Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mi smo cudo, CUDO brale, na zemaljskom celom sharu nema ko sto u nas ima...
Srbvija brale, Srbvija ;)

Ок шпедиција за неку озбиљну количину типа пар хиљада евра, али за пакетче од 150 долара то је пљачка. Зајебао сам се само што нисам све вратио у Кину и дао им средњи прст.

Ha, ja sam pre nekoliko godina za paket od 20-ak knjiga vrednosti možda oko 100-130$ koji mi je poslala rodbina (znači fizičko lice), dobio da platim ukupno oko 15.000 dinara špediterskih troškova, carine, poreza, obrade itd, pošto je došlo preko TNT-a. :) Objašnjenje koje sam dobio bilo je nešto tipa "šta će vam toliko knjiga" :D

Imam jedan problem. Naime devojka je poručila srebro sa aliiexpres-a i umesto srebra, stigao nam poziv sa carine da im dostavimo potvrdu o vrednosti robe, račun, fakturu, dozvolu o uvozu? Šta raditi? Vrednost pošiljke je malo manja od 50€, tačnije 46.64€

nekih 20-tak komada nakita, svaki nakit je po jedan komad, znači ništa nije duplirano

Poslednja izmena:
da, nekih 20-tak komada nakita, svaki nakit je po jedan komad, znači ništa nije duplirano

Odes sa fakturom, odstampanom screenshot sa ali expresa i izvodom iz banke, kategoricno potvrdis da je to za licnu upotrebu i da ti nije jasno o kakvoj dozvoli za uvoz govore, mada verujem da ti dozvolu nece traziti vec ce sve proci OK

jel mogu ja to sve njima da pošaljem faksom?

Dozvolu za uvoz?

Ako to nemaš, džabe se trudiš .....

Vratiće ga pošiljaocu.

Tako piše na papiru što sam dobio

Dobro, znam da piše, ali da li je ti imaš? Imnaš neku firmu, za trgovinu, nešto? Da ti ocarine, da ne bi vratili....

Pisao je vec neko ranije da je to samo forma koju svima salju..ne bi trebalo da mu to stvarno traze, kad ode tamo i donese im te izvode...

Pisao je vec neko ranije da je to samo forma koju svima salju..ne bi trebalo da mu to stvarno traze, kad ode tamo i donese im te izvode...

Tacno tako a to im je fora i da te zaplase, jednostvno banes i lepo kazes to je za mene, nemam ja nikakvu firmu!

pristigao mi je jedan paketic male vrednosti oko 3$, a na njemu brat kinez opet napisao pogresan iznos tj 8$... sreca 0pdv+0carina. za taj paket sam vec pre par dana trazio refund obzirom da nije stigao u predvidjenom roku... sad mi ostaje da platim coveku to sto je vratio.
danas mi je stigao drugi paket iz UK-a, 15 funti vrednost, i prvi put sam platio neke dazbine koje nisu otvaranje paketa. platio 515din sto mu dodje 20% pdv-a i valjda onaj ostatak otvaranje i sta vec tu sve ide, uglavnom sve regularno, ali eto prvi put sam platio bilo sta, a na 2 ili 3 paketa vece vrednosti nisam nista platio, tako da eto sad i ja znam kako je platiti porez drzavi i nije lep osecaj iako je sve po jusu xd

Izgleda da paketi ovih dana duze putuju iz Kine, zadnja dva puta je trebalo tri odnosno cetri dana da paket dodje iz Kine do nase izmenicne poste, a sada taj put traje preko 10 dana.

Ma daleko ta Kina, bas daleko... samo mnogo, mnogo dalje je ovaj Novi Beograd od te "izmenicne poste", treba jos 30-40 pa i vise dana da otud dodje ovamo... daleko brale, daleko...

@NEO
Bio sam u Savskoj u Beogradu,sa pozivom na kome traze od mene da im donesem racun i dozvolu za uvoz robe,u pitanju su sportski suplementi vrednosti 50$...Ono sto savetujem svima koji dobiju poziv je da pogledaju ime carinika na njemu,jer mi je receno da ako taj dan bas taj carinik koji je pregledao paket ne radi(a slepci rade svaki drugi i to od 11-13h sa strankama )
vracaju ljude nazad,znaci provera telefonom pa onda kod njih.
Sto se mene tice uzeo sam izvod iz banke na kome se vidi potrosnja,i odstampani mejl prodavca na kome je cena robe+shipping.Carinik je matorac od sigurno 60 godina,koji me naravno pita kakve su ti ovo hemikalije,lepo mu objasnim da je to protein i jos neka sitnica...
Pitao je koliko cesto ovo kupujem i rekao da je problem ako je recimo dva puta mesecno,i da mi u tom slucaju dozvola za uvoz treba,sto je budalastina al dobro.
Sutradan sam dobio paket na koji je uredno naplacen PDV+ oni raspali troskovi otvaranja-pregleda ili sta vec...

Taj je carinski zanat ispekao jos dok je TITO bio ziv. I dalje se tako ponasa i radi, kao da ce Marsal da bane u Kontrolu :D Sramota je sta rade u 21 veku. Za njih tamo vreme stoji .

@ mikidigital: a šta si ti hteo da jedeš proteine svaki dan :D nemere to, čovek se zabrinuo za tvoje zdravlje :p imaš pravo na jednu kantu mesečno i to ti je to :D
Strašno, ovi su gori od nacista.
Ja preporučujem svima da javno objave ime i prezime carinika koji ih je dobrano opelješio, ja tako radim, mislim da je sasvim opravdano tako postupiti pošto je sa njihove strane, sistem tako smišljen da ih štiti i dozvoljava im da kradu "legalno" a ako podnesete žalbu (+380din i provizija za uplatu) jednostavno protumače neki član x stav y onako kako im odgovara i odbiju žalbu...
U zadnje vreme vidim da se pojavljuje sve više slučajeva da vraćaju robu pošiljaocu sa nekim nebuloznim objašnjenjima...

@ mikidigital
Ti si bas baksus ,ja narucujem 3 paketa mesecno i nemam nikakvih problema osim sto mi je carinik neka Milena naplatila carinu na paket od 39 dolara. Ali kad pogledam sve u svemu i sa PDV-om 2x mi je jeftinije da narucujem sa BB nego da kupujem kod nasih derikoza.

FEDEX je najskuplji od svih oko 6000 din spedicija za fiz. lice,
DHL naplacuje oko 35EUR tj oko 4000
UPS ne naplacuje spediciju za fiz. lica

Vezano za UPS, jel' može pojašnjenje.
Znači, nađem neku povoljnu stvar kod kineza (čitaj tablet), i on/a je, recimo, nekih 200$, i zaključim da mi se isplati dati još 30-40$ za isporuku UPS-om, zbog brzine i veće sigurnosti. Paket ide na carinu, tamo ga ocarine, carina mi uzima koliko mi uzme, ali mi UPS ne uzima ništa više od onih 30-40$ (za razliku od DHL-ovih 4200 din)? I ima li u tom smislu razlike između UPS Express Saver i UPS Expedited ?
I još nešto, da li u ovakvim situacijama pomaže ili odmaže da kinez stavi da je napr. 100 dolara vrednost ?

@ mikidigital
Ti si bas baksus ,ja narucujem 3 paketa mesecno i nemam nikakvih problema osim sto mi je carinik neka Milena naplatila carinu na paket od 39 dolara. Ali kad pogledam sve u svemu i sa PDV-om 2x mi je jeftinije da narucujem sa BB nego da kupujem kod nasih derikoza.

ta ista Miilena i mene zeza :S

Ma ja sad ludim što moram ići za BG, a imam nekih poslova ovde po gradu, a ne baca mi se tih 50€

U Novom Sadu je sad haos, carine ljudi sve ali bukvalno, displej za telefon od 8$, s tim sto ga carine kao da kosta 10$ :) ranije je sve bilo ok za vrednosti do nekih 40 eura! Drugar mi se zalio da su mu ocarinili neku futrolu za telefon 4$ carina nesto oko 200 kinti :)

Vezano za UPS, jel' može pojašnjenje.
Znači, nađem neku povoljnu stvar kod kineza (čitaj tablet), i on/a je, recimo, nekih 200$, i zaključim da mi se isplati dati još 30-40$ za isporuku UPS-om, zbog brzine i veće sigurnosti. Paket ide na carinu, tamo ga ocarine, carina mi uzima koliko mi uzme, ali mi UPS ne uzima ništa više od onih 30-40$ (za razliku od DHL-ovih 4200 din)? I ima li u tom smislu razlike između UPS Express Saver i UPS Expedited ?
I još nešto, da li u ovakvim situacijama pomaže ili odmaže da kinez stavi da je napr. 100 dolara vrednost ?
Pazi ovako, moje iskustvo je vezano za naručivanje iz USA (od ozbiljnih trgovaca - ništa muvanje sa cenama :) ) i upravo je takvo kako si opisao. Carina i PDV se uradno naplate i nema drugih troškova.
Jos jedan forumaš sa Bencha je po mom savetu trazio UPS isporuku sa AliExpressa (Kina) i isto tako prošao.
Ne bih znao da li postoji razlika, meni su paketi stizali kao UPS Express Saver (tj UPS Worldwide Saver).

^ Zahvaljujem na odgovoru, znači tako je kako sam i shvatio...
Videću ako nađem neki pristojniji iznos poštarine za nešto jeftinije, da probam prvi put kako će da ispadne.

Poslednja izmena:
Ma ja sad ludim što moram ići za BG, a imam nekih poslova ovde po gradu, a ne baca mi se tih 50€

Pokušaj to nekako remote da rešiš sa njima. Ako kreneš za BG spec zbog toga, opet ti je slaba matematika.

Termin "dozvola za uvoz" na ovom forumu dobija već mitski prizvuk. Ako se traži dozvola, mora da se zna kakva dozvola za uvoz i od koga.
Ja sam do sada svašta uvozio i izvozio i kod izvoza divlje borovnice mi je bila potrebna dozvola nekadašnjeg ministarstva ekologije, što je sasvim OK, jer je ta biljka zaštićena i jasno mi je stavljeno do znanja šta je potrebno da bih tu dozvolu dobio.

Kod uvoza oružja stvar je još čistija - jesu malo zakomplikovali proceduru kroz TRI ministarstva, ali ipak je u pitanju specifičan proizvod, pa sve to nekako dobija smisao.

Kada ovde neko napiše da mu je tražena dozvola za uvoz za futrolu za mobilni, za srebrni nakit u vrednosti 50€, za kablove i sl, gotovo sam siguran da je u pitanju samo formular koji pokriva sve moguće slučajeve. Meni je izvesni carinik Vlada (stariji gospodin) stvarno tražio dozvolu za uvoz nečega što je on smatrao delom oružja (koštalo nekoliko evra, neki rezervni deo) i to je vrlo eksplicitno napisao, ali sam ja otišao tamo sa "Zakonom o oružju i municiji" i nečim što se zove "Nacionalna kontrolna lista naoruzanja i vojne opreme" i to smo rešili za manje od 2 minuta.

Anyway, svež dokumenat, od juče: http://www.carina.rs/cyr/Zakoni/Objedinjeni spisak priloga Odluke 2013.pdf
Konkretno, za srebrom potrebna je dozvola ministrstva nadležnog za spoljnu trgovinu samo ako je u pitanju srebro za dalju proizvodnju (ima ga na 4 pozicije, prah, poluproizvodi...pogledaj). ALI nije uredu da se prodavnice, tezge i oglasi pune proizvodima uvezenim bez dažbina i da se stvara nelojalna konkurencija onima koji to uvoze redovnim putem i plaćaju sve dažbine.

Kada ovde neko napiše da mu je tražena dozvola za uvoz za futrolu za mobilni, za srebrni nakit u vrednosti 50€, za kablove i sl, gotovo sam siguran da je u pitanju samo formular koji pokriva sve moguće slučajeve.

Ma to je univerzalni formular sa 5-6 stavki i carinici zaokruze ono sta treba da dostavis.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno