Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pokusala sam sve sto sam mogla. Dva dana sana sam zvala tog carinika ili sta je vec, molila da mi naplati carinu, po pola sata sata sam ga ubedjivala i nudila da potpisem sta god treba, ali ne vredi. Vratice se paket posiljaocu. Isla sam i do spedicije da vidim da li oni mozda mogu nesto preko neke firme, cudili su se ljudi sta mi rade zbog par futrola. Mnogo vece stvari i mnogo vise komada mi je prolazilo bez carinskog pregleda, nemam objasnjenja.

Pokusaj na situaciju da gledas sa vedrije strane - bolje da su ti napravili problem kod 5 futrola, nego kod tih "mnogo vecih stvari i mnogo vise komada". Mislim, realno - muljas i trgujes na crno, to uvek nosi i neke rizike; nemas bas nikakvog argumenta da prigovaras drzavi sto po neki put i primeni zakon...
A neko moje iskustvo, nakon 10+ godina narucivanja sa neta & desetina i desetina paketa, je da kada god su mi naplatili carinu (ukupno 3x) - uvek je bilo u julu ili avgustu. I to su uvek bili sitni paketi, 1-2 CD-a ili BR-a, sve sto narucujem je za licnu upotrebu. Potencijalno objasnjenje sam dobio od coveka koji radi pri carini ali nije bas carinik - on ceni da je kvaka u tome sto tokom leta, kada "standardni" carinici koriste godisnje odmore, kao ispomoc dolaze ljudi iz drugih odeljenja i koji se drze propisa kao pijan plota da ne bi napravili neku gresku pa posle da nahebu; za razliku od stalnih carinika koji su mnogo relaksiraniji.

Pokusala sam sve sto sam mogla. Dva dana sana sam zvala tog carinika ili sta je vec, molila da mi naplati carinu, po pola sata sata sam ga ubedjivala i nudila da potpisem sta god treba, ali ne vredi. Vratice se paket posiljaocu. Isla sam i do spedicije da vidim da li oni mozda mogu nesto preko neke firme, cudili su se ljudi sta mi rade zbog par futrola. Mnogo vece stvari i mnogo vise komada mi je prolazilo bez carinskog pregleda, nemam objasnjenja.
Tek će da se carini:
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...ski+aerodrom+dobio+najsavremeniji+skener.html

Fri 03.08.2012 09:52 Mailed Swiss Post SINGAPORE
Fri 03.08.2012 09:52 Arrival at border point of origin country Swiss Post SINGAPORE
Fri 03.08.2012 19:10 Departed transit country Swiss Post SINGAPORE
Fri 03.08.2012 19:10 Departure from border point of origin country Swiss Post SINGAPORE
Fri 10.08.2012 18:00 Arrival at border point of origin country CH-8010 Zürich 1
Fri 10.08.2012 18:01 Departure from border point of origin country CH-8010 Zürich 1
Mon 13.08.2012 10:43 Arrived in transit country Swiss Post Dietzenbach T
Mon 13.08.2012 18:31 Departed transit country Swiss Post Dietzenbach T

Swiss Post SINGAPORE nikad vise duplo duze od HK post (registered)

Meni je za iPad 3 3g naplacena carina i pdv od 11,000 din. Od toga je pdv 8,000
Nisu hteli da prihvate da je iPad racunar, pa su ga carinili sa 18% a ne 8.

Ali posto sam iPad dobio za dabe od klienta, tako da i nije strasno.. :)

Evo vec 4-5 posiljaka sam primio preko DHL-a, ni dinar nisam platio pri preuzimanju. Ne znam kako sad to kada su ranije drali...

Jesi li platio carinu? I da li su ti ih doneli na kucnu adresu?

Meni je za iPad 3 3g naplacena carina i pdv od 11,000 din. Od toga je pdv 8,000
Nisu hteli da prihvate da je iPad racunar, pa su ga carinili sa 18% a ne 8.
Iz nekog razloga sve Apple proizvode carine sa 18% PDV izgleda...

Evo vec 4-5 posiljaka sam primio preko DHL-a, ni dinar nisam platio pri preuzimanju. Ne znam kako sad to kada su ranije drali...
Mozda zavisi od carinika. Ja sam primetio da dosta konrektnije carine, ranije su i besmislene sitnice upadale. A EUR/USD je jos nizi pa tek manje ima smisla ;)

iPad 3G! Zbog tog modema se racuna kao mobilni i samo zbog njega ide dodatni porez. To je oduvek bilo tako. To vazi i za televizore i ostalu robu koja ima te modeme.
Neko je meni odgovorio na slicno pitanje na ovoj ili nekoj drugoj temi...

Meni takodje krajem jula stiago preko DHL-a paket da nista nisam morao da doplacujem, sto me bas zacudilo jer je i cena posiljke bila oko 100 evra. Poslednji put kada sam gledao limit je bio valjda 70.

Poslednja izmena:
Radili su ljudi, ali za Sloveniju a sajt je bio za sportske suplemente (ima odlicne cene). I to normalno ide. Samo sto mora neko u posti tamo da pokupi :D

Meni takodje krajem jula stiago preko DHL-a paket da nista nisam morao da doplacujem, sto me bas zacudilo jer je i cena posiljke bila oko 100 evra. Poslednji put kada sam gledao limit je bio valjda 70.

Mozda su poceli da p***e jer su ljudi p***eli sto im se naplacuje "usluga carinjenja" vise nego 99% carina :)

Meni nista nisu naplatili, vrednost robe je bila mala doduse...

Stigao mi paket sa eBay-a.... klešta za koax kabel i traže carinu od 2700 din.... Paket zajedno sa shippingom je 74e, sam alat je 66 evra. Lik koji je dostavio paket je rekao da mogu da se žalim na cenu carine... ja naravno nisam preuzeo paket, otišlo je u poštu.
Da li ima svrhe da se žalim ili ne? I koja je fora da na jedan komad alata dobijem toliku carinu? Koliko znam kupovina preko eBay-a se računa kao da fizičko lice šalje fizičkom licu... nije kao da mi mogu lupiti neki "PDV" na to?

U prevodu moram platiti 2700 din ma kako okrenuo....
Ali čudna stvar mi je da sam pre nekoliko meseci naručivao ventilatore iz engleske... online shop za hardver... sve ukupno sa carinom je udaralo oko 100e (80 funti). Dobio sam papir za carinu
da im dostavim faturu. Ja odneo odštampan mail od narudžbine, pitali me šta je u paketu, ja reko 6 ventilatora i rekli mi da će paket biti isporučen na kućnu adresu. Nisam ništa platio.
A sad mi dođe jedan komad alata, sa eBay-a i ono 30% carine na robu.

10% carine i 18% poreza, tako da nemas razloga da se zalis. Posto ti ne naplacuju neku uslugu carinjenja (mozda nesto sitno, al ne par hiljada koliko je znalo da se desi) mislim da je to zaista u redu. Sto se prve posliljke tice, tu si imao srece, trebali su i to da ti carine.

Hmmmm, gledam profil od ovog lika od kojeg sam uzeo i ne piše da su online radnja. Sad sam poslao liku poruku da mi kaže da li je poslao kao pravono lice ili kao fizičko lice. Ako je kao fizičko lice ne bi smeli naplaćivati jer je alat za lične svrhe i izlazi oko 66 evra, što je manje od 70 očigledno.

Poslednja izmena:
Hmmmm, gledam profil od ovog lika od kojeg sam uzeo i ne piše da su online radnja. Sad sam poslao liku poruku da mi kaže da li je poslao kao pravono lice ili kao fizičko lice. Ako je kao fizičko lice ne bi smeli naplaćivati jer je alat za lične svrhe i izlazi oko 66 evra, što je manje od 70 očigledno.

Osnovica za carinjene se racuna sa shipping-om, koliko znam.

Vidi, u svakom slucaju, imaju pravo da sami procene vrednost paketa (dakle mogu da kazu da vredi 75e bez obzira na to sta pise na racunu ili bilo gde), tako da ne mozes pobediti ni u kom slucaju, tako da najbolje da lepo to platis jer je cena u granicama normale i zaboravis na to.
Generalno nije u redu kad odvale neku neprimerenu cenu ili kad naplate troskove carinjenja recimo 4000din za nesto sto kosta 100e (neko pomenuo DHL) + carina i porez, ali ako naplate samo realnu vrednost onda je to po meni skroz u redu, i cak ne vidim nikakvu potrbu ni za oslobadjanjem od carine predmeta ispod 75e. Tih 75e su valjda uveli u predizbornoj kampanji...

Tako je i meni rekla teta kad sam prvi put bio u carinskoj... ali ovo što je Joker ostavio kaže:

"Prilikom utvrđivanja carinske vrednosti (vrednosti pošiljke) i utvrđivanja da li je veća ili manja od 70 evra, ne uzima se u obračun iznos stvarno plaćenih troškova prevoza, odnosno poštarine. Drugim rečima vrednost robe do 70 evra obuhvata samo čistu vrednost robe bez troškova poštarine, prevoza od pošiljaoca do primaoca u Srbiji."

Ja se slazem sa Lazom - ne zali se kad realno ne treba, doci ces kod RR-ove Evice u tefter i posle neces ni moci da dobijas pakete ili ces morati sa RR-om da joj poliras cipele da se predomisli :D

Ja sam isto pre neki dan dobio paket, slicne vrednosti/carine, i u stvari je samo PDV naplacen - ono ostalo su sve neke takse sulude koje su fixne.
Neko rece da mozda leti rade ne-carinici pa oni sve carine po nekoj laganoj proceni, ali barem ne lupaju 30% carine i naplacuju spediciju koja je veca od posiljke ;)

DON'T WORRY, BE HAPPY, narucuj i dalje ;)

Ne carini se cena predmeta + shipping vec samo cena predmeta - ako se salje obicnom postom.
Ako se salje preko speditera, onda se naplacuje carina (i pdv) na cenu predmeta + isporuke. Valjda zbog nacina isporuke (vece kolicine (vise paketa) koje ukupno prelaze 70e), "osiguranja" predmeta...

Bilo bi veoma lepo kad bih moga tu informaciju naći u nekom od vladinih PDF-ova....

http://www.carinskatarifa.com/trazili_ste/povlastptt.htm

To što piše ovde da se šiping ne uračunava nisam uspeo zasad naći u tim PDFovima..

Evo blejim već satima u ova dva PDF-a, i searchujem reč "troškovi".

http://www.upravacarina.rs/lat/Zakoni/CARINSKI ZAKON-novi-lat.pdf

http://www.upravacarina.rs/lat/Zakoni/Uredba_o_carinski_dozvoljenom_postupanju_s_robom-lat.pdf

Nemoj kidati zivce. Ovaj put plati, cisto sumnjam da ce bilo kakve zalbe biti delotvorne. Sledeci put, ako je kao sto kazes lik fizicko lice mada cak i pravnim licima preko e-bay ima dogovora, dogovoris da se navede manja cena. Tako da cena i shipping budu ispod 70e. Neka napise na kutiju da je polovno, smanji cenu i vozi brale.

Tako je drug svom burazu iz USA poslao Kindle i naveo vrednost 50$. Postarka u Americi, dal je iskreno ili ga je zezala, samo prokomentarisala: "O pa nisam znala da je Kindle pojeftinio." Kod nas ni carina, ni porez. A ja kad porucim redovno sa Amazona bez 3000din carina, porez ne prodjem.

Sada mi je sinulo da je to mozda zbog onih stvari sa e-bay gde redovno stvar vredi, lupam, 75e a shipping je 15e. A imas istu stvar kod drugog prodavca ali vrednost 15e a shipping 75e. I onda u zemljama gde se kao osnovica ne uzima vrednost+shipping vec samo vrednost, od preko 70e za oporezivanje imas olaksanu evaziju poreza.

Ti kao da si pao s' Marsa pa si zaboravio da kod nas je glavni zakon "kako se cefne cariniku"?
Dzaba gubis zivce, samo nama ovde pravis zabavu koliko naivno izgledas :)

Da citiram sebe od pre nekog vremena, a to isto vazi i sada:
"Carina se placa u zavisnosti da li su Veliki i Mali Medved u konjukciji sa Odeonom i da li je oluja izazvala plimu ili oseku na Maliju pre N dana, gde je N prava vrednost tvoje posiljke".... ako nisi shvatio -i da se zalis, na kraju ces opet platiti - mozda ne carinu/PDV, ali takse za zalbe da ;)

Nisi toliko dramio kada na 100e nisi platio dazbine :-devil-:
Zaboravi Zakone, papire, racune, fizicka i pravna lica.
Danas platis na 20e, sutra ne platis na 100e, u proseku si dobar.
Koliko sam uspeo da shvatim, mnogi kukaju ali ipak narucuju.
Verovatno im se ne isplati :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno