Stanarevic
Čuven
- Učlanjen(a)
- 27.04.2003
- Poena
- 620
Pokusala sam sve sto sam mogla. Dva dana sana sam zvala tog carinika ili sta je vec, molila da mi naplati carinu, po pola sata sata sam ga ubedjivala i nudila da potpisem sta god treba, ali ne vredi. Vratice se paket posiljaocu. Isla sam i do spedicije da vidim da li oni mozda mogu nesto preko neke firme, cudili su se ljudi sta mi rade zbog par futrola. Mnogo vece stvari i mnogo vise komada mi je prolazilo bez carinskog pregleda, nemam objasnjenja.
Pokusaj na situaciju da gledas sa vedrije strane - bolje da su ti napravili problem kod 5 futrola, nego kod tih "mnogo vecih stvari i mnogo vise komada". Mislim, realno - muljas i trgujes na crno, to uvek nosi i neke rizike; nemas bas nikakvog argumenta da prigovaras drzavi sto po neki put i primeni zakon...
A neko moje iskustvo, nakon 10+ godina narucivanja sa neta & desetina i desetina paketa, je da kada god su mi naplatili carinu (ukupno 3x) - uvek je bilo u julu ili avgustu. I to su uvek bili sitni paketi, 1-2 CD-a ili BR-a, sve sto narucujem je za licnu upotrebu. Potencijalno objasnjenje sam dobio od coveka koji radi pri carini ali nije bas carinik - on ceni da je kvaka u tome sto tokom leta, kada "standardni" carinici koriste godisnje odmore, kao ispomoc dolaze ljudi iz drugih odeljenja i koji se drze propisa kao pijan plota da ne bi napravili neku gresku pa posle da nahebu; za razliku od stalnih carinika koji su mnogo relaksiraniji.