnis sefovima da pismo koje se salje odavde za ameriku recimo avionom kosta 5$, a da vasa dostava u razdaljini od 50km kosta 400din (7$) . Ne vidim kako je moguce da su troskovi PE servisa veci za isporuku necega sto ide 50km za razliku od necega sto ide 3000km...

Zaključak nije moj.

Licilo je kao da jeste! Mada sad vidim deo "slag na tortu"... U svakom slucaju je pametan

Da si pažljivije čitao moje postove zapazio bi da ja nikoga ne branim već pokušavam da Vas korisnike edukujem kako funkcioniše Post express i šta je potrebno platiti a šta ne. Ja ne branim slepo bilo koga. Za tvoju informaciju pre mesec dana jedan od kurira u Kruševcu je vraćen u dostavu da bude poštar jer svojim zalaganjem i odnosom prema korisnicima nije zaslužio da bude kurir Post express-a.
Pošalji mi broj adresnice i znaću ko je uručio pošiljku i da li je trebalo da se naplati nešto ili ne. Nemoguće je dokazati da je naplaćeno nešto što nije trebalo biti naplaćeno. Tvoja reč protiv reči kurira, ali ako se jave još korisnika koji imaju primedbe na rad tog kurira taj više neće biti kurir.
Da li te je zvao isti kurir kao i u slučaju naplate "takse"? Da li znaš ime tog kurira? Pošalji mi odgovore na pitanja kao privatnu poruku na forum?

Ne znam ime, ali bio je isti. Da li je taj koji je izbacen, ne znam! Ja da se cimam i preganjam sa nekim zbog 300 dinara i silaska do susedne ulice ne zelim. Lakse mi je da pocnem da koristim usluge druge firme, a ako i oni pocnu tako, idemo na trecu, itd....

Da si odmah napisao na osnovu kojih iskustava tvrdiš da kuriri Post express-a nebi odradili ono što je uradio kurir City-ja, moj prethodni post bi bio bitno drugačiji. Niko ne može da me ubedi da kuriri PE nebi zneli pošiljku tešku 35kg na 4 sprat jer znam da su za pojedine pošiljke na uručenje išla po dva kurira jer jedan sam nebi mogao da iznese pošiljku.

Pojedine laste ne cine prolece :p. Neargumentovana tvrdnja. Ali po kuririma koje sam video, ja baziram misljenja!

Često u Kruševac pristižu pošiljke koje su van propisanih gabarita i zato što znam koliko problema ima prilikom uručenja takvih pošiljaka kuririma je naloženo da se striktno drže Pravilnika. Uzgred ako nije tajna koliko je City naplatio uručenje frižidera? Kako je bio upakovan?

Kao sto rekoh 700 din. Ja sam se bas iznenadio kad je rekao tu cifru jer sam ocekivao nesto tipa 1000~1200. Frizider bio oblozen stiroporom (ne originalnim). Pa je ubacen u kutiju od veceg frizidera (visak gore je odsecen).

Pogledaj koliko postova sam postavio u ovoj diskusiji i niti jednom nikoga nisam omalovažio. Na tvoju uvredu da nisam normalan odgovorio sam ti da ti ne zameram jer si mlad. Uvredio si se jer sam napisao da si nepokolebljiv u svom ne znanju nakon što si ti reč "nikada" ispisao velikim slovima što na forumima znači da vičeš. Kako možeš da budeš toliko siguran da neko nikada nebi odradio ono što mu je posao i da pre toga nikada nije odradio?
Olajavnjem ništa nećeš postići. Umesto toga napiši da li si imao još neko negativno iskustvo sa Post express-om (možda je bilo i neko pozitivno). Pošalji mi informacije koje sam ti tražio da se takvi slučajevi nebi ponavljali.

Mrzelo me da boldujem pa sam samo stisnuo CAPS...

Negativnih iskustva su imali jos neki ortaci i komsije. A ako hoces pozitivno, mogu da slazem da mi je kurir post express-a pomogao u skidanju mace sa drveta! :)

Nema potrebe da se podsmevamo jedan drugom, niti tvoj posao zavisi od mene, niti cu ja prihvatiti cene PE-a zarad toga sto ti ovde tvrdis. NE kazem da onaj cenovnik na sajtu nije merodavan, ali ja jos nisam imao iskustva da se suocim sa tim niskim cenama. Kolko puta treba da ponovim, za najobicniju posiljku kad se sve sabere dva memoriska modula mene kostaju 500 din da mi ih neko iz PE donese...umesto 250din kolko bi city uzeo. Sta tu nije jasno ? Bas me briga kad ce posiljaocu stici pare, nek se on zali dalje, meni je u interesu da sto jeftinije prodjem. Ako se vec u svojoj sluzbi kotiras kao covek od znacaja, pokusaj da objasnis sefovima da pismo koje se salje odavde za ameriku recimo avionom kosta 5$, a da vasa dostava u razdaljini od 50km kosta 400din (7$) . Ne vidim kako je moguce da su troskovi PE servisa veci za isporuku necega sto ide 50km za razliku od necega sto ide 3000km...

Pošta je potpisnik svih sporazuma u okviru Svetskog Poštanskog Saveza (skraćenica je SPS - pominjem da znate ako se u nekom članku koji govori o pošti pominje ova skraćenica da znate da nije reč o političkoj partiji već o međunarodnoj organizaciji). Jedna od obaveza Pošte prema tom sporazumu je dostupnost na celokupnoj teritoriji i jednaki uslovi za sve građane. Drugim rečima potpuno je nevažno da li se pošiljka šalje na razdaljinu od 50 ili 500 km cena je ista.

Ovo što si napisao vezano za cene je upravo ono što me je i navelo da počnem da pišem u okviru ove diskusije.

Na sajtu
http://www.posta.co.yu/kalkulator.asp
možeš da izračunaš cenu bilo koje usluge.
Nemoj da koristiš ovaj kalkulator za izračunavanje poštarine za Post express jer cenovnik nije ažuriran (obavestio sam ljude u sektoru a kada će ažurirati cenovnik u okviru ovog kalkulatora ne znam)
Ako ti je potreban kalkulator koristi ovaj
http://www.postexpress.co.yu/kalkulator.asp (trenutno ne radi - nije mi poznat razlog).

5$x55,8=279 dinara
Ti upoređuješ cenu preporučene pošiljke u međunarodnom saobraćaju težine do 100 grama sa avionskim prevozom sa PE pošiljkom težine 2-5kg vrednosti 10000 dinara usluga Danas za Sutra ili prenos pošiljke mase 0,5-2kg bez vrednosti usluga Danas za Danas. Cena avionskog transporta preporučene pošiljke za Ameriku je 35 dinara, cena po masi je 112 dinara za slanje uslugom preporučena (knjižena pošiljka) potrebno je platiti 131 dinar.

Nije moguće upoređivati različite vrste usluga i doći do korektnog zaključka. Ako želiš da upoređuješ cene uporedi cenu preporučene pošiljke u unutrašnjem saobraćaju (masa 21-100g = 50dinara) sa cenom transporta preporučene pošiljke u međunarodnom saobraćaju istog razreda mase.
Ako želiš da upoređuješ cenu ekspresnog prenosa pošiljaka pogledaj cenovnik DHL-a
http://www.dhl.co.yu/using/DHL_Rate_and_Transit_Guide.pdf (na strani 10 je cenovnik usluge koja važi u Srbiji, a Lista tarifnih zona je na strani 7).
Na primer Amerika je zona 4 i cena za transport dokumenata težine 5 kg je 11780 dinara. Pošiljka koju si slao za Ameriku težine do 100 grama preko DHL-a koštala bi te 2565 dinara.

Ja neosporavam tvoj interes kao primaoca da platiš manje, samo pokušavam da Vam objasnim zašto ljudi koji šalju otkupne pošiljke radije biraju PE. Pročitaj postove na prvoj strani i vidi koliko ljudi se žalilo da im pare nisu stigle ni nakon "garantovanih" 5-6 dana.
Ni na kraj pameti mi nije bilo da ti se podsmevam. Slažem se da je za neke korisnike i njihove potrebe usluga koju nudi PE skuplja od konkurencije u nekim slučajevima i manje kavlitetna (kurirskom dostavom PE nije pokrio celokupnu teritoriju Srbije već se za uručenje u manjim mestima koristi klasična dostava), ali morao sam da reagujem na komentare uopštenog tipa: lopovi, *****ali ... koji su posledica nedovoljnog poznavanja funkcionisanja kao PE tako i Pošte u celini Krivica za takvo stanje leži na Pošti jer se nedovoljno ulaže u edukaciju korisnika, a ovim putem ja sam želeo to da ispravim. Nadam se da sam donekle i uspeo?
Prvo sam objasnio kako da pravilno upakujete vašu pošiljku i koju vrstu ambalaže da tražite od kurira.
Objasnio sam način izračunavanja poštarine i šta sve čini poštarinu. Takođe, objasnio sam Vam gde možete da vidite ukupno zaduženje kurira/dostavljača tj. iznos koji ste dužni da platite da biste dobili pošiljku (ni više niti manje).
Objasnio sam vam kakva su vaša prava i na koji način možete da ih ostvarite.

Moja želja je da Pošta kao sistem funkcioniše bolje i u tom smislu neki od vaših komentara su mi mnogo pomogli. Hvala.
Ukoliko imate pitanja vezana za Post express ili za bilo koju drugu uslugu Pošte pitajte i rado ću Vam odgovoriti.

Pozdrav

Radi tacnosti: nije moja tetka, vec je posta u mom komsiluku a tetka radi u njoj... a nokti su cca 5cm kom... na kvalitet posla joj ocigledno ne uticu, jer ga obavlja ko nogama |)))
Jednom sam je pitao jel mogu ja da posaljem nesto post expressom, pa me je belo gledala... smesnije je bilo kad ste zalepili one plakate o novim adresnim kodovima (1m od njene glave vazdusnom linijom), pa me je jos belje gledala kad sam ja pitao a koji je moj adresni kod |)))

Steta je sto ova tema ide u smeru medjusobnog prepucavanja :trust:

Ja mislim da je vrlo korisna i za sadasnje i za buduce korisnike; korisna je i zbog mnogih objasnjena koja je RUS dao vezano za sam nacin rada Post Expresa; a na kraju krajeva, sad na forumu imamo nekog kome mozemo da se zalimo (ili trazimo savet) ako nam posiljka zakasni, zaluta ili misteriozno nestane.

Da ne bude zabune, ja nista ne saljem i nista mi ne salju, nikakve koristi nemam ni od jednih ni od drugih, ali komentari "ti si zelen", "a ti si nepismen" ne cine nikom dobro... blah :smash:

RUSu hvala sto nam se ponudio da poboljsa uslugu "svoje" firme, hvala i ostalima koji su naveli losa/dobra iskustva sa kurirskim sluzbama... :wave:

@RUS

Stvarno je za pohvalu sto zelis da poboljsas usluge PE-a. Ali:
Okruzenje menja ljude, retko je obnuto. Pitanje je koliko ti kao pojedinac mozes da ucinis!

Radi tacnosti: nije moja tetka, vec je posta u mom komsiluku a tetka radi u njoj... a nokti su cca 5cm kom... na kvalitet posla joj ocigledno ne uticu, jer ga obavlja ko nogama |)))
Jednom sam je pitao jel mogu ja da posaljem nesto post expressom, pa me je belo gledala... smesnije je bilo kad ste zalepili one plakate o novim adresnim kodovima (1m od njene glave vazdusnom linijom), pa me je jos belje gledala kad sam ja pitao a koji je moj adresni kod |)))

šta da kažem, to su navike stečene u prošlosti kojih se pojedinci teško oslobađaju. Ljudi misle da kada se zaposle u neko državno preduzeće da tu ostaju dok im ne posedi kosa i ne poispadaju zubi tj. radnici u Pošti su dosada dobijali otkaz isključivo ako budu uhvaćeni u krađi. Meni nije poznat slučaj da je neko dobio otkaz zbog nerada.
S obzirom na novi kolektivni ugovor predviđam da će tvoja tetka naglo da se zainteresuje za posao, sem ako nema godinu ili dve do penzije. U toj varijanti bi joj, obzirom na radne navike, odgovaralo da postane tehnički višak.

Pozdrav

@RUS

Stvarno je za pohvalu sto zelis da poboljsas usluge PE-a. Ali:
Okruzenje menja ljude, retko je obnuto. Pitanje je koliko ti kao pojedinac mozes da ucinis!

Tačno je da pojedinac ne može da promeni mnogo toga ukoliko nije generalni direktor, a ja to nisam. Pošta je zbog svoje veličine poprilično inertan sistem što je posledica posedovanja monopola na pojedine usluge, ali Post express bez obzira na procenat tržišta koji poseduje nema taj lagodan status i mora brže da se menja.

Onog trenutka kada prestaneš da se boriš za ono u šta veruješ prestaješ da postojiš.

Pozdrav

@RUS:

ok, ja ne mogu da izracunam kolko kosta posiljka posto kalkulator na PE sajtu ne radi (nije radio ni pre 3 meseca kad sam hteo da izracunam i vidim zasto mi je naplaceno 480din kad pise da treba da platim 350) pa ako te ne mrzi ti mi izracunaj:

2 mem modula , cena otkupnine ~5820din. Ja sam to platio 480din.

A sto se tice firmi koje rade sa PE, blago njima. Znam da kad sledeci put nesto budem porucivao i insistirao na slanju preko CE, a stigne preko PE (bez da me upozore da ne salju preko CE), ja to necu preuzeti.

Chitao sam samo prvu stranu ove treme.Rasprichali ste se bash:D
Ako niko nije stavio vaznu chinjenicu onda cu ja:
Kada saljete paket city expressom obavezno na paketu napishite broj mobilnog telefona primaoca.Vozach ima sluzbeni mobilni i pozove.
Tako da se ne desavaju povracaji u sl.

Poslednja izmena:
Mobilni obavezno ostaviti i svoj i primaoca,ja imam do sada samo pozitivna iskustva i sa City Expresom i sa Overnigh Expresom,obicno imam brojeve mobilnog, kurira u mom gradu i onda se dogovaram sa njima,i uvek ih podmazem simbolicno sa 50-100dinara "za burek" i sve radi perfektno,da i pare cekam 5-7 dana kada ja nesto prodam :d

@RUS:

ok, ja ne mogu da izracunam kolko kosta posiljka posto kalkulator na PE sajtu ne radi (nije radio ni pre 3 meseca kad sam hteo da izracunam i vidim zasto mi je naplaceno 480din kad pise da treba da platim 350) pa ako te ne mrzi ti mi izracunaj:

2 mem modula , cena otkupnine ~5820din. Ja sam to platio 480din.

A sto se tice firmi koje rade sa PE, blago njima. Znam da kad sledeci put nesto budem porucivao i insistirao na slanju preko CE, a stigne preko PE (bez da me upozore da ne salju preko CE), ja to necu preuzeti.

Pored svog mozganja nisam uspeo da shvatim kako je poštarina za prenos pošiljke (iznos upisan na Adresnici) 350 dinara. Da li je bila čekirana neka od dopunskih usluga? Prenos povratnice?
Nisi mi naveo kolika je vrednost pošiljke ali s obzirom da razlika otkupnine i vrednosti nesme da bude veća od poštarine za prenos to neće bitno da utiče na konačan iznos.
Izračunaću ti koliku poštarinu bi platio sutra ukoliko bi ti takva pošiljka stigla
ukoliko su i vrednos i otkupnina 5820 dinara.
cena po masi: 150 dinara (cena za pošiljku do 0,5 kg)
+ po vrednosti 58,2 dinara
+ prenos otkupne pošiljke 20 dinara
ukupna poštarina je 228,2 dinara

Poštarina koju plaća primalac na ime prenosa novca (otkupnine) u slučaju da je uplatni dokument poštanska uputnica:
+ provizija za uplatu: 145,5 dinara
+ prenos uputnice: 20 dinara
dodatna poštarina je 165,5 dinara

Na ime poštarina ukupan iznos je 393,7 dinara

Ako bi memoriju dobio od firme uplatni dokument bi bio Nalog za uplatu. U tom slučaju dodatna poštarina bi bila 57,02 dinara
Ukupna poštarina u ovom slučaju bi bila 285,22 dinara

Pozdrav

Chitao sam samo prvu stranu ove treme.Rasprichali ste se bash:D
Ako niko nije stavio vaznu chinjenicu onda cu ja:
Kada saljete paket city expressom obavezno na paketu napishite broj mobilnog telefona primaoca.Vozach ima sluzbeni mobilni i pozove.
Tako da se ne desavaju povracaji u sl.

Upisivanje brojeva telefona pošiljaoca i primaoca nije obavezno ali je poželjno. Veliki broj "problematičnih" pošiljaka je uručen zahvaljujući upisanim brojevima telefona.
Uzgred, kuriri svih službi imaju službene mobilne telefone.

Pozdrav

Ja svaki put upisem broj telefona primaoca. Za slucaj da nije kuci, kurir ga zvrcne i kaze mu da treba da dostavi paket!

Evo i ja malo da ih "pohvalim" grafichka mi je poslata iz BG-a 16. i trebala je da mi stigne 17. a josh nije stigla :mad: kako su mi rekli ovi iz City-a paket tek treba da krene danas iz BG-a i da mi sutra stigne

Više ne :(

radi dok tetkica ne izvuce kabl jer joj treba da bi upalila usisivac :D

Al' ono u kojem struja ide kroz vodu :)

Nazad
Vrh Dno