Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako se ide skraćenim carinskim postupkom (a to je kada mi kao fizička lica naručujemo online), jedinstvena carinska stopa je 10%.
Može i redovan postupak, ali onda ti treba špediter koji je ovlašćen da te zastupa u tom postupku i tada se gleda tarifnik o visini carine.

@comid se raspitivao oko troškova kad ide preko UPS-a tako da se špediter podrazumeva.

UPS ne naplaćuje usluge za fizička lica.
Sve što stiže za fizička lica carini se po skraćenom postupku, tarifa je 10% od carinske osnove.

Jesi siguran u to? Meni su tražili da potpišem istu dokumentaciju kao i ostali, uključujući i Ispravu o zastupanju, jedino što nisu naplatili. To mi ne liči na skraćeni postupak.

U pravu si.
Samo ono što stiže preko pošte carini se po jedinstvenoj stopi.
Ono što stigne kurirskom službom carini se po tarifniku.

@tiha
Za fizička lica? I preko kurirskih službi ide po jedinstvenoj stopi a to da li će naplatiti ili ne zastupanje nema veze sa carinom, mora da se pojavi ovlašćeni (sertifikovani) zastupnik jedino sa ovlašćenjem.

Poslednja izmena:
Da. Ako ide na špediciju. Meni je recimo carina na gramofon bila 5% umesto 10%, a pošto je poštarina bila besplatna na kraju sam i pored plaćanja usluge špedicije DHL-u prošao bolje nego da je poslano običnom poštom. Mada može da ispadne i više pošto je na neke prozvode carina i 15%. Moguće je da ima i većih tarifa.

Ide i do 30% možda i više, poenta carine je da zaštiti domaće proizvodjače. Nemaš besplatnog slanja, uračunato je u cenu proizvoda a da li je gramofon tebi bio tako jeftiniji ili da si kupio na drugom mestu sigurno po nižoj ceni gde šalju običnom poštom pitanje je

Naravno da je uračunato ali mislio sam da nije trebalo da se doplati za DHL. Plus stigne za 2-3 dana, malo pokvari utisak naša carina koja je trajala 7 dana ali na kraju je stvar bila kod mene za 10 dana, taman pred novu godinu. Da je išlo običnom poštom trebalo bi barem 20-ak dana iz Japana, plus ko zna koliko bi se zadržalo na carini, naročito za vreme praznika. A postoji i nada da DHL malo nežnije postupa sa paketima nego razne usputne pošte. Poenta je da kod skupljih stvari se vredi malo raspitati pre naručivanja.

Ono što se uglavnom naručuje stopa je 10% te je čovek na osnovu postavljenog pitanja dobio odgovor a na sajtu svake kurirske službe ili zastupnika postoji tarifnik. Da ne razvlačimo temu.

Čekam tri paketa iz Kine. Praćenje na Aliju mi za sva tri paketa daje status "[RS]Arrived at local delivery center". E sad, od ta tri, za dva na sajtu pošte dobijam status "61200 CARINA GPC BEOGRAD", dok mi za treći izbacuje da pošiljka nije pronađena. Da li to automatski znači da je moj paket nestao, tj. "nestao" po dolasku u Srbiju, ili je moguće da se iz nekog razloga paket ne prikazuje na sajtu pošte, ali je i dalje moguće da ga dobijem?

Postoji posebna tema

Čekam tri paketa iz Kine. Praćenje na Aliju mi za sva tri paketa daje status "[RS]Arrived at local delivery center". E sad, od ta tri, za dva na sajtu pošte dobijam status "61200 CARINA GPC BEOGRAD", dok mi za treći izbacuje da pošiljka nije pronađena. Da li to automatski znači da je moj paket nestao, tj. "nestao" po dolasku u Srbiju, ili je moguće da se iz nekog razloga paket ne prikazuje na sajtu pošte, ali je i dalje moguće da ga dobijem?
Taj treci sto ne dobijas podatak je UA.....HU broj za pracenje?Ili je LA....HU?

@puzgolac

Desava se za LA...HU da status 11003 Izmenicna posta kasni 2-3 dana u odnosu na [RS]Arrived...

Ux...xx nemaju pracenje na sajtu Poste.

Ukucaj taj paket na ovaj sajt i javi sta pise

Na ovom sajtu mi izbacuje "No tracking information is available for this item. You may try the tracking service provided by the post of HUNGARY."
Probao sam i sajt mađarske pošte, tu izbacuje "Unfortunately the system cannot find data relating to the item stated"

Na ovom sajtu mi izbacuje "No tracking information is available for this item. You may try the tracking service provided by the post of HUNGARY."
Probao sam i sajt mađarske pošte, tu izbacuje "Unfortunately the system cannot find data relating to the item stated"
To znaci da taj paket nikad nije stigao ni do Madjarske poste a kamoli kod nas,verovatno je jos u Kini ili cak nije no poslat posto Madjarska posta dobija informaciju o stizanju paketa cim se sortira paket u Kini.Proveri i na ovom sta pise

Poslednja izmena:
Hvala za ovaj sajt! Na njemu stoji "61200 CARINA GPC Belgrade - 11200 GPC Belgrade". Izgleda da je stvar u tome što taj treći paket, iz nekog razloga ima i alternativni broj paketa pod kojim se vodi, što nije bilo navedeno ni na jednom od ovih drugih sajtova. Kad proverim pod tim alternativnim brojem i na poštinom sajtu stoji "11200 GPC". Ne znam zašto su mu menjali broj, ali je očigledno problem sa praćenjem bio u tome.

Hvala za ovaj sajt! Na njemu stoji "61200 CARINA GPC Belgrade - 11200 GPC Belgrade". Izgleda da je stvar u tome što taj treći paket, iz nekog razloga ima i alternativni broj paketa pod kojim se vodi, što nije bilo navedeno ni na jednom od ovih drugih sajtova. Kad proverim pod tim alternativnim brojem i na poštinom sajtu stoji "11200 GPC". Ne znam zašto su mu menjali broj, ali je očigledno problem sa praćenjem bio u tome.
Zanimljivo,do sada nisam video da se menjao broj za LA....HU ali drago mi je da je ipak sve ok i ocigledno ce paket uskoro stici na adresu.

Da, i originalni i alternativni brojevi su LA...HU

Edit: Inače, jutros me je zvao poštar da potvrdi da su stigla sva tri paketa, tako da jeeeeeeeee 😆

Pozdrav, ljudi.
Možda je negde o tome konkretno već pisano, ali imam pitanje u vezi carinjenja robe. Naime, želim da naručim iz Holandije neku muzičku opemu i s obzirom da se plaća avansno preko banke, trebalo bi na bankovni račun prodavnice (pravnog lica) da uplatim ukupno 530€ (470€ vrednost opreme i 60€ vrednost dostave). Paket bi inače bio malo većeg gabarita ( okvirno 52cm x 52cm x 20-tak cm)i bio težak sigurno oko 7,5 kg. Prodavac sa kojim sam u kontaktu vezano za tu narudžbinu je spreman da na fakturi na paketu stavi da je cena opreme 30€ i da je cena dostave 20€, kako bih izbegao troškove carinjenja. Ja za plaćanje u banci svakako moram da iskoristim originalan predračun na kojem stoji ta vrednost od 530€.
Moje pitanje je, da li će carina i pored date fakture ipak posumnjati u vrednost pošiljke i tražiti od mene da dostavim fakturu iz prodavnice i potvrdu o plaćanju iz banke ?
Fakturu na tih 50€ bih takođe verovatno mogao da nabavim od prodavca i da tako pokažem da je cena upravo ta koja stoji i na paketu. Ali ako traže i potvrdu iz banke, tu ne mogu ništa sem da im dam da je plaćeno po predračunu u vrednosti od 530€, a carina koja bi me tu izašla uz PDV i ostale troškove mi čini da se cela narudžbina ne isplati.

Meni su sa carine tražili i fakturu i izvod iz banke kao potvrdu da je upravo taj iznos plaćen i tek nakon toga mi je ocarinjeno i predato.

Da, tih gabarite i te težine nema šanse da prođe kao 30€
Stopiraće ti paket dok im ne dostaviš papire sa kojima će oni biti zadovoljni.
Takođe, imaj u vidu da je prikazivanje manje vrednosti robe na fakturi u Holandiji zabranjeno tj. kažnjivo i ledžit prodavci neće ni da ćuju za tako nešto pa i to govori nešto o dotičnom prodavcu.

Kapiram… i meni je delovalo previše dobro da bi bilo moguće za izvesti, ali s obzirom da nisam imao do sada dodira sa skupljim i većim paketima iz inostranstva, hteo sam da se posavetujem sa članovima ovde. Inače, sve od opreme koju prodaju je polovno, pa sad ne znam da li i to pravi neku razliku u ovom slučaju, mada vrednost pošiljke je ta koja je plaćena, ne vidim šta bi to tačno promenilo. U suštini, bolje je onda da ni ne pokušavam i da odustanem od narudžbine.
Hvala puno svim članovima na brzim i korisnim odgovorima !

Uz malo taktike i dalje možeš da prođeš povoljno.
Ti si odma u startu krenuo da maximalno izmuzeš sistem na najočigledniji mogući način a to nejde tako.
Samo pomisli da carinicima na dnevnoj bazi "kroz ruke" prođe na desetine pošiljki, oni znaju za sve moguće fore i fazone.
Bolja varijanta ti je da pošiljku prati račun od recimo 160€ za robu i 30€ za poštarinu, tu carinik ima mnogo manje razloga da sumnja u legitimnost papira i odma može da izračuna koliko je inkasirao u državni budžet tako da je on zadovoljan a ti ćeš platiti 32% carinu i pdv na 190€ što je oko 60€ umesto da platiš isti procenat na 530€ što bi bilo oko 170€.
To je taktika "i vuk sit i ovce na broju" :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno