Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I meni je isti cariniio poslednji paket.

Paket konacno stigao sa dx-a. Da sumiram. Porudzbina izvrsena 15.05 i placena. 24-og su javili da su poslali, 30og je otisla iz hong konga, 4-og je stigla u srbija, 07-og kod mene. ***** kinez naznacio poklon i vrednost svega 3 dolara, mislim nije mali paketic velika puckava kesa da bi bio samo 3 dolara, elem, carina otvorila, videla gomilu kablova nekih, procenila na 20 dolara, naplatila 20% na to, oko 343 dinara i na to jos 110 za otvaranje, ukupno placeno 454din. U sustini sam zadovoljan, nemam primedbu neku strasnu, za 20ak stvarcica u paketu su procenili na 20 dolara sto je sasvim korektno, nisu preterali. Na paketu pise ocarinjeno, potpisao Vladan Jovanovic, eto da znate da je taj lik korektan:)

Kolika ti je stvarna vrednost robe tj koliko si ti platio?

Moja posiljka je bila na glavnoj posti, tako da ne znam gde bih se zalio, a i za razliku od 5$ (znaci 100din pdv-a) tesko da bi bilo smisla zaliti se... prilicno dobro "kopaju" cene po netu..

Mislim da je vise puta pomenuto: pdv i carina se placaju na VREDNOST necega, ne na placenu cenu...

U njegovom slučaju su zaračunali vrednost taman toliko (51€) da bi naplatili i carinu, pored obaveznog PDV-a. Da je procena npr. bila sa pravih 40€ na 45€ pa i da se ne cima čovek za 1€ više PDV-a ali ovako u njegovom slučaju su uzeli čak 10% više na ništa drugo nego bezobrazluk. Mišljenja sam strogog da ne treba da im se prašta taj bezobrazluk i da treba isterati svoje do kraja - u ovom slučaju, dokazati pravu vrednost koja je ispod granice za carinjenje a to se radi tako što se odbije carinski račun i uz dokaz o plaćanju podnese žalba tj. zahtev za ponovni obračun carinskog duga.

Šta je plaćena cena ako ne vrednost nečega, pogotovo ako postoji pisani dokaz o novčanoj transakciji?

Čuj, 10 odsto. Tih 10 % carine se računa na vrednost robe + trošak slanja. A PDV se računa na sve to, a ne samo na vrednost robe, što izadje na 33% samo nameta, ali na iznos uvećan za transportne troškove (poštarina). Odrali su ga zbog tog 1 evra preko 50.

drugaru stigao paket 45e + 6e s/h
Za osnovicu mu uzeli 51 e i naplatili i carinu i pdv.

Pretpostavljam da je ovih +6€ postarina iz zemlje slanja, shipping. U tom slucaju je za osnovicu uzeta prava vrednost 45 + 6, tj. prelazi 50€. Ybg, carinici racunaju kompletnu cenu sa shipping-om.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

meni su carinu naplatili na 4950 din... da se zalim na 495 din carine za 360 din, mi se bas i ne isplati... i njemu je slicna situacija, pa sumnjam da mu se isplati zalba...

moze probati ovako da ode u carinu da odnese racun i da vidi hoce proci...

Ispod 50€ vrednosti robe, poštarina ne ulazi u iznos za carinjenje. To je napisano već 1000x u ovoj temi.

Na paketu pise ocarinjeno, potpisao Vladan Jovanovic, eto da znate da je taj lik korektan:)

Dobar vic, mozda nenameran. Taj je tamo najgori. Meni je predmet koji sam stvarno platio 12 $ "strucno " procenio na 30 $ i toliko naplatio. Nema veceg lopova od njega ne celoj Carini. Tako ako si zadovoljan odlicno, al on voli tako da uvecava , nisam ja jedini koga je ojadio.

pa ako cemo realno, na paketu je stajala vrednost 3 dolara...on je uvecao 7 puta :) mozda sam imao srece da nije kinez napisao 10 dolara jer bi on to onda sracunao na 70 pa bi i carinu jos platio...

Мени лично ДХЛ-ова радница рекла да царина иде на све преко 45е. Вероватно намерно збуњују јавност, да се не би знало ништа тачно, тако им више одговара.

Kad bi se svi zalili (pa makar to bilo za jedan dinar), carinici bi imali duplo vise posla pa bi prestali da odokativno lupaju cene :)

Od celog ovog clanka najvise me "dojmilo " ovo na kraju. A to je da je sa paypalom promet uvecan za 10 -15 % nego pre uvodjenja Paypala !!!! Pricao o milionima , kamionima, je novinarska senzacija, a Istina u zadnjoj recenici !! Znaci imamo mizeran skok narudzbi od vremena stizanja Paypala, a javnosti se predstavlja da je uvecanje i do 10 X , bilo u nekim drugim clancima i da zbog toga je carina u Kolapsu. Tako da glavni argument onih koji su uvodili ovaj PDV i stvorili Haos da je razlog , navala , jagma i slicne gluposti se pokazalo kao samo jos jedna neistina u nizu.

Jer je promet 10-15 % veci nego ranije, sto je zanemarljivo u svakom pogledu, pa i u onoj prici o enornom odlivu deviza, zastiti domace proizvodnje, koja ne postoji, zastiti domace trgovine koju vodi par Tajkuna i slicno. Na kraju ce se otkriti i prava istina da je sve samo jedna velika Laz da bi se kako i sam Ministar finansija rece " cedila suva drenovina" .

Upravo tako, odlična procena.
Obzirom daj epaypal pušten nešto pre sredine aprila ... oni koji su želeli da to koriste, odnosn o kupuju preko online morali su otići prvo u banku i tražiti karticu. Kartica se dobija na oko 3-4 nedelje. A s obzirom da pretpostavimo da je sada "velika navala" i vreme za dobijanje kartice bi shodno tome trebalo da se produži. No i da nema tog produžetka, prvi koji bi mogao da išta kupi preko je tek negde oko sredine maja meseca i to pod uslovom da je odmah krenuo da nabavi karticu. Potrebno je par dana za verifikaciju i tek onda može u kupovinu, ali i pre kupovine treba se malo navići na ebay i kako šta funkcioniše. Nakon kupovine paketi glavnom stižu za 3-4 nedelje, a što znači da bi prva "navala" onih koji su brzo reagovali, mogla da stigne tek sada.

Oni koji su imali kartice od ranije mogli su da kupuju i bez paypala.
Vesti su nameštene samo tako .. ono što je prava činjenica, to ne navode ..

Baterija za laptop. 33$ placena, kinez nalepio 10$, stigla za manje od 2 nedelje (tracking kasni). Nasi procenili na 40$, 790 din pdv + usluga i 250 taxi, posto naravno nikog nisu kuci nasli...

Eto, lepo sam napisao .. šišaju nas ko ovce .. i magarce ..
Ta baterija ne vredi ni 20$ .. em nema kapacitet koji je deklarisan, em će kratko da traje ..Ja sam povodac za psa platio samo 1$, sve je bilo ubačeno u malu kovertu, a odrali su me 160.din .. Kakvi su to ljudi tamo što rade na carini? Da li je to normalno? Nije ! Mogu jedino samo da procenim da su dobili takvu naredbu i da sad šišaju, jer moraju. "Suva drenovina" jes !

Takođe sada uprava carine navodi da se sve malo stabilizovalo. Jeste i ja tvrdim isto, oni što su ih oderali na carini, više ne kupuju ništa !
To što su hteli su i dobili.

Poslednja izmena:
ja narucio kablice neke 0.155kg tezina posiljke, platio 15$, i stize mi pismo da dostavim fakturu, naravno dostavio sam ali ce verovatno naplatiti svoj harac, samo trtomude da bi uzimali novac

Moj slucaj:Na invoiceu koji je dosao uz paket pise,
Elektro deo, 41,32 eur
Shipping 9,80
Total 51,12
Carina naplatila ukupno dažbina 1816 din.
Obrazloženje:51,12 EUR=5676 din
Carina 10% = 567,62
PDV=5676+567,62*20%=1248,75
Sve ukupno 1816
Da li je carina morala da naplati carinu od 10% iako lepo pise da je cena robe 41,32 a shipping 9,80.
Obzirom da cena od 41,32 ne prelazi limit od 50 eur bilo bi normalno da ne naplate 10% carine,nego samo 20%PDV na iznos od 41,32 eur.
Ili možda grešim

Poslednja izmena:
Carina nije smela da ti naplati carinu od 10%, trebalo je da odbiješ i da se žališ.

Rečeno je da ne računaju sa poštarinom u slučaju kad je cena paketa manja od 50€..

Pa kako po PS-u majku mu ako cena slanja ulazi u carinsku osnovicu tek kada vrednost robe pređe iznos od 50€?!? Jel ima negde citiran član zakona ili nekog carinskog pravilnika koji ovo potvrđuje ili opovrgava?

Primer:

- vrednost robe 49€, ne podleže carini i nema sabiranja sa poštarinom, iznos od 49€ je osnovica za PDV;

- vrednost robe 51€, podleže carinjenju i na taj iznos se dodaju troškovi poštarine, dobijeni iznos je osnovica za carinjenje, a novodobijeni iznos (cena robe+poštarina+carina) je osnovica za PDV.

Poslednja izmena:
Ima al treba to sad pronaći..ajd nek neki mod to stavi u prvi post

Da, trebali bi, a nisu, što ne znači da je ovo pravilo.
Mislim da je negde neko napisao da je DHL dobio "amin" od carine da pakete vrednosti do 49 eura ne carini, a trebao bi.
Shvatite ljudi da svi živimo u Srbiji gde propisi postoje na papiru, ali ne i u praksi, sve je podožno tumačenju.

Са брзом поштом, трошкови испоруке се рачунају у цену производа и на то укупно се рачуна царина па пдв на све то, на обичној пошти се рачуна само цена пакета.

Са брзом поштом, трошкови испоруке се рачунају у цену производа и на то укупно се рачуна царина па пдв на све то, на обичној пошти се рачуна само цена пакета.
U mom slucaju je bila obicna posta.

Ovako bi trebalo
kupovina robe do 50e
vrednost robe + pdv + troškovi carinjenja
poklon do 70e
bez troškova, eventualno troškovi otvaranja paketa
kupovine robe preko 50e
vrednost robe+troškovi isporuke=osnovica za carinjenje
vrednost robe+troškovi isporuke+carina = osnovica za pdv
i na to troškovi carinjenja

Nema veze da li roba stiže brzom poštom ili običnom poštom.

http://www.carinskatarifa.com/trazili_ste/povlastptt.htm

Poslednja izmena:
Drugarica je poručila dečku parfem, sa slanjem 30€. Naplatili su joj carinu 1000 dinara. Ja sigurno ništa neću porucivati u ovoj lopovskoj zemlji...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno