Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni isto deluje prilično neverovatno da se neko tamo bavi čitanjem mailova i njihovim uparivanjem sa pošiljkama mada su ljudi na forumu tvrdili da su im uvažili mail. Meni nisu ni uvažili preko maila to što su mi tražili tj. nisu ni odgovorili, nego sam morao da odem tamo.

Društvo,kakva je situacija sa pošiljkama u Srbiji sa AliExpress Standard Shipping , Cainiao Super Economy Global???
Mi u CG zadnjih 2 mjeseca,gotovo da nema pošiljki na datoj adresi kod mnogoih ili su kao stigli u neizmjeničnu poštu i tu čame po 3 nedelje.
Nisam stigao da čitam ostale postove,tako da praštajte😁

Ispalo je brže nego što sam očekivao da će biti. Znači li ovo da paket nisu carinili (vrednost paketa je $98,95) i da neću plaćati PDV nit carinu?

Prilozi

• Snimak ekrana 2023-06-01 181158.png
    Snimak ekrana 2023-06-01 181158.png
    19.2 KB · Pregleda: 59
Videces kad ti stigne,verovatno su carinili ako je ta vrednost.
U pitanju je veoma mali i lagan paket, veličina i težina maskice za telefon pa se nadam da zbog toga nisu ni obraćali mnogo pažnje na vrednost 😇 U svakom slučaju, ako su ga carinili, bolje da to platim poštaru kad stigne sutra (valjda će sutra) nego da je procedura komplikovanija.

U pitanju je veoma mali i lagan paket, veličina i težina maskice za telefon pa se nadam da zbog toga nisu ni obraćali mnogo pažnje na vrednost 😇 U svakom slučaju, ako su ga carinili, bolje da to platim poštaru kad stigne sutra (valjda će sutra) nego da je procedura komplikovanija.
Na carini su ga sigurno otvorili posto je isao na carinu,ta velicina i tezina igra ulogu na izmenicnoj kada procenjuju da li je za carinu ili nije,ako je mal paket i nije tezak verovatno je prodavac stavio vecu cenu pa su zato poslali.Sada moguce da na carini kada otvore i ako nemaju pojma sta je i nemaju volju da istrazuju da samo zatvore i naplate otvaranje 100din.Ali opet ako je stavljena veca cena od ti 15-20e PDV ti sigurno naplacaju a i carina ako je preko 50e.

Ispalo je brže nego što sam očekivao da će biti. Znači li ovo da paket nisu carinili (vrednost paketa je $98,95) i da neću plaćati PDV nit carinu?
Nišlije umeju da naplate carinu i PDV za skoro sve pakete, mislim da mogu da nabrojim na prstima jedne šake koliko paketa mi je prošlo bez otvaranja i plaćanja PDVa i carine.

koliko se dugo paketi zadrzavaju na carini za BG?
Cekam jedan koji je dospeo na carinu 25.5., ne menja mu se status danima
ranije su svaki dan azurirali statuse, sad izgleda to ne rade?

koliko se dugo paketi zadrzavaju na carini za BG?
Cekam jedan koji je dospeo na carinu 25.5., ne menja mu se status danima
ranije su svaki dan azurirali statuse, sad izgleda to ne rade?
cekam i ja jedan od 1.6.

Mala napomena za kolege sa foruma, obzirom da i sam radim u drzavnoj firmi (ne na carini :D), jun je vreme kada je poslednji cas za koriscenje starih odmora (od prosle godine), tako da i ovako poslovicno usporena i desetkovana carina je sada sigurno jos manje brojna tokom juna, nazalost.

Postoji tema - Pracenje posiljki
Tamo mozete pratiti dinamiku isporuke.

Postoje primeri da posiljke na carini zadrzavaju i duze od 20 dana.

@miowrag

U CG mozete pratiti i neregistrovane posiljke

Takodje , pracenje neregistrovanih posiljki je moguce i u BiH i MK.

U HR postoji pracenje za Ux...HU posiljke koje su
preusmerene na Overseas Express.

@miowrag

U CG mozete pratiti i neregistrovane posiljke

Takodje , pracenje neregistrovanih posiljki je moguce i u BiH i MK.

U HR postoji pracenje za Ux...HU posiljke koje su
preusmerene na Overseas Express.
Drug,previse dobro da bi bilo istinito. Taj sajt vise ne radi,nego sto radi. Posiljke koje ima regis.nema ne njih,a kamoli drugih. 17 track koristim.

Pitanje je sta poste u regionu rade sa UB...HU ???

Da li se statusi pojavljuju tek kada rese da raspakuju transportne vrece ,
ili vrece stvarno came negde u Madjarskoj pa ih iz Budimpeste otpremaju tek
posle 30-ak dana od statusa da su spremne za transport ?

Pozdrav, mala pomoc mi je potrebna, stize mi paket iz kine sutra preko Fedex-a, trazili su mi unapred da im popunim i vratim skeniranu izjavu da je roba za licne svrhe i da im dajem punomoc da carine u moje ime, sve je to okz samo me zanima da li ce paket proci carinu,jer sam kupio neku ukrasnu vestacku pamaps travu ( trsku), zena treba da se porodi, pa da dekorisemo prostor, ( sto sam u toj izjavi i naveo),vredost toga je oko 175e i jos toliko mi je fedex naplatio troskove, znam da na sve to ide carina i pdv, samo ne znam da li ce proci carinu jer ima 200 tih grancica?? sta da ocekujem 🙈 da vodim zenu trudnu da se uvere? 😅

Zdravo!
Posalji im to sto ti traze, ocarinice te ali mislim da bi sve trebalo da bude ok. Ne verujem da ce ti praviti problem sto je 200grancica... Ali svakako ne mozes nista sad da uradis osim da cekas i vidis sta ce biti... Eventualno se posavetuj sa fedexom, ja sam imao malo problema u komuikaciji sa njima putem maila, morao sam da zovem, tako da ti savetujem da ih pozoves i pitas sta zelis.

@boris jevtic
Osim carine i PDV uzeće ti i za carinsko zastupanje, valjda je oko 4500 din. Objašnjenja preko maila ne pomažu jer ne idu direktno carinskom zastupniku koji je zaduen za tvoju pošiljku, najbolje je poziv i tražiš osobu koja ti je poslala mail sa formularima.

4800rsd je usluga Fedexa

osim ako se to ne uzimaju od posiljaoca tj onog dela koji je dat za shipment (ako u tu cenu ulaze i duties and taxes)

Danas rade pakete od 1.6 posto vidim da je promenjen status.

Мени стоји још од 29 маја, иако сам им на Емаил послао доказ о вредности унапред, да ме не одеру претерано.

1686743645013.png

Znači nema tu pravila da jedan dan rade pakete prispele tačno određenog datuma. Izgleda kako uzmu sa gomile.

Ja danas imao poziv od neke tete iz Poste, do nje dosao paket sa one Choice kupovine, uzeo sam 4 sata ukupno 8 dolara (toliko stvarno kosta, nije smanjena cena)
Ispitivala me sta ce ti ovoliko satova, koliko kostaju, jer su skupe marke, za koga si ih kupio 😂
Na kraju mi kaze, platices PDV 20%

Barem sam joj rekao ako joj se toliko svidjaju, mogu da joj posaljem link da kupi.

carina.JPG
Evo stigao mi paket, cisto da znate dokle su stigli na carini. Vrednost paketa 52$=48e=5623din, naplatili 1290 din ukupno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno