Šta je novo?

Cayman did not make it for 22nd Nov launch

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cek, cek...koji to GPU ima preko 3 milijarde tranzistora? :)

Da to jeste, 2GB ce nositi svoj premium. Ali zapravo sve zavisi od performansi koje trenutno ne znamo.
Osim nVidije i njenih kartica, moraju da obrate paznju i na svoje. 6870 je sada 200 evra. Karta od 400 evra bi morala da bude tu negde sa performansama 6870CF setupa. To unosi jos vise konfuzije :)
Ako je 6970 manje od 50% brzi od jedne 6870 karte, ne moze da kosta 400 evra jer ga tuce CF setup, bar ne na duge staze. Makar imao 10GB.
A ako je vise od 50% brza karta onda je to neverovatno poboljsanje i eto ga vec na GTX580 teritoriji. Za kojeg opet ne znamo pouzdano koliko je brz :D
Ma puce mi glava...
Daj vise da stignu jedna po jedna, pa da se premere :)

+1. Biće brža i do 70%, tj. u rangu sa CF varijantom, ali HD5870-ice :) To je neki moj "take", nije info koji imam, nego očekivanje... Zato i ne sme da košta više od 420-450 evra, koliko i koštaju dve 6870-ice...
A GPU bi trebalo da ima, možda ne preko, ali oko 3B tranzistora...

Bese barts ima 1.7 milijardi?

Ova tema je apsolutni vrh. Krenulo se od Fuda, da bi nastavili sa još većim Fudom, pa mi se onda učinilo da je Maksa potvrdio Fud, Duka Dulence (by PCBeast aka SkyFire) je u svom maniru Fud predstavio kao logičan korak AMDa i time dao na snazi postu byMax. Neđo je priznao da je neobavešten kao i obično (ironija) i naravno na kraju smo se vratili ne na početak teme već na vreme pre, kada se spekulisalo o 50-70% ubrzanja ili što bi reko Neđo, a šta ćemo ako Cayman bude DUPLO BRŽI od Bartsa? (nudge nudge).

nista nije uklesano u kamenu, dakle za sada je moguce...do pre dve tri nedelje niko nije imao pojma da postoji gf110, ismevali ste PC Beast-a, a gle sada...:)

Cayman odgođen za 29.11., piše Fudo ;)

Vr-zone objašnjava detaljnije zašto kasne:
http://vr-zone.com/articles/amd-rad...age-launch-date-to-be-re-confirmed/10276.html

Partners not getting their AMD Radeon HD 6970 boards in time has led many to speculate AMD is indeed facing yield issues with its upcoming flagship GPU. However, an insider has shared a contradicting piece of news: the card's delay is not due to yield issues - production is perfectly fine, but rather a shortage of a particular component from Texas Instruments (TI) is the root cause of the hold-up.

Poslednja izmena:
Kako to odgođen? Pa kada je to AMD zakazao izlazak kartice? Na zvaničnim slajdovima piše Q4/2010.

To što je Fudo rekao 22. ne znači ništa osim da možda neko upotrebi za otvaranje spamerske teme...

nista nije uklesano u kamenu, dakle za sada je moguce...do pre dve tri nedelje niko nije imao pojma da postoji gf110, ismevali ste PC Beast-a, a gle sada...:)
niko ga nije ismevao, nego smo se svi slatko zabavljali citajuci njegove fanboyevske kosntrukcije (APSOLUTNO NHF)
E sad, on je mislio da smo snishodljivi i da ga zayebavamo, ali to je bio ubedljivo nazabavniji i najduhovitiji period na forumu u veoma dugo vremena!

PCBeast je definitivno ostavio pecat i sada s pravom moze i treba da uziva u plodovima svog Fanboyevanja (OPET NHF)

@PCBeast
obzirom da je ovo tema za Cayman shpekulacije tvoj prognozerski input je obavezan! ;)

U tom duhu, evo jedan link: http://www.tweaktown.com/news/17515...paign=Feed:+TweaktownNewsRss+(TweakTown+News)

57a.jpg

Poslednja izmena:
Ja pak nisam toliko ogranicen i sa mrznjom nastrojen..Moje misljenje po nekoj cistoj logici i informacije koje su nama do sad svima poznate je da ce Cayman da se pozicionira iznad GTX580 sa performansama.
Samo ne verujem da je i kraj sa GTX580 tako da..
Inace kaze okoreli AMD FanBoy koji iza svega ima najvise iskustva u teoriji ..Dalje je besmisleno i polemisati.

Poslednja izmena:
Highly unlikely... Memorija neće ići na više od 4600-ak MHz, efektivno. Doduše, niko meni lično nije potvrdio da je bus 256-bitni na Caymanu, a opet, da je širi, kapiram da bi to pomenuli. S obzirom na to da GF110 ima 384-bitni bus i memorija radi na 4000 MHz, AMD bi morao da ima memoriju na 6 GHz da postigne isti bandwidth... Biće zanimljivo videti kako će se AMD izboriti sa brute force monstrumom. Biće zanimljivo gledati cene, performanse i isplativost... Ja lično jedva čekam... :)

Sramota ako je to tacno sobzirom da od 9700 koji je imao magistralu od 256-bita nisu povecali sirinu magistrale dok je za to vreme NVidia povecana sirina magistrala cak 3 puta sa 128 na 384-bita. Zaboga pa jos je legendarni 2900 XT koji se pojavio pre 3 godine imao magistralu sirine 512-bita. Tacno je da sira magistrala povecava sloznost cipa i zahteva vise tranzistora ali podsetio bi vas da je 2900 XT imao uprkos tolikoj magistrali svega 700 miliona tranzistora a caiman ce verovatno imati najmanje 3 puta visa.

Poslednja izmena:
Pa dobro, 256 bita se u poslednje 2-3 godine sasvim lepo uklopilo u njihovu filozofiju kreiranja GPU-ova, ne vidim da su nešto pogrešili ako gledamo performanse i broj prodatih karti.. :)
Opekli su se sa 512 bita, zbog te komplikacije je 2900XT debelo kasnio, verovatno nisu hteli više da rizikuju sa ekstra komplikovanom magistralom...a i realno do sada nije bilo potrebe. Možda će ubuduće morati tu i tamo da odrade širu magistralu, ali pre će biti da će ići na dual GPU, eto to kažu moje insajderske informacije u AMD-u :p:d

Sto bi rekli, od izvora dva putica :) Implementirali su DDR5 da ne bi isli na siroku magistralu, povecavali cip i poskupljivali kartu. I sasvim im lepo ide.

Pa AMD je zvanicno izjavio jos nakon kupovine ATIja da ce ici na multi GPU sisteme.... Lakse je natrpati vise jednostavnih cipova, nego koristiti jedan kompleksniji :) Ako u buducnosti ostvare zamisljenu modularnost GPU-a, bice samo stvar kolicine manjih cipova koji ce odredjivati performanse ;)

Sto bi rekli, od izvora dva putica :) Implementirali su DDR5 da ne bi isli na siroku magistralu, povecavali cip i poskupljivali kartu. I sasvim im lepo ide.
Lepo im je išlo sa Cypressom ali bi Cayman trebao da bude značajno brži (minimum 50%) a uz to mora da ide značajno povećani bandwidth koji ne mogu dobiti prostim povećanjem frekvencije RAM-a.

Ako se priča od 3 grupe/klastera SIMD engina, onda sumnjam da će biti dosta samo 4 mem. kontrolera koliko ih je bilo do sada ;)

Sa 384-bitnom magistralom i cipovima koje recimo koristi Barts XT (4200MHz) dobili bi bandwidth od ~201GB/s. Sa 256-bitnom i 6GHz bi dobili 192GB/s. Razlika nije prevelika, a i cip i karta bi bile skuplji. 384 i 6GHz bi jednostavno bilo previse, ~288GB/s.

Videcemo uskoro za sta su se odlucili.

Ja pak nisam toliko ogranicen i sa mrznjom nastrojen..
PCBeast je napisao(la):
Moje misljenje po nekoj cistoj logici i informacije koje su nama do sad svima poznate je da ce Cayman da se pozicionira iznad GTX580 sa performansama.
PCBeast je napisao(la):
Samo ne verujem da je i kraj sa GTX580 tako da..
PCBeast je napisao(la):
Inace kaze okoreli AMD FanBoy koji iza svega ima najvise iskustva u teoriji ..Dalje je besmisleno i polemisati.

Evo vidis tomazino zbog ovakvih konstrukcija smo se smejali i uzivali u PCbeastovim postovima! :d
Prosto iz svake njegove kvazirecenice, "vristi": "stavi me u sig"!
Jednostavno na njegove postove koji su ovako sklepani je nemoguce dati ozbiljnu repliku!

Sramota ako je to tacno sobzirom da od 9700 koji je imao magistralu od 256-bita nisu povecali sirinu magistrale dok je za to vreme NVidia povecana sirina magistrala cak 3 puta sa 128 na 384-bita.
Pa ti prijatelju ocigledno ne razumes neke najosnovnije stvari! Nije poenta da se prosiruje magistrala prosirenja radi i kurchenja sa vecom brojkom! Magistrla se prosiruje da bi se obezbedio veci memorijski protok! Drugi nacin da se isti efekat postigne jeste stavljanje brze memorije - GDDR5!
Naravno sve to ima smisla ukoliko je arhitektura GPU-a takva da mu treba memorijski protok odredjene velicine!
Zaboga pa jos je legendarni 2900 XT koji se pojavio pre 3 godine imao magistralu sirine 512-bita. Tacno je da sira magistrala povecava sloznost cipa i zahteva vise tranzistora ali podsetio bi vas da je 2900 XT imao uprkos tolikoj magistrali svega 700 miliona tranzistora a caiman ce verovatno imati najmanje 3 puta visa.

Kao sto rekoh, ta magistrala mu je bila potrebna da bi obezbedio svojim zahtevima adekvatan mem. protok! Danas je pametnije tranzistore trositi na nesto drugo, ako je to ikako izvodljivo!

Pa dobro, 256 bita se u poslednje 2-3 godine sasvim lepo uklopilo u njihovu filozofiju kreiranja GPU-ova, ne vidim da su nešto pogrešili ako gledamo performanse i broj prodatih karti.. :)

ocigledno neke ocigledne stvari nekima nisu bas toliko ocigledne :)

Poslednja izmena od urednika:
http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/zardon/amd-hd6970-update-and-performance-indicators/

Kitguru frequently receives inside information on upcoming products and often we publish the news just as we get it - sure we aren’t always popular with some company executives for doing it, but we can live with that.

Last night we were given a very detailed listing from a reputable source relating directly to performance levels for upcoming AMD graphics card products, not yet in the public domain. These performance figures were incredible and our news team decided to post a quick news article until I had time to analyse the figures myself later.

I spoke directly with some very close sources to AMD to get confirmation on the performance figures we received. As there is already much confusion relating to the HD6970 part we felt it was important to update everyone as to what we have heard a short while ago. Although I can vouch for this source as 100% accurate, I cannot reveal their identity.

Just to clarify for our readers: The HD6970 is not aimed at the GTX580 price point and therefore will not perform to the same levels. We are fairly certain that it will be a stunning value for money solution however.

The figures we received which formed the basis of the earlier newspost were for another card in the upcoming AMD range and as such needed clarification. We cannot detail further information at this time as we are under NDA with AMD and will not break these terms. You can rest assured however that the upcoming cards from AMD are going to be absolutely stunning. Nuff’ said.

Znači Cayman neće biti 2x Barts nego nešto kao 1,5 x Barts. Ima smisla. Kome bi inače trebao Antiles ako bi Cayman bio brži od gtx580.

Neki vec komentarisu da je AMD ustvari poslao bios koji enable-uje samo 1536SP pa otuda ovakve najave performansi :p

Kajmak ce biti oko 300-350$. Antil ce biti >400.

XT bi mogao biti 350-400$ i konkurent gf110 ali onim u gtx570. Vec sam pisao da meni to sa manjim chipovima ima smisla jer pravis jedno, a imas tri proizvoda. XT, Pro i dual gpu resenje...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno