Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I mene zanima... koliko sam shvatio taj spediter mora da otkupi dokumentaciju od kurirske sluzbe, sto je pitanje da li je jeftino.

Imam pitanje u vezi promene speditera tj zanima me da li je teorijski i prakticno moguce da ako mi paket (laptop) stigne preko Fedex-a, da kazem da hocu DHL speditera ( ovo je samo primera radi dato)? Koliko se ceka na promenu speditera i kako to ide?
Hvala
Mozes da angazujes drugog speditera, ima privatnih koliko hoces.
Onda placas otkup dokumentacije, magacin i svasta nesto, a spediter zavrsava sve poslove oko carine.
Obicno to ne izadje nista jeftinije.

Nesto mi bezobrazno pade na pamet, jel mogu dokumentaciju da otkupe UPS spediteri, oni nemaju spediciju na pakete na fizicka lica :)?

Odakle ti da nemaju spediciju za fiicka lica? :D Neko te je slagao!

Zovi ih slobodno,tacna je informacija ukinuli su krajem prosle godine.Samo za fizicka lica.

Sta ima da ih zovem kad su mi pre mesec dana naplatili spediciju kao fizickom licu ;)

kad se salje roba na servis bitno je da se uradi dekleracija o priveremnom izvozu, da se tacno upise sta se izvozi, i onda se ta dekleracija dostavi prilikom re-uvoza.... tako je barem u teoriji :)

davno slah jedan IBM disk u holandiju (garancija) i ovo je bila procedura ali imao sam speditera pa se nisam cimao oko detalja...

Ne znam kako je bilo ranije, ali sada neophodan je dokaz u uvozu artikla koji se salje (bilo racun/garancija nase firme, ili potvrda sa carine).

Koko ide vracanje neke stvari koja je pokvarena, konkretno ovo je displej za jeftini fotoaparat, koji se ispostavilo da je neispravan, pa bi ga vratio, koliko to moze da kosta vracanje i kako ide procedura da se prodje sto jeftinije ?

Prepricano sa drugog sajta:
Odes u postu, popunis carinsku deklaraciju. U njoj navedes da je neispravno, platis postarinu i carinski pregled. Popunis adresnicu i to je to.
Preporuka je nalepiti adresu na koju saljes na sve strane paketa - ako ga na carini pobucaju.

Konkretno coveka doslo 516din sa brojem za pracenje...

Kovertu nosis otvorenu u postu da bi oni mogli da zavire unutra :d I obavezno salji sa tracking brojem. Bez toga ne mozes da ostvaris povracaj novca na Ebay/PayPal-u ako se prodavac bude pravio lud.

Jel porucivao neko patike online? 60£ bi me kostale patike i slanje mada verujem da bi smanjili malo cenu na racunu ali se plasim da patike ne dobiju noge ili preveliku carinu:-(

U principu na odecu i obucu ocekuj najvecu carinu, na to su zaista alavi.
Ako je paket na granici budi uveren(a) da nece presuditi u tvoju korist vec ce osinuti carinu.

Zasto bi zviznuli carinu ako je vrednost manja od 50 evra (. Sto nije sad slucaj ali samo navodim primer)

Zato sto nece verovati da je manja od 50e :) (sto realno nije slucaj pogotovu ako mozes sa SportsDirect ili slicno da porucis)

Zato sto nece verovati da je manja od 50e :) (sto realno nije slucaj pogotovu ako mozes sa SportsDirect ili slicno da porucis)
Ma daj, ovi su smesni. Pazi, za CRO je postarina 65 funti. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SDirect?:) Pa nisam ni ocekivao da su jeftini :D Zato i kazem "ako imas nacina".

OT: Evo bodybuilding.com sada sasvim normalno salje za Srbiju.... ali postarina i za Srbiju i za Cro je tolika da samo price+S&H izadju vise nego kod nas najvisa cena... a inace im je sada iz nekog razloga i cena za Koreju isto kao za Srbiju - dakle... izgleda da su postarine poludele :D Kao da je sada dospeo hedge na naftu iz 2008. :D

Drugari dobio sam nagradu od lamptron kompanije, fan kontroler, FC10 koji je malo skuplji od klasicnih i ovih dana treba to da mi stigne, on preko granice kosta 70$ kad mi to stigne, da li cu morati da platim neku carinu?

To se nikad ne zna. Posto ce verovatno pisati poklon, sve zavisi od procene carinika. Fc10 je nov uredjaj, nije ga lako ni naci u prodaji. Ponekad znaju i da "proguglaju" ako imaju vremena pa na koju cenu nalete. Zavisi i to kako ti salju, ako je preko DHL ili drugih kurira veca je sansa da se carini.

Pff kad moram na poklon da platim carinu... Znas li otprilike kolko bi moglo da dodje da platim? 20-30e?

Uopšte nema veze da li si kupio nešto ili to dobijaš na poklon, roba koja ulazi u neku državu se uvek carini i plaća se pdv (osim ako nisi po nekom osnovu oslobođen carine - za taj fan controler čisto sumnjam da postoji neki osnov, odnosno ako nisi pravno lice, što definitivno nisi).
Carine si oslobođen ako je vrednost robe do 50e (šalje pravno lice), odnosno do 70e (šalje fizičko lice) i ako je za ličnu upotrebu - to moraš da potvrdiš, ako ti traže čak i da potpišeš (ja sam to jednom morao da uradim kad mi je stigao paket preko FedEx-a).
Ovo ne važi samo kod nas, bilo koja država u svetu uvek naplaćuje carinu i pdv, od toga se izdržava i to nema veze sa time da li si nešto kupio, poslao ti drugar ili si dobio na nagradnoj igri.

OK, hvala puno na odgovoru, znaci u svakom slucaju platicu nesto :)

Ne mora da znači da ćeš nešto platiti, u tome je i štos sa našom carinom, nema pravila.
Ja masu puta nisam platio carinu za nešto što je definitivno bilo skuplje od 70e (i pisala je cena na paketu), ali sam zato platio za nešto što sam kupio polovno na aukciji preko eBaya, ali su mi carinili kao da je novo:) I nema šanse da se izboriš sa njima, jednostavno, kako ti se zalomi, osim ako nemaš nekoga na carini, onda uz pravilan raspored planeta može i traktor da prođe bez carine.

Pff kad moram na poklon da platim carinu... Znas li otprilike kolko bi moglo da dodje da platim? 20-30e?

Ocigledno tvoje vreme vredi mnogo vise od naseg, jer nisi hteo da pogledas prvo malo temu pa onda da pitas pitanje postavljeno 20 puta na 10 stranica.
Posto je to slucaj, nece ti biti tesko da platis i poklon i carinu na poklon :)

Hvala RingeRaja, videcemo za koju nedelju kad stigne kako ce biti :)

@ alfaunits,

Ti nisi nista pitan, niti sam ti se obracao, prema tome zaobidji me sa cinicnim odgovorima, da citam 27 strana, stvarno nemam vremena, ko je rad, on moze da mi napise odgovor i njemu hvala, ko nije, on ce da troluje i hejtuje svakog ko dodje kao normalan covek da pita pitanje, a ovo je forum, za diskusiju, a ne za monolog i citanje knjiga. Hvala jos jednom onima koji su mi pomogli, a ti me zaobidji ;)

To sto si pitao.... se pitalo na SVAKOJ strani. I odgovoreno je na svakoj strani.
Kako da neko ne pukne prosto i ne kaze ti istinu, kad treba na svakoj strani da pise isto, jer neko misli da njegovo vreme vredi vise? Pa dobro... onda plati tu carinu, nece ti smetati.

Nisi vredan mog vremena da bih se prepucavao sa tobom. Ljudi sto puta pitaju iste stvari pa im drugi normalni ljudi odgovore, a eto ima i onih koji su kao ti pa hejtuju cim neko pita nesto dva puta. To da li cu ja platiti carinu ili ne, tebe se ne tice, i nastavi svojim poslom, a ja cu i dalje pitati sta god budem hteo. Popij neki bensedin, nerviranje je skodljivo po zdravlje, eto resicu te nerviranja, ides na ignore :)

Jel moze neko da mi kaze sta pise na statusu posiljke kada se paket carini?

Ako mislis na status posilje na sajtu poste nema posebnog statusa za carinjenje. Imas samo 'Za carinu' i 'Od carine'. To znaci samo da je otisao da ga neki carinik pregleda. Da li ces da platis carinu videces kada ti postar donese.

04.07.2012 15:08:15 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
05.07.2012 11:00:49 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD Otprema

Uvek do sad je pisalo ''za carinu'' pa sledeca promena '' od carine'' i to od GPC Beograd do GPC poste u mom gradu, nikad ovako nisu slali sami sebi. Da je po starom, trebalo je vec danas da mi stigne. Mozda je guzva u posti ili vec gde zbog godisnjih odmora...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno