Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^ pa ovo pod dva pošto ide preko špeditera tj. kurirske službe ide na redovnu proceduru carinjenja pa je carina 20% i na carinu porez 20% a sve to

Nije moguće naplatiti carinu od 20% na hard disk. Po carinskoj tarifi stopa je 1% a ako se primenjuje jedinstvena stopa onda je 10%.
Ups, DHL i FedEx moraju da vam omoguće carinjenje po redovnoj stopi ako vi to tražite jet je to pravo svakog uvoznika, shodno odredbama carinskog zakona. Inače je jedinstvena stopa predviđena za robu do 3000eur ali ako uvoznik zahteva može se ocariniti i u redovnom postupku da primenom stope iz tarife.

Što se tiče robe poreklom iiz eu, potreban je dokaz o poreklu. Obrazac eur-1 ili izjava na fakturi pa to overeno na carini zemlje iz koje se kupuje. Uz takav dokaz carina iznosi 0%. Problem je što vam izdavanje takvog obrasca mnoge firme u inostranstvu ili ne rade ili naplaćuju od 30 do čak 100 eur.

Poslednja izmena:
Juce na TV-u rekose da je do 2000€ ta jedinstvena stopa, a preko toga 2,5% ako sam lepo cuo?

Kako se računa cena robe iz EU u odnosu na njihov PDV (VAT)? Ako je naznačeno da u cenu robe ulazi VAT, onda se na našoj carini oduzima njihov VAT i dodaje naš PDV i to sa poštarinom čini osnovicu za carinjenje na koji se dodaje PDV? Mogu li dva puta da dodaju PDV?

Ako te zeznu i naplate VAT u EU, ne samo da ce naplatiti PDV ovde, nego ce i na VAT da se naplati PDV.
Ako je neto cena recimo 100e, VAT 20%, a ne odbiju ga kad salju, naplatice ti PDV u iznosu od 24e, ne 20e.

Ako ga odbiju kako treba, placas PDV na neto cenu samo, tj. 20e.

A od čega zavisi da li će da me zeznu i naplate VAT? Je l' praksa da naplaćuju, ili ne?

EDIT: Bottom line je, posto ces placati unapred pod sigurno, videces da li traze da platis VAT. Ako traze, zali se.

Praksa je da se ne naplacuje naravno. Veca je praksa da uopste ne zele da salju van EU i da se bakcu sa tim.

Nisam ni imao iskustvo niti cuo da zeznu pa naplate - ovo su mi samo pomenili na carini (kad unosim nesto u zemlji sa sobom, da obavezno imam dokaz da mi je vracen VAT da ne naplate porez na porez).
Ali ima firmi u Nemackoj koje nemaju uopste iskustva sa time, i moze da se desi da salju van EU i nemaju pojma da ne treba da naplacuju VAT.

Hvala na odgovoru, najbolje da lepo pitam prodavca da li plaćam ili ne, jer mi sa VAT-om prelazi 50e, a ovako bih se ratosiljao carine.

Ali verovatno postoji neka min suma ispod koje neće da se akaju sa tim, kao i kada uživo kupuješ, beše oko 70€.

Nije isto uzivo preko kupiti i doneti, tad je 100€ limit koliko ja znam, tako nesto, a samo kad preko neta kupujes i donose ti je 50/70€ zavisno ko je prodavac.

100€ je limit za stvar koje kupis u inostranstvu i donosis sa sobom. Ako iznosis nesto skuplje dobro je prijaviti kod izlaska da ne bi pravili probleme pri povratku.

Dobro je prijaviti ako se nešto vredno iznosi iz Srbije, zato što se može desiti (kao što se meni i desilo), da vam carinik na ponovnom ulasku u Srbiju prekontroliše sve i nađe to, pa ako se nema dokaz o tome da je izneto (a ne kupljeno u inostranstvu) može da bude povuci-potegni... Carinici obično smatraju popunjavanje lista papira gde se navodi obično tip uređaja, serijski broj,... kao bespotrebno smaranje, ali uvek ga je dobro imati (ja sam ga imao i prošao sam za 5 minuta).

i ako cesto putujes jednom upises i nosis... mada verovatno je i racun iz sr. dovoljan

Ja vucaram racune. Taman ako me neko orobi da dobije sve komplet :-D

Stigao danas potezi paket ( cca 5kg ) iz UK, vrednost 43$, oslobodjen carine. :)

Nisi u pravu itekako ima...
Ko vise prijavljuje laptop, tablet, video-kameru... kad izlazi iz zemlje? Ja sam daleke 2009. trazio da prijavim (tada vredan) netbook koji sam iznosio, na aerodromu mi rekli "ma, haj'te, molim vas, ne treba vam to". Tako na dolaznom aerodromu hteo da prijavim, samo se nasmejali.

Jel moze neko meni da objasni razliku izmedju "licne robe" i preprodaje i sverca ?

primera radi kupim ja 20 necega iz amerike i prodam to ovde. jesam li ja automatski svercer ? A ako kupim jedan artikal i prodam ga onda nisam ?

jel postoji neka fiksna cifra za broj stvari koje zakon gleda kao "licna upotreba" i sve preko toga spada u sverc ? Ako kupim 20 istih artikala i platim carinu i pdv, oni bi trebalo svih 20 da su moji licni isto kao da sam kupio jedan artikal. Nije mi jasno onda zasto ljudi sa halo oglasa, bench oglasa, kupujemprodajem ne placaju PDV za pojedinacne artikle. mogao bi da objasni neko ko se razume u zakon

1. komad -> licna upotreba
2. komada -> svercer, lopov za carinu.....

Male posiljke sa sitnim glupostima uglavnom prodju ali ako im se ucini da to sto kupujes nije za po kuci, zaplenjuju paket i "kao" salju nazad
Pa onda ko budala ides tamo dok im ne dosadis pa objasnjavas pa ti daju ako su dobro volje, inace carina ih uopste ne interesuje

Poslednja izmena:
Znači ako ja poručim sa DX-a npr 10ak zaštitnih kutija za hard diskove, iako mi trebaju za ličnu upotrebu (nemam nameru da ih preprodajem :) ), veoma je velika šansa da imam problema sa tim paketom nevezano za to što bi cena bila svega 40ak dolara...?

^
Da:)
Meni su tražili uvoznu dozvolu za nekoliko case-ova za iPhone, različitih, a kupio sam sebi više komada da menjam kada se jedan ofuca. Vrednost paketa par $...

Sto volim sto ce sad bar 30x vise posla i akanja da imaju sa paketicima jer do sad ljudi recimo poruce par stavki sa dx kao jedan paket a sad kad je ebay u full opticaju bice hnje hnje :D (devil)

Ko vise prijavljuje laptop, tablet, video-kameru... kad izlazi iz zemlje? Ja sam daleke 2009. trazio da prijavim (tada vredan) netbook koji sam iznosio, na aerodromu mi rekli "ma, haj'te, molim vas, ne treba vam to". Tako na dolaznom aerodromu hteo da prijavim, samo se nasmejali.

To oni kazu jer ih mrzi da se jure sa tim ali itekako treba ako naletiš na nekog nadrndanog carinika. I meni to isto po nekada kažu ali ja insistiram pa mi daju papir i uredno udare pečat. I to ne radiš na dolaznom aerodromu nego radiš na Surčinu kada odlaziš (između skenera i pasoške kontrole) i treba ti kada se vraćaš u zemlju da dokažeš da si tu stvar izneo iz Srbije ako te naravno neko pita. Ukoliko nemaš taj papir ako je neki carinik ekstremno nadrndan može i da ti napalti carinu ili konfiskuje uređaj...
Za propise drugih zemalja moraš tamo da se konsultuješ.

Poslednja izmena:
Bice bice... i do sada nisu radili kako treba, sad ce samo da ti odmah dostave pisamce da dodjes na sud da svedocis da si stvarno porucio to sto pise, da je za licnu upotrebu i da platis carinu i sudske troskove :D

Ili ce mnogo veci broj paketa proci bez ikakve kontrole jer nemaju vremena ;)

Bice bice... i do sada nisu radili kako treba, sad ce samo da ti odmah dostave pisamce da dodjes na sud da svedocis da si stvarno porucio to sto pise, da je za licnu upotrebu i da platis carinu i sudske troskove :D

Ili ce mnogo veci broj paketa proci bez ikakve kontrole jer nemaju vremena ;)

Ako im nešto nije jasno carinici obično prvo zovu... i ne napalćuju tu ništa spec...

Pitao sam Nemca da li plaćam vat porez ako uvozim u Srbiju, odgovorio je da plaćam. Pitao sam Engleza da li je on uračunao porez u cenu, odgovorio je da nije. Ne kapiram, obe imperije su u EU.
Radi se o patikama.

Nemac mozda misli da si pitao za srpski VAT.
Pitaj ti njega da li njemu placas MwSt. i ako kaze da, zasto, jer trebas biti oslobodjen toga, posto si van EU.

Naci Nemce koji bi patike slali za Srbiju - javi ko :D Mislim da je to redje nego brza birokratija u Srbiji :)

Pitao sam ga da li se od cene patika u koju je napisao da ulazi vat isti odbija kada robu kupuje neko iz Srbije. I još sam naveo da ja ovde plaćam ponovo "tax". Ne verujem da je pogrešno razumeo.
A šalje u Srbiju, samo je shipping 20e.
Ne pitam ga više ništa, kupiću od Engleza.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno