Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Treba da mi posalje firma iz Koreje neke sitnice.... zovemo postu, ne salju za Srbiju.. zovemo DHL, dolazi malisa... "hmmm, Servia no send... Hosovo Servia county?" :D
Ako se neko cudi, u pitanju je nepoznavanje novih drzavica, ako im se ne da kod zemlje, sanse da paket ode na pogresno mesto su skoro 100% :)

Doduse... nikako da podje ovaj paket :)

Sta mislite kako ce uvođenje PayPal-a i masovnija kupovina od preko uticati kako na carinike licno, tako i na citav taj sistem? Ima li ikakvih naznaka da cemo uskoro moci da imamo tracking za posiljke od trenutka kad udju u zemlju?

Ako do sada nisu uspevali da redovno ažuriraju tracking za pošiljke koje ga imaju, tek sada kad nastane navala neće biti sposobni za tako nešto.

Pa problem je taj sto carina ako se paket proverava lepi svoj tracking i posle toga neznas nista osim da je doslo do otpreme kad predje carini, mada tada je ionako posiljka za 24h u tvjim rukama, kad dobijes posiljku sa tim novim brojem mozes videti normalno put od carine do tebe, problem je jedino sto je ti neznas dok posiljka ne stigne do tebe

Ono sto je po meni veci problem a do je pitanje kako ce carina odgovoriti na povecan broj posiljki, ja kad sam bio u posti carine oni tamo imaju masu zaplenjenih(zabranjen uvoz) na sve strane razbacano.... i to je dalje sistem iz 60-tih bar u NS-u

Ni do sada nisu mogli da se izbore na carini pošto broj paketa prevazilazi mogućnosti carine, sada mogu samo da zamislim šta će da bude...
Glavni problem je što naša carina nije reformisana (kao uostalom i ostale državne službe) u skladu sa vremenom u kome živimo, već funkcioniše kao da nema elektronske trgovine i online kupovine, dakle, ostali su zarobljeni negde u '80.
Nekih poboljšanja ima (tracking sistem koji solidno funkcioniše, airmail jako brzo stiže čak i u Kinu, daleko brže nego kad se đalje odatle,...), ali sve je to jalovo...
Kako će da bude sada kada praktično svako u Srbiji može da otvori PP i slobodno kupuje šta god želi, odakle god želi, mogu samo da zamislim i uopšte mi se ne sviđa, pošto će gužva na carini da bude neopisiva i mogućnost gubljenja paketa i kašnjenja veća nego što je bilo do sada.
Da me neko ne shvati pogrešno, nije mi krivo što sad svi mogu da plaćaju PP (a ne samo neki, gde sam bio i ja), daleko od toga, jako mi je drago, ali mi se ne sviđa to što će carina biti zatrpana paketima, pa će biti velikih problema, mnogo većih nego do sada.

Treba da mi posalje firma iz Koreje neke sitnice.... zovemo postu, ne salju za Srbiju.. zovemo DHL, dolazi malisa... "hmmm, Servia no send... Hosovo Servia county?" :D
Ako se neko cudi, u pitanju je nepoznavanje novih drzavica, ako im se ne da kod zemlje, sanse da paket ode na pogresno mesto su skoro 100% :)

Doduse... nikako da podje ovaj paket :)

Meni je bas juce stigao iz Juzne Koreje paket sa baterijama. Pocetkom januara su slali za Srbiju, onda od.kraja januara nisu do sredine marta, a od sredine marta ponovo iz Juzne Koreje salju za Srbiju.

Sto se tice carine, izgleda da ce morati da bude gore da bi bilo bolje. Vrlo je moguce da nam sledi period jako lose usluge, gubljenja paketa i sl. Ili ce da smisle opet neki genijalni zakon koji ce da im smanji obim posla - nista me ne bi iznenadilo.

Meni je bas juce stigao iz Juzne Koreje paket sa baterijama. Pocetkom januara su slali za Srbiju, onda od.kraja januara nisu do sredine marta, a od sredine marta ponovo iz Juzne Koreje salju za Srbiju.

JK je trenutno (vise od pola godine) u nekoj ludoj fazi. Ne mogu da porucim nista skuplje od 100$ sa dosta sajtova recimo da stigne u JK (a i tamo gde moze, cesto u stvari ne pustaju na carini nikako), tako da ovo nije do Srbije nego do nekih cudnih desavanja ovde.
Ali mi je smesno kako se poklopilo sa uvodjenjem PP-a kod nas pa sam pomenuo :D

Pozdrav,

Oprostite najpre sto nisam pretrazivao temu pre pitanja,

Zelim da kupim jedno parce hardvera za 69 eur + nekoliko evra slanje preko eBay-a i sve je to ok.

Najverovatnije cu biti ocarinjen, pa me zanima kada me oni ocarine - gde je potrebno da platim tu carinu i gde da podignem paket? Da li je potrebno da idem u neku ustanovu, kod nekog speditera - kuda vec? Postar mi nikada nista nije doneo na kucnu adresu, vec sam isao u postu.

Ni do sada nisu mogli da se izbore na carini pošto broj paketa prevazilazi mogućnosti carine, sada mogu samo da zamislim šta će da bude...
Glavni problem je što naša carina nije reformisana (kao uostalom i ostale državne službe) u skladu sa vremenom u kome živimo, već funkcioniše kao da nema elektronske trgovine i online kupovine, dakle, ostali su zarobljeni negde u '80.
Nekih poboljšanja ima (tracking sistem koji solidno funkcioniše, airmail jako brzo stiže čak i u Kinu, daleko brže nego kad se đalje odatle,...), ali sve je to jalovo...
Kako će da bude sada kada praktično svako u Srbiji može da otvori PP i slobodno kupuje šta god želi, odakle god želi, mogu samo da zamislim i uopšte mi se ne sviđa, pošto će gužva na carini da bude neopisiva i mogućnost gubljenja paketa i kašnjenja veća nego što je bilo do sada.
Da me neko ne shvati pogrešno, nije mi krivo što sad svi mogu da plaćaju PP (a ne samo neki, gde sam bio i ja), daleko od toga, jako mi je drago, ali mi se ne sviđa to što će carina biti zatrpana paketima, pa će biti velikih problema, mnogo većih nego do sada.

Ovo..

Pozdrav,

Oprostite najpre sto nisam pretrazivao temu pre pitanja,

Zelim da kupim jedno parce hardvera za 69 eur + nekoliko evra slanje preko eBay-a i sve je to ok.

Najverovatnije cu biti ocarinjen, pa me zanima kada me oni ocarine - gde je potrebno da platim tu carinu i gde da podignem paket? Da li je potrebno da idem u neku ustanovu, kod nekog speditera - kuda vec? Postar mi nikada nista nije doneo na kucnu adresu, vec sam isao u postu.
69 evra + slanje = osnovica
osnovica x 10 / 100 = proizvod i namet
(proizvod i namet) x 20 / 100 (pdv) = toliko placas

Poslednja izmena:
^ ok je sve to, ocekujem da cu platiti to, ali mi nije jasno gde se to placa (ta carina i pdv), gde cu pokupiti taj paket (da li mi ga i dalje nose u postu jer ovog puta ga ne preuzimam bez placanja)? Nikada do sada nisam platio carinu (narucivao sam x knjiga i neke sitne stvari).

^ ok je sve to, ocekujem da cu platiti to, ali mi nije jasno gde se to placa (ta carina i pdv), gde cu pokupiti taj paket (da li mi ga i dalje nose u postu jer ovog puta ga ne preuzimam bez placanja)? Nikada do sada nisam platio carinu (narucivao sam x knjiga i neke sitne stvari).

Ma postar ti donese pa platis, ako misle da neznaju cenu onda dobijes pismo da im dostavis fakturu i izvod iz banke

Javice ti gde je i sta dalje. Sem ako ne mogu da te nadju;) U tom slucaju ti moras da ga juris ;)

Pa problem je taj sto carina ako se paket proverava lepi svoj tracking i posle toga neznas nista osim da je doslo do otpreme kad predje carini, mada tada je ionako posiljka za 24h u tvjim rukama, kad dobijes posiljku sa tim novim brojem mozes videti normalno put od carine do tebe, problem je jedino sto je ti neznas dok posiljka ne stigne do tebe

Ono sto je po meni veci problem a do je pitanje kako ce carina odgovoriti na povecan broj posiljki, ja kad sam bio u posti carine oni tamo imaju masu zaplenjenih(zabranjen uvoz) na sve strane razbacano.... i to je dalje sistem iz 60-tih bar u NS-u

ako dostavljas fakture i ostalo moze da traje i 15+dana... dok se sete da posalju, pa dok se odluce sta dalje...

Da li je neko porucivao board game? Cekam igru da stigne, porucio sam je pre PP ludila ( 3. Aprila) Cena je regularna, 42$, firma salje a kutija je poveca i malo tezapa me zanima da li je neko narucivao igre i kako je prolazio sa carinom?

ko ce da javi? :)

eh mozda tog dana carinik bude dobro raspolozen i kaze: ajd da obradujem jednog jadnika kad mi se moze:

7986687401_46b3a6f069_z.jpg

kada sam narucivao ranije knjige, desavalo se da iznese i vise od 120$

Naravno da jesam, ali i tu važi pravilo da ako je pošiljka vrednosti ispod 50 evra ne plaćaš ništa.
Baš mi je skoro stigao jedan displej poslat iz HK DHL-om (stigao za 2 i po dana, za nepoverovati) i nije plaćeno bukvalno ništa.

Cek, cek, hoces da kazes da ni kurirske sluzbe ne salju UVEK na spediciju pakete??? Zasto se onda ovde godinama vodi prica da se ne prihvata slanje preko njih jer ce biti rebnuta spedicija od oko 35€ bilo da vam je stigao paket od 20€ ili od 220€, sta je tacno?

Cekaj, zar nije 69 evra osnovica BEZ slanja?

Tako pise ovde: http://www.carinskatarifa.com/trazili_ste/povlastptt.htm

Drugim recima, momak ne bi trebalo da plati carinu i porez.
To je jos uvek siva zona, da li je osnovica samo cena proizvoda ili cena plus slanje...
Kako god, zavisi i ko mu salje, ako je pravno lice, neka kompanija, onda je 50e limit i morace da plati namet

edit: Evo iz b92 clanka

Uprava carina naglašava da je važno da se naglasi da se za poštanske pošiljke koje podležu naplati uvoznih dažbina carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=04&dd=12&nav_id=704310

Poslednja izmena:
To je jos uvek siva zona, da li je osnovica samo cena proizvoda ili cena plus slanje...
Nije siva zona, u linku lepo piše da trošak poštarine (transporta) NE ulazi u limit do 70€. Sem toga, bio sam u carini pre 10 dana i pitao i rekli su mi isto.
Kako god, zavisi i ko mu salje, ako je pravno lice, neka kompanija, onda je 50e limit i morace da plati namet
Tačnije: moraće da plati namet samo ako pređe tih 50€ sa osnovnom cenom proizvoda, bez poštarine!

Da li se baš drže toga za proizvode od pravnih lica? Retko šta može da se naruči a da je do 50€. Npr, drugar me je pitao za patike. Našao za 60, ali ne i 50€ (na sajtu radnje, oni neće "fingirati" fakturu). Šta će njega sačekati na našoj carini? :sceptic:

Sem toga, može li da se poruči neki telefon iz Kine, free shipping sa DX.com-a ili slično, i da se navede "neispravan uređaj, za delove, 30€" ili "uzorak, 30€" ili "kopija modela, 30€"? Kad sam bio u carini, rekli su mi da "gift" ne znači ništa i da se carini. Ima li to smisla, ili će carinik da posegne za "katalogom" čim vidi mobilni telefon i rebne da je starna cena 200€ i naplati carinu i porez? To mene trenutno najviše zanima. :smoke:

Nema tu nikakve sive zone, jasno je definisano.

ŠTA SVE NAVEDENO PRAKTIČNO ZNAČI

Primer 1:

Ako je vrednost poštanske pošiljke dobijene od fizičkog lica 64 evra, i ako su troškovi poštarine 10 evra, neće se platiti ni carina ni PDV, jer je u ovom slučaju vrednost 64 evra, odnosno manja od 70 evra.

Primer 2:

Ako je vrednost poštanske pošiljke dobijene od fizičkog lica 80 evra, i ako su troškovi poštarine 10 evra, platiće se i carina i PDV, jer je vrednost veća od 70 evra. Prilikom plaćanaja carine i PDV-a carinska vrednost pošiljke je 90 evra.

OBRAČUN PLAĆANJA CARINE I PDV-a

Carinska vrednost pošiljke je u slučaju oslobođenja od plaćanja carine samo vrednost robe. Ukoliko ta vrednost prelazi 70 evra, carinska vrednost je zbir vrednosti pošiljke i troškova slanja pošiljke.

Kod primera broj 2., carinska vrednost je 80 + 10 = 90 evra. Pošto je carinska stopa 10% plaća se carina od 9 evra.

Osnovica za plaćanje PDV-a je 90 + 9 = 99 evra. Pošto se PDV uglavnom plaća po stopi od 20% u ovom slučaju se porez plaća 19.8 evra.

Znači carina i PDV u ovom slučaju iznose 29.8 evra.

Ako je ostalo nejasno još nekome...

troskovi-carine.png

Racunanje postarine u carinsku osnovicu je nepravda i otimacina, a jos pdv na to je najobicnija pljacka i bezobrazluk.

Zamisli dodjes iz amerike sa fotoaparatom od 600$, a na aerodromu ti carinik obracuna 500$+ jedan pravac avionom 500$ = 1000 + 10% carina, znaci 1100$, pa na to + 20% pdv = 320$ da im platis hahahahaha. Dobro je neko rekao, narod je stoka i treba ga hebati

pa nisu ni oni glupi

Uvek mogu da ti proizvod naplate 5€ a postarinu 80€. To je razlog zasto se carini sve

Sve je ovo u redu, ali izuzetno nervira borba države sa inostranom konkurencijom na ovaj način...nesposobni su da ponude nešto po povoljnijim uslovima, pa je lakše da zacepe carinu i pdv da ni ne pomisliš na neko ozbiljnije naručivanje

Postarina/vozarina se racuna u carinsku osnovicu svuda u svetu. Takodje se i PDV posle naplacuje. Dzaba se zalite ;)

Postarina/vozarina se racuna u carinsku osnovicu svuda u svetu. Takodje se i PDV posle naplacuje. Dzaba se zalite ;)
Upravo! To sam hteo da napisem ali si me preduhitrio, nismo mi to izmislili.
Inace, skoro mi se jedan Belgijanac zalio da je na 4 obicna zavrtnja poslata iz Svajcarske kao rezervni deo imao 27€ troskova.

Cek, cek, hoces da kazes da ni kurirske sluzbe ne salju UVEK na spediciju pakete??? Zasto se onda ovde godinama vodi prica da se ne prihvata slanje preko njih jer ce biti rebnuta spedicija od oko 35€ bilo da vam je stigao paket od 20€ ili od 220€, sta je tacno?

Tako je:)
Do sada sam par puta kupio nešto i poslato mi je preko raznih špeditera i situacija sa plaćanjem je bila različita:
1. Rospberry Pi platio sam ukupno oko 42 evra, stiglo mi je na vrata DHL-om (doneo kurir) i nisam platio ništa.
2. Seagate Wi-Fi HDD plaćen oko 120 eura, poslato FedEx-om, pozvali me kad je stiglo kod nas i rekli mi da treba da platim još oko 11.000 rsd troškove špeditera, carinu i pdv.
3. Display za laptop, plaćen oko 240 evra, poslat DHL-om, stigao na kućnu adresu prijatelja, nije platio ništa.
4. Time Capsule 500 GB, plaćen oko 150 eura, poslat UPS-om, stigao na kućnu adresu, trokovi su bili oko 6000 rsd.

Kao što se vidi, nema pravila, ustvari, ima, ali izgleda da postoje izuzeci ili ja nisam dovoljno pametan da zaključim kako stoje stvari.
Generalno, ako nešto košta ispod 50 eura i šalje se preko špeditera velika verovatnoća je da nećeš platiti ništa, ali ako je cifra veća sleduju ti dodatni troškovi, a koliko će da bude verovatno zavisi od špeditera i cifre.

Samo mi nije jasno ovo pod 2. zasto su ti naplatili tolike troskove?

^ pa ovo pod dva pošto ide preko špeditera tj. kurirske službe ide na redovnu proceduru carinjenja pa je carina 20% i na carinu porez 20% a sve to na hrad sa poštarinom i uslugama špeditera. tako da je to ta cifra. Roba samo preko pošte srbije Airmail, Air PArcel ili EMS-a ide po skraćenom postupku sa 10% carine i 20% poreza. Preko kuriskih službi je špedicija i 20% carine +20% poreza.

nedavno sam malkice pičao sa prijateljem iz slovenije vezano za uvoz, carine... Počeo da mu se žalim kako naši delju... Pošto su nam ista nteresovanja i iste smo stvari dovlačili iz US ispalo je da sam još i dobro prošao za razliku od njega. Jedina prednost kod njih je naprimer za robu iz EU, ostalo ljušte gore nego ovi naši.

Nije baš tako crno kod nas ima i gore i to baš tamo gde mi mislimo da je liberalnije!

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno