Šta je novo?

City Expres

Poz! Do sad nikad nista nisam slao a ni primao nijednim expresom, a trebalo bi ovih dana... Citam sve ovo i bas sam se smorio.:zgran:

Huh.
Ja imam isto negativno/pozitivno iskustvo.

Slao sam kupcu neki avion (elektro) i on ga je dobio, bukvalno,
ali BUKVANO, kao da su slonovi presli preko njega, nemozes pa
provalis sta je moglo da se desi paketu koji je otprilike 70cm duzine.

Srecom kupac to nije primi pa se to vratilo kod nas i sluzba je nadoknadila punu
cenu proizvoda + besplatno su dopremili nov avion...

ali u sustini, ispalo je da su nepouzdani :(

super ali u kalkulatoru ne pise da ce mi kurir traziti 450din iako na papiru i potvrdi o dostavi pise da treba da platim 350din, dok bih za isto to u citiju platio 250din. Ako privatnik moze da radi za manje para i da bude "dobar" onda ne vidim zasto bi postexpress bio skuplji.

Takodje ne vidim razlog zasto bi napajanje za komp pakovao kao da saljem staklenu casu. NE znam da li si ikada radio sa FHL sluzbom, ne kazem da nemaju propusta, ali ako meni avionom iz USA moze da bez ostecenja stigne par plasticnih predmeta zapakovanih u kartonsku kutiju i pucketavu kesu (ne zaboravi da se u avion stvari tovare tako sto se bacaju u cargo sem ako nije naglaseno da se ne bacaju) onda je jasno da je potreban EXTRA napor da ti neko onako odvali napajanje u transportu :wall: Tu nema opravdanja, posao u P.E. se obavlja nesavesno, neodgovorno i vise nego fuserajski. Kako bi trebalo da posaljem recimo 10 audio CD-a ? Da ih zabetoniram u blok, pa i betonski blok za svaki slucaj da stavim u stiropore ? :trust:

NEma smisla da se vade na pakovanje, pogotovo kad im predajes nesto za slanje pa oni sami to i upakuju, takodje, ako me pakovanje kosta vise nego sama stvar koju saljem cemu onda sve to ?

PS. Da ne radis ti slucajno u Post expressu ? :) Pitam ovako bzvz, deluje mi iz tvog posta kao da radish :) (nista lose ne mislim)

Da radim u Pošti i zadužen sam za organizaciju Post express-a u svom gradu.

Na Adresnici (dokument koji prati PE pošiljku) je upisan iznos poštarine. Ukoliko je na Adresnici naznačeno da pimalac (ti) plaća poštarinu onda ti treba da platiš iznos koji je naznačen. Ukoliko je pošiljka koju primaš otkupna (naručio si neku robu i za nju treba da platiš određen iznos) i označeno je da primalac (ti) plaća poštarinu potrebno je da prilikom preuzimanja pošiljke platiš iznos poštarine naznačen na Adresnici + iznos poštarine za prenos novca (otkupnog iznosa). Iznos poštarina za prenos novca zavisi od dokumenta kojim se novac uplaćuje. Otkupnu pošiljku kao uplatni dokument mogu da prate ili Poštanska uputnica ili Nalog za uplatu. Način obračuna poštarine za prenos novca (kao i kompletan cenovnik) možeš da vidiš u ovom dokumentu:
http://www.posta.co.yu/uslugeicene/cene/CenovnikPostanskihUsluga.pdf
Pod stavkom 3.2 i 3.3 objašnjen je način obračuna poštarine za prenos Poštanske uputnice i Naloga za uplatu.

Pošta je javno preduzeće i sve novčane transakcije se odrađuju u zakonskom okviru koji propisuje platni promet.
Način na koji transfer novca vrše druge ekspres službe meni nije poznat, ali na osnovu primera (koji se desio pre otprilike godinu dana) kada je koleginica naručila fotoaparat i na dokumentu koji je pratio pošiljku (ne želim da navedem ime ekspres službe) bio je naveden iznosu u stranoj valuti i u toj valuti je plaćen iznos otkupnine što me navodi na razmišljanje da se u pojedinim slučajevima ne poštuje zakon u potpunosti.

Pošto pominješ City express kao jeftiniji moram da te uputim na njihov cenovnik:
http://www.cityexpress.co.yu/cene.html
Kompletan cenovnik je opisan u 4 (ČETIRI) rečenice?!?
Minimalna poštarina kod City-ja je 200 dinara a kod PE 150 dinara. Moguće je da su otkupne pošiljke jeftinije kod City-ja, ali je pitanje kako oni vrše transfer novca.

Sve pošiljke u svim poštanskim službama se prilikom pretovara bacaju ukoliko na njima nije naznačeno da su upitanju lomljive stvari (nalepnica sa crtežom staklene čaše) i prenos takvih pošiljaka se dodatno naplaćuje (izdvojeno rukovanje). Post express nema uslugu izdvojenog rukovanja.
Sam si napomenuo da su plastični predmeti bili upakovani u kartonsku kutiju + dodatno obezbeđeni folijom sa mehurićima. Nisu bili upakovani u kesu? Oštećenje na napajanju je moglo da nastane i prilikom transporta da npr. veća i teža pošiljka padne na pošiljku upakovanu u kesu i ošteti je. Problem u celoj priči je kako je tako zapakovana pošiljka uopšte primljena.
Navešću primer. Kurir u nekom gradu je primio pošiljku u kojoj se nalazio far za automobil takođe upakovan u N kesa i ta pošiljka se (normalno sa obzirom na pakovanje) razbila u transportu. Kompletan iznos nadoknade platiće kurir koji je tu pošiljku primio.

Sve poštanske službe imaju propuste jer se radi sa veoma velikim brojem pošiljaka. Primer: Za tri preporučene pošiljke u 2007 godini koje su izgubljene u transportu odgovornost je preuzela pošta Nemačke. DHL (koji si pomenuo) gubi pošiljke ili stižu na odredište sa zakašnjenjem (van ugovorom predviđenog roka). Ne postoji poštanski sistem u svetu koji radi sa 100% pouzdanošću zato smatram da je bezveze na osnovu transporta jedne pošiljke bezrezervno tvrditi da je jedna služba fušerajska. Pogotovu što broj primljenih pošiljaka Post express iz godine u godinu raste, što govori da je sve više zadovoljnih korisnika.

P.S. Više puta sam naručivao diskove i uvek su bili upakovani u kartonsku ambalažu i nikada nisam imao problema. Pravilno upakovana pošiljka ima 99,9999% šansi da bude uručena neoštećena.

Pozdrav

ok, dva puta do sada mi se desilo da me je kurir "odrao" , pored naznacene otkupnine i troskova transporta (ja placam oba) mi je uzeo 100din za koje nigde ne pise da treba da mi ih uzme, dakle troskovi postarine su u oba slucaju bili ~380din, on mi je oba puta trazio 450din, prvi put sam ustao iz kreveta kad je covek zvonio na vrata, bio sam pospan i tek kasnije sam ukapirao, drugi put sam ga pitao kako 450 kad pise 380, on je rekao nesto u fazonu "to je tako to su dodatni troskovi, samo oni to ne upisu" , naravno da sam provalio da laze ko pas, al sta da radim, bilo mi je hitno da preuzmem to sto sam cekao.

Treci primer je pre 2-3 god kad sam cekao posiljku (bez otkupnine) za koju je posiljalac platio postarinu, a ja po preuzimanju (na posti) platio jos 250din postarine...

Mnogo se muva tamo kod vas sa tim post expressom, nisi ti kriv naravno ali ja svakako maksimalno izbegavam da koristim usluge PE. City E. sam primao dosta toga, i moji prijatelji isto salju/primaju preko njih, i za stvari tipa graficka karta, memorija, hard diskovi, napajanje itd, postarina uvek izadje 250din. Da li rade legalno ili ne - ne znam. Ni ja ne verujem da imaju odobrenje za promet deviznim sredstvima, ali na kraju krajeva, ako korisniku to odgovara onda nema stete. Ume drzava da se brine sama o sebi (ha-ha) sto bi se ja brinuo oko toga :)

Pozdrav i hvala puno na opsirnom odgovoru ! :type:

Poslednja izmena:
Pa ako se sve posiljke redovno tako tretiraju, dakle bacaju, gaze... onda se bas pitam koje su to posiljke kojima to ne smeta, drugim recima 99% bi trebalo da ima znak da su lomljive?

Način obračuna poštarine za prenos novca (kao i kompletan cenovnik) možeš da vidiš u ovom dokumentu:
http://www.posta.co.yu/uslugeicene/cene/CenovnikPostanskihUsluga.pdf
Pod stavkom 3.2 i 3.3 objašnjen je način obračuna poštarine za prenos Poštanske uputnice i Naloga za uplatu.

Pošta je javno preduzeće i sve novčane transakcije se odrađuju u zakonskom okviru koji propisuje platni promet.
Način na koji transfer novca vrše druge ekspres službe meni nije poznat, ali na osnovu primera (koji se desio pre otprilike godinu dana) kada je koleginica naručila fotoaparat i na dokumentu koji je pratio pošiljku (ne želim da navedem ime ekspres službe) bio je naveden iznosu u stranoj valuti i u toj valuti je plaćen iznos otkupnine što me navodi na razmišljanje da se u pojedinim slučajevima ne poštuje zakon u potpunosti.

Pošto pominješ City express kao jeftiniji moram da te uputim na njihov cenovnik:
http://www.cityexpress.co.yu/cene.html
Kompletan cenovnik je opisan u 4 (ČETIRI) rečenice?!?
Minimalna poštarina kod City-ja je 200 dinara a kod PE 150 dinara. Moguće je da su otkupne pošiljke jeftinije kod City-ja, ali je pitanje kako oni vrše transfer novca.
...

Iako na sajtu City express-a pise da je minimalna postarina 200 dinara, konstantno za posiljke do (oko) 1KG placam 150 dinara. E sad, da li je to "diskreciono" pravo kurira da naplati manje stalnim klijentima ne znam?
Sto se tice slanja sa otkupninom, Post e. je dosta skuplji zato sto Post novac salje preko postanske uputnice, a tu cena slanja raste sa iznosom, dok City ne naplacuje nista vise slanje sa otkupninom (bar ne do 100EUR - toliko sam slao) - kod City-ja novac od otkupnine "vracaju" njihovi kuriri.
Primer: kupio sam pre par meseci od tipa sa Bench-a maticnu plocu Asus TU-SL2C (full size ATX), otkupnina je bila oko 1600-1700 dinara.
Ukupni troskovi Post express-a su mi bili izmedju 350 i 400 dinara, dok bi me City kostao 200 dinara.
Razlika je i sto u Krusevcu ima premalo kurira Post express-a, dok City-jevaca ima dosta vise...

Koristio sam CityExpress samo jednom. Ljudi su bili ljubazni, kurir mi je rekao da cu novac od otkupnine dobiti za sest dana (racunajuci u taj period i praznike). Novac sam dobio petog dana, primalac nije javio da je bilo problema sa paketom, znaci sve OK.

Kupovao sam preko City-ja dva puta i nisam imao problema sa oštećenjem robe, ali moram da napomenem da su oba puta pošiljaoci bili vrlo oprezni: grafička karta je stigla u originalnom pakovanju, koje je bilo ubačeno u još jednu kartonsku kutiju i sve to "okovano" slojem selotejpa - neko bi baš morao da se potrudi da to ošteti :) (pozdrav za stormwatch153). Slična stvar i sa ruter-om. Zato preporučujem svima koji šalju robu da ulože nešto više truda i da ne štede na sejotejpu - manje će ih boleti glava.
Nevezano za to, pre par nedelja pri ulasku u lokalnu poštu bio sam svedok interesantne scene: kurir je iz vozila Post Expresa iznosio gomilu paketa u naslaganih u naručju (mora da ih je bilo tridesetak). Kada je pokušao da otvori vrata, pola te gomile mu se sruči na beton! I to sve oni manji paketići koji su bili na vrhu, po veličini bi odgovarali recimo hardovima ili memorijama. Mene jeza uhvatila...

Poslednja izmena:
Od kada sam imao probleme sa City-em samo jednom za novac posle toga su stvarno odlicni + sto znam licno kurira.A npr narucio sam u septembru laptop iz BG-a i pisalo je da je njihova dostava preko 60000 itd i kada je stigao prvo sto se ovaj sto dostavlja klati :) a drugo smrdeo je na alkohol i trece platio sam 500 dinara postarinu a na papiru je pisalo 300 nisam hteo da se raspravljam.Ovo govorim o PostExpresu

Poslednja izmena:
ok, dva puta do sada mi se desilo da me je kurir "odrao" , pored naznacene otkupnine i troskova transporta (ja placam oba) mi je uzeo 100din za koje nigde ne pise da treba da mi ih uzme, dakle troskovi postarine su u oba slucaju bili ~380din, on mi je oba puta trazio 450din, prvi put sam ustao iz kreveta kad je covek zvonio na vrata, bio sam pospan i tek kasnije sam ukapirao, drugi put sam ga pitao kako 450 kad pise 380, on je rekao nesto u fazonu "to je tako to su dodatni troskovi, samo oni to ne upisu" , naravno da sam provalio da laze ko pas, al sta da radim, bilo mi je hitno da preuzmem to sto sam cekao.

Treci primer je pre 2-3 god kad sam cekao posiljku (bez otkupnine) za koju je posiljalac platio postarinu, a ja po preuzimanju (na posti) platio jos 250din postarine...

Mnogo se muva tamo kod vas sa tim post expressom, nisi ti kriv naravno ali ja svakako maksimalno izbegavam da koristim usluge PE. City E. sam primao dosta toga, i moji prijatelji isto salju/primaju preko njih, i za stvari tipa graficka karta, memorija, hard diskovi, napajanje itd, postarina uvek izadje 250din. Da li rade legalno ili ne - ne znam. Ni ja ne verujem da imaju odobrenje za promet deviznim sredstvima, ali na kraju krajeva, ako korisniku to odgovara onda nema stete. Ume drzava da se brine sama o sebi (ha-ha) sto bi se ja brinuo oko toga :)

Pozdrav i hvala puno na opsirnom odgovoru ! :type:

Već sam objasnio da kada je upitanju otkupna pošiljka uvek se plaća iznos za prenos novca. Zato si prilikom preuzimanja pošiljke morao da platiš 450 dinara umesto 380 (označen iznos poštarine na Adresnici).

Prilikom preuzimanja Post express pošiljke dužan si da potpišeš adresnicu i upišeš vreme kada ti je pošiljka uručena. Tom prilikom uvek pogledaj (pre potpisivanja i plaćanja) šta je naznačeno kao Način plaćanja (polje se nalazi desno-po sredini). Ako je označeno da pošiljalac plaća poštarinu (tj. poštarina je već plaćena) kurir nesme da ti traži da platiš iznos poštarine za prenos pošiljke označen na Adresnici ali ako je pošiljka otkupna moraćeš da platiš otkupni iznos i iznos poštarine za prenos novca.

Od 01.01.2007. zaduženje i razduženje PE pošiljaka kao i prijem PE pošiljaka vrši se putem aplikacije (automatizovano). Dolazi do grešaka prilikom unosa podataka sa Adresnice ali nema šanse da dođe do bilo kakvog "muvanja" ukoliko se proveri način plaćanja upisan na Adresnici.

Upravo zato što otkupni iznos ne ide putem platnog prometa već kruži od kurira do kurira za otkupni iznos potrebno je čekati 5-6 dana (a vidimo da je u pojedinim slučajevima taj rok i višestruko duži). To u slučaju PE nije slučaj.

Mene lično interesuje pošto imaš dosta iskustava sa otkupnim pošiljkama koje se šalju preko City express-a da li prilikom isplate otkupnog iznosa ti kao pošiljalac potpisuješ neki dokument da ti je kurir isplatio novac?

Pozdrav

Ja potpisujem ali nikada nisu trazili procenat niti da sam slao vrednist 20000 ili 200 dinara i mnogo je veca profesionalost kod njih nego kod PostExpresa

ja samo znam da posiljke u vrednosti od ~200e ni u ludilu ne treba slati post expressom posto te oderu DEBELO >10% za njihov glupav transfer novca...

Iako na sajtu City express-a pise da je minimalna postarina 200 dinara, konstantno za posiljke do (oko) 1KG placam 150 dinara. E sad, da li je to "diskreciono" pravo kurira da naplati manje stalnim klijentima ne znam?
Sto se tice slanja sa otkupninom, Post e. je dosta skuplji zato sto Post novac salje preko postanske uputnice, a tu cena slanja raste sa iznosom, dok City ne naplacuje nista vise slanje sa otkupninom (bar ne do 100EUR - toliko sam slao) - kod City-ja novac od otkupnine "vracaju" njihovi kuriri.
Primer: kupio sam pre par meseci od tipa sa Bench-a maticnu plocu Asus TU-SL2C (full size ATX), otkupnina je bila oko 1600-1700 dinara.
Ukupni troskovi Post express-a su mi bili izmedju 350 i 400 dinara, dok bi me City kostao 200 dinara.
Razlika je i sto u Krusevcu ima premalo kurira Post express-a, dok City-jevaca ima dosta vise...

Očito da se sajt City ekspresa redovno održava svake treće godine;) pošto u odeljku "O nama" piše rečenica ... danas novembra 2005 ... pa je moguće da je minimalna cena za prenos ekspres pošiljke sa PDV-om 150 dinara. Po meni ozbiljnost firme se ogleda i u transparentnosti (ružna reč ali ne mogu da se setim bolje), a ažuran sajt je osnovna stvar koju treba uraditi.

Pošto na sajtu ne piše.
Da li City propisuje garantovani rok uručenja (do koliko sati)?
Da li City uručuje pošiljke subotom?
Da li uručuje pošiljke nedeljom i danima koji su označeni kao državni praznici?
Da li isplaćuju i koje iznose ukoliko dođe do prekoračenja roka za uručenje ili ako dođe do gubitka pošiljke ili ako je pošiljka oštećena?

Koliko ima City-jevaca nije mi u znanju ali znam da Kruševac ima 6 kurira koji rade na poslovima Post express-a. Da li ti znaš koliko City-jevaca ima u Kruševcu?

Pozdrav

Ja potpisujem ali nikada nisu trazili procenat niti da sam slao vrednist 20000 ili 200 dinara i mnogo je veca profesionalost kod njih nego kod PostExpresa

Profesionalnost u kom smislu?
Ako imaš pritužbe na rad kurira obrati se koordinatoru za Post express u Šabcu verujem da ako ima nekih problema da će express-no biti rešeni :)

Pozdrav

ja samo znam da posiljke u vrednosti od ~200e ni u ludilu ne treba slati post expressom posto te oderu DEBELO >10% za njihov glupav transfer novca...

Paušalno davanje netačnih informacija je disciplina u kojoj su građani Srbije svetski šampioni.

Još jednom.
Poštanska uputnica

Za iznos uplate do 600,00 dinara 15,00 dinara
Za iznos uplate preko 600,00 dinara 2,5% od iznosa uplate
Prenos poštanske uputnice 20,00 dinara

Nalog za uplatu

Za iznos uplate do 1463,00 dinara 15,00 dinara
Za iznos uplate preko 1463,00 do 99.600,00 dinara primenjuje se formula
P= 958,33 x I
92000 + I
I predstavlja iznos uplate
Za iznos uplate preko 99.600,00 dinara 0,5% od iznosa uplate

Uzgred transfer novca putem odgovarajućih uplatnih dokumenata nije glupav. Takav način prenosa novca obezbeđuje sigurnost i za pošiljaoca i za primaoca. O brzini uručenja novca kada se novac prenosi od kurira do kurira više su govorili drugi.

Pozdrav

...
Koliko ima City-jevaca nije mi u znanju ali znam da Kruševac ima 6 kurira koji rade na poslovima Post express-a. Da li ti znaš koliko City-jevaca ima u Kruševcu?
...

Dok sam "imao" IT firmu radila su trojica (Vlada, Oliver i, bese, Ivan) i kada je ovaj treci napustio prva dvojica su mesecima "ginula" na poslu.
Trenutno (malopre pitao) City ima 10 "kurira" (u Ks-u).

Ok, meni takva usluga i sve te takse i dazbine i procenti ne odgovaraju i to je to. Mislim da je to preskupo i cao zdravo. :) Ako privatnik to radi za 250, ne vidim zasto bi drzavna sluzba koja losije obavlja posao naplacivala duplo vise. To je srz svega. Pogledaj samo procente koji se uzimaju na transfer novaca: 2.5% :D Pa tolko banke ne uzimaju...

A to oko muvanja i automatizacije - pa vidi, on moze da kaze 500din, ja potpisem da sam preuzeo i platio, a tamo pise 350, on se razduzi i sve je ok, nejmu ostaje 150din u dzepu. Ne znam kako ta automatizacija sprecava muvanje o kojem ja pricam. Ja mogu da odbijem da primim i da posle idem u postu da podignem to i da platim kolko treba.

Drugo, nije fer da onaj koji placa otkupninu placa i troskove prenosa novca, to treba da placa onaj kome pare idu, a on nek mi zaracuna to u otkupninu ako hoce. NE znam kako da ti objasnim, ako mi covek posalje neku robu i plati troskove postarine, zato sto sam posle i ja platio iste te troskove (a pise na otpremnici da je on platio, ali pise i da ja treba da platim do duse nesto manje nego on, jedino ako to nije taj "prenos novca"

no nebitno,kazem, sitijem me najvise izadje 250din i ne razmisljam o "prenosu novca", ako tih 250 din plati onaj sto salje ja samo preuzmem posiljku i nista ne placam osim ako postoji otkupnina. Prosto ko pasulj, bas kao sto i treba da bude ;)

PS.
Za ovo oko otkupnine cu morati nekog od mojih da pitam (ili da ti neko odavde odgovori) posto sam ja samo primao posiljke, sve sto sam slao slao sam "za dz" tj nisam trgovao u tom smeru.

Hval ti jos jednom na vremenu koji si izdvojio za ova pojasnjenja. ako budem primao jos nesto preko PE, uvericu se da pogledam i taj drugi papiric o kome pricas, posto na ovom koji ostaje kod mene ne pisu nikakvi dodatni troskovi, tj pise kolko je usluga, ali sam ja platio vise od toga. Takodje cu i zapisati ime kurira da mogu ovoga puta da ga prijavim ako bude muljao, mozda oslobodi radno mesto nekom ko oce posteno da zaradi svoj dinar. :)

Profesionalnost u kom smislu?
Ako imaš pritužbe na rad kurira obrati se koordinatoru za Post express u Šabcu verujem da ako ima nekih problema da će express-no biti rešeni :)

Pozdrav

Pa veca ljubaznost itd,a ja iskreno nemam vremena da se bakcem sa prijavama i prituzbama jednostavno sam presao da koristim usluge drugih ...

@RUS
pausalno jeste ali su informacije tacne... za 7900GS koja je bila 220e pre malo vise od godinu dana i koja je greskom poslata post expressom (posto sam ja zahtevao da salju city-em) oderali su me ko malog magarca tacno 1400din (postarina+prenos i ko zna sta jos) dok bi me ta usluga kod city-a kostala 200-300din ... toliko o njima
Takodje kad sam kupovao sony PSP opet su mi slali post expressom (i opet sam naglasio city-em) i tada me je takodje postarina izasla 1300din.. SRAMOTA

zeljko kada si to spomenuo setio sam se necega,pre godinu i po covek mi je Krusevca poslao Dreambox sa otkupninom i vrednost je bila oko 20000 tada i platio sam postarinu 1200 dinara i ocemu vise da pricamo kada je city dosta povoljniji i ne uzima proviziju

Meni se desilo sledece prvi radni dan posle nove godine, okrenem cityex da posaljem drugarici neku sminku koju je zaboravila za ng. Oni nesto krenu da razvlace sa vremenom dolaska kurira, pa okrenem postex, vreme dolaska kurira mi odgovaralo, kad nije proslo ni minut kurir zvoni na vrata, bio u zgradi pored. Bilo jutro.

Izdiktiram kuriru adresu, kad mi kurir kaze ta ulica nije u tom gradu, ja reko kako nije??? Kaze on ulica je u nekom drugom mestu, kaze blizu tog grada ali nije ista poshta, pa se mora adresirati drugacije. Meni bi cudno, istina ne poznajem grad u koji saljem ni nazive predgradja, pa pomisim mozda je neka fora kao sto Beograd ima Novi Beograd, Zemun ili tako nesto. Bilo je prerano pa nisam mogao da proverim telefonom, ali poslusam kurira valjda covek zna svoj posao i promenim naziv grada u adresnici.

kad je otisao nesto mi ne da mira pa odem na net i proverim gde je to mesto koje mi je rekao da upisem kad ono 200km od grada gde sam ja trebao poslati paket, kakvo crno predgradje, sto me zaj eba covek !!! Sledecih 2 sata sam se cimao da dobijem zalbe u postexpresu, na kraju okrenem slanje paketa i njima se zalim oni zovnu kurira na mob, kad on kaze posiljalac mi je reako da upisem to mesto ! Kakav prevarant ja inace nikada u zivotu nisam cuo za to mesto dok mi ovaj nije rekao!

Na kraju srecom greska ispravljena, ali mi nije jasno sta je ovaj radio i koji mu je bio motiv, da li je hteo shminku, ili se zabagovao (ne vereujem jer sam ga 5x pitao da li je siguran).

Dok sam "imao" IT firmu radila su trojica (Vlada, Oliver i, bese, Ivan) i kada je ovaj treci napustio prva dvojica su mesecima "ginula" na poslu.
Trenutno (malopre pitao) City ima 10 "kurira" (u Ks-u).

O kom vremenu pričaš? Trenutno ne mogu da se setim kurira po imenu Ivan.
Ako godorimo o vremenu od pre oktobra 2004 u to vreme kuriri su odgovarali direktno ljudima u Direkciji. U to vreme se dešavalo sve i svašta sa Post express pošiljkama. Ako se kurir koga se ti sećaš po imenu Ivan prezivao Todorović on nije napustio Post express već je zbog N i jednog propusta sa mesta kurira prebačen u dostavu da bude poštonoša ali se nikada nije pojavio na poslu.

Kao što rekoh trenutno Post express služba u Kruševcu ima 6 kurira (Vlada i Oliver su još uvek tu).

Da li tih 10 kurira pokriva samo Kruševac ili neki od njih uručuju pošiljke u ostalim opštinama Rasinskog okruga? Koliku teritoriju pokrivaju sa uručenjem? Za koje vreme nakon poziva na vrata ti dolazi kurir?

Pozdrav

Preskocite overnight express... potpuna neozbiljnost i neprofesionalnost... tako mogu i ja da se igram dostave...

...
Hval ti jos jednom na vremenu koji si izdvojio za ova pojasnjenja. ako budem primao jos nesto preko PE, uvericu se da pogledam i taj drugi papiric o kome pricas, posto na ovom koji ostaje kod mene ne pisu nikakvi dodatni troskovi, tj pise kolko je usluga, ali sam ja platio vise od toga. Takodje cu i zapisati ime kurira da mogu ovoga puta da ga prijavim ako bude muljao, mozda oslobodi radno mesto nekom ko oce posteno da zaradi svoj dinar. :)

Na Adresnici i nije upisana poštarina za prenos novca već samo iznos poštarine za prenos pošiljke.
Ti prilikom preuzimanja pošiljke od kurira dobijaš samo 6. primerak Adresnice (od nove godine su u saobraćaju i petodelne adresnice tako da će primerak za primaoca biti sa rednim brojem 5) nema nikakvog drugog papirića.

Ako naručuješ robu od firme otkupni dokument je Nalog za uplatu a poštarina za prenos 20000 dinara je u tom slučaju 171,13 dinara.

Pozdrav

Imam pitanje a gde ja dobijam potvrdu tj neki racun da bas toliko trebam da platim i da sam platio ?

@RUS
pausalno jeste ali su informacije tacne... za 7900GS koja je bila 220e pre malo vise od godinu dana i koja je greskom poslata post expressom (posto sam ja zahtevao da salju city-em) oderali su me ko malog magarca tacno 1400din (postarina+prenos i ko zna sta jos) dok bi me ta usluga kod city-a kostala 200-300din ... toliko o njima
Takodje kad sam kupovao sony PSP opet su mi slali post expressom (i opet sam naglasio city-em) i tada me je takodje postarina izasla 1300din.. SRAMOTA

A šta misliš zašto šalju ljudi Post express-om iako ti insistiraš na City-ju? Hoće ljudi pare sutra a ne za 6 dana.

220 € je po današnjem kursu od 82,5 = 18150 dinara

Pošiljka koja sadrži samo grafičku nije teža od 2 kg što znači da je poštarina za prenos 240 dinara.
Poštarina po vrednosti je 1% od vrednosti = 181,5 dinara
Prenos otkupne pošiljke je 20 dinara

Ako je kartica kupljena od firme uplatni dokument je Nalog za uplatu a poštarina za prenos 18150 dinara je 157,91 dinara.

Ako je kartica kupljena od fizičkog lica uplatni dokument je poštanska uputnica i poštarina za prenos 18150 dinara je: provizija za uplatu: 453,75 dinara
+ prenos uputnice: 20 dinara = 473,75 dinara

Dakle ako je uplatni dokument Poštanska uputnica i navedeno je da primalac plaća poštarinu pored otkupnog iznosa potrebno je platiti i 915,25 dinara.
Ako je uplatni dokument Nalog za uplati pored otkupnog iznosa potrebno je platiti i 599,41 dinar

I jedna i druga cifra su znatno veće od cifre koju ti pominješ da je potrebno platiti City express-u ali su takođe znatno manje od cifre koju ti pominješ da si platio.

Ja verujem da si ti platio pre više od godinu dana 1400 dinara (ako je uplatni dokumenta bila Poštanska uputnica) jer je evro bio malo skuplji nego što je danas poštarina po vrednosti nije bila 1% kao danas već 2,5%.

Poenta ove diskusije, ja bar verujem da je to tako, je da vidimo šta ekspres službe nude danas a ne kako je bilo pre godinu dana.

Pozdrav

maaa covek treba da diplomira na matematickom fakultetu da bi znao kako te "drzava" krade... ne interesuje me 2-3 puta su me *****ali i sad saljem samo city-em jes da i oni nisu idealni i da mi je jednom prilikom kurir uzep 100din vise (njemu u djep sto sam precutao) ali kod city-a tacno vidis vrednost robe + postarinu i taj papir dobijes i toliko platis.
A kod post expresa vidis otkupninu a rebnu te za prenos love koji nigde nije naznacen na uplatnici, jos plus toga debele se ugrade na proviziji vrednosti 1-3% +? je ipak mnogo...

PS: da rezumiramo ako posiljka nije vrednosna/otkupna Post express je itekako prihvatljiv a u suprotnom slucaju na vrednije pakete od 150+e obavezno ih zaobidjite :)

Poslednja izmena:
Meni se desilo sledece prvi radni dan posle nove godine, okrenem cityex da posaljem drugarici neku sminku koju je zaboravila za ng. Oni nesto krenu da razvlace sa vremenom dolaska kurira, pa okrenem postex, vreme dolaska kurira mi odgovaralo, kad nije proslo ni minut kurir zvoni na vrata, bio u zgradi pored. Bilo jutro.

Izdiktiram kuriru adresu, kad mi kurir kaze ta ulica nije u tom gradu, ja reko kako nije??? Kaze on ulica je u nekom drugom mestu, kaze blizu tog grada ali nije ista poshta, pa se mora adresirati drugacije. Meni bi cudno, istina ne poznajem grad u koji saljem ni nazive predgradja, pa pomisim mozda je neka fora kao sto Beograd ima Novi Beograd, Zemun ili tako nesto. Bilo je prerano pa nisam mogao da proverim telefonom, ali poslusam kurira valjda covek zna svoj posao i promenim naziv grada u adresnici.

...

Na kraju srecom greska ispravljena, ali mi nije jasno sta je ovaj radio i koji mu je bio motiv, da li je hteo shminku, ili se zabagovao (ne vereujem jer sam ga 5x pitao da li je siguran).

Nema teoretske šanse da npr. kurir u Šabcu zna sve ulice u Subotici. Šta se tom kuriru to jutro motalo po glavi to verovatno samo on zna ... možda:mad:

Kurir svojim potpisom i šifrom potvrđuje prijem pošiljke tako da ne verujem da bi bilo koji kurir stavio svoj posao na kocku zbog korišćene šminke.

Savet. Ako je vrednos sadržine pošiljke veća od desetostrukog iznosa poštarine upiši stvarnu vrednost jer će u zavisnosti od tog iznosa biti izračunata nadoknada u slučaju gubitka ili oštećenja pošiljke.

Takođe uvek upiši bar svoj broj telefona ukoliko ti nije poznat broj primaoca, jer u tom slučaju ukoliko pošiljka dođe do radnika koji "kapiraju" specifičnost Post express usluge (ima takvih) čak iako adresa nije tačna pozvaće te i dogovorićete se na koju adresu je potrebno nadoslati pošiljku.

Primer. Pošiljalac iz Inđije je želeo da pošalje pošiljku za naselje Bele Vode koje se nalazi (ako se nevaram) na Rakovici ali nije znao poštanski broj a verovatno nije napomenuo da pošiljka treba da stigne u jedno od Beogradskih naselja, tako da je pošiljka adresovana na 37253 Bela Voda. Pošta pod nazivom Bele Vode postoji i nosi broj 32259 i nalazi se pored Ivanjice. Kompletna konfuzija mogla je biti rešena samo u direktnom razgovoru sa pošiljaocem. Pošiljka nije uručena tog dana već sutra dan ali nije ni vraćena.

Pozdrav

Nema teoretske šanse da npr. kurir u Šabcu zna sve ulice u Subotici. Šta se tom kuriru to jutro motalo po glavi to verovatno samo on zna ... možda:mad:

Kurir svojim potpisom i šifrom potvrđuje prijem pošiljke tako da ne verujem da bi bilo koji kurir stavio svoj posao na kocku zbog korišćene šminke.
Pazi sto se mene tice ne interesuje me da li on zeli da rizikuje posao ili ne. Isto tako nije na tebi da procenjujes koliko vredi paket. Sto se njega tice, u neseseru je moglo biti i pola kile kokaina ili soma evra ili nista, on nije znao sta je unutra, mislim rekao sam mu, al nije proverio.
Kurira nisam prijavio jer mi je nejasan motiv, ma bio sam presrecan kada su ga nasli da bi razmisljao o tome. Ali kada sam cuo da kaze operateru da sam mu ja rekao da salje paket na pogresnu adresu tj. Novo Milosevo za koje sam 1.put u zivotu cuo od njega... Aj da ne gushim dalje.

A u ta dva sata dok sam cekao da mi se javi neko u postexpresu, saznao sam i vrednost nesesera, a tek mi tada nije bilo dobro... Sve u svemu voleo bih opet da sretnem tog coveka samo da mi objasni...

Inace vise puta sam koristio postexpres uslugu i uvek je sve bilo u najboljem redu !

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno