Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moguce da obicna isto radi po brzom postupku onda (sve po 10%) pa su na to mislili. Mada je to nelogicno.

Treba mi sto proverenija informacija (znaci barem da nije random misljenje :p)
Treba da ponesem za Srbiju nesto sto je vlasnistvo korejske firme i ostaje vlasnistvo iste, na nedelju dana, nakon cega ga vracam u Koreju. Da li ja to uopste mogu da uradim kao gradjanin Srbije a bez da placam PDV? (ili da barem mogu da vratim isti a da se ne tupi neka firma iz Srbije sa atestima i slicnim glupostima?)

@alfaunits Nravno da može samo treba da uradiš-izvadiš na Korejskoj carini ATA Carnet i on ti traje godinu dana, a važi za sve zemlje potpisnice ATA Carnet sporazuma. http://en.wikipedia.org/wiki/ATA_Carnet

Poslednja izmena:
E to izgleda kao ono sto mi treba; hvala, pogledacu!

Nazovi FEDEX YUGOSLAVIA i vidi da li oni to mogu da ti odrade i za koje pare, mogu te spasti milion muka sa domacim osmanlijskim carnicima.

I da mi naplate duplo spediciju za privremeni uvoz i za privremeni izvoz, i verovatno traze da to ide preko firme (tako je recimo za DHL)? Ako je tako, no tnx, carina i PDV su manje od toga :D

Covek je lepo rekao ATA karnet.
Ata karnet ti je pasos za robu. Gde ide roba sa njom ide i papir. Nema spedicije, ali ti treba da znas da na ulazu u zemlju pokazes Ata karnet cariniku i da na izlazu robe takodje "odjavis" tu robu ATA karnetom.

ps
casto nije lako dobiti ata karnet, jer neko za njega treba da garantuje.

Mislim da to nece biti problem.

Imam jedno pitanje za vas, pošto ste više upućeni od mene što se regulativa carine tiče.
Naime, planiram neki "biznis" na crno naravno koji uključuje prodaju srebra, tj ja bih poručio devojci srebro koje bi ona po svojoj firmi rasturala. E sad me interesuje kako se to tereti. Planirao sam da uzmem neku pošiljku od oko 60-80€ i tu istu pošiljku plaćam internet karticom a paket mi stiže besplatno pa me interesuje kako se to vodi na carini pošto roba stiže, naravno iz PRC :)

Svaka čast na iskrenosti, pa evo da ti odgovorim....
Ima ovde mnogo ako i možda, ali ću gledati da budem najkonkretniji. Prvo, cena ti nije adekvatna. Iako, uglavnom sve što se kupi od Kineza ni po default-u obeležavaju kao gift, a u paketu nema računa. Problem je što taj paket prolazi skener na aerodormu, a u pitanju je srebro, što priznaćeš može da bode oči, pogotovo što će da bude više komada, pa se vidi da nije za ličnu upotrebu.
Drugo, tebi će paketi da dolaze frekventno i brzo ćeš upasti u oči na carini, a onda će te banovati, tj. tražiće ti uvoznu dozvolu (koju ti nemaš) za sve čega ima više od 1 kom., pošto se onda smatra da nije samo za ličnu upotrebu.
Možeš da probaš, pa ako prođe da teraš dok traje ili da u startu paketi idu na više adresa ili da menjaš adrese u krug, da bi bio manje sumnjiv.
Ja bih ovako, pa šta bude.
Pozz

Moze li copy-paste neki sajt kineski koji radi sa bizuterijom (sa dobrim izborom) a da salju za srbiju free :)

Svaka čast na iskrenosti, pa evo da ti odgovorim....
Ima ovde mnogo ako i možda, ali ću gledati da budem najkonkretniji. Prvo, cena ti nije adekvatna. Iako, uglavnom sve što se kupi od Kineza ni po default-u obeležavaju kao gift, a u paketu nema računa. Problem je što taj paket prolazi skener na aerodormu, a u pitanju je srebro, što priznaćeš može da bode oči, pogotovo što će da bude više komada, pa se vidi da nije za ličnu upotrebu.
Drugo, tebi će paketi da dolaze frekventno i brzo ćeš upasti u oči na carini, a onda će te banovati, tj. tražiće ti uvoznu dozvolu (koju ti nemaš) za sve čega ima više od 1 kom., pošto se onda smatra da nije samo za ličnu upotrebu.
Možeš da probaš, pa ako prođe da teraš dok traje ili da u startu paketi idu na više adresa ili da menjaš adrese u krug, da bi bio manje sumnjiv.
Ja bih ovako, pa šta bude.
Pozz

Pa vidi, planirao sam prvi bukvalno sve različito, tj od svakog komada po jedan različiti što prsten, što narukvicu, što minđuše. Takođe prv paket bi stigao na moju adresu pa drugi paket da ide na njenu, pa treći na moju tetku, pa onaj tamo na mog brata, u suštini recimo 10 adresa samo me interesuje koliko sme da se dovuče tj koliki paketi smeju da budu?
Ovo pitam pošto jedna moja poznanica to radi pa sam ja zato to ponudio mojoj devojci da radi, a ova devojka uzima recimo pakete po 20-30e i čak joj stiže na nju jedan, pa na muža drugi (ista adresa, isto prezime)

Trebao bi mi hitan odgovor:

Tetka iz svajcarske, bez da me prvo obavesti poslala postom u srbiju meni telefon Galaxy S3, koji je pritom polovan jer je firma u kojoj radi dobila sve iPhone da koriste zbog ekosistema, pa su morali da se "rese" androida.

Sta konkretno da ocekujem, kad to stigne u srbiju ? Da sam mogao da joj kazem da stavi Gift, bila bi druga prica, ovako ne znam ni sta je napisala, jos je i polovan pa smo mogli lagano da ga ubrikujemo u putu i stavimo "broken" pa da ga odbrikujem. Sad ovako je skroz nezgodna situacija, sta ce se najverovatnije desiti ? Hvala svima u napred na odgovoru.

Ako Mars veceras bude izmedju Malog medveda i Aore Borealis MrziMeDaCitamzis PaCuDaPitamDaPonavljazis onda ce te odrati i neces ni moci da kazes da ne zelis da primis paket.
Ako se nadje izmedju Velikog medveda i EvoJednaBudalaCePonovitiDaNeTrosisSvojeVremezis onda ces moci da vratis telefon jer ti se nece isplatiti.
Ima i treca opcija - Mars je tacno izmedju S3500eKostazis i PDVICarinaSu30%riasnus, pa ako ti se svidja uzmes, ako ne ode cariniku.

Najvise zavisi od toga sta pise na papirima koji prate robu. Carinik gleda papira, pa na osnovu toga i "jos drugih stvari" donese odluku o daljem postupku. Spediteri se bave "tim poslom" tako da znaju sta sve moze da se desi i moje misljenje je da je najbolje njima prepustiti postupak posredovanja u carinskom postupku. Za ove nase "male posiljke" je bez veze da se angazuje spediter. Iako je u zakonu propisana gomila kriterijuma za postupanje sa robom u carinskom postupku, carinik ima prilicno velika ovlascenja da samostalno odlucuje.
Prema tome: "bez zloupotreba" i "sto se bavis spoljnotrgovinskim poslom kada ne znas pravila" :)

Ako na papiru pise da je "poklon bez komercijalne vrednosti" i ako to stvarno jeste, ne ce biti problema :)
(na tebi je da ubedis carinika da jeste)

Hteo bih da naručim patike sa sajta aliexpress vrednosti do 30 dolara. Zanima me iskustvo ljudi koji su već narucivali i da li se plaća carina?

Teško da ćeš imati probleme sa carinom zbog 30$, pre možeš da imaš problem sa alijem (da ne pošalju robu, pošalju pogrešnu robu i sl.). Sa alijem treba biti posebno oprezan, od 6 porudžbina koje sam napravio, 2 mi nisu poslate, i sad čekam da vidim hoće li mi se vratiti pare...

Cekaj druze aliexpress je slican sajt kao nas kupindo, tamo clanovi prodaju, a alibaba je sajt gde firma prodaje kao mikro princ npr., sa kim si ti imao problema sa clanovima ili sajtom? Poz

Evica rides again:D
ny7avyga.jpg

Ipak je 10% carina

@nikolaf7

Ako Evica prati moze te prepoznati po broju, a ako je ovo cena to je sve ok.

To je cena bez shippinga, koji je 20$

Kindle sa dodacima sa Amazona cene sve zajedno oko 250evra koliko bi iznosila carina ako bi bilo naručeno kao poklon drugome

Ja dosta kupujem on line, a u zadnje vreme najvise iz Kine :). Carina (automatski ni porez) se ne placa ako je ukupna vrednost paketa (roba + postarina) ispod 100$.

Cekaj druze aliexpress je slican sajt kao nas kupindo, tamo clanovi prodaju, a alibaba je sajt gde firma prodaje kao mikro princ npr., sa kim si ti imao problema sa clanovima ili sajtom? Poz

Na aliexpressu sam kupovao neke stvarčice, ništa skupo i ozbiljno. Problem su i prodavci prevaranti, i sajt koji štiti taj način poslovanja. Na sva zvona bruje o zaštiti kupaca, vraćanju para i sl. ali kad treba da dođe do toga nema ih nigde. Jednostavno na sajtu ne postoji nikakav mail, ili kontakt, a reagovanje na žalbe je neverovatno sporo. Po njihovim pravilima, ukoliko se ne dogovoriš sa prodavcem, i aliexpress preuzme slučaj u roku od 2 dana treba da dobiješ neki odgovor. Meni su se javili posle 10 dana 12.3, da rade na slučaju, navodono traže neke podatke od prodavca, i od tad ništa novo. Aliespressu to savršeno odgovara, što je više žalbi, više para zadržavaju kod sebe. Sistem ocenjivanja je tek beskoristan, ako imaš bilo kakav problem, dok je u obradi ne možeš da oceniš prodavca prevaranta. A i kad mu daš ocenu, on može da te zavlači mesec dana sa svojom ocenom pre nego što se ocena pojavi na sajtu...

A jel moze neko da mi kaze za telefon sto mi je tetka poslala iz Svajcarske - poslat je u petak 22 marta, pre 6 dana. Jos nije stigao. Jel to normalno ocekivano vreme sobzirom da je koristila zvanicnu postu svajcarske a ne neke brze servise .. ?

Jeste.

Meni generalno pre stize iz uk nego usa ili kine, ali apsolutni rekord drze naocare koje su iz Los Angelesa stigle za 5 dana, usps

Na aliexpressu sam kupovao neke stvarčice, ništa skupo i ozbiljno. Problem su i prodavci prevaranti, i sajt koji štiti taj način poslovanja. Na sva zvona bruje o zaštiti kupaca, vraćanju para i sl. ali kad treba da dođe do toga nema ih nigde. Jednostavno na sajtu ne postoji nikakav mail, ili kontakt, a reagovanje na žalbe je neverovatno sporo. Po njihovim pravilima, ukoliko se ne dogovoriš sa prodavcem, i aliexpress preuzme slučaj u roku od 2 dana treba da dobiješ neki odgovor. Meni su se javili posle 10 dana 12.3, da rade na slučaju, navodono traže neke podatke od prodavca, i od tad ništa novo. Aliespressu to savršeno odgovara, što je više žalbi, više para zadržavaju kod sebe. Sistem ocenjivanja je tek beskoristan, ako imaš bilo kakav problem, dok je u obradi ne možeš da oceniš prodavca prevaranta. A i kad mu daš ocenu, on može da te zavlači mesec dana sa svojom ocenom pre nego što se ocena pojavi na sajtu...

Ja sam od skoro poceo da narucujem na Ali-ju, uglavnom neke sitnice <10$
Sve stvari su bez problema stigle(cak i jedna bez broja za pracenje vrednosti 1,2$) osim jednog sata kojeg sam narucio za kolegu.
Sat je bio slomljen u transportu, malo je bilo napuklo staklo. Slikao sam sat i poslao slike prodavcu odgovorio mi je za 12h(da li zelim da mi vrati novac ili da posalje drugi)
Poslao mi je drugi sat uz izvinjenje(iako verovatno nije njegova greska vec je u transportu ostecen). Zbog korektnog postupka sam pogledao sta jos od robe imaju pa sam narucio jos neku sitnicu u vrednosti od 6$

Svuda ima prevaranata ali malo pazljivijim gledanjem ocena prodavaca kao i iskustava prethodnih kupaca moguce je izabrati korektne prodavce kojima nije u interesu da dobiju negativne ocene.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno