Šta je novo?

Cayman did not make it for 22nd Nov launch

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prerano je za prognoze koliko ce kostati. To delimicno zavisi od velicine cipa i performansi, ali jos vise od toga kakvu je racunicu napravio AMD. A to necemo znati do par dana pred launch.

Naravno, GTX 580 im pomrsio konce.

Poslednja izmena:
U pitanju je typo, pročitaj dole tekst, pa ćeš videti da je u stvari u pitanju 6850 ;)

Da, još jedan typo :d

Fudo je iskopa par detalja o Caymanu:
http://www.fudzilla.com/graphics/item/20934-cayman/antilles-slides-leaked
Nije ni čudo što neće biti konkurencija GTX580. Stream procesora 1920 što mu dođe 20% više od 5870, radne frekvencije verovatno iste ili neznatno više od prethodnika. Znači performase 20 - 25% iznad Radeta 5870. Feature set više manje isti, podrška za GPGPU negde na nivou od pre par godina, i dalje nema odgovora na CUDU i physX ... i nije neki napredak za godinu dana.
A i jasno je zašto su Barts nazvali 6870. Isuviše je blizu Caymanu da bi bio 6770.

20% vise SP i promenjena arhitektura (5-way u 4-way SP), tj 480 umesto 320 klastera. Koliko ce to realno doneti u performansama ostaje da se vidi. Takodje, navode dva puta vecu teselacionu moc u odnosu na Cypress.

Mislim da ce razlika svakako biti vise od 20% ;)

Fudo je iskopa par detalja o Caymanu:
http://www.fudzilla.com/graphics/item/20934-cayman/antilles-slides-leaked
Nije ni čudo što neće biti konkurencija GTX580. Stream procesora 1920 što mu dođe 20% više od 5870, radne frekvencije verovatno iste ili neznatno više od prethodnika. Znači performase 20 - 25% iznad Radeta 5870. Feature set više manje isti, podrška za GPGPU negde na nivou od pre par godina, i dalje nema odgovora na CUDU i physX ... i nije neki napredak za godinu dana.
A i jasno je zašto su Barts nazvali 6870. Isuviše je blizu Caymanu da bi bio 6770.

5870 je imao :
Peak single-precision arithmetic rate 2.72 Tflops
Peak double-precision arithmetic rate 544 Gflops

6970 ce imati (zvanicni podaci):
Peak single-precision arithmetic rate ~6 Tflops
Peak double-precision arithmetic rate 1.5 Gflops

Tako da je to daleko vise od 20%. Ocigledno zaboravljas da su shader jedinice potpuno drugacije pored toga sto ih ima 20% vise, i da je arhitektura drugacija. Za razliku od 6850/6870 koje su malo modifikovane 5850/5870...

Poslednja izmena:
Podaci koje si naveo su za Antilles, tj dual GPU kartu Radeon HD6990.

Realno je da peak za 6970 bude tih 20-25% vise u odnosu na 5870, ali to je samo idealan slucaj i tu ce razlika verovatno biti i najmanja, bas zbog toga što je broj SP uvecan za toliko. U realnom radu bi trebala biti veca zbog drugacije arhitekture.

Podaci koje si naveo su za Antilles, tj dual GPU kartu Radeon HD6990.

Realno je da peak za 6970 bude tih 20-25% vise u odnosu na 5870, ali to je samo idealan slucaj i tu ce razlika verovatno biti i najmanja, bas zbog toga što je broj SP uvecan za toliko. U realnom radu bi trebala biti veca zbog drugacije arhitekture.

Moguce je da sam lose video sa onih slika koje su bile sa AMDove prezentacije...

Znaci 6970 ce imati
oko 3 Tflops-a za SP
i oko 750 Gflops-a za DP

Pa ne mora da znaci. Moze da ima i vise ako u Antillesu budu cipovi sa nizim taktom :)

Pa verovatno i nesto vise od toga za SP, oko 3.3-3.4, a DP oko 650-700. Ali kao sto rekoh, to nisu previse vazni podaci, jer se odnose na teoretski maksimum, koji (prakticno) nije moguce dostici u realnom radu.

Kajmak Slajdovi

Cayman :

http://vr-zone.com/forums/939375/69xx-slides.html

Antiles :

AMD’s performance deamon delayed for first quarter of 2011, connecting two Cayman cores – Radeon HD 6990 “Antilles” is very enticing product. XtremeSystems Forums have first information about upcoming graphics. The rumour mill has officially started as we come across with leaked specification slide of Radeon HD 6990.

According to slide Radeon HD 6990 has 3840 Stream Processors (that’s 1920 per one Cayman core).
Radeon HD 6990 will support up to 4096 MB of memory with a bandwidth of 307.2 GB/s.

Computing speed is measured at 6.0 TFLOPS of single precision calculation (1.5 TFLOPS for double precision). Maximum power draw oscillate at 300W.

Stay tuned for new information.

Cayman :

http://vr-zone.com/forums/939375/69xx-slides.html

Antiles :

AMD’s performance deamon delayed for first quarter of 2011, connecting two Cayman cores – Radeon HD 6990 “Antilles” is very enticing product. XtremeSystems Forums have first information about upcoming graphics. The rumour mill has officially started as we come across with leaked specification slide of Radeon HD 6990.

According to slide Radeon HD 6990 has 3840 Stream Processors (that’s 1920 per one Cayman core).
Radeon HD 6990 will support up to 4096 MB of memory with a bandwidth of 307.2 GB/s.

Computing speed is measured at 6.0 TFLOPS of single precision calculation (1.5 TFLOPS for double precision). Maximum power draw oscillate at 300W.

Stay tuned for new information.

Ja ubedjen kad se pojavi da ce biti najaca kartica u tom trenutku.:guitar:

pa to zavisi od toga da li ce se pojaviti pre ili posle gtx595:)

po onim slikama hoce. gf110-375-A1, mislim da je ova srednja oznaka drugacija kod slabijih varijanti gpu-a, ako se ne varam.

To zavisi i od cene koja ce karta biti jaca mislim za kupovinu.
Nesmem ni da pomislim KOLIKO CE DA KOSTA GTX595 sta vi kazete sta ce biti bolje za kupovinu 6990 ili 595. :guitar:

na 100 mhz nizoj frekvenciji, i uz probrane primerke trosice to ispod 200W.
@nsdraza
da li planiras da kupis karticu u klasi iznad 500e. Verovatno ne. Zato i nemoj da postavljas glupa pitanja. U tom segmentu se ne gleda svaki dolar, kao u segmentu od 150-250$. Mozda ati bude i jeftiniji i brzi, pa ce ova konverzacija biti suvisna.

Poslednja izmena:
na 100 mhz nizoj frekvenciji, i uz probrane primerke trosice to ispod 200W.
@nsdraza
da li planiras da kupis karticu u klasi iznad 500e. Verovatno ne. Zato i nemoj da postavljas glupa pitanja. U tom segmentu se ne gleda svaki dolar, kao u segmentu od 150-250$. Mozda ati bude i jeftiniji i brzi, pa ce ova konverzacija biti suvisna.

Ja nisam postavijo glupa pitanja nego sam konstatovo da ce biti potrebno posebno napajanje a ti malo procitaj sta sam ja napisao poz.
LOL

Poslednja izmena:
Za tu kartu je sasvim nebitno koiko troši, koliko je bučna te da li se mogu peći jaja na njoj ili ne. Ko da je nekog briga koliko troši Brabus V12 7.3L ;).

Ontopic:
Ono što je novo kod AMDa je drugačiji power-management. Baš me zanima koliko će to uspjeti držati Antila unutar 300W. Arhitektura je takođe pjednostavljena u odnosu na VLIW5 i bolje prilagođena GPGPU upotrebi. Krajem godine izlazi novi APP (bivši Stream) SDK.

Poslednja izmena:
...Arhitektura je takođe pjednostavljena u odnosu na VLIW5 i bolje prilagođena GPGPU upotrebi. Krajem godine izlazi novi APP (bivši Stream) SDK.
To će mnogo da im pomogne. O GPGPU se priča već godinama i šta smo konkretno dobili od AMD-a. Novi SDK s vremena na vreme.

Off topic:
Mislim da AMD pravi veliku grešku time što ne ulaže više u implementaciju svojih GPGPU rešenja. Dolaskom Fusion procesora, integrisani GPU bi mogao biti ono bi učinilo njihove procesore ponovo konkurentnim ... kada bi postojalo makar nekoliko aplikacija koje bi izvršavanjem na GPU-u i donosile ubrzanje nalik onom sa CUDO-om u Premieru.
Nažalos po svemu što smo do sada videli od toga neće biti ništa.

Off topic:
Mislim da AMD pravi veliku grešku time što ne ulaže više u implementaciju svojih GPGPU rešenja. Dolaskom Fusion procesora, integrisani GPU bi mogao biti ono bi učinilo njihove procesore ponovo konkurentnim ... kada bi postojalo makar nekoliko aplikacija koje bi izvršavanjem na GPU-u i donosile ubrzanje nalik onom sa CUDO-om u Premieru.

Ima još generacija ili 2 do prave fuzije ... nekako mislim da se u prvoj generaciji više bave samom tehničkom stranom, odnosno kako najjednostavnije staviti GPU na SOI ;).
Ars ima dobar članak na temu:
http://arstechnica.com/business/news/2010/11/with-fusion-amds-devils-are-in-the-details.ars

Takođe, AMD je u PCI-E 3.0 standard gurao neke svoje stvari vezane za GPGPU na diskretnim grafikama ... trenutno ne mogu naći članak.

Poslednja izmena:
To će mnogo da im pomogne. O GPGPU se priča već godinama i šta smo konkretno dobili od AMD-a. Novi SDK s vremena na vreme.

Off topic:
Bogdo neobavesten si, ali ti hvala na ideji za temu o kojoj treba razmisliti kako realizovati - "upoznavanje mnjenja o AMD-ovim rezultatima i planovima na polju GPGPU-a" ;)

Bogdo neobavesten si, ali ti hvala na ideji za temu o kojoj treba razmisliti kako realizovati - "upoznavanje mnjenja o AMD-ovim rezultatima i planovima na polju GPGPU-a" ;)
Vrlo sam dobro obavešten, i okolo a i pažljivo čitam sve šta pišeš. U početku sam zaista verovao da će od sve te Stream priče biti nešto. Ali evo već par godina slušamo isto, a iz AMD-a imamo samo neke poluzavršene trt mrt dekoder/enkoder/convertere videa.
Ali ajde uveri me u suprotno i pokaži jedan relevantni benchmark koji pokazuje značajno unapređenje zbog primene Stream-a.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno