super ali u kalkulatoru ne pise da ce mi kurir traziti 450din iako na papiru i potvrdi o dostavi pise da treba da platim 350din, dok bih za isto to u citiju platio 250din. Ako privatnik moze da radi za manje para i da bude "dobar" onda ne vidim zasto bi postexpress bio skuplji.
Takodje ne vidim razlog zasto bi napajanje za komp pakovao kao da saljem staklenu casu. NE znam da li si ikada radio sa FHL sluzbom, ne kazem da nemaju propusta, ali ako meni avionom iz USA moze da bez ostecenja stigne par plasticnih predmeta zapakovanih u kartonsku kutiju i pucketavu kesu (ne zaboravi da se u avion stvari tovare tako sto se bacaju u cargo sem ako nije naglaseno da se ne bacaju) onda je jasno da je potreban EXTRA napor da ti neko onako odvali napajanje u transportu :wall: Tu nema opravdanja, posao u P.E. se obavlja nesavesno, neodgovorno i vise nego fuserajski. Kako bi trebalo da posaljem recimo 10 audio CD-a ? Da ih zabetoniram u blok, pa i betonski blok za svaki slucaj da stavim u stiropore ? :trust:
NEma smisla da se vade na pakovanje, pogotovo kad im predajes nesto za slanje pa oni sami to i upakuju, takodje, ako me pakovanje kosta vise nego sama stvar koju saljem cemu onda sve to ?
PS. Da ne radis ti slucajno u Post expressu ?Pitam ovako bzvz, deluje mi iz tvog posta kao da radish
(nista lose ne mislim)
Način obračuna poštarine za prenos novca (kao i kompletan cenovnik) možeš da vidiš u ovom dokumentu:
http://www.posta.co.yu/uslugeicene/cene/CenovnikPostanskihUsluga.pdf
Pod stavkom 3.2 i 3.3 objašnjen je način obračuna poštarine za prenos Poštanske uputnice i Naloga za uplatu.
Pošta je javno preduzeće i sve novčane transakcije se odrađuju u zakonskom okviru koji propisuje platni promet.
Način na koji transfer novca vrše druge ekspres službe meni nije poznat, ali na osnovu primera (koji se desio pre otprilike godinu dana) kada je koleginica naručila fotoaparat i na dokumentu koji je pratio pošiljku (ne želim da navedem ime ekspres službe) bio je naveden iznosu u stranoj valuti i u toj valuti je plaćen iznos otkupnine što me navodi na razmišljanje da se u pojedinim slučajevima ne poštuje zakon u potpunosti.
Pošto pominješ City express kao jeftiniji moram da te uputim na njihov cenovnik:
http://www.cityexpress.co.yu/cene.html
Kompletan cenovnik je opisan u 4 (ČETIRI) rečenice?!?
Minimalna poštarina kod City-ja je 200 dinara a kod PE 150 dinara. Moguće je da su otkupne pošiljke jeftinije kod City-ja, ali je pitanje kako oni vrše transfer novca.
...
ok, dva puta do sada mi se desilo da me je kurir "odrao" , pored naznacene otkupnine i troskova transporta (ja placam oba) mi je uzeo 100din za koje nigde ne pise da treba da mi ih uzme, dakle troskovi postarine su u oba slucaju bili ~380din, on mi je oba puta trazio 450din, prvi put sam ustao iz kreveta kad je covek zvonio na vrata, bio sam pospan i tek kasnije sam ukapirao, drugi put sam ga pitao kako 450 kad pise 380, on je rekao nesto u fazonu "to je tako to su dodatni troskovi, samo oni to ne upisu" , naravno da sam provalio da laze ko pas, al sta da radim, bilo mi je hitno da preuzmem to sto sam cekao.
Treci primer je pre 2-3 god kad sam cekao posiljku (bez otkupnine) za koju je posiljalac platio postarinu, a ja po preuzimanju (na posti) platio jos 250din postarine...
Mnogo se muva tamo kod vas sa tim post expressom, nisi ti kriv naravno ali ja svakako maksimalno izbegavam da koristim usluge PE. City E. sam primao dosta toga, i moji prijatelji isto salju/primaju preko njih, i za stvari tipa graficka karta, memorija, hard diskovi, napajanje itd, postarina uvek izadje 250din. Da li rade legalno ili ne - ne znam. Ni ja ne verujem da imaju odobrenje za promet deviznim sredstvima, ali na kraju krajeva, ako korisniku to odgovara onda nema stete. Ume drzava da se brine sama o sebi (ha-ha) sto bi se ja brinuo oko toga
Pozdrav i hvala puno na opsirnom odgovoru ! :type:
Iako na sajtu City express-a pise da je minimalna postarina 200 dinara, konstantno za posiljke do (oko) 1KG placam 150 dinara. E sad, da li je to "diskreciono" pravo kurira da naplati manje stalnim klijentima ne znam?
Sto se tice slanja sa otkupninom, Post e. je dosta skuplji zato sto Post novac salje preko postanske uputnice, a tu cena slanja raste sa iznosom, dok City ne naplacuje nista vise slanje sa otkupninom (bar ne do 100EUR - toliko sam slao) - kod City-ja novac od otkupnine "vracaju" njihovi kuriri.
Primer: kupio sam pre par meseci od tipa sa Bench-a maticnu plocu Asus TU-SL2C (full size ATX), otkupnina je bila oko 1600-1700 dinara.
Ukupni troskovi Post express-a su mi bili izmedju 350 i 400 dinara, dok bi me City kostao 200 dinara.
Razlika je i sto u Krusevcu ima premalo kurira Post express-a, dok City-jevaca ima dosta vise...
Ja potpisujem ali nikada nisu trazili procenat niti da sam slao vrednist 20000 ili 200 dinara i mnogo je veca profesionalost kod njih nego kod PostExpresa
ja samo znam da posiljke u vrednosti od ~200e ni u ludilu ne treba slati post expressom posto te oderu DEBELO >10% za njihov glupav transfer novca...
...
Koliko ima City-jevaca nije mi u znanju ali znam da Kruševac ima 6 kurira koji rade na poslovima Post express-a. Da li ti znaš koliko City-jevaca ima u Kruševcu?
...
Profesionalnost u kom smislu?
Ako imaš pritužbe na rad kurira obrati se koordinatoru za Post express u Šabcu verujem da ako ima nekih problema da će express-no biti rešeni
Pozdrav
...Srbija..idila.
Dok sam "imao" IT firmu radila su trojica (Vlada, Oliver i, bese, Ivan) i kada je ovaj treci napustio prva dvojica su mesecima "ginula" na poslu.
Trenutno (malopre pitao) City ima 10 "kurira" (u Ks-u).
...
Hval ti jos jednom na vremenu koji si izdvojio za ova pojasnjenja. ako budem primao jos nesto preko PE, uvericu se da pogledam i taj drugi papiric o kome pricas, posto na ovom koji ostaje kod mene ne pisu nikakvi dodatni troskovi, tj pise kolko je usluga, ali sam ja platio vise od toga. Takodje cu i zapisati ime kurira da mogu ovoga puta da ga prijavim ako bude muljao, mozda oslobodi radno mesto nekom ko oce posteno da zaradi svoj dinar.![]()
@RUS
pausalno jeste ali su informacije tacne... za 7900GS koja je bila 220e pre malo vise od godinu dana i koja je greskom poslata post expressom (posto sam ja zahtevao da salju city-em) oderali su me ko malog magarca tacno 1400din (postarina+prenos i ko zna sta jos) dok bi me ta usluga kod city-a kostala 200-300din ... toliko o njima
Takodje kad sam kupovao sony PSP opet su mi slali post expressom (i opet sam naglasio city-em) i tada me je takodje postarina izasla 1300din.. SRAMOTA
Meni se desilo sledece prvi radni dan posle nove godine, okrenem cityex da posaljem drugarici neku sminku koju je zaboravila za ng. Oni nesto krenu da razvlace sa vremenom dolaska kurira, pa okrenem postex, vreme dolaska kurira mi odgovaralo, kad nije proslo ni minut kurir zvoni na vrata, bio u zgradi pored. Bilo jutro.
Izdiktiram kuriru adresu, kad mi kurir kaze ta ulica nije u tom gradu, ja reko kako nije??? Kaze on ulica je u nekom drugom mestu, kaze blizu tog grada ali nije ista poshta, pa se mora adresirati drugacije. Meni bi cudno, istina ne poznajem grad u koji saljem ni nazive predgradja, pa pomisim mozda je neka fora kao sto Beograd ima Novi Beograd, Zemun ili tako nesto. Bilo je prerano pa nisam mogao da proverim telefonom, ali poslusam kurira valjda covek zna svoj posao i promenim naziv grada u adresnici.
...
Na kraju srecom greska ispravljena, ali mi nije jasno sta je ovaj radio i koji mu je bio motiv, da li je hteo shminku, ili se zabagovao (ne vereujem jer sam ga 5x pitao da li je siguran).
Pazi sto se mene tice ne interesuje me da li on zeli da rizikuje posao ili ne. Isto tako nije na tebi da procenjujes koliko vredi paket. Sto se njega tice, u neseseru je moglo biti i pola kile kokaina ili soma evra ili nista, on nije znao sta je unutra, mislim rekao sam mu, al nije proverio.Nema teoretske šanse da npr. kurir u Šabcu zna sve ulice u Subotici. Šta se tom kuriru to jutro motalo po glavi to verovatno samo on zna ... možda
Kurir svojim potpisom i šifrom potvrđuje prijem pošiljke tako da ne verujem da bi bilo koji kurir stavio svoj posao na kocku zbog korišćene šminke.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari