Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Po milioniti put....
NE MEŠAJTE CARINU I PDV!!!
Carina se naplaćuje za pošiljke vrednosti do 50 eura (ne računajući shipping) i iznosi 10%.
PDV se (bi trebalo) plaća na bilo koju vrednost i iznosi 20%. Ako roba podleže carini najpre se obračuna carina od 10%, sabere se sa osnovnom cenom i to je osnova za PDV.

edit: osim ako se parfem ne računa kao luksuzna roba, pa se carini bez obzira na cifru i onda lupi i PDV - da korigujem sam sebe. Ali definitivno ne treba mešati carinu i PDV, lepo se vidi na papiru koji dobijete od carine šta su i koliko naplatili.

Poslednja izmena:
Sta pise u nekom zakonu, uredbi ili uputstvu ministarstva , sva tri bi trebalo da vaze i vazili su ranije, a onda je neki zakon o PDV-u izmenio sve ovo sto je bilo ranije, bar je Ministar finansija doneo naredbu da se tako tumaci. Jos jednom sam sada pogledao snimak , gde Sef carinarnice u Savskoj u jutarnjem programu na RTS-u 25.4 izjavljuje da postarina ulazi u osnovicu na svaku posiljku i na one gde se placa samo pdv. Bio je link ali ajde jos jednom. Da ne bi gledali sve od 3:30 prica o tome.

http://www.youtube.com/watch?v=PnckTqtwuBQ

Naravno da ako pise u nekom zakonu to bi trebalo da bude jace od izjave tamo nekog Sefa, ali u praksi se radi onako kako sef kaze, a njemu Direktor a direktoru Ministar.

Poslednja izmena:
Ne znam kako je u zakonu ali ne znam ni da li se u normalnim zemljama tako radi kako se radi ovde, da poručiš najobičniju stvar od 20ak eura i onda grickas nokte koliko će država da te odere.

To ce i prolaziti sve dok ne krene veci broj zalbi i samim time - dobijenih zalbi.
Narucio sam jos par stvari, kada stigne - ako ne budem zadovoljan carinjenjem - svakako cu se zaliti. Makar i cena zalbe premasivala vrednost carine ili robe.

Ovako bi trebalo
kupovina robe do 50e
vrednost robe + pdv + troškovi carinjenja - NEMA CARINSKIH TROSKOVA ZA ROBU DO 50€. Carini se roba PREKO 50€.
poklon do 70e
bez troškova, eventualno troškovi otvaranja paketa
kupovine robe preko 50e
vrednost robe+troškovi isporuke=osnovica za carinjenje
vrednost robe+troškovi isporuke+carina = osnovica za pdv
i na to troškovi carinjenja

Nema veze da li roba stiže brzom poštom ili običnom poštom.

http://www.carinskatarifa.com/trazili_ste/povlastptt.htm

Po milioniti put....
NE MEŠAJTE CARINU I PDV!!!
Carina se naplaćuje za pošiljke vrednosti do 50 eura (ne računajući shipping) i iznosi 10%. Carine se naplacuje za robu vrednosti PREKO 50€
PDV se (bi trebalo) plaća na bilo koju vrednost i iznosi 20%. Ako roba podleže carini najpre se obračuna carina od 10%, sabere se sa osnovnom cenom i to je osnova za PDV.

edit: osim ako se parfem ne računa kao luksuzna roba, pa se carini bez obzira na cifru i onda lupi i PDV - da korigujem sam sebe. Ali definitivno ne treba mešati carinu i PDV, lepo se vidi na papiru koji dobijete od carine šta su i koliko naplatili.
:)

Naplacivali ljudima PDV i na 1 $ a da nece na parfem. To starno ne postoji nigde u svetu, ali kad je ova nasa drzavica bila Normalna ?? Mozda nekada davno, ja ne pamtim. KOliko sam ja cuo najrigoroznija je Nemacka gde se naplacuje PDV na robu skuplju od 22 Eura, tj. preko 28 $ , ispod toga nista. U mnogim zemljama EU i u CG na primer ne naplacuju nista na vrednost do 150 Eura.

Dok za licni prelaz ne naplacuju nista ni PDV ni carinu za 100 Eura !!! Koja je to neravnopravnost gradjana, u neskladu cak i sa Ustavom, al njega tek niko ne postuje i ne primenjuje. Onaj ko je blizu granice moze danas da predje 10 ili 50 puta i svaki put da prenese po 100 Eura i nikom nista, a ovamo naplacuju i na 1 $ !!!

Pošiljke u kojima su:

-parfemi i kozmetički proizvodi
-duvanski proizvodi (cigare, cigarete,...)
-proizvodi na bazi alkohola (pića i ostalo)

ne spadaju u pošiljke male vrednosti.

Izuzetak je kada pakovanje ukazuje da je parfem namenjem promotivnoj delatnosti i ne vredi više od 2 evra.

http://mfp.gov.rs/pages/article.php?id=7939

Drugarica je poručila dečku parfem, sa slanjem 30€. Naplatili su joj carinu 1000 dinara. Ja sigurno ništa neću porucivati u ovoj lopovskoj zemlji...

Strasno, to mu izadje carina+pdv, 1.2*1.1 <=> oko 1/3 cene dodatno se placa

NPR. 1/3 od 30e <=> 10e

Ali, sa zavisnom CB cemo imati ili hiperinflaciju ili ce kurs otici na 150-200 din pa se narucivanje nece ni isplatiti

Aako bih narucio vise stvari odjednom, vrednosti oko 40 funti, koliko bi bila carina otprilike?!

lol :D

@orao
carina 0, pdv bi ti naplatili 20% + oni njihovi troškovi otvaranja paketa..

Problem je sto je PDV (Vallue Added Tax) retardiran koncept koji se obija o glavu upravo sirotinji odnosno najnizem sloju drustva a pritom je idealno tlo za korupciju. Je*o ga i onaj francuz kad ga izmislio. Uglavnom, pored toga sto postoji placanje poreza na dohodak, na dobit, na promet i na imovinu, pa na sve to idu Akcize. PDV je zapravo idealan sistem da se sve drzave grebu BEZ ikakvog osnova na sve sto narod pokusa da radi. Samo mi nije jasno kako je to narod u svetu dozvolio uopste ...

Moram da primetim da su mi poslednjih 10ak dana paketi MNOGO brze prolazili carinu. Nekoliko paketa je proslo za 1-2 dana, otprilike kao sto je islo pre dolaska paypala. Da li je moguce da je toliko pao promet kad su se ljudi opekli sa dazbinama? Pricam o carinarnici u Bgu

Opao jeste, ne mnogo, a i oni se kao malo bolje organizovali..

Problem je sto je PDV (Vallue Added Tax) retardiran koncept koji se obija o glavu upravo sirotinji odnosno najnizem sloju drustva a pritom je idealno tlo za korupciju. Je*o ga i onaj francuz kad ga izmislio. Uglavnom, pored toga sto postoji placanje poreza na dohodak, na dobit, na promet i na imovinu, pa na sve to idu Akcize. PDV je zapravo idealan sistem da se sve drzave grebu BEZ ikakvog osnova na sve sto narod pokusa da radi. Samo mi nije jasno kako je to narod u svetu dozvolio uopste ...
Hoćeš da vrate porez na promet gde se vrednost uvećava prolaskom kroz svaku ruku?

A meni nikako nije jasno sta vama taj novi broj pravi problem? Apsolutno svaki paket do sad a bilo ih je stotine sam mogao da pratim po starom broju sve dok ne dodje u moju postu

Mene interesuje koliko paketa sme da se uveye u nekom roku, do sada sam imao oko 10-tak na tri različita imena i adrese pošto ne bih da me *****avaju zašto svakih nedelju dana stiže neki paket, a ne bih isto tako da cimam ljude oko sebe pa me zato zanima koliko sme paketa na mene mesečno

@RazbojNick

U vreme poreza na promet su postojale poreske izjave za oslobađanje od plaćanja poreza, svaka "ruka" je te izjave koristila ako je roba za dalju prodaju, repromaterijal ili osnovno sredstvo. Davanjem takve izjave kupac se oslobađao plaćanja poreza na promet i plaćao je samo vrednost robe. Tada je postojala mogućnost da svi u lancu ne plate porez (ako ispunjavaju neki osnov) a PDV sada plaćaju svi redom, samo što posle vrše povraćaj po gore pomenutim osnovama.

valjda ne kapira covek kako funkcionise PDV pa je to napisao. evo primer da oces da kupis gejmerski mis od 15 evra/dolara

Americki prihodni porez od 10%:

proizvodjac plati sirove materijale 10 dolara
proizvodjac proda prodaji predmet za 12 dolara i uzme dakle 2 dolara uz osiguranje da je kupac veleprodajnik, a ne potrosac
prodaja proda potrosacu predmet za 16.5 dolara, sebi uzme 3 a Americi da 1.5 dolara (deset posto porez koji ide drzavi)
Amerika je dobila svojih 10% odnosno 1.5 dolara

Nemacki PDV od 10% (nemcima je 10 posto, radi poredjenja sa amerikom)

proizvodjac plati 11 evra za materijale od snabdevaca i 1 daje Drzavi (10 posto PDV)
proizvodjac u cilju da naplati stvar 12 evra prodaje prodaji za 13.2 evra (vrednost plus 10% od cene) i fakticki placa drzavi 0.2 evra jer je njegov "rad" 2 evra jer je proizvodjac materijala vec platio PDV i zadrzava kao i gore - 2 evra.
prodaja prodaje Misa potrosacu za 16.5 evra kako bi ostvarila profit od 3 evra a defakto PDV prodaje prema drzavi je 0.3 evra (1.5 evra minus PDV koji je platio proizvodjac + snabdevac materijala u iznosu od 1e + 0.2e)
nemacka je dobila svojih 10% odnosno 1 + 0.2 + 0.3 evra

Svi su napravili ISTI Profit, a drzava je dobila ISTE pare.

sta ovo nosi sa sobom ?

1. Americki Income tax nosi shesnes' puta jednostavniji sistem naplate ISTE sume novca, a koliko je aparat naplate PDV-a komplikovan i nadasve tezak aparat, govori i cinjenica da je utosak i drzave i svih u lancu prodaje drasticno veci, govorimo o desetinama puta vecem i skupljem aparatu od americkog zakona

2. udarac na sirotinju: PDV obezbedjuje bogatima da zadrze bogatstvo u prometu (primera radi zaradi milion svojih oporezovanih para a potrosi 100.000 i oporezovano je samo to dakle 10%) dok sirotan koji radi za 35 hiljade mesecno i potrosi celu sumu na decu i porodicu, biva oporezovan maksimalno za sumu koju poseduje u prometu (100%)

3. ocekivani iznos (korupcija) - kada drzavni aparat pojuri sve zive da plate one koji su izbegli porez, tada ocekivani PDV mora da se nadoknadi u pretpostavljenom budzetu te oni koji regularno placaju moraju da nadoknade. Onda se stvara situacija gde onaj ko radi po pravilima dobija po usima, onaj ko je ugovorom o radu obavezan da zadovolji budzet dolazi u situaciju da mu propisani PDV zakonom zapravo poraste. (primer organizacija sa ugovorom sa Vladom biva glavni odgovorni za gubitak novca koji drugi nije platio)

Nisu amerikanci pali sa Duda. Svugde cete videti inicijative kako je potrebno da amerika udje u VAT sistem kako bi se "usaglasili" medjunarodni trgovinski odnosi al ta prica zivi jos od 70ih. Nigde se ameri ne zure iako i oni sami kazu: "da da ... bas vam je dobar taj PDV". PDV je jedna lopovska tvorevina koja umesto 3 pojedinacna zakona zivi kao "hibrid" poreza, idealno zamisljena kao katalizator korupcije. Uvedes sistem de svako uz svaku transakciju para mora da ima i propratnih papira i eto ti ga, sto hiljada papira i sistem do mojega. Salterske sluzbenice, redovi, 3 dana u radnom mesecu blejis po opstinama sudovima i ostalim materinama

procitajte misljenje Irwin Kellner-a. On je ona faca o kojem citate kad pise: "znao pre tri godine da ce bude kriza" i "najavio tacno ono sto se desilo" a njegove citate o ekonomiji mahom koriste svi sirom sveta:

http://www.marketwatch.com/story/vat-is-a-bad-idea-on-many-levels-2010-05-04

Poslednja izmena:
Kapiram ja tačno kako rade i jedan i drugi porez, ali je problem postojao u težoj kontroli kada je bio Porez na promet na malo, pa se dešavalo da imamo uvećanja vrednosti zbog malverzacija i, iako nije trebalo da ih bude, kumulativne poreze. Nije problem u teoriji, nego u praksi.

Kod nas nisi imao kumulativne poreze pre pdv-a, ko kupuje za dalju prodaju davao je prodavcu dokument zvani izjava o oslobađanju od poreza ili kako već, pa je prodavac robu uz izjavu kupca prodavao bez obračunatog poreza na promet. Tako da nije bilo 2 ili više obračunatih poreza na porez već je samo krajnji kupac plaćao porez.

Nije problem u porezu kao porezu, nego u stepenu kontrole koji (ni)je omogućavao. Porez na promet se ubirao na kraju, a u medjufazama si mogao da radiš šta 'oćeš.

PDV nije kumulativni porez, naprotiv.

Poslednja izmena:
Osnovno je da i jedan i drugi porez, bilo da drzava ima porez na promet ili da ima sistem PDV-a Uvek ga na kraju u celosti placa krajnji potrosac, kupac. Osnovni problem kod nas je taj sto drzavica nije u stanju da sprovodi i kontrolise ni jedan ni drugi sistem.

Ranije je postojao porez na promet, ukinut pre 10-tak godina, PDV je uveo isti ovaj ministar koji sada zurno radi na njegovom ukidanju, sto vecem broju kategorija privrednika !!!

Kod starog poreza na promet placalo se samo jednom i to krajnji potrosac. Nesposobna drzavica nije mogla da prati tokove robe i novca pa su subjekti u lancu prometa davali izjave o nameni robe za dalju prodaju , a kada bi krajnji potrosac i platio porez nije postojala nikakva garancija da ce on i zavrsiti u kasi propale drzavice.

PDV se sada placa prvi put na samoj granici kod uvozne robe, i u samoj fabrici kod domace proizvodnje. Osnovna ideja je da svaki novi subjekat u lancu plati porez uvecan za novododatu vrednost, tj zaradu, a da predhodni uplatioc , posto proda robu ostvari povracaj PDV-a koji je platio . Nesposobna drzavica nije u stanju da sprovodi i kontrolise ni ovaj sistem. Pa nekome prelecu nevidljivi Sleperi puni robe preko granice i u startu nema PDV-a za drzavnu kasicu, isto je i sa fabrikama, to tek niko ne kontrolise pa izostaje PDV- u startu, a kada ga tada nema, nema ga ni na kraju iako ga neki potrosac plati, ne zavrsi u Bankrot kasici nego u necijem dzepu. Takodje Bankrot drzavica nije u stanju onima koji su posteno uplatili PDV na vreme u normalnim rokovima da vrati PDV , kada oni dalje prodaju robu, pa ima more slucajeva da zbog nesposobnosti drzavice povracaj ostvaraju oni koji ga nisu ni platili itd. Veca steta na kraju nego korist.

Na kraju se svodi sve na isto bilo da je porez na promet ili PDV. Tajkuni, Mafija, Politicari, ima li izmedju njih razlike ??? se enormno bogate, narod siromasi , a drzavica Bankrot.

Poslednja izmena:
PDV je uveo isti ovaj ministar koji sada zurno radi na njegovom ukidanju, sto vecem broju kategorija privrednika !!!

Kada sma na twiteru pitao min. finansija da ne razumem baš najbolje, da mi objasne taj novi siste, i oni mi objasniše kako bi to radilo, moj komentar/pitanje je bio: "A-ha, mislite isti sistem kao pre 10 godina sa porezom na promet koji ste ukinuli, sad vraćate, i hvalite se time?" i naravno nisam dobio odgovor, a onemugućeno mi je da im više tvitujem ... :) :)

sta je bre ovo, narucio sam kablove koji kostaju 16.88$, poslali mi pismo da dostavim fakturu, sve uredno poslao, i sad mi stize da platim 400 din, od toga 289 din porez, i neke 2 priznanice od po 65 i tako nesto slicno druga dinara, bolje nam je bilo bez paypala, lopovi na carini sad mlate lovu, ako na svaku posiljku naplacuju porez onda neka *****u, narucivacemo alternativnim putevima

Pa porez se uvek i naplacuje :p . Sad ce Ringeraja da te nakrpi :D

I zasluzio je :D U 2818 postova vrte tri pitanja i 1000 istih odgovora :D Platio si bas koliko je po zakonu 20 % PDV i 111 dinara uzima sebi posta. Jedna je 66 a druga 45. PDV se placa i na 1 $ pa i na 16.88 $. Cak si dobro prosao jer je sve islo po racunu, jer carinici cesto sami odredjuju vrednost, pa znaju da se "zbune" i da naplate mnogo vise nego sto treba.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno