Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dakle, ako poštar donese pake i traži da se plati carina, a imate račun da je plaćeno manje od 50 evra, šta je činiti? Koliko sam razumeo, ne treba uzeti paket, već se treba žaliti, gde i u kojem roku?

Ne možeš ti "odbiti" paket :) neće ti dati dok ne platiš :)

Pravac u carinu :) ili poštu :)

Ja nisam imao iskustva sa time, izgleda da carinarnica u NS koja je zadužena za Vojvodinu nema Evicu :)

I mene ovo zanima, isto sam procitao da ne treba primati paket vec zaliti se. Samo, da li u tom slucaju proces moze da se otegne u nedogled? Takodje, da li onda naplacuju dodatnu postarinu posto se paket seta tamo/vamo?

postoji mogucnost da ako paket ne primis,mogu i da ga vrate...meni je paket dosao oko 10h u beograd a malopre su me vec obavestili da je spremena za isporuku,sta god da to znaci...ince,koliko sam shvatio,zakon je namerno i pisan kao i sve u ovoj drzavi,moze da se tumaci na vise nacina sto ostavlja prostor za sve i svasta,tako da to nije nikakvo cudo,ovde nista nije regulisano zakonom da moze biti samo tako,vec i onako i ovako i onda se posle cudimo sto nam se sve ovo dogadja...

Meni kad nesto ocarine bez osnova odbijem da uzmem paket, vrate ga onom sto je poslao i ja trazim nazad novac.
2,3 puta sam platio carinu i neka hvala vise, se*em se ja na ovu drzavu, jos da je finansiram za takve gluposti.

negde sam citao da kad ne primis paket da se on vraca a novac se refundira,mda vecina to ne radi jer im je potrebno to sto su narucili,ja sam bezveze narucio neku odecu,cisto da vidim kako to sve radi oko paypala...

Dogadja se ono cega sam se najvise plasio kada sam cuo da je zvanicno dosao PP. Mislim da bi za ovo trebala bar jedna emisija Insajder na B92 ili clanak na primer u Kuriru i sve to da se ponavlja. Mada ce to tesko da se ispravlja jer carina ovakva kakva je decenijama je leglo bahatosti.

Najgore je kad te ni ne obaveste a paket vrate posiljaocu. Tracking radi do Srbije a onda sta ti Bog da. Moze ladno da nestane i nikom nista. Znaci ako tracking ne radi u Srbiji moze bilo ko da ti ga ukrade a da ti nemas pojma dokle je stigao. Ladno to moze i postar da bude.

I šta će se desiti ako ova priča dospe u medije? Evo, odgovoriću sam, desiće se jedno veliko - ništa!
U ovoj zemlji su mediji otkrivali proverene informacije o višemilionskim (u evrima) krađama i mahinacijama i najčešće je bilo - tresla se gora, rodio se miš.

Zato ne očekujte da bi se zaista pokrenula neka zakonska reakcija ili značajan pritisak građanstva. Čak bi mnogi čitaoci novinarskog smeća poput Kurira bili veoma zadovoljni zato što je nekim tamo "kompjuterašima" krivo što ne mogu da kupuju robu iz inostranstva.
U medijima koji imaju pismeniju publiku ova tema bi doživela normalnu reakciju, ali malo je takvih medija a još manja je snaga obrazovanog dela naše javnosti. Zaštitnik prava građana bi svakako nešto pokušao, ali i njegove moći su veoma ograničene.
Ne treba pisati našim političarima, naravno da cela ova situacija na carini ide uz njihovo znanje. Treba pisati organima EU ili PayPal-u, to su organizacije i firme koje zaista imaju moć i koje mogu da pritisnu naše alavce i da ih nateraju ako ništa drugo onda bar da poštuju zvanične zakone svoje države i zvanične međunarodne sporazume.

Upravo tako naj normalnije se do vrata prate paketi i ni jedan koji je ušao u Srbiju nije ispario. Neverovatno kako ljudi olako iznose neproverene informacije. Inače evo odličnog programčeta za praćenje pošiljaka na androidu https://play.google.com/store/apps/details?id=com.app.grandag.trackchecker .

Poslednja izmena:
Zato ne očekujte da bi se zaista pokrenula neka zakonska reakcija ili značajan pritisak građanstva. Čak bi mnogi čitaoci novinarskog smeća poput Kurira bili veoma zadovoljni zato što je nekim tamo "kompjuterašima" krivo što ne mogu da kupuju robu iz inostranstva.

Baš sam hteo isto ovo da napišem. Čak mi je neverovatno da neko sa ovog foruma očekuje korist od kurira i njihovih trovačkih tekstova. Sramota je sve što se kod nas radi, ali se više niko ne obazire. Ako se ispostavi da su uveli plaćanje PDV-a na sve pošiljke kao obavezno, bez obzira na carinu to će samo biti još jedan šamar u lice ljudima koji su odlučili da ostanu u ovoj nedođiji.

Baš sam hteo isto ovo da napišem. Čak mi je neverovatno da neko sa ovog foruma očekuje korist od kurira i njihovih trovačkih tekstova. Sramota je sve što se kod nas radi, ali se više niko ne obazire. Ako se ispostavi da su uveli plaćanje PDV-a na sve pošiljke kao obavezno, bez obzira na carinu to će samo biti još jedan šamar u lice ljudima koji su odlučili da ostanu u ovoj nedođiji.

Kako mislis ako se ispostavi ??? Jel ima neko u Srbiji telefon pa da pita Carinu, jel te jel se placa PDV na svaku posiljku ?? Od kuknjave preko foruma nema nista , naravno da nema nista ni ako ih nazoves :D Plati PDV ili ne narucuj, to je poruka ovoga od juce.

Poslednja izmena:
Kako mislis ako se ispostavi ??? Jel ima neko u Srbiji telefon pa da pita Carinu, jel te jel se placa PDV na svaku posiljku ?? Od kuknjave preko foruma nema nista , naravno da nema nista ni ako ih nazoves :D Plati PDV ili ne narucuj, to je poruka ovoga od juce.

Tweetnuo ministarstvu finansija sa pitanjem, čekamo.

Ja sam samo dao primer Kurira(pao mi prvi na pamet). Mogu neke kao sto kazete pristojnije novine to da pokrenu. U svakom slucaju kao sto napisa @star-duster veci bi pritisak izvrsio sam PP ili neko iz EU. A opet s'druge strane valjda je jedan od uslova dolaska PP-a bio upravo sredjivanje stanja u carini. A desava se sve po principu uradicemo "majke mi" sa sve ukrstenim prstima iza ledja a ovi iz PP-a naivno poverovali namazanim politicarima.

Poslednja izmena:
Baš to. Naša država je poznata po tome što na papiru usklađuje zakone i propise sa EU regulativama, a zapravo želi da ih ne primenjuje i da stanje ostane isto. Baš zbog tog mazanja očiju Evropi i izigravanja naivnosti u stilu "nisam ja, majke mi", e zbog toga smo na glasu na kakvome jesmo.

Kad budem dobio karticu narucicu nesto sto nije vise od na primer 40$. Ali ako krenu sr***sa carinom ima da oteram sve u tri lepe. Smucio mi se vise zivot u ovoj zabokrecini od zemlje. Ja nisam neki pristalica EU ali brate jesam za sistem vrednosti koji ce se postovati i koji ce mene kao gradjanina da tretira normalno a ne kao neku stoku.
Izvinjavam se moderatorima ako je bilo teskih reci u ovom postu. Ali iskreno ono sto mislim nije za forum.

Poslednja izmena:
izgleda da se ne carini vise ispod 50E, ali se naplacuje PDV od 20% :D
imate vise u temi za PayPal

Upravo stigla 2 paketića.
Prvi iz Kine (Nillkin case za mobilni). Na deklaraciji stoji "gift", a upisana vrednost 15$, plaćeno ~5$!?!
Drugi iz Nemačke (Nato strap). Na deklaraciji stoji "Strap", a upisana vrednost 9,24€, koliko je i uplaćeno (prva PP transakcija BTW).

Ništa nije plaćeno, i deluje da ništa nije otvarano.

Meni je drug poslao jedan iphone i nije stigao.Ruku na srce poslao ga je kao obican paket ali opet.To se desilo pre par meseci.Garant su ga maznuli ovde.
A pre neki dan stiglo mi je da platim 700-800rsd povratnu postarinu posto sam drugu poslao par diskova sa filmovima u ameriku i oni su to vratili.
Pazi da cu da im platim!

Upravo stigla 2 paketića.
Prvi iz Kine (Nillkin case za mobilni). Na deklaraciji stoji "gift", a upisana vrednost 15$, plaćeno ~5$!?!
Drugi iz Nemačke (Nato strap). Na deklaraciji stoji "Strap", a upisana vrednost 9,24€, koliko je i uplaćeno (prva PP transakcija BTW).

Ništa nije plaćeno, i deluje da ništa nije otvarano.

Jesu li posiljke bile registrovane ili neregistrovane ?? Ranije ove neregestrivone nisu nikada otvarali, sem ako je gabarit bas pozamasan. A zavisi i kada je bilo na carini, jer ovi sto su dobijali pakete u ponedeljak i placali , uglavnom je bilo na carini u petak.

Meni juce pušten sa carine paket iz kine 9.75£ piše oslobođeno carine.

Izgleda da problema imaju samo ljudi kojima pošta stiže preko carinarnice Novi Sad.

Paketić iz kine je bio registrovan, dimenzija ~20x10x5 cm, po trackingu sa poštinog sajta, na carini je bio 19.4. Iz Nemačke je stiglo pismo, neregistrovano (tj. bez trackinga i nisam morao da potpišem).

Znaci na carini Novi Sad neko krade. Evica u Beogradu se izivljava. Ali barem stigne posiljka. Ovi u NS ukradu i vise ga ne vidis.:banghead:

Stigao paketić iz Kine, bez carine i pdva.

Pa i za krađu ima rešenje na svakoj adresnici imaš težinu paketa prilikom uručenja u pošti. Ako ti je sumnjivo staviš paket na vagu pa ako je kalirao. Odbiješ da primiš i odmah pišeš žalbu.

@ skydiver

Hvala na odgovoru. Znaci i dalje vazi ono pravilo da nema pravila ;) Meni je paketic od nekoliko $ trenutno na carini, valjda jos od ponedeljka. Nekada su to zavrsavali za dan na carini , a sada ocigledno im treba vise vremena. Javicu kad dodje sta je bilo , jer danas je bio postar i nista, nije imao paket. Ne znam sta su Kinezi napisali na njemu kao vrednost.

Poslednja izmena:
samo da dodam,upravo mi je stigao paket sa sportdirecta,dhl-om,nije bilo dodatnih troskova osim onoga sto sam platio,49e+16e posiljka....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno