Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo mi nije jasno ovo pod 2. zasto su ti naplatili tolike troskove?

Nije jasno ni meni, kao ni što nisu rebnuli u slučaju display-a, ali ko bi ga znao.

Pošto vidim da je krenula euforija (što je i opravdano), praktičan savet svima - ako planirate da kupujete preko ebaya, a tek ste otvorili nalog, gledajte da u početku idete na siguricu, dok ne skupite dovoljan broj pozitivnih feedback-ova (i ne zezajte se oko plaćanja, čas posla neki nervozan prodavac zalepi negativan), pošto vam tako raste kredibilitet kupca i možete kasnije da kupujete i od nekih manje sigurnih prodavaca.
I nadam se da veliki broj novajlija neće srozati ionako krhki kredibilitet kupaca iz Srbije...

Ne mislim ja da je kod nas najgore, nego sam taj princip mi je otimacki i rezultat dva razlicita pogleda, ekonomista i pravnika. Ja kao pravnik sam ucen da je bolje da 10 kriminalaca ostane na slobodi nego da jedan nevin lezi u zatvoru, i od toga se polazi kad se pisu zakoni i propisuju kazne.
Dok je pogled-princip ekonomista kao sto vidim bolje da 100 postenih placaju neku suludu taksu nego da jedan zahebe drzavu.

pitanje. zar ne bese po zakonu od januara 2013 da je carina na robu proizvedenu u EU smanjena,nema je itd. pricam za elektronsku robu. tipa samsung,lg imaju fabrike u ceskoj poljskoj tako negde. znaci da bi carina trebala da bude 2.5 % na tv. ili zakon ne vazi u slucaju kada se narucuje preko neta? hvala unapred!

Ne znam da li je smanjena, ali i ako jeste da bi ostvario pravo na 2,5% moraš preko špeditera, pa lako može da ti izađe roba skuplja nego da si išao po skraćenom postupku tj. 10%.

pitanje. zar ne bese po zakonu od januara 2013 da je carina na robu proizvedenu u EU smanjena,nema je itd. pricam za elektronsku robu. tipa samsung,lg imaju fabrike u ceskoj poljskoj tako negde. znaci da bi carina trebala da bude 2.5 % na tv. ili zakon ne vazi u slucaju kada se narucuje preko neta? hvala unapred!

Nema to veze sa malim posiljkama sve do 4000e radi se carina po brzom postupku od 10% + PDV, a spedicije imaju grdnu muku sa carinom kad nejde po skracenom postupku bez mita zna da ti roba zaglavi doveka na carini!

Ne treba brkati carinjenje uvoza od strane neke firme i individualno carinjenje stvari kupljenih od strane fizičkog lica koje ide po brzom postupku.

Postarina/vozarina se racuna u carinsku osnovicu svuda u svetu. Takodje se i PDV posle naplacuje. Dzaba se zalite ;)

Nije tacno, ja u Koreji ne placam uopste PDV na postanske troskove (mada sam do sada samo jednom porucio nesto gde je postarina bila >30e, konkretno 70-80e i def. nije naplaceno nista vezano za postarinu). E sad da li to tako treba ili je nesto drugo, ne znam :) Ali JK je jos gora po pitanju posiljki iz inostranstva od nas trenutno.

Poslednja izmena:

To vazi - medjutim nista se stvarno ne proizvodi u EU u celosti, vec uglavnom samo sklopi, a i to sto se iole proizvede (Nokia se realno proizvodi u EU) ode na EU trziste, ne dodje kod nas.
Na ovo ne racunajte u svakom slucaju.

Da cujem vase misljenje na ovaj primer. Kad bi pronasao npr. novi playstation u nekoj radnji u madjarskoj za oko 170-200e, i to dodje na carinu. Sad me zanima jel oni tamo uopste gledaju racun ili odmah otvore "katalog"i vide da kod nas kosta u proseku 35-40000 nov u radnji pa na osnovu toga carine?

Gledaju racun i/ili carinsku deklaraciju pa ako izgleda ok onda carine po tome. Problem obicno nastaje kada nema racuna ili cifra na njemu deluje nerealno. Mogu da te pozovu da doneses dokaz da si to stvarno toliko platio, da potraze na netu ili carine po katalogu. Sta ce biti od toga nema pravila.

Poslednja izmena:
Naravno da gledaju račun, odakle ti pade na pamet da vrte kataloge?
I ovi na carini u Savskoj gledaju račun, ali ako ga nema na/u kutiji ili piše gift (ili im se cifra učini sumnjivom) konsultuju štivo.

Hvala, i jos nesto me zanima: ovakvi malo veci paketi obavezno idu preko speditera?

Ne, zavisi preko koga je poslato.
Ako je poslato preko špeditera (UPS, FedEx, TNT, DHL,...), onda i ide preko njega. Ako je poslato preko pošte države iz koje se šalje ide regularno preko carine u Savskoj, a odatle do lokalne pošte.
Veličina paketa nije povezana sa načinom isporuke, iako vredniji i lomljivi paketi obično idu preko špeditera, zlu ne trebalo.
Takođe, neke pošiljke su osigurane ili može da se plati osiguranje pošiljke, što je po meni obavezno ako se kupuje nešto za par stotina evra, pošto nije skupo, a osigurani ste od gubitka paketa (tj. prodavac je osiguran, pa samim tim i kupac).
Napomena: ne može se osigurati i shipping (logično), tako da u slučaju gubitka osigurane pošiljke refund koji se isplaćuje jednak je ceni proizvoda bez uračunate cene shippinga.

Kolika je carina na fotoaparate i pc jel 8 ili20% ?

Poslednja izmena:
Ma pogresio sam u pitanju mislio sam na PDV da li je 8 ili 20% ? Znam da je jedinstvena carinska stopa 10%.

Poslednja izmena:
Nije tacno, ja u Koreji ne placam uopste PDV na postanske troskove (mada sam do sada samo jednom porucio nesto gde je postarina bila >30e, konkretno 70-80e i def. nije naplaceno nista vezano za postarinu). E sad da li to tako treba ili je nesto drugo, ne znam :) Ali JK je jos gora po pitanju posiljki iz inostranstva od nas trenutno.

Pazi, ne mozes ti da budes reper bas za sve :d

Ja sam podatak preuzeo iz udzbenika predmeta Logistika i jos nekih tekstova o medjunarodnoj spediciji (ne secam se koja knjiga) i nesto licnog iskustva.
Verovatno postoje izuzeci, ali pravilo je da vozarina do granice ulazi u carinsku osnovicu.

Vezano za carinjenje i skraceni postupak ili redovan moze se pogledati ovde, strana 5

hmm, `da li se u EU uopste placa carina kad fizicko lice uvozi nesto sto nije akcizna roba?
U UK nisam placao carinu na IT robu iz SAD.

Mislim da to nije jedinstveno za celu EU. U Grckoj konkretno se placa carina ako je vrednost preko 150e i nema veze dal uvozi fizicko ili pravno lice.

Edit: Na akciznu robu naravno se dodaje i akciza

Poslednja izmena:
Malo sam gledao po eBay-u (aktivirao sam PayPal, i povezao ga sa CC), menjao sam prodavnice i (ocekivano) otkrio da retko koja firma salje u RS. Sa Engleske prodavnice i mogu se naci neke firme sa dobrim feedbackom, ali su cene naravno vece. Kod nekih pise da NE SALJU u Albaniju, Hrvatsku, BiH... nema Srbije u listi, ali verujem da je to samo zato sto nas je bilo malo na eBay-u ranije pa se nisu "setili" i nas. Sa DE prodavnice uglavnom salju u DE i AT, a cesto pise da ne salju u RS. Iz Italije jos nisam nasao da neka firma salje.

Kakva su vasa iskustva sa ovim, sta i gde da trazim. Znate li nekog pouzdanog Sellera za tehnologiju, ali kvalitetniju i pomalo redju (trenutno trazim WD MyPassbook Studio Edge za Mac (kojeg ovde nema ni u tragovima)? Amazon sam davno batalio sto se tice tehnologije.

Malo sam gledao po eBay-u (aktivirao sam PayPal, i povezao ga sa CC), menjao sam prodavnice i (ocekivano) otkrio da retko koja firma salje u RS. Sa Engleske prodavnice i mogu se naci neke firme sa dobrim feedbackom, ali su cene naravno vece. Kod nekih pise da NE SALJU u Albaniju, Hrvatsku, BiH... nema Srbije u listi, ali verujem da je to samo zato sto nas je bilo malo na eBay-u ranije pa se nisu "setili" i nas. Sa DE prodavnice uglavnom salju u DE i AT, a cesto pise da ne salju u RS. Iz Italije jos nisam nasao da neka firma salje.

Kakva su vasa iskustva sa ovim, sta i gde da trazim. Znate li nekog pouzdanog Sellera za tehnologiju, ali kvalitetniju i pomalo redju (trenutno trazim WD MyPassbook Studio Edge za Mac (kojeg ovde nema ni u tragovima)? Amazon sam davno batalio sto se tice tehnologije.

Uh, to je bas specificno :(

Moje iskustvo je da vredi poslati mejl sajtovima gde nesto nadjes, desilo mi se nekoliko puta da su mi poslali, neki su cak i dodali Srbiju u spisak.

Sajtovi sa kojih sam narucivao (uz napomenu da shipping sa US sajtova za tehniku zna da bude poveliki):
http://www.memoryc.com/
http://www.quietpc.com/
http://www.kustompcs.co.uk/
http://www.performance-pcs.com/catalog/index.php
http://www.ekwb.com/shop/

naravno, i stari, dobri http://www.iherb.com/.

EDIT: haha bas poceo da dodajem da pogledas na Ebay-u, kada me RingeRaja pretece!

Ovi sajtovi koje si stavio znaci salju robu u Srbiju.

Poslednja izmena:
Ovi sajtovi koje si stavio znaci salju robu u Srbiju.

Pa sa svakog sam po nesto narucivao barem jednom. Sad, jedino ako je bilo nekih promena u medjuvremenu, ali ne vidim zasto bi. Problem je bio sto nisu svi primali CC, ali sad kad moze i PP sa nasom adresom, ne bi trebalo da bude problema.

Hvala RingeRaji i Tomalaku

Sta inace znace one zvezdice na ebay-u? Vidim da mnogi imaju 98%+ positive feedback, ali se te zvezdice razlikuju. Da li moze neki savet (onako iz iskustva) cega da se klonim na eBay-u , a sta moze da bude prava stvar.

Hvala!

Dobar broj sajtova ne updatuje listu zemalja uopste, tako da jos uvek stoje Jugoslavije i slicno ili nema nista slicno tome. A voljni su da salju za Srbiju, naravno retko po prihvatljivim cenama shippinga :(

Mislim da to nije jedinstveno za celu EU. U Grckoj konkretno se placa carina ako je vrednost preko 150e i nema veze dal uvozi fizicko ili pravno lice.
Nisam siguran da se razumemo.... u EU se na skoro sve placa PDV, ali nikad nisam nasao da postoji CARINA (preko PDV-a) kao zasebna stavka sem za neke akcizne proizvode ili mozda nesto tipa automobili?
Fora je da NEMA speditera za normalne porudzbine, nema carine, nema taksi, samo PDV. U UK jos i moze da se plati kreditnom bez dodatnih troskova. Ali sve sto stoji na "Customs receipt" (koji se dobije od carine nakon placanja) je PDV, nema niceg drugog.

Hvala RingeRaji i Tomalaku

Sta inace znace one zvezdice na ebay-u? Vidim da mnogi imaju 98%+ positive feedback, ali se te zvezdice razlikuju. Da li moze neki savet (onako iz iskustva) cega da se klonim na eBay-u , a sta moze da bude prava stvar.

Hvala!

Molim, i drugi put:)
Što se tiče zvezdica... Stavi kursor na zvezdicu i samo će ti se kasti...

@ringeraja: aha, ja gledao preko ipad-a :)
dobra je i aplikacija za ipad.

Nisam siguran da se razumemo.... u EU se na skoro sve placa PDV, ali nikad nisam nasao da postoji CARINA (preko PDV-a) kao zasebna stavka sem za neke akcizne proizvode ili mozda nesto tipa automobili?
Fora je da NEMA speditera za normalne porudzbine, nema carine, nema taksi, samo PDV. U UK jos i moze da se plati kreditnom bez dodatnih troskova. Ali sve sto stoji na "Customs receipt" (koji se dobije od carine nakon placanja) je PDV, nema niceg drugog.

Postoji carina kao zasebna stavka kad porucujes nesto iz npr USA u EU. Samo sto nisam siguran da je to u svakoj zemlji EU isto. U Grcku kad porucim nesto iz USA naplate mi carinu pa na sve to porez (kao i kod nas) s' tim sto su npr neki proizvodi oslobodjeni carine (mobilni, lap-topovi...). Kad porucujes unutar EU naravno da nema nista osim PDV

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno