Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sutnes nazad paket(ne preuzimas ga) i odmah se zalis ako mislis da imas osnov da postignes nesto.

Thx na savetu ;) A jel zna neko koliko traje ceo proces? U pitanju su cizme (placene 59 eura + shipping 7 eura, carina poslala na naplatu 3570din), a ja bih da ih nosim uskoro, a ne za dva, tri meseca...

Naplaćeno ti je više nego što treba...

Carinska osnovica: 66 eura; carina 6,6 eura
PDV osnovica: 66 + 6,6 eura; PDV 14,52 eura
Ukupne dažbine: 21,12 eura; 2430 rsd

Još par stotina rsd eventualnih troškova, tako da su ti zacepili hiljadarku više nego što treba.
E sad, da li ti se isplati ti proceni, pošto se podnošenje žalbe plaća... Ja bih na tvom mestu zažmurio na 1 črvenu i uzeo čizme.

Pa da, tako sam nesto otprilike i racunala. A sto je najgore nije ovo prvi put, pre par meseci mi se isto desilo sa cipelama, i jos im je cena bila 49 eura, gdin Vladan mi je lupio cenu od 54 funte (da, da, odnekud je izvukao funte, verovatno zato sto mu je prvi sajt na koji je naisao guglajucu bio britanski!!!) i samim tim carinio iako nije trebalo, pa nedavno isto sa nekom posteljinom koja je placena oko 59 funti, ali je na paketu pisalo gift, pa su je oni procenili na 71,95 funti, cisto da imaju osnova da carine i kao gift.... i uvek nekako dodje na jedno hiljadu dinara vise i ja se onda ne jurim s njima... Mislim, kontam ja da su krivi i posiljaoci sto ne stavljaju racun, ali ne znam bas ni odakle ovi nasi lupaju neke astronomske cene...
Mislim i ja da cu i ovog puta zažmureti, ali ima da im posaljem putem one njihove stranice za žalbe jednu finu cestitku za novu godinu gde cu navesti sve njihove greske... mada je mnogo verovatnije da njih mnogo zabole da uopste citaju te primedbe :)

Odbiješ da primiš paket i odneseš u carinu koliko si stvarno platila, pa ti na to računaju dažbine.

Pa da, tako sam nesto otprilike i racunala. A sto je najgore nije ovo prvi put, pre par meseci mi se isto desilo sa cipelama, i jos im je cena bila 49 eura, gdin Vladan mi je lupio cenu od 54 funte (da, da, odnekud je izvukao funte, verovatno zato sto mu je prvi sajt na koji je naisao guglajucu bio britanski!!!) i samim tim carinio iako nije trebalo, pa nedavno isto sa nekom posteljinom koja je placena oko 59 funti, ali je na paketu pisalo gift, pa su je oni procenili na 71,95 funti, cisto da imaju osnova da carine i kao gift.... i uvek nekako dodje na jedno hiljadu dinara vise i ja se onda ne jurim s njima... Mislim, kontam ja da su krivi i posiljaoci sto ne stavljaju racun, ali ne znam bas ni odakle ovi nasi lupaju neke astronomske cene...
Mislim i ja da cu i ovog puta zažmureti, ali ima da im posaljem putem one njihove stranice za žalbe jednu finu cestitku za novu godinu gde cu navesti sve njihove greske... mada je mnogo verovatnije da njih mnogo zabole da uopste citaju te primedbe :)

Ako imaš viška slobodnog vemena i živaca slobodno uradi onako kako ti je Iznogood savetovao, ja lično uvek procenim koliko mi se isplati, pa ili platim ili se ubeđujem sa gospodom iz Savske. Imaj samo u vidu da je najefikasniji način otići lično, ali je mali problem što im je vreme rada sa stranka od 9-14h, subotom ne rade, a moraš da dođeš lično, ako paket glasi na tebe (ili osoba na koju je paket).

Pa da, vreme je uglavnom problem, narocito sto vecina ljudi radi u tom periodu između 9 i 14h, pa retko ko i ide da se zali, nego se umesto toga pomiris sa cinjenicom da zivis u selendri od države i prestaneš da kupujes online...

Kome i kada se placa ta zalba koja se prilozi postaru uz paket?

Pa da, vreme je uglavnom problem, narocito sto vecina ljudi radi u tom periodu između 9 i 14h, pa retko ko i ide da se zali, nego se umesto toga pomiris sa cinjenicom da zivis u selendri od države i prestaneš da kupujes online...

Baš tako, kao što uostalom treba neko ko je zaposlen da uzme slobodan dan ili nekoliko kako bi završio administrativne stvari vezane za različite ogranke državne administracije.
Kao da samo oni rade, a mi ostali hvatamo zjala, pa možemo da dođemo kad god hoćemo.

Sta da rade ljudi koji su iz unutrasnjosti i ocarine im paket vise nego sto treba? Posto licni odlazak ne dolazi u obzir, koja je procedura? Da li je neko to radio?

Pa bilo je iskustava. Goxxxy je razgovarao telefonom sa carinom, i oni mu ispricali neku pricu, on odbio podizanje paketa, a oni paket u prvi avion pa nazad u Kinu. Ako je bilo drugacije neka me ispravi.

Od tog usmenog odbijanja mala vajda.

Zvanicana pismena zalba je 425 dinara , pa tu onda ide ova procena da li se isplati ili ne , jer se taj iznos ne vraca cak iako je onaj koji se zali u pravu, to je administrativna taksa za pokretanje drugostepenog postupka. Taj postupak ne vodi Carinarnica u Savskoj nego neka carinska komisija iz uprave carine. Bilo je i pozitivnih resenja, retko, al se ceka do dva meseca na resenja, a ima i mnogo vise negativnih.

Poslednja izmena:
bilo je bas tako cim odbijes za 3 dana se naslo u kini vec nazalost :( znaci mora u roku od 48h da se zali.

ja sam radio, posaljes pismom sve na adresu carine preporuceno.

10-45 dana dok ti stigne (zavisi odakle i kako porucujes) + 2 meseca postupka na osnovu žalbe + neki dan tamo i ovamo, sve ukupno jedno 300 godina.
Znači da se isplati žaliti se jedino ako je razlika nekoliko hiljada i ako ti to baš baš ne treba i svejedno ti je kada ćeš ga konačno preuzeti -.-

najvise se isplati da vratis paket nazad pa da ti opet posalju, cekao sam 3 meseca od prvog porucivanja ali sam na kraju dobio artikal, drugi carinik uzeo da obradi I posteno naplatio :) 5 dolara vise zaracunao ali necu propadnem za 100din, pre toga su hteli 2000din vise da mi uzmu.

Naplaćeno ti je više nego što treba...

Carinska osnovica: 66 eura; carina 6,6 eura
PDV osnovica: 66 + 6,6 eura; PDV 14,52 eura
Ukupne dažbine: 21,12 eura; 2430 rsd

Još par stotina rsd eventualnih troškova, tako da su ti zacepili hiljadarku više nego što treba.
E sad, da li ti se isplati ti proceni, pošto se podnošenje žalbe plaća... Ja bih na tvom mestu zažmurio na 1 črvenu i uzeo čizme.

Cekaj malo, jedni kazu placa se AKO primis paket, i to nesto tipa 380 dinara, a da se ne placa ako odbijes da primis, sad ti kazes placa se svakako i da pokloni 1000 dinara da ne bi potrosila 380 na zalbu, wtf???

Postoji i nešto što se zove slobodno vreme, troškovi da ode do Savske i nazad,...
Ako ima svo vreme ovoga sveta, onda da, neka se jurca sa njima. Ja ga nemam i dao bih 600 rsd više.

Ja se nesto secam da su omogucili da im na mail posaljes, ili bese traze faksom, u svakom slucaju ako ne mora licno isplati se, pogotovo ako je u pitanju 20-ak % vrednosti paketa...

Za 600 rsd ja se ne bih cimao, ali kome se pare ne daju samo napred. Može emailom, može faksom, ali najbolje je lično, pa ko voli...

Pa da, realno kad se uz takse koje bi mi naplatili za žalbu to svede na 600 din vise, ne isplati se zbog izgubljenog vremena - izlaženje sa posla + čekanje da reše žalbu i do 2 - 3 meseca. Čizme sam poručila da bih ih nosila ove zime... Nego ja sam ogorčena što se to jako često dešava - ne ograničavam se na porudžbine do 50 eura jer sam spremna da platim carinu, ali ne i da me neko *****ava pa da plaćam carinu na duplu cenu onoga što kupim... nije stvar u 1000 din već u tome što to ne bi trebalo da naplate toliko. Verovatno ću ipak uzeti čizme u ponedeljak, ali ću im svakako poslati demontrativni mail čisto da vidim šta imaju da kažu na to i da li će odgovoriti.
Taksa za žalbu se, kako sam shvatila, svakako placa oko 400 din, tako da se isplati ljudima koji imaju vremena ili kod kojih je razlika po nekoliko hiljada... Mada nepravedno je to što rade, svakako, i baš je smor što te odvrate od načina kupovine koji je u svetu normalan...

Ne plaća se taksa ako odbiješ da preuzmeš paket i onda u roku od dva dana kontaktiraš carinu. Taksa se plaća kada platiš preuzimanje paketa i onda pokušaš da isteraš korekciju njihove procene.
Ako grešim, neka me neko ispravi.

ne gresis, samo pri odbijanju paketa se mora brzo reagovati inace ode nazad posiljaocu :)

Ne plaća se taksa ako odbiješ da preuzmeš paket i onda u roku od dva dana kontaktiraš carinu. Taksa se plaća kada platiš preuzimanje paketa i onda pokušaš da isteraš korekciju njihove procene.
A ako prihvatiš paket tj. platiš razrezane dažbine svaka naknadna žalba se smatra neosnovanom jer tamo negde u članu xy, stav taj i taj, piše da ako si plati-o/la automatski se slažeš i prihvataš da je sve kako treba i da nemaš pravo na žalbu tako da je svako naknadno ulaganje u žalbe uzaludno. Čik pogodi kako sam ovo saznao...

Uzaludno si se žalio?!? ;)

Jel mogu ja kad ih zovem da direktno pricam sa carinikom koji mi je carinio paket? Vec drugi put za redom mi stize paket i osnovica je veca nego sto treba, nije mnogo al dovoljno da mi se ne ispalti da se cimam i zalim pa bih cisto da im kazem sta mislim.

Možeš, ali je potrebno da vidiš kad mu/joj je smena, pa lepo odeš u Savsku i ispričaš se sa čovekom/ženom, ako bude pristao/pristala da te sasluša, pošto ne mora (nemaš nikakav osnov zašto bi morao/morala da priča sa tobom, osim dobre volje).

Ne gresis, Vili druze ne pazis na casu o tome sam pisao davno, davno, ali vidim da si se ti pre mesec dana prikljucio, pa prelistaj malo unazad pisali smo kako se ne placa pogresna procena PDV-a.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno