Šta je novo?

Benchmark test: Dell UltraSharp U2312HM

Ja sam stavio RGB 92, 88, 98. Kontrast 80, i osvetljenje na 20. Meni deluje ok. Win 7 bez drajvera.

Sa drajverima po nekim sajtovima gde su ga testirali mozes da resis problem tzv. "tamne" slike, bez nekog preteranog podesavanja, ako vec nisi instalirao.

Kupih ovaj monitor, prvi utisci posle LG W2353V (TN panel)... poprilicno razocaran. Nazalost jedna od stvari na koje ne mogu da uticem a to je katastrofalan bleed u donjem levom uglu, nisam siguran ni da li ima smisla slikati. Jeste da je generalno manji bleed nego sto imam na LG-jevom TN-u, posto je kod njega prisutan na sve cetiri strane, ali je ovo kod Della vise nego upadljivo. Cak i dok kucam ovaj tekst, leva strana text boxa je primetno svetlija nego desna. Nisam ni siguran da li zbog ovoga se moze pisati reklamacija.

Osim toga, fabricka podesavanja kod LG-a sto se tice boja su bila poprilicno dobra, dok kod ovog Della je blagi uzas. U startu ima previse plave, a od brightness/contrasta su me pocele boleti oci. Pokusavao sam da menjam Color Temperature, ali ne pomaze. Moracu posebno da namestam, ali nazalost sam hendikepiran sto se toga tice tj. nemam osecaj za fina podesavanja a nisam siguran ni da bi imao da platim nekom za hardware-sku kalibraciju.

Prilozi

• IMG_0006.JPG
    IMG_0006.JPG
    526.7 KB · Pregleda: 151
  • IMG_0007.JPG
    IMG_0007.JPG
    504.9 KB · Pregleda: 145
Poslednja izmena:
Pa sad...nije da nije, ali si ovo verovatno uslikao pri osvetljenju 100%? Nadji tudja podesavanja ovde na temi i isprobaj, ako mislis da sam nemas osecaj kako da podesis.

75 je osvetljenje, ne 100. Verovatno bi i pomislio da je normalno da mi je ovo prvi LCD monitor, ali je sramota da LG koji ima TN panel, iako je placen vise od ovog Della pre 2-3 godine, bude ne-toliko losiji, ako je uopste losiji.

75? Stvarno deluje lose, do te mere da bi verovatno trebalo da pokusas da ga zamenis. Gori od ovoga tesko da mozes dobiti.

Sutra ga vracam, videcu da li imaju neki drugi primerak. Hteo sam da zamenim za LG IPS234V iako i jedan i drugi imaju isti panel, ali ga nemaju vise u ponudi.

Bolji je Dell, iako je isti panel, tebi se zalomio los primerak.

75 je osvetljenje, ne 100. Verovatno bi i pomislio da je normalno da mi je ovo prvi LCD monitor, ali je sramota da LG koji ima TN panel, iako je placen vise od ovog Della pre 2-3 godine, bude ne-toliko losiji, ako je uopste losiji.

Čoveče, potpuno isto sam i ja reagovao na DELL U2412M po uključivanju, na 75/75 (fabrički postavljeno) je grozno. Ali, pošto mi smeta previše blještavo (a ovaj monitor stvarno ima jak kontrast), držim monitor na 0/75, jedino ako igram neke igrice (Tomb, C3 i sl.) namestim 15/75. Naravno i na tim postavkama može se primetiti u potpunom mraku, gledano iskosa na monitor, ali mnooogo manje, pri indirektnom svetlu i neprimetno. Ali, ako si ti navikao na jako svetlu sliku i jake kontraste + u mraku ili skoro, onda IPS nije za tebe. To je takva tehnologija i bez obzira na model ili pare, na jakom kontrastu i brightnesu je iritirajuće.

I na nultom brightnessu postoji ozbiljno probijanje, povrsina se smanji za mozda 10-20%, sto je opet skoro petina monitora. Uslikao bih, ali sam vec poslao monitor za BG. Inace nije 0 za mene, koristio sam 45-55 uglavnom.

EDIT: Inace video sam kod prijatelja U2311 i na tom primerku ima daleko manje probijanje, jedva primetno u donjem desnom uglu. Sto mogu da razumem posto krive LED u ovom 2312 modelu, ali opet...

EDIT2: Jos jedno pitanje, za koga su uopste namenjeni ovi monitori ako svi eIPS paneli imaju ovakve ozbiljne nedostatke? Za graficki dizajn ili video obradu sumnjam da se moze koristiti, posto uniformnost slike je katastrofalna. Da ne spominjem da su uglovi gledanja nepostojani. Ocigledno nije ni za filmove, osim ako film nema pravi 16:9 ratio. Jedino su igre koliko-toliko tolerantne, ali opet TN panel u istom rangu je bolji na svim tim poljima.

Poslednja izmena:
Prekopiracu post iz drugog threada, posto smo poceli diskusiju na sto mesta. Uglavnom, dobio sam novi primerak i situacija je isto toliko losa. Nisam siguran sta vise da radim. Poredio sam moj trenutni LG sa TN panelom i Dell U2312HM, posto par ljudi nije verovalo da je Dell losiji po pitanju uglova gledanosti:

LG W2353V-PF (LG TN panel)

Dell U2312HM (LG eIPS panel)

Opet ti kažem, istu dilemu sam i ja imao kad sam se prvi put sreo sa ips-om. Prva dva su uglovi koje nikad nećeš koristiti, sedenje ispred u potpunom mraku, naravno treba smanjiti br/contr, malo popravlja situaciju, ali i pri malom indirektnom svetlu taj efekat se (gotovo) ne primeti, sve je individualna stvar. Ja sam ga zadržao zbog ovih kvaliteta (doduše U2412M model) - mnogo lepše boje i slika (naspram bivšeg 205BW), odlično postolje i tako opšti ugođaj je zadovoljavajući. E sad da gledam filmove u mraku, sigurno ne bih uzeo ovaj ni bilo koji ips monitor zbog tog glowa, probijanjaili šta već, svaki ima manje ili više. Ne sećam se da sam i jedan film pogledao na novom monitoru, ali sam odigrao TR i C3 - odličan ugođaj. Filmove ili pogledam na LCDTV-u, a najčešće na TF300T - odličan ekran za gledanje filmova (u kombinaciji sa MX plejerom), zavalim se stavim sluške i uživam.

Poslednja izmena:
@salenjak
Pa i TF300T je IPS :)
Sem toga slazem se sa vecinom stvari koje si rekao. Mozda bi mogli da napravimo temu o tome koji su se tipovi panela pokazali najbolje u odredjenim uslovima.

@Ve®sus
I moj dell ima bleeding na minimalnom osvetljenju, malo mi je zao sto nisam rizikovao sa zamenom. Ali cak ni taj bleeding ne smeta toliko da bi mogao da kazem da je tn panel bolji u bilo kom pogledu sem u odzivu i mozda refresh rate-u.
To sto si se ti navikao na tn ne znaci da je bolji. Ova slika odozgo, realno pa niko ne gleda u monitor sa plafona sem spajdermena. Slikaj uglove odozdo pa onda vidi razliku.
I dalje koristim razlicite tn panele na poslu, koji nemogu da pariraju ekonomskoj klasi ips monitora a kamoli punom 8-bitnom panelu.

Kao sto sam i napisao, slikao sam iz tih uglova zbog diskusije u drugom threadu, a ne zato sto planiram da gledam sa plafona. :) Poenta je bila u poslednjoj slici, tj. bleedingu.

Pročitao sam i drugi thread, zato sam i rekao da slikaš monitore odozdo.
Baš zbog ove izjave "I naravno da se LG ne moze gledati od dole, ali Dell je daleko losiji po tom pitanju."
I još nešto ako je poenta u bleeding-u zašto postavljati slike gde je očigledan ips glow.
Meni su diskusije u oba thread-a izgledale kao da tražiš sve mane ovog monitora, a ne prednosti.
Uostalom ako ti se ne sviđa monitor, spakuješ ga u kutiju i vratiš i kupiš ono što ti se sviđa.

Postavio sam slike da ljudi ne bi bili u zabludi prilikom kupovine, odnosno da znaju sta da ocekuju tj. sta im moze zapasti. Ja sam upravo i kupio ovaj monitor zato sto je bio ekstremno nahvaljen na ovom forumu, da ne spominjem kakav je samo Benchmark dobio primerak za test, sto ocigledno nije primer prosecnog panela za nase trziste. Razumem da imate potrebu da branite svoju kupovinu, ne krivim nikog, ali isto tako treba prikazati i negativnu stranu ako je prisutna, posto su u ta dva topica nadjeni 7 panela koja iskreno ne bi trebala da zadovoljavaju garanciju kvaliteta, a kamoli ista drugo. Samo 3-4 korisnika su spomenula da imaju bolje panele/ne smeta im kolicina glowa/bleeda.

Pa moram da ti kažem da nisi jedini koji je kupio monitor zato što je bio ekstra nahvaljen. Pisali su o tome i na drugim forumima pogotovu stranim.
Ovde niko nije rekao da je monitor "out of this world", ali si mogao da izvučeš zaključak da je najbolji za dati novac. Ako je tebi neki drugi monitor bolji za dati novac OK, poštujem to, ali onda uslikaj sve prednosti i mane i tog drugog monitora. Ovako izgleda kao što sam već rekao da tražiš samo mane a ne gledaš prednost. Možeš slobodno da pogledaš neki moj raniji post, i videćeš da ja monitor uopšte nisam posebno hvalio, čak sam rekao i da nije sjajan za ljude koji se bave obradom texta za šta je coating najveći krivac, tako da nemam potrebu da branim svoju kupovinu, ali treba biti realan za date pare nemožeš da očekuješ kvalitet, ni sad ni pre deset godina pa ni za deset godina.

Nema vise zablude, jer su ovi jeftini IPS vec neko vreme na trzistu, sve se o tome zna. O TNu da ne govorim, tu se zna sve vec godinama. ;)
I sto rece flyer nema potrebe prikazivati ovakve ekstremne situacije, jer ko jos gleda monitor pod tolikim uglovima.

Poslednja izmena:
Boze mili. Onda sledeci put nemoj pitati za slike i poredjenje uglova?
Ok, ti onda umesto da koristis monitor nastavi da kacis slike u 10 tema na benchu pri cemu si slikama samo dokazao koliko ti je taj TN inferioran u odnosu na IPS. ;)
Pa bolje i da ih nisam trazio, samo sam vreme gubio a dobio ono sto svi vec znaju o TNu. ;)

Poslednja izmena:
Izvinjavam se ako sam napravio pometnju ili spamovao teme koje su bile vezane za postovano. Trudicu se da ubuduce izbegavam iskompleksirane moderatore koji se uvrede i shvate licno kritike komponentni koje su sami kupili.

Izvinjavam se ako sam napravio pometnju ili spamovao teme koje su bile vezane za postovano. Trudicu se da ubuduce izbegavam iskompleksirane moderatore koji se uvrede i shvate licno kritike komponentni koje su sami kupili.
Ja ti predlazem da obuzdas svoju frustraciju monitorom/monitorima (ili necim trecim) ili bar da je ne ispoljavas na forumu. ;)
A mi moderatori, kad bismo se uvredili za svaku glupost kojih dnevno ima na tone, ne bismo ovo vise ni radili.
Inace, ja u ovoj temi ucestvujem i kao moderator i kao obican clan foruma, a ne kao vlasnik 2312HM tj. ne posedujem ga. ;)

Dell U2311H, nije sija nego vrat (isti panel). Ne razumem zasto imas potrebu da, kao i obicno, glumis ludilo. Pocev od zahtevanja slika pa do ovoga.

Dell U2311H, nije sija nego vrat (isti panel). Ne razumem zasto imas potrebu da, kao i obicno, glumis ludilo. Pocev od zahtevanja slika pa do ovoga.
Isti panel ali nema LED. ;)
Slike sam trazio kao potvrdu da lupetas (bolji uglovi na TNu), nista vise. ;)
A sta je to ovo? Jedino ludilo koje vidim je tvoje ponasanje.

Poslednja izmena:
Купио сам овај монитор, нисам вршио калибрацију (не умем), али ме интересује нешто око предефинисаних модова, тачније за Филм, боје ми некако изгледало мало сувље него када пребацим на Мултимедиа, где су мало јаче. Које су ваше вредности за филм, и да ли ипак треба да слика буде таква какву приказује мод за филм?

Ja uvek koristim isti mod, verujem i vecina ostalih korisnika. Podesis optimalne vrednosti boja, osvetljenja i kontrasta, i nemas potrebe da prebacujes, narocito ne na fabricke presete.

Јел може пар упута (линкова) како да најбоље то урадим? Не знам да ли бих одокативно сам то одрадио како треба, вероватно имају неке ствари на које треба да обратим пажњу.

Nazad
Vrh Dno