glupo pitanje...ali kako znate kada vam dolazi paket?
tj recimo naruchite neshto od nekoga i onda se molite bogu da ste kod kucje kada chika-kurir dodje?
Pored svog mozganja nisam uspeo da shvatim kako je poštarina za prenos pošiljke (iznos upisan na Adresnici) 350 dinara. Da li je bila čekirana neka od dopunskih usluga? Prenos povratnice?
Nisi mi naveo kolika je vrednost pošiljke ali s obzirom da razlika otkupnine i vrednosti nesme da bude veća od poštarine za prenos to neće bitno da utiče na konačan iznos.
Izračunaću ti koliku poštarinu bi platio sutra ukoliko bi ti takva pošiljka stigla
ukoliko su i vrednos i otkupnina 5820 dinara.
cena po masi: 150 dinara (cena za pošiljku do 0,5 kg)
+ po vrednosti 58,2 dinara
+ prenos otkupne pošiljke 20 dinara
ukupna poštarina je 228,2 dinara
Poštarina koju plaća primalac na ime prenosa novca (otkupnine) u slučaju da je uplatni dokument poštanska uputnica:
+ provizija za uplatu: 145,5 dinara
+ prenos uputnice: 20 dinara
dodatna poštarina je 165,5 dinara
Na ime poštarina ukupan iznos je 393,7 dinara
Ako bi memoriju dobio od firme uplatni dokument bi bio Nalog za uplatu. U tom slučaju dodatna poštarina bi bila 57,02 dinara
Ukupna poštarina u ovom slučaju bi bila 285,22 dinara
Pozdrav
ne kontam te bas najbolje sta nisam naveo. dakle cena memorije je bila tih 5820din, ukupno sve me je izaslo malko ispod 6300din, ne secam se tacno.
ispravka, evo iskopao sam racun od firme koja mi je slala (ja sam fizicko lice u ovoj transakciji), dakle 5747 din je racun tj ono sto oni potrazuju. Ne znam da li ima dodatnih usluga, paket mi je stigao sutradan, ja sam platio kao sto sam rekao nesto ispod 6300din, a na onim papirima gde pise kolko treba da platim bilo je oko 350-380 din, ne secam se sad tacno, znam da sam posle racunao i ispalo je da sam platio dodtano nekih ~580din vise od tih 5747din i da mi nije bilo jasno kako jer je na papiru koji je bio kod mene jasno pisalo kolko sta kosta i da je to trebalo da izadje manje. Toliko o tome.
edit: ma nema tu sta da se racuna. 'Ebe lud zbunjenog i kurir dobar nekih 150-200din koji nisu dokumentovani, kad svaki dan tako otme od 30-tak posiljki za mesec dana skupi jos jednu platu. Prosta racunica i niko mu nista ne moze. Ja da se svadjam sa njime na vratima necu, jednostavno rekoa sam, iskontrolisite bandu, spijunirajte ih, smislite nesto. Nek urucuju priznanicu na kojoj je sve zivo obracunato i na kojoj pise krajnji iznos koji ja treba da izvadim iz novcanika i to jasno naznacite na priznanici da svaka baba moze da vidi i resen problem.
Potvrda ove gx-x-ove price:
Kolega je primio posiljku vrednosti 15100din i platio kuriru PE ~16000.
Izgleda da je najbolje rešenje da kada nešto prodaješ, lepo kao na ebay-u napišeš koliki su troškovi slanja robe. Naravno :d da će ti troškovi biti "malo" veći, da ostane i za jedno pivo :bottle:
Ili je možda bolja varijanta da kupac prvo prodavcu uplati ceo iznos (cenu robe + troškove transporta) pa da on onda pošalje robu. Tako će kupac tačno u dinar znati koliko to sve košta i neće plaćati prenos novca. Hmm pa ni to ne odgovara, ko zna da li će poslati. :d
Ili da se u cenu proizvoda lepo ukalkulišu i troškovi slanja robe i para pa kupac nema da razmišlja šta ga i koliko košta. Da ali će proizvod onda da bude skuplji od drugih u ponudi.
Izgleda da nema rešenja :d![]()
Zaključak: Treba koristiti kurirsku služu koja ti odgovara. Svaka ima svojih dobrih i loših strana. Ja sam uvek za varijantu da mi novac stigne za 2 dana, nego za 10-tak.
http://www.posta.co.yu/kalkulator.asp (link je ostavio RUS u jednom od porethodnih postova)
Probaj ovde da izracunas, pretpostavljam da ides na Post Expres, ukucas masu i dimenzije paketa, izaberes da li treba da se isporuci odmah, danas ili sutra i jos par sitnica, i dobices konacnu cenu... super alatka
Edit:
E da, nije bitno odakle-gde posiljka ide, cena ne zavisi od toga...
Edit2:
Ako saljes PostExpresom cena ne zavisi od rastojanja; ako pak saljes kao "paket" (videces na linku na sta mislim) onda cena ipak zavisi od rastojanja...
Za izračunavanje poštarine za PE pošiljke najjednostavnije i tačnije je koristiti
http://www.postexpress.co.yu/kalkulator.asp
ali već par dana za redom ovom kalkulatoru nije moguće pristupiti posle 16 časova.
Da li bi neko bio ljubazan da mi potvrdi da li kalkulator na sajtu Post express-a radi.
@RUS:
na zalost ne mogu da se setim tacnih iznosa. Na papiru koji je ostao kod mene (koji je sad bacen) je pisalo manje nego sto sam ja platio. Sve i da kurir nije nista apio vec da su to neki dodatni iznosi, meni , kao primaocu posiljke koji uzmem paket i platim to sto sam narucio, je naucna fantastika i suvisna informacija to sve sto ti pricas. Te stvari treba da se ticu posaljijaoca i da on to regulise, a da meni podigne cenu otkupnine, a ne da ja razmisljam jel on trazio uplatnicu ili pretplatnicu ili kreditnom karticom da mu kurir uplati pare isl. Na zalost to je moj problem kao primaoca, a ne bi trebao da bude. Ja treba da dam novac, akako ce i kada posiljalac dobiti - pa to je njegov probelm, nek on plati 110din da brze dobije pare... Ne znam da li se razumemo oko ove price...JA jednostavno POJMA nemam kako je kurir i kojim metodama pare prenosio, a ni ne treba da znam, ali ispada da je veoma bitno da ja znam te stvari, sto je suludo ! Ja PRIMAM posiljku, zasto bi ja zaboga razmisljao o tome kako ce neko da dobije moje pare i sta ce kurir sa njima da radi ?
Trebalo bi to da resite. Ovako ja placam tudje troskove. Prenos novca, porez na to i nacin prenosa treba da placa PRODAVAC koji mi je prodao robu i zaradio pare. JA treba da platim samo postarinu ukoliko smo se tako dogovorili.
Tu je i ona stvar: ako je on platio postarinu, a postoji otkupnina, OPET CU JA kao primalac da PLATIM nesto, a sama svrha i cin toga sto je posiljalac platio postarinu je da bi mene, primaoca, rasteretio placanja. To je kod vas u PE ne moguce. I dalje ce na mene pasti teret prenosa uplatnice, neki procenti od uplacenih para koje su zapravo zarada onog sto je paket slao itd. (ne pamtim bas sve sto si pisao pa se frljam pojmovima) pa zaboga, prenosi je zajedno sa paketom za koji mu je vec placen prenos
Ukoliko uplatis na tekući račun u matičnoj banci nema troškova za prenos novca, uplaćuješ samo potreban iznos za robu. Sigurnost dobijanja robe bi se pogoršala, to sam i napisao. Ovo sam samo naveo kao soluciju. Koja se naravno kod nas ne praktikuje mnogo. :dPrilikom uplate bilo koje sume novca nekome potrebno je platiti poštarinu za prenos novca. Tako da procedura koju si ti opisao ništa nebi promenila u smislu smanjenja troškova samo bi se sigurnost dobijanja robe pogoršala.
:dDa li je bolje slati robu City Express-om ili Post Express-om?
Ukoliko uplatis na tekući račun u matičnoj banci nema troškova za prenos novca, uplaćuješ samo potreban iznos za robu. Sigurnost dobijanja robe bi se pogoršala, to sam i napisao. Ovo sam samo naveo kao soluciju. Koja se naravno kod nas ne praktikuje mnogo. :d
Imam par pitanja. Da li postoji opcija da se paket pre nego što platim otkupninu, tj. dok je još kurir prisutan, otvori da se proveri da li je roba ok ? I ako je oštećena da je ne primim. Znači ne funkcionalnost, nego fizički da li je ok.
Neke usluge mi nisu jasne:
Pošiljka sa ličnim uručenjem primaocu = 20 dinara - ako se ovo ne plati pošiljka se daje bilo kome ko je na toj adresi ???
Uručenje pošiljke uz identifikaciju primaoca i potpisivanje priloženih dokumenata = 30 dinara - onda ovo nije isto ??
Prenos otkupne pošiljke = 20,00 ??
RUS da te pitam ja nesto,planiram uskoro jednom drugaru da posaljem neki paket u USA pa sam hteo da imam online track interesuje me koja je cena slanje za USA (vrednost 1000din) tezina 150g?
Ja sam jutros dobio paket PE-om,nisam ocekivao da ce mi tako poslati ali dobro je ispalo,za paket od Svilajnca do Jagodine (nek ima do 35km) cena je bila 175 dinara za paketic od 50-ak gr (neki kablovi),sto se mene tice nije puno i CityExpress bi mi uzeo toliko,mozda cak i svih 200 dindzi jer oni bas i ne mere pakete,lupe onako od oka cenu (poslao sam dve masinice za pecanje tezine oko 1 i 1/2 kila i cena je bila ista kao za maleni paketic sa kablom) ali dobro sam prosao u svakom slucaju,a nisam imao ni taksu za isplatu novca posiljaocu koju vidim pominjete kod PE-a!?
Pozdrav ,)
Iz ovog ja shvatam da reklamaciju mogu da podnesem kuriru prilikom uručenja, bar tako piše, zatim piše: ..ili najkasnije narednog dana. Sad da li je rok 6 meseci ili dva dana ?Prema Pravilniku primalac ili ovlašćeno lice mogu da podnesu reklamaciju odmah prilikom uručenja pošiljke ili najkasnije narednog radnog dana. U najbližoj pošti se komisijski sačinjava Zapisnik o neispravnosti pošiljke, ali se pošiljka koja je već uručena ne sme primiti nazad.
Dakle da bi mogao da raspolažeš sa pošiljkom (otvoriš) moraš pošiljku da primiš. Rok za podnošenje reklamacije je 6 meseci od dana prijema.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari