Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ocigledno da i oni nisu mogli da opravdaju tih 66 dinara , pa su uveli stavljanje novih brojeva na posiljke, nekakva preregistracija, to su oni brojevi koji pocinju sa VV i koje dobija vecina paketa . To je jedino konkretno sto moze da se vidi, mada neko tvrdi da je to otvaranje paketa, ali pakete otvara carina , a ne posta. Paket koji dobije novi broj uz njega ide i ta naplata od 66 dinara.

Ovih drugih 45 dinara je postarina da posta uplati novac dat postaru za PDV , na odgovarajuci ziro-racun. Isto toliko je i na salteru svake poste, do skora je to bilo 35 dinara ali su sve povecali pocetakom maja za 10 dinara.

Tako da postoji vise situacija. Najredje ne plati se nista. Posta nije stavljala novi broj na paket, a carina je odredila da ne treba nista platiti.

Drugi slucaj je placanje samo 66 dinara. Posta je stavila novi broj na paket a carina je odredila da ne treba nista platiti.

Treci i najcesci slucaj . Carina odredjuje PDV ili carinu i PDV, zavisno od vrednosti, posta stavlja novi broj na paket za 66 i 45 postarina za uplatu PDV -a i eventualno carine. Ovih 45 dinara je za iznose do 4.500 , ako dazbine PDV i carina predju taj iznos , onda je i postarina za uplatu novca veca.

Poslednja izmena:
do sada sam jako retko placao bilo kakav porez, samo mi stigne paket.

imam 2 priznanice:
Upl. poš. carinjenja - 45 din
pošt za podn. na carinjenje - 65,80 din

znaci sad ce mi na svaku glupost traziti porez

Аха значи то је то, јер су мени наплатили сваки пут 100 дин а нису ми дали никакве рачуне.

Сад ћу да им тражим све папире намерно. Бар да их малтретирам ако се већ богате сви овим легалним пљачкама на све стране.

Poslednja izmena:
Pa kažu da je izdavanje fiskalnih raučna obavezno tako da bi trebalo prijaviti poštu da nije izdala isti svaki put kada naplate preko iznosa PDV-a...

Ma i ja sam pomišljao nego mi žao onog poštara, ne mogu na njemu da iskalim bes kad je on ni kriv ni dužam samo radi šta mu kažu i to za 15-20K mesečno i pride je još korektan, ako me ne nađe kući odnese sve ostalo što ima pa svrati ponovo kod mene.

Ja sam cuo da im je plata otprilike kada saberes ove tvoje dve cifre, znaci oko 35.000 din. Tako da nije bas toliko mala kao sto si napisao , al na ovu skupocu plata nikad dovoljna. I moj postar je ekstra korektan covek, a onaj drugi koji ga menja kad je na odmoru ili bolovanju , jos bolji, tako od njih najmanje zavisi, samo rade onako kako im je naredjeno, a istina je da posta nikada ne daje nikakav papiric, bilo sta sto bi licilo na racun za te njihove usluge. Carina daje onu svoju deklaraciju, a posta bas nista.

Ma i ja sam pomišljao nego mi žao onog poštara, ne mogu na njemu da iskalim bes kad je on ni kriv ni dužam samo radi šta mu kažu i to za 15-20K mesečno i pride je još korektan, ako me ne nađe kući odnese sve ostalo što ima pa svrati ponovo kod mene.
Pa ako tako gledas onda svi u lancu od web prodavnice do tvoje kuce rade svoj posao, jedino onaj sto ti ne naplati nista ne radi svoj posao, a niko se ne ljuti na toga.

transparent - "hocemo da svercujemo bez poreza" :))

kome se svercuje... lepo u auto, pa u szeged, kupis lepo za 2k eur, vratis afu ko covek i onda stisnes m*da na carini i kad te pita sta imas da prijavis - nista...

:))

Ja sam se više osvrnuo na ovo što se ne dobije nikakav fiskalni ... ej, fiskalni na proviziju ... pa kad uplatiš nešto u pošti, el dobiješ fiskalni za 45 dinara proviije? Ili u bilo kojoj banci, da li dobiješ fisklani za mesečno održavanje računa, ili za njihove provizije ... ?

Sad je to NAJVEĆI trn u oku, "de mi fiskalni za 66 dinara .."

evo malo da ih pohvalim stigle mi jos 2 posiljke sa emay-a, obe otvarane i zalepljeno oslobodjeno od carine, samo na elektroniku mi naplatili porez

Poslednja izmena:
Ja sam se više osvrnuo na ovo što se ne dobije nikakav fiskalni ... ej, fiskalni na proviziju ... pa kad uplatiš nešto u pošti, el dobiješ fiskalni za 45 dinara proviije? Ili u bilo kojoj banci, da li dobiješ fisklani za mesečno održavanje računa, ili za njihove provizije ... ?

Sad je to NAJVEĆI trn u oku, "de mi fiskalni za 66 dinara .."

Jesi li ti bio nekada u Posti da uplatis bilo kakav racun ?? Struju , komunalije, kablovsku , internet bilo sta ? Imas uplatnicu koja se sastoji iz dva dela, jedan ide tebi, jedan ostaje njima. Sluzbenik poste ubaci uplatnicu u stampac, otkuca sta treba u kompjuter, tebi da onaj deo sto je za tebe i dole odstampano, koliko si uplatio i tih 45 din postarine . Za neke racune na primer za struju kod EDB beograd nema postarine pa pise nula. Posta sa njima ima takav ugovor, a cuo sam da se Elktro moravom valjda nema , tako nesto. To ti je fiskalni, samo u drugom obliku nego u piljari.

E sad niko ne ocekuje da postar kod sebe ima komjuter i stampac da ti na vratima stampa priznanice i slicno, ali zato bi trebao od svoje centrale da dobije vec ostampano pa da ti samo da tvoj deo ako uplatis.

I ovde se najmanje radi o fiskalnom na 45 dinara. Nego to predstavlja dokaz da si uplatio i ono ostalo. Nikada ne znas kada moze da ti stigne neka opomena da nesto nisi platio , a jesi . To se stalno dogadja.

Poslednja izmena:
Мени лично ДХЛ-ова радница рекла да царина иде на све преко 45е. Вероватно намерно збуњују јавност, да се не би знало ништа тачно, тако им више одговара.
Ja narucivao sa SDa za 47+20 isporuka, nije carinjeno... ne vredi za sve sigurno.

Негде наплате негде не и мени се десило.

Иначе пошто је мене лично држава ОПЉАЧКАЛА пре пар дана са харачем за пакет од 15000 са још 15000, има да се потрудим да од сад све буде по ПС-у макар ми наплатили и 10 дин, има да им тражим све што могу. Кад може да се пљачка могу и да одштампају рачуне за харач.

Pa što si prihvatio? Što nisi reklamirao? Vidiš da ljudi to radili i da prolazi ....

Miglia, naravno da jesam ...

Podjem od toga, da mu nism platio, ne bi mi dao paket.

Samim tim što je paket kod mene, to je dokaz da sam platio.

I uvek potpisujem kad primi paket, i na onom papiru koji potpisujem njemu, uvek stoji cifra koju moram da mu platim da bih preuzeo.

Poslednja izmena:
IIIII opetttt....
samovolja i tako to
par LED dioda za kola sa EB ( 2$ vrednost), procenjene na 10$ plus ostale nebuloze, ukupno 289 dinara, ili oko 150% od stvarne vrednosti...

Ajd sad se objasni ...

Po zakonu je da platiš carinu MAXIMUM 22 posto, i PDv 20 posto na to ...

Ako si robu platio 15000, ne mogu da ti uzmu još 15000 .....

Verovatno da imaš dokaz šta si kupio, odakle si kupio, i koliko si platio.

Šta nisi rekao?

Могу, и још сам прошао "јефтиније", да је све ишло онако како су хтели платио бих 20.000. Написао сам пре пар страна, наплатили су царину, ПДВ, шпедитерске трошкове, лежарину и можда још нешто.
Скоро сам сазнао да су ми наплатили све трошкове коју су потребни да би се увезао шлепер робе из иностранства... за пакетић од пола киле... за то нема другог имена него друмска пљачка.

Наравно је је преко поште само брзе поште. Није сад као да је то нека луксузна услуга и да сам ја наручио неовог мерцедеса спакованог у шлепер, па да треба да ми одрапе неке трошкове у пм, то је кутија од 500 грама. Закон је криминалан, писан од стране криминалаца.

Ovih drugih 45 dinara je postarina da posta uplati novac dat postaru za PDV , na odgovarajuci ziro-racun. Isto toliko je i na salteru svake poste, do skora je to bilo 35 dinara ali su sve povecali pocetakom maja za 10 dinara.

I neko pomisli pih, 10 din, pa i nije neko povecanje. ALI, 10 din je skoro 30% poskupljenje usluga! Kao kada bi umesto 30.000din plate, radnik sutradan poceo da dobija 23.000 din!

Srbiji preti hiperinflacija, jer je glavni preduslov budzetski deficit ispunjen, a zavisna centralna banka je idealni katalizator.

ДХЛ, а и Федекс ( али њихова брза услуга на то сам мислио, international priority )је покушао исту акцију, али сам вратио пакет, још али су семплови а немаш фирму онда се харач подиже за +3000-4000 дин.

Poslednja izmena:
To onda nema veze sa državom ...

Ja mogu da imam špediciju, i da napišem da je usluga carinjenja 1 000 000 dinara .... to ne znači da ti MORAŠ da radiš preko moje firme, niti da sam ja tebe opljačkao ako platiš.

Ako se zeznuo pa nije proverio čime šalju i kako, nema veze sa carinom i PDVom.

DHL uzima recimo čini mi se (pre godinu i jače sam nešto preko njih uzimao) oko 6000 dinara za USLUGU špedicije čini mi se ... pa dal ti carinili jednu žvaku, ili šleper bombona, ta je cena .... jednokratna .,,,

I ima još jedna varijanta .. ali to me nije država zavrnula, nego to toliko košta kod DHLa....

Takodje su pitali da li žeim da mi neko drugi carini, a da njima platimo samo transport (odnosno već je bio plaćen) .... da smo imali neku firmu, mogli smo da promenimo, ali nam ovako bilo brže ....

EDIT dok sam kucao, video sam da si i ti izbacio post.

Vidiš, zato te i pitam, napisao si
Иначе пошто је мене лично држава ОПЉАЧКАЛА пре пар дана
a to nema veze sa istinom.

Poslednja izmena:
Све ја то знам што си рекао, али то не мења чињеницу да је држава забранила физичким лицима у случају курира да раде са царином него мораш да платиш шпедитера да те заступа, и да рачуна цену брзе у основу за царињење као да увозим брзу пошту (??!?). То је све 100% у договору са курирским службама јер опет оне од свих тих пара плаћају порез држави. Све се своди на пуњење буџета легалном пљачком. Још један пример је новонастала пљачка око примања семплова. Раније је све то пролазило најнормалније без икаквих папира. Сад мораш да плаћаш заступника да би дао изјавиу да нећеш да користиш у комерцијане сврхе, ПДВ на нешто што је бесплатно, и 3000 до 4000 дин харача. Све је то један обичан лоповлук.

Све ја то знам што си рекао, али то не мења чињеницу да је држава забранила физичким лицима у случају курира да раде са царином него мораш да платиш шпедитера да те заступа, и да рачуна цену брзе у основу за царињење као да увозим брзу пошту (??!?). То је све 100% у договору са курирским службама јер опет оне од свих тих пара плаћају порез држави. Све се своди на пуњење буџета легалном пљачком. Још један пример је новонастала пљачка око примања семплова. Раније је све то пролазило најнормалније без икаквих папира. Сад мораш да плаћаш заступника да би дао изјавиу да нећеш да користиш у комерцијане сврхе, ПДВ на нешто што је бесплатно, и 3000 до 4000 дин харача. Све је то један обичан лоповлук.
Nisi imao srece, mada je i transparentnost kurisrskih sluzbi na nivou.
FEDEX je najskuplji od svih oko 6000 din spedicija za fiz. lice,
DHL naplacuje oko 35EUR tj oko 4000
UPS ne naplacuje spediciju za fiz. lica

Ок шпедиција за неку озбиљну количину типа пар хиљада евра, али за пакетче од 150 долара то је пљачка. Зајебао сам се само што нисам све вратио у Кину и дао им средњи прст.

Kako je krenulo,vise ce se isplatiti da odemo do inostranstva,kupimo i obrnemo krug unazad...
Ziveo sam u Nemackoj par godina,svasta sam video,ali ovo sta nasa zemlja radi,to jos nikad nisam imao prilike da vidim.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno