Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kupi ti neko skuplji foto aparat ili telefon u inostranstvu, metne ga na neku aukciju na kojoj ti to pazaris kao za 30e, on to lepo posalje a ti dobijes na kucnu adresu iphone 5 bez carine ili Canon 650D...u protivnom imas pp invoice za dokazivanje koliko je placeno a ne koliko vredi :d...jel ste sigurni da ce ovo kod nas proci ? :)
Mislim da ce sada proci, jer izgleda da dobijamo dosta takvih uslova za datum pregovora sa EU :)
Ono sto mene brine u tvojoj prici je - iPhone 5 ce ici kroz postu, overen na cenu od 30e. Sanse da to neko ne pokupi usput su mnogo manje nego da ti prihvate na carini invoice na 30e :)

Kako ćeš da zaštitiš taj iPhone 5 od drugih koji će sigurno nuditi više od 30 Eur?
eBay private auction listing, recimo, koji posaljes samo toj osobi i cao.

^
Tako je!
Do sada Srbija zvanično nije bila u PP sistemu, tako da ni obaveza carine nije bila da vam prihvati PP invoice, jer i sam invoice u suštini nije bio sasvim regularan. Mene su eksplicite jednom i pitali na carini (kada sam se bunio što mi carine jednu stvar po ceni sa net-a, a ja je kupio za duplo manje para na aukciji), mislim da je baš bila Evica Radić, odakle meni PP kada zvanično PP nije u Srbiji, a kada sam ja rekao da je na Hrvatsku, usledilo je novo pitanje, kako mogu kao građanin Srbije da imam račun u stranoj banci,... i da ne davim više....

Trebao si da je odj... i kazes da imas dvojno drzavljanstvo, da nece mozda da ti trazi i putovnicu onda, da li iko ima lepu rec da kaze o doticnoj?

Imam ja - ima dobro ime za vic :D

Za satove, lično sam kupovao, originali, poštarina je uračunata u cenu. Stižu za 2-3 nedelje.

http://watchhubs.com/en/

http://www.creationwatches.com/

*Ako neko hoće da nešto kupi, neka me iscima na PM za aktuelne vačere. Mogu se upotrebiti i za već snižene satove ;)
Predpostavljam da na ove cene ide carina (10%)+ PDV(20%). Malo me zbunjuje ovo sto je u dinarima jel onda konvertujem u evre ili dolare i toliko uplatim na karticu +plus 4%(zbog konverzije)?

Poslednja izmena:
Na Watchhubs imaš opciju da biraš u kojoj valuti da ti prikazuje cene. Sa kartice ti banka skida dinare, ništa ti ne radiš oko toga. Što se tiče carine i pdv-a, to je lutrija, trebalo bi da se plate ali češće prođe bez toga.
Naručivao sam i ja sa oba sajta, nisu mi naplatili carinu i pdv, a koliko se sećam nisu ni vladat1-u. :)

Hvala mada cu ja na kartici koju treba sledece nedelje da dobijem uplacivati evre. A sto se tice carine i PDV-a na ove cene satova mora da se plati jer je cena veca od 50 evra. Verovatno carinici nisu obracali paznju na posiljku sto je malo verovatno.

Baš tako. Kada isporuka ide običnom poštom (koja je uz to sa ovih sajtova i besplatna) carinici najčešće ne obraćaju pažnju. ;)

Ako se to i desi kao sto kazes koliko onda ja para stavljam na karticu? Jel samo cena koja je naznacena(+4% zbog konverzije) na sajtu ili ukoliko carina ipak obrati paznju na posiljku onda placam carinu i PDV? Jel u ovom drugom slucaju dodajem na karticu i pare za carinu i PDV ili to posebno placam kada roba dospe kod mene u Beograd?
Nadam se da nisam bio konfuzan u preciziranju pitanja.

Poslednja izmena:
Alo zubo kakva karina i kartica... Kad kupujes placas robu i koristis karticu za to, kad dodje roba, paketic, paket, postar ili dostavne sluzbe, NJIMA platis carinu i pdv (dobijes racun od poste odnosno dostavne sluzbe) koju su zaracunali na posti prilikom carinskog pregleda paketa i to samo ako pregledaju paket i utvrde da je za naplatu carine...
Za placanje dazbina kod nas u zemlji ti treba suvi kes ili dinari na nekoj platnoj kartici (ako onaj ko donese prima kartice, malo verovatno, postonosa ne prima, dostavne sluzbe ne znam da li primaju kartice)...

Ma "k****a" me ne interesuje vec samo carina:d. Salu na stranu. Hvala ti verovao ili ne ja jos nikad nista iz inostranstva nisam kupio ili dobio da bi mi carina nesto naplatila jer neznam kakav je postupak. Zato sam i postavio takvo pitanje.
U svakom slucaju hvala ti sto si mi razjasnio.

Poslednja izmena:
Interesuje me kada se placa carina za robu tipa fotooprema i sl. a u dolarima je, da li se gleda osnova u dolarima ili se preracunava u evre pa se placa 10%+20% (carina + PDV)?
Naša carina radi po srednjem kursu na dan obračuna. Valuta sa fakture se preračuna u dinare, pa se radi obračun carine i PDV u dinarima. Dakle, nema konvertovanja dolar - evro osim kod procena granične varijante ('oće carini - neće carini).

Danas mi stigle neke figurice (igracke) na paketu 40$, dobio od poste da platim carinu ~700din, i fakturu od carine na iznos od 3410din koji je carinjen (naravno shiping je free bio) :(

Samo da znate sta vas ceka, izgleda me imaju na zub pa sad vi vidite gde ovo zlo od tvorevine ide

Meni su za transformers igracke vrednosi $39.99 i postarine od oko $25 naplatili 266 din za otvaranje paketa radi carinske kontrole. Skroz jadno.

Meni su za transformers igracke vrednosi $39.99 i postarine od oko $25 naplatili 266 din za otvaranje paketa radi carinske kontrole. Skroz jadno.

Kad zavedu da im stoji u magacinu onda naplacuju i to, meni su ono sto su zabranili uvoz i sto je stojalo kod njih par dana dok ih nisam namolio da puste, naplatili po danu tako ~50din

Sta raditi u slucaju da se paket vrati posiljaocu. Kada otvarati case na ebay?

Kako stvari stoje ako narucim par artikala(7-8-9kom) sve posebno ali u dan dva i sve mi recimo stize iz kine i koliko vidim svi selleri smu mi u 2 dana sve poslali...hoce li mi svi artikli stici isti dan na carinsku postu :) ili ima sanse da se malo razmimoidju paketi u danima stizanja...ili nije bitno uopste ovo jer je vrednost dzidza bidza u njima od 2-5 $ pa nema veze sto je vise posebnih posiljaka adresiranih na mene..

Poslednja izmena:
Sta raditi u slucaju da se paket vrati posiljaocu. Kada otvarati case na ebay?

Mislim da je najbolje da resis spor da prodavcem, jer oni nisu odgovorni ako se tebi posiljka vrati zbog nase carine na primer..., plati mu postarinu ponovo pa nek salje ili se nesto dogovori sa njim

Kako stvari stoje ako narucim par artikala(7-8-9kom) sve posebno ali u dan dva i sve mi recimo stize iz kine i koliko vidim svi selleri smu mi u 2 dana sve poslali...hoce li mi svi artikli stici isti dan na carinsku postu :) ili ima sanse da se malo razmimoidju paketi u danima stizanja...ili nije bitno uopste ovo jer je vrednost dzidza bidza u njima od 2-5 $ pa nema veze sto je vise posebnih posiljaka adresiranih na mene..

Carini se paket vrednosti 50/70, to vec znas. Nije bitno kad ti stize jer nijedan pojedinacni nije preko te cifre.

Morali bi zaposliti bar par hiljada ljudi da vode racune sta kome pojedinacno stize i da to sabiraju pa carine.

Zavisi od poste, ali ima neke centralizacije vise paketa koji u slicno vreme stizu na isto ime. Pisali su ljudi o tome. Ako nisu iste stvari... ne bi trebalo da bude problem. Ako je 10 paketa po 1 telefon, bice garant nekoliko njih spojeno u jedan 'paket'.

Danas mi stigle neke figurice (igracke) na paketu 40$, dobio od poste da platim carinu ~700din, i fakturu od carine na iznos od 3410din koji je carinjen (naravno shiping je free bio) :(

Samo da znate sta vas ceka, izgleda me imaju na zub pa sad vi vidite gde ovo zlo od tvorevine ide

Pa po kom osnovu su ti carinili, kad je vrednost manja od 50 evra?

e bas odlicne vesti, imam paket od ~45e, i jedan od `61e.... znaci bice veselo -.-

Koliki su carinski limiti u okolnim zemljama i zemljama Evrope?
Bes ti pp za kupovinu ako ćemo samo neke sitnice naručivati.

U Crnoj Gori je limit 200 eura. Lako im je kad nemaju industriju. A Srbija brani svoje brendove. ::banghead:

Au 200 evra! Pa to je milina!
Koje naše brendove? Banans država i uvoznički lobi jači od države? :d

Ajd i ja malo da probam da saznam nesto:

Stigla danas 2 paketica realna vrednost 26 i 16 $ ( 1 jakna 26$ ( carinarnica je isekla jaknu po sred srede otvarajuci kesu skalpelom, tacno se vidi rez iste duzine kao i rez na kesi... mada to sada i nije pitanje....)

Kinezi ( razliciti ) napisali 5 i 7 $ vrednost.
Stizu paketi, postar trazi nekih 400tinak dinara..... ajde..... dam ja to..
Vadi on 2 papira za dva paketa:
nesto kao: osnovica za carinu 5$ u dinarima nesto 400 recimo, PDV 80 din
na drugom na onih 7$ , PDV 100 din recimo......

Na paketu pise OCARINJENO ( ne oslobodjeno od carine, kao do sada...)
1. Ako je carina, zasto? kada kako god da okrenem nemam ni 50$ ukupno, a mani pojedinacno.
2. Ako je PDV na onoliko koliko je kinez napisao, da li su poceli da naplacuju pdv na SVE?
3. Ako nisu poverovali kinezu za vrednost jakne, zasto su je onda PDV-ovali ili carinili na vrednost koju je kinez napisao ( doduse, hvala im na tome) :D

Sada vidim da su i drugima za neke cifre trazili na plate iako su bili ispod 50/70 E

Zadnja dva paketa su na carini otvarali i naplatili 66 din. Nije problem to, nego sto je u paketima od 7-8 artikala oba puta nedostajao po jedan. :trust: Nisu mi do sad otvarali a i do sad mi nikad nije manje stiglo. Primio sam oko 100 paketa iz inostranstva.

Znaci marishu redovno....kako to resiti osim da uprava carine podigne kontrolu na mnogo veci nivo svojih vec iskorumpiranih radnika.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno