Šta je novo?

Benchmark test: Dell UltraSharp U2312HM

Hmm... nisam danas bio u prilici sa raspolozivim vremenom da ga teram u servis. Iskreno mislim da se cuje manje nego juce. Lepo bi bilo da se do sutra zvuk potpuno izgubi da ne trosim 2000 din na taksi. Jer ako se iole dodatno smanji ton pistanja serviseri mogu da se prave da ga ne cuju, ili da jedonstavno stvarno ne mogu da ga cuju ( ne cuju svi dovoljno u visokim frekvencijama a i sto stariji to gluvlji, a sa vokmen generacijom svi oduvek gluvi)

Ne znam da li je to samo kod mene slucaj, dugme za paljenje, u krajnjem donjem desnom uglu kao da ne reaguje bas najbolje?
Tj. ponekad moras malo jace ili bas tacno na sredinu da ga stisnes da bi se ukljucio.
Sve ostalo je skroz ok.
Da li je neko ima slicna iskustva sa dugmetom za paljenje?

Koliko cesto ga uopste palis? Pusti ga da ide u stand-by mode, nije valjda da i TV iskljucujes na dugme svaki put?

Pa nema puno veze, nego me zacudilo. Redje ga gasi na dugme, realno nema potrebe za tim.
Narocito ako si zadovoljan panelom, ja ne bih rizikovao reklamaciju zbog ovoga - moj prvi 2311, cijom slikom sam bio prezadovoljan, posle 3-4 dana nije uopste hteo da se ukljuci, a zamenski komad ima nesto losiju sliku, tj. IPS glow je visestruko veci.

Hteo bi softwerski da odradim kalibraciju. Moze mala pomoc, koji softwer da koristim, bilo koje dodatno upustvo ce dobro doci?
Pretpostavljam da pre pocetka sva podesavanja treba vratiti na default...?

prevrnuo sam grad da nadjem u2412m i uzeo sam u23 i megagiga carski je

Pre bi to radio nekim softwerom nego da ja sam to podesavam, hvala jericho. Kako su to radili ovi sa benchmarka kad su ga testirali, to jest cime,rucno ili softverom?

Do sada ni ja nisam primecivao da je bela, nekako prljava, kao sivkasta, pogotovo na dnevnom svetlu, sad bas vidim da jeste, zato i hocu da odradimtu kalibraciju.

Mislim da su tad vec bili nabavili hardverski kalibrator, a ne secam se da su testirali njega, vec 2412. Evo iskopah link o testiranju.
Kazu da je cena hardverske kalibracije nekih 1000 dinara, ako ti puno smeta, onda to nije puno para.

Odustao sam od softwerske kalibracije. To je bezveze, da ja sam cackam i pomeram neke skale kako bi nastelovao boju ili slicno, cak i windows 7 ima te opcije, u sustni softver ne pomaze mnog. Jedino hardverska kalibracija ima smisla. Sigurno bi dao 1000 din. kad mi ovde gde ja zivim i culi za to a kamoli radili.

Jedno pitanje. Hocu da smanjim rezoluciju, da bude manja od full HD, za neke stvari mi je mnogo sitno. KAd to uradim ostaju mi crne trake sa strane. Ima lii neko resenje?

Samo native rezolucije daju "normalan" prikaz. Ostavi full HD, a promeni podesavanje fonta u Win7 (DPI).

Postoji ta opcija za podesavanje u softveru za graficku karticu (scaling podesavanja). Evo link za AMD kartice: http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/UnableToSetGPUScaling.aspx

Sto se tice boja, ako ne uradis kalibraciju, mozes da probas da skines neki ICC profil (http://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm#d). Meni su na default sa drajverima sve boje bile ok (subjektivno misljenje), jedino mozda blag problem sa belom bojom koji pominjes (jedva primetno). Meni je drugi (custom) ICC profil sa linka pomogao sa belom bojom.

Hocu da smanjim i zbog neta mnogo su sitna slova,e sad ne znam da li DPI i to resava...

Savetovao bih te da ne menjas rezoluciju zato sto ces izgubiti ostrinu.
Ovo sto je galaxys napisao je brz nacin da dodjes do odgovarajuce velicine fonta.
Za trajnu promenu fonta pogledaj opcije u browseru, tu mozes podesiti i tip i velicinu fonta.

Poslednja izmena:
Jel imao neko problema da monitor malo vuce na zuto tj. da bela povrsina deluje malo zuckasto? Ja sam uzeo dva komada pre par nedelja i na drugom mi bela ne deluje tako belo kao na prvom. :)

Oba monitora koriste isti icc profil, odradjen factory reset.

Poslednja izmena:
Dva monitora nikad neće dati istu sliku, uvek ima odstupanja od primerka do primerka, to je normalno.

Potreban mi je savet u vezi ovog monitora..
Naime, stara belinea je crka i treba mi nov. Procitao sam bukvalno desetine testova i opisa i uvek je vecita dilema da li se pojavljuje ghosting ili ne kod ovog monitora. E sad, ja igre necu igrati (mozda jednu u godinu dana), potreban mi je zbog 3d modelovanja, filmova i standard koriscenja. Problem bi bio jednostavan da pored mene i ortak ne uzima monitor s tim sto je on bas gamer i pored novog monitora kupuje i novu konfiguraciju koja ce mu sigurno omogucavati minimum igranje u 1680 rezoluciji.
Dakle, molba za sve korisnike je samo da otklone dilemu da li ghostinga ima prilikom igranja i recimo gledanja filmova.
Hvala.

Ja ga nisam primetio a igrao sam PES2013, novi Need for Speed, Darksiders 2 i Hitman Absolution. Doduše najbolje da ti kažu ljudi koji su igrali neki FPS, pošto će se tu sigurno videti ako ga ima... :)

Odlican monitor. Uzimaj i ne brigaj.

Opici CS 1.6 pa tu proveri. Tu sam ja na ranijim monitorima odmah izvaljivao ghosting.

@ ozzy83 - u vise testova sam citao da ima ghostinga i da se definitivno primecuje, pusti ove sto vicu da nema jer nismo svi isti. Ako ti drugar igra FPS-ove sigurno ce ga primetiti i mozda ce mu i smetati ako je osetljiv na tako nesto ;). Mada ne vidim problem, sto ne proba kod tebe kad ti kupis monitor jedan shooter bilo koji i videce da li mu odgovara..

Super,ti citao a ja gledam u monitor.E sad ili sam slep ili ne registrujem sliku kao drugi,ali ja na krajzisu ni na filmovima nisam primetio,a pogotovo ne u 3d modelovanju i standardnom koriscenju.

Ja sam citao testove ljudi koji godinama testiraju monitore na raznim stranama sveta i na svakom drugom testu su (iskreni) testeri spomenuli da nije bas za brze igre kao sto su FPS-i, tj da se tamo bas primecuje nedovoljna brzina. Sasvim druga stvar je da je monitor u globalu veoma dobar za novac koji treba izdvojiti. Slazem se, uvek je najbolje imati licno iskustvo ali nemam sta da filozofiram, jer znam da ko je iskren ili je osetljiv na razmazivanje u brzim scenama nece biti odusevljen, bar ja ne bih bio ;).

Nema tu mnogo rasprave, neko će primetiti ghosting i na bržim monitorima i smetaće mu a nekome će ovaj završiti posao. Ako imaš priliku da ga testiraš pre kupovine to bi bilo idealno ali ja mislim da je za prosečne korisnike ovaj monitor odličan izbor. Oni kojima je neophodan kvalitetniji ekran će svakako ići na nešto bolje/skuplje...

Imao sam prilike da pogledam monitor, i zaista je sve odlicno (kontrast, boje, uglovi)..ali izgleda da meni ne odgovara 23'' dijagonala. Ekran mi mnogo ide u sirinu dok je po vertikali mnogo pljosnat. Ali to je vec neka druga tema..a kao sto su ljudi i rekli, za te pare monitor nudi mnogo!

Nazad
Vrh Dno