Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja prakticno svaki put imam takav status. Nekada nema onog 'Od carine' nekad ima. Verovatno je nekog mrzilo da provuce paket kroz skener. Najjednostavnije je kada se pojavi nesto ovako:
11200 GPC BEOGRAD - 11158 Beograd 118
To znaci da je konacno izislo iz poste na zeleznickoj stanici i da ga mozes ocekivati sledeci dan. A imao sam slucajeva da je zadnji status onaj: 11200 GPC BEOGRAD - 11200 GPC BEOGRAD i da ga postar donese isto sledeci dan.

Videcu sutra da l ce postar nesto da donese. Brine me jedino sto stoji u toj posti od srede, al se tesim da je mozda guzva zbog godisnjih odmora:)

Stiglo pismo jutros:) Traze dokaz o vrednosti i dokaz o pravu na uvoz. Kad sam pozvala rekose da ce ta roba da se vrati posiljaocu jer ja sigurno ne mogu da dostavim dokaz o pravu na uvoz. Jedino da nadjem neku firmu za mene to da uveze, ali i to je nesto komplikovano jer posiljalac mora da menja adresu primaoca, za to tek ne znam kakva je procedura...

Stiglo pismo jutros:) Traze dokaz o vrednosti i dokaz o pravu na uvoz. Kad sam pozvala rekose da ce ta roba da se vrati posiljaocu jer ja sigurno ne mogu da dostavim dokaz o pravu na uvoz. Jedino da nadjem neku firmu za mene to da uveze, ali i to je nesto komplikovano jer posiljalac mora da menja adresu primaoca, za to tek ne znam kakva je procedura...

"Dokaz o pravu na uvoz", pa sta si to kupila jeco pa da ti takvo nesto traze?
Sta njih briga sta si kupila i uvezla (dostavlja ti prodavac iz inostranstva) kako ti neko moze zabraniti da uvezes nesto izuzev ako je oruzje, neka hrana pod zabranom zbog neke bolesti, hemija (otrovne materije) i sl. budalastine sto gradjanstvo i ne uvozi...
Molim te malo razjasni situaciju...
Ja cekam ovih dana nesto nespecificno, skupo, a meni veoma potrebno, pa si mi "uterala" strah u kosti...

Šta si to poručila kada ti traže dozvolu? Ili si poručila 10 komada nečaga?

Meni su jednom to tražili, kada mi je stizalo 5 ISTIH komada nečega, a kao tolerišu do 3 za ličnu upotrebu. Pa je ono namenjeno za komercijalnu upotrebu. (Čitaj: preprodaju, zarada, a nisi platio porez)

Poslednja izmena:
5 futrola za mobilni iz Australije, poslali rodjaci za mog brata i njegovog druga, jednu sam ja htela da poklonim Vertimusu i dve bi mi ostale da dam nekom kome treba ili da prodam ako nece niko. Narucivala sam gomilu stvari iz Kine sa ebaya i nikad nisu ni carinski pregled odradili, izgleda da ih ovo sto je iz Australije namamilo ili sta vec...

I meni je upravo stiglo identicno pismo...
U pitanju je paket koji mi je poslao brat iz Amerike, sa 5 rock quicsand futrola za Galaxy S3... :mad:

"Dokaz o pravu na uvoz", pa sta si to kupila jeco pa da ti takvo nesto traze?
Sta njih briga sta si kupila i uvezla (dostavlja ti prodavac iz inostranstva) kako ti neko moze zabraniti da uvezes nesto izuzev ako je oruzje, neka hrana pod zabranom zbog neke bolesti, hemija (otrovne materije) i sl. budalastine sto gradjanstvo i ne uvozi...
Molim te malo razjasni situaciju...
Ja cekam ovih dana nesto nespecificno, skupo, a meni veoma potrebno, pa si mi "uterala" strah u kosti...

Ovako konkretno pise: Dokaz o pravu na uvoz, s obzirom da prispela roba ne moze da predstavlja predmet domacinstva niti predmet za licne potrebe primaoca

Izgleda da nam je 5 maler .... džaba sam objašnjavao da imam dvoje dece, i da sestra ima dvoje dece, ostali su neumoljivi, i vratili paket pošiljaocu .... :( :( :(

Shvatio 5 je "magicni" broj, dobro je sad sam se "opustio" u mene je samo 1 komad, mada ima da me rebnu za porez samo tako, a carinu ne bi trebali da naplate, oslobodjen sam carine za tu robu, samo ajd znaj kako ce polozaj planeta i uticaj zvezda da bude u datom trenutku obrade posiljke koju mi posalju...

Da, 4 jeste magican max. broj za vecinu stvari za "licnu upotrebu". Ali da vas ne puste za futrole, koje nema logike da svako zasebno porucuje.... to je vec nebuloza!

Zasto se paket vraca, pa platite carinu i sve ok... To ako je jeftino ne bude ni 1000 dinara sa svim taksama. Posaljes im fax ili im odneses print screen paypal priznanice i eto ti...

Jel narucivao neko sa Francuskom Amazona?
Kakva su iskustva sa njih? Koliko se ceka paket? Da li moze da se placa Intesinom internet karticom?

I na koji nacin je najbolje uplatiti novac na ovu karticu (da li dinare ili odmah evre)? Da se ne gubi na onoj konverziji. Znam da je pre bilo price da bilo koju valutu da das oni je prvo konvertuju u neku (dinare/evre) pa tek onda u ono sto vama treba...

Zasto se paket vraca, pa platite carinu i sve ok... To ako je jeftino ne bude ni 1000 dinara sa svim taksama. Posaljes im fax ili im odneses print screen paypal priznanice i eto ti...

Kao što napisah gore
Meni su jednom to tražili, kada mi je stizalo 5 ISTIH komada nečega, a kao tolerišu do 3 za ličnu upotrebu. Pa je ono namenjeno za komercijalnu upotrebu. (Čitaj: preprodaju, zarada, a nisi platio porez)

Kao fizičko lice NE MOŽEŠ da uvezeš više komada ise robe, jer ćeš ostvariti neku dodatnu vrednost, a nije oporezovana ta dodatna vrednost. Niti plaćaš poreze i doprinose za firmu. Moraš da imaš neku dozvolu za šta to tebi treba, ili firmu.

Već smo ovo prolazili, u većini zemalja je tako, čini mi se da mi je alfa jednom pisao da je u nemačku uvezao više hardova, i sasvim normalno platio takse, ali kod nas to ne može.

Možeš ti poštom da naručiš i TV od 2000 evra, i platiš šta treba, i uvezeš. Ali već 5 TVa, neće da može .... kupi kod nas ....

Fizicko lice ima pravo da prodaje BEZ radnje.
Ovo je samo zastita vecih uvoznika :) Doduse, skoro svi ti zakoni su iz doba Tita, zasto se ne menjaju je problem.

Pa što bi onda svi prijavljivali radnje , i plaćali poreze, ako imaju pravo da prodaju kao fizička lica? Što bi sebe opterećivali dodatnim nametima?

Jer tako mogu da pravdaju razne druge troskove... kao fizicko nema pravdanja dodatnih troskova, tipa telefon/net, prevoz...

I fizicko lice bi moralo da plati porez na taj prihod od prodaje...

Ajd mi potkrepi to .... ja ionako nisam u PDVu , tako da i od tih troškova ne mogu da koristim PDV, a ionako su mi mesečni troškovi manji od nameta koje imam, tako da i ne moram da pravdam, sve sam sveo na minimum. Neki troškovi su mi ionako na fizičko lice, jer mi tako jeftinije nego na firmu. Pa da ugasim ono "preduzetnik", i da budem samo .... šta ?

danijel00, a kasa, knige, ulaz, izlaz ? Kako će oni da znaju koliko je fizičko lice napravilo prometa pa da mu naplate porez?

Poslednja izmena:
I fizicko lice bi moralo da plati porez na taj prihod od prodaje...

Da, ali to ide kao "ostali prihodi". Ne znam kako se kontrolise :( U stvari sigurno se ne kontrolise jer nema kasa i knjiga :D
@MM, a kome prodajes?

EDIT: Mozda sam se i zeznuo, noseci se nekim drugim cinjenicama (agencijske usluge) mada:

http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_trgovini.html
Clan 11.
3) fizička lica koja u vidu zanimanja obavljaju delatnost slobodne profesije uređenu posebnim propisima;

4) ostala fizička lica koja prodaju sopstvene polovne stvari.
To je ono sto mogu fizicka lica da rade (plus poljoprivreda i divljac)
Clan 16.
Trgovina na malo može da se obavlja van prodajnog objekta, i to kao:

1) daljinska trgovina na malo;

Poslednja izmena:
Znači možeš samo da prodaješ usluge, ako imaš neko znanje, i to rešavaš kao ugovor o delu, jer i taj koji ti plaća mora da ima neki papir da pravda rashod (ako radiš za firmu) a i ti treba da platiš porez na taj prihod.

A možeš da prodaješ kao fizičko lice samo svoje polovne stvari.

A ovde pričamo o prodaji novih stvari koje stižu od preko.

Maloprodaja, prodajem novu robu krajnjem kupcu, uzimam od uvoznika i veleprodaja..

Član 11

Svojstvo trgovca, u smislu ovog zakona, imaju pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinu.

Svojstvo trgovca u smislu ovog zakona imaju i fizička lica, ako ovim zakonom ili posebnim propisom nije drugačije propisano, i to:

1) poljoprivrednici, registrovani u skladu sa propisima kojima se uređuje poljoprivreda, u pogledu poljoprivrednih proizvoda koji su predmet registracije;

2) lica koja vrše promet ulovljene divljači, ribe, gljiva, divlje flore i faune, i ostalih šumskih plodova, u skladu sa posebnim propisima o lovu, ribljem fondu, veterini, zaštiti prirode i šumama;

3) fizička lica koja u vidu zanimanja obavljaju delatnost slobodne profesije uređenu posebnim propisima;

4) ostala fizička lica koja prodaju sopstvene polovne stvari.

Poslednja izmena:
My bad...

5 futrola za mobilni iz Australije, poslali rodjaci za mog brata i njegovog druga, jednu sam ja htela da poklonim Vertimusu i dve bi mi ostale da dam nekom kome treba ili da prodam ako nece niko. Narucivala sam gomilu stvari iz Kine sa ebaya i nikad nisu ni carinski pregled odradili, izgleda da ih ovo sto je iz Australije namamilo ili sta vec...

Možeš posebno cariniti svaki artikal na drugo fizičko lice, samo ti je potrebno da nađeš još četiri osobe koje će dostaviti izjave, popuniti dokumentaciju i sl. Kao razlog za jedan paket stavljaš nižu cenu transporta.
Generalno carina ne voli da radi tako nešto i postoji mogućnost da će te odbiti bez ikakvog razloga ali ako imaš vremena možeš pokušati.

Ja sam u jednom slučaju uspeo bez problema to da odradim sa daleko skupljim artiklima, drugi put su me odbili pa sam samo preusmerio paket na Bosnu gde sam najnormalnije dobio sve i platio nešto smešno.

Pokusala sam sve sto sam mogla. Dva dana sana sam zvala tog carinika ili sta je vec, molila da mi naplati carinu, po pola sata sata sam ga ubedjivala i nudila da potpisem sta god treba, ali ne vredi. Vratice se paket posiljaocu. Isla sam i do spedicije da vidim da li oni mozda mogu nesto preko neke firme, cudili su se ljudi sta mi rade zbog par futrola. Mnogo vece stvari i mnogo vise komada mi je prolazilo bez carinskog pregleda, nemam objasnjenja.

Pala si za primer i ispunjavanje norme .... bad luck .... ništa drugo ...

Ljudi, citam i citam i opet nejasno. :(
Treba preko DHL Express-a da mi stigne 5 rolni led trake, 4 kontrolera i 4 transformatora.
E, sad, obzirom da su ovi nasi alergicni na broj 5, to cu da vidim da mi podele u 2-3 paketa i da salju na tasta i na mene.
Ima li neko predstavu da li ce i koliko da me rebne DHL. mimo "shipping fee" koji placam posiljaocu ???

Ako te DHL sibne sibnuce te sa tacno 3300 RSD za spediciju. A 30% za PDV i carinu te siba drzava. 3300RSD PO POSILJCI.

Nazovi DHL i pitaj. Na one Raspberry Pi nikome nisu naplatili spediciju! Mora da ima neka caka...

^^^Koliko je bila vrednost? Ja mislim da se spedicija naplacuje samo ako mora da se carini.

Naravno - spedicija samo ako treba da se carini.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno