Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitao sam ga da li se od cene patika u koju je napisao da ulazi vat isti odbija kada robu kupuje neko iz Srbije. I još sam naveo da ja ovde plaćam ponovo "tax". Ne verujem da je pogrešno razumeo.
A šalje u Srbiju, samo je shipping 20e.
Ne pitam ga više ništa, kupiću od Engleza.

Drage kolege forumasi, OVO gore podebljano je sustina slobodnog trzista i konkurencije i vazi za sve slucajeve i svuda... :D

Jel narucivao neko sa Sports Direct-a ?

Narucio bih neku odecu, da li postoji odredjena roba koja se svakako carini nezavisno od toga da li prelazi 50e ili ne ?
Koliko bi kostao shipping iz engleske? Nikako ne mogu da se snadjem na njihovom sajtu za to.
Da li postoji mogucnost da mi oni posalju obicnom postom, da izbegnem kurirske sluzbe, jer se onda to dosta vise placa?

EDIT: Shipping Serbia £11.99

Poslednja izmena:
Jel pozudano utvrdjeno da li se postarina sabira sa vrednoscu robe ako je vrednost robe ispod 50€?

I mene zanima preko SportsDiresct... narucivoa sam i ranije sa drugih sajtova, do 50 i preko 50e i nikada mi nisu naplatili carinu,a da li bi mmi lupili za tri jakne ukupne vrednosti 50e (to je ukupna cena bez posiljke koja je 11.99e) ...??

imate li iskustva sa takvim stvarimA?

[sarcasm]
Nije, zavisi od pozicije Merkura u kuci Malog Medveda i kako je Dr. Cox raspolozen bio pre x dana, gde je x koren distance izmedju bezobrazluka ljudi koji pitaju ista pitanja koja su postavljana i na koja je odgovarano na svakoj strani ove teme i volje ljudi koji ponavljaju iste odgovore svaki dan :)
[/sarcasm]

Trebalo ti je manje vremena da ponovis odgovore za danas nego za ceo sarkazam :D

Milenkopfc ,ja sam narucio robu preko sportdirecta,ocekujem da stigne,vidim da salju dhl-om,dobio sam broj da pratim posiljku i to je to,narucio sam za 49e i platio 16e posiljku,tako da ocekujem da to sve prodje bez problema...

Poslednja izmena:
naravno,mada sam u frci jer nisam znao da se koristi DHL ali opet,sve je uradjeno po zakonu i u okviru tih 50e pa se nadam da ce biti sve ok ali,opet,srbija je ovo...

Nema veze sto je u okviru 50e po SD cenama; pitanje je koliko upada u oko carinicima i onda gledaju druge cene.

Milenkopfc ,ja sam narucio robu preko sportdirecta,ocekujem da stigne,vidim da salju dhl-om,dobio sam broj da pratim posiljku i to je to,narucio sam za 49e i platio 16e posiljku,tako da ocekujem da to sve prodje bez problema...

Ove fensi varijante mogu i da te dodatno kostaju. Trošak se tu iskazuje kroz recimo šediterske troškove ili sl..naravno to i ne mora da se desi ali postoji mogućnost.

pa gledaj,po zakonu je tih 50e,ukoliko odluce da carine,podnecu zalbu sa slikama sa samog sajta,kao i racun koji mi je poslat mailom,kao i fiskalni racun koji je u paketu,a koji je za njih svetinja,pa cemo videti onda da sta ce se desiti,to neko njihovo slobodno tumacenje je najvise prisutno kod stvari koje nemaju racun,pokloni itd...ovde se radi o obicnim stvarima,odeca i to je to,ali opet,ko zna,videcemo,pa cu javiti sta se desilo...i jos nesto,ako zakon kaze da je limit za fizicka 50e onda tako mora i biti,nemoze carinik da radi sta hoce,ovde sam procitao mnogo slucajeva ljudi koji pristanu da plati carinu,to tako ne treba da rade bas iz tog razloga,ulozi zalbu sa svim dokazima pa da vidimo ko je u pravu...

pa gledaj,po zakonu je tih 50e,ukoliko odluce da carine,podnecu zalbu sa slikama sa samog sajta,kao i racun koji mi je poslat mailom,kao i fiskalni racun koji je u paketu,a koji je za njih svetinja,pa cemo videti onda da sta ce se desiti,to neko njihovo slobodno tumacenje je najvise prisutno kod stvari koje nemaju racun,pokloni itd...ovde se radi o obicnim stvarima,odeca i to je to,ali opet,ko zna,videcemo,pa cu javiti sta se desilo...i jos nesto,ako zakon kaze da je limit za fizicka 50e onda tako mora i biti,nemoze carinik da radi sta hoce,ovde sam procitao mnogo slucajeva ljudi koji pristanu da plati carinu,to tako ne treba da rade bas iz tog razloga,ulozi zalbu sa svim dokazima pa da vidimo ko je u pravu...

Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom, ona se carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto.

Prilikom utvrđivanja carinske vrednosti (vrednosti pošiljke) i utvrđivanja da li je veća ili manja od 70 evra, ne uzima se u obračun iznos stvarno plaćenih troškova prevoza, odnosno poštarine. Drugim rečima vrednost robe do 70 evra obuhvata samo čistu vrednost robe bez troškova poštarine, prevoza od pošiljaoca do primaoca u Srbiji.

ŠTA PREDSTAVLJA VREDNOST OD 70, ODNOSNO 50 EVRA I KAKO SE OBRAČUNAVA?

Vrednost pošiljke predstavlja carinsku vrednost predmeta dobijenih u pošiljci. Ovu vrednost carinski organ utvrđuje shodno odredbama člana 38. do 57. Carinskog zakona.

Carinsku vrednost pošiljke utvrđuje carinski organ u postupku carinjenja. U tom smislu carinski organ može da prihvati prijavljenu vrednost pošiljke ali ima i zakonsko pravo da je promeni radi dobijanja njene realne vrednosti.

ŠTA SVE NAVEDENO PRAKTIČNO ZNAČI

Primer 1:

Ako je vrednost poštanske pošiljke dobijene od fizičkog lica 64 evra, i ako su troškovi poštarine 10 evra, neće se platiti ni carina ni PDV, jer je u ovom slučaju vrednost 64 evra, odnosno manja od 70 evra.

Primer 2:

Ako je vrednost poštanske pošiljke dobijene od fizičkog lica 80 evra, i ako su troškovi poštarine 10 evra, platiće se i carina i PDV, jer je vrednost veća od 70 evra. Prilikom plaćanaja carine i PDV-a carinska vrednost pošiljke je 90 evra.

Izvor informacije: Povlastice na predmete koji se primaju iz inostranstva u pošiljkama

Poslednja izmena:
...podnecu zalbu sa slikama sa samog sajta,kao i racun koji mi je poslat mailom,kao i fiskalni racun koji je u paketu,a koji je za njih svetinja,pa cemo videti onda da sta ce se desiti...ovde sam procitao mnogo slucajeva ljudi koji pristanu da plati carinu,to tako ne treba da rade bas iz tog razloga,ulozi zalbu sa svim dokazima pa da vidimo ko je u pravu...
Vidi se da se nikad nisi tuzio sa drzavom :d Veruj mi da se za te male iznose ne isplati cimati oko par hiljdada din. Da je nesto recimo preko 500 € pa ajde. Moj savet je da ako bude nekih nepravilnosti prvo pokusas da stvar resis na lep nacin.

pa do sad sam narucivao samo vece iznose ali na to nikada nije ni bilo dileme,platis carinu i porez i to je to,ovo je nesto sto je sitno i u okviru dozvoljenog...po ovom zakonu koji si postavio implicira da je za fizicka do 50e ali i nemora tako da bude vec ce biti kako kaze carinik,e sad,nisu ni trebali da pisu zakon vec je trebalo da bude kako kaze carinik jer je totalno glupo da u ovoj zemlji uvek neke stavri koje izgledaju na jedan nacin tumacenjem nekih drugih ljudi izgledaju drugacije,mislim,ili imas zakon ili ga nemas....

Ne brini se, nije samo kod nas :)
Inace bi mogli na drogi da napisu da je secer, i vrednost 1e i tako da prodje. E pa to ne moze.

Za patike vise brini da li je pravim DHL-om tj. trackable, jer inace ti je veci problem velika verovatnoca nestanka patika nego li carine :)

Evo jednog zanimljivog intervjua koji dolazi sa uprave carine tj. njihovog zvanicnog sajta, pa izmedju ostalog sto mi je onako na slusanje zapalo, a i voditelj je bas jasno definisao pitanje odnosi se na validnost elektronskog servisa PayPal i racuna...

Pitanje je glasilo: Ebay je aukcijski sajt i tu se prodaje roba iz celog sveta, i sada neko prodaje polovan laptop za 20$ i kupac tu ponudu dobije, a realno vrednost takvog predmeta je 100-200$, dali se carini po slobodnoj proceni li po vrednosti koja je placena.

Odgovor: Uzima se u obzir samo iznos predmeta tj. potvrda o placanju putem PayPal-a...

Informacija

pa i to je nesto,ja sam ovu robu na sportdirectu paltio PP,tako da imam i taj dokaz da je roba placena 49e ali videco sve u narednim danima...

APropo intervjua:

sto znaci da ja mogu da prilozim sliku i invoice sa PP i da pokazem carini i oni ce drage volje da uzmu to u obzir ili??

Ranije nisu prihvatali pp račun, ali možda posle ove halabuke oko pp možda i krenu da ga prihvataju.

Nisu ni morali da prihvate PP racun jer nismo imali PP sto znaci da nisu uopste morali da prihvate da je vas PP racun u pitanju, kad znaju da Srbija nema PP!! A ionako se bar neka od stavki u podatcima nije podudarala, bar zemlja, sad moraju, verovatno jedan od uslova PP-a da uopste "dodje" kod nas...

^
Tako je!
Do sada Srbija zvanično nije bila u PP sistemu, tako da ni obaveza carine nije bila da vam prihvati PP invoice, jer i sam invoice u suštini nije bio sasvim regularan. Mene su eksplicite jednom i pitali na carini (kada sam se bunio što mi carine jednu stvar po ceni sa net-a, a ja je kupio za duplo manje para na aukciji), mislim da je baš bila Evica Radić, odakle meni PP kada zvanično PP nije u Srbiji, a kada sam ja rekao da je na Hrvatsku, usledilo je novo pitanje, kako mogu kao građanin Srbije da imam račun u stranoj banci,... i da ne davim više....
Sada, kada je PP zvanično i došao carina MORA bez pogovora da prihvati PP invoice kao JEDINI dokaz o tome koliko je roba plaćena, pošto je to račun u elektronskoj formi koji je jedini dokaz o transkaciji.
Ovo je jako bitno da znate kod dokazivanja koliko ste nešto platili, jer se može desiti da na aukciji osvojite nešto po 2x nižoj ceni, pa je važno da možete dokazati koliko je to plaćeno, a ne koliko to "realno" vredi, jer se carina i pdv naplaćuje na osnovu fakture, a ne na osnovu "realne" vrednosti.

Kupi ti neko skuplji foto aparat ili telefon u inostranstvu, metne ga na neku aukciju na kojoj ti to pazaris kao za 30e, on to lepo posalje a ti dobijes na kucnu adresu iphone 5 bez carine ili Canon 650D...u protivnom imas pp invoice za dokazivanje koliko je placeno a ne koliko vredi :d...jel ste sigurni da ce ovo kod nas proci ? :)

Kupi ti neko skuplji foto aparat ili telefon u inostranstvu, metne ga na neku aukciju na kojoj ti to pazaris kao za 30e, on to lepo posalje a ti dobijes na kucnu adresu iphone 5 bez carine ili Canon 650D...u protivnom imas pp invoice za dokazivanje koliko je placeno a ne koliko vredi :d...jel ste sigurni da ce ovo kod nas proci ? :)

Kako ćeš da zaštitiš taj iPhone 5 od drugih koji će sigurno nuditi više od 30 Eur?

Interesuje me kada se placa carina za robu tipa fotooprema i sl. a u dolarima je, da li se gleda osnova u dolarima ili se preracunava u evre pa se placa 10%+20% (carina + PDV)?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno