Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Ja sam se malo aktivirao ovih dana, da se stekne kondicija za ozbiljnu vožnju.

Id ponedeljka sam prešao 106,7km, svaki dan po ~25km. Odmaram do ponedeljka, pa ću neki dan sledeće nedelje da vozim od Kraljeva do vrha planine Goč. Ukoliko ima neki biciklista ovde iz Kraljeva, dobrodošao je :)

Ja cu izgleda umesto boljeg bajsa kupiti neke patike od 200e :d Za 5 dana sam pretrcao 20+ km i to po vrucincini :)

Poslednja izmena:
pff, zavidim vam, evo deset dana kasljem, skripim a prva 3 dana sa temperaturom. Mislim da mi je jedna klima pre deset dana dosla glave. 0 kilometara:mad:

Klima ubija :) bar 10x sam se raspadao zbog klime, posebno posle exita kad ostane ukljucena nocu.. 40c temperatura u najavi.

Е овако, треба ми помоћ. Хоћу да узмем неки полован бајс. Могу да дам 250 еура, највише 300. Висок сам 180 цм, тежак 65 кг. Бајс бих углавном возио асфалтираним путевима, мало по граду, али више ван до села, планине, језера и слично. Нисам баш пуно упућен у материју, па немам појма шта да изаберем, шта да гледам, не знам који делови су ок, па боље да питам овде, него да ме неко "одере".

Nema potreba za patikama od 200e. Reebok Zig ubijaju koliko su dobre, takođe i Asics Gel.

@Bogdan
50KM reče, to je moj plan za nedelju. Rakovica, Centar Batajnice, Rakovica. Dva puta do sada sam išao tu turu i oba puta probušio gumu :D

@mmladja
Moraš reći da li si za polovan bicikl ili isključivo nov i da može bajs koji ne podnosi offroad.

Па написах горе да ме интересује полован. Оно, чуо сам да се за исте паре може узети далеко бољи полован бајс од новог, а пошто ме већ новац ограничава, онда бар да за то мало пара узмем нешто што толико и вреди. А ово друго немам појма, кажем да бих углавном возио асфалтираним путем, али може и да се задеси да некад мало скренем са њега. А и знаш и сам какви су нам путеви, сваких пар метара нека рупа. Тако да не бих баш неки који ће се распасти кад први пут сиђем са асфалта.

Ima finih bajseva za te pare. Pročačkaj malo oglase, gledaj opremu, pa postavi ovde linkove ka tim oglasima da ljudi iznesu mišljenje.

Imali smo ja i drugar u planu da predjemo Gornju Sabantu zato sto prvi put kad smo isli tamo,nismo uspeli da ga izguramo uz brdo. Pa je bio dogovor da se nadjemo kod Rode centra,posle toga odemo malo okolo cisto malo da aktiviramo noge. Onda smo krenuli ka naselju Pivara i iz Pivare otisli na Metino brdo gde smo uzivali uz odlican pogled. Posle toga jedan opasan spust,uzak mnogo put,drveca,zbunja okolo i jedna veoma opasna krivina,gde mora da se koci zato sto se ulazi sa 40km/h bez okretanja pedala. Znaci taj putic je prelep,barem ja to gotivim drvece sa strane i tu hladovinu.
Posle toga izlazimo na put za DOnju Sabantu i tu mu dodju kao male uzbrdice i onda ulazimo u Gornju Sabantu gde je stalno uzbrdo i to bas jaka uzbrdica i dugacko. Ja u'vatio tempo u prvoj brzini i ne ispustam do kraja i uspeli smo da predjemo i stigli do raskrsca puteva gde se desno ide za Krusevac,levo za Jagodinu. To nam je i bio cilj.
Posle smo jedva cekali da u'vatimo dugacku nizbrdicu u Sabanti da nas cepi adrenalin :D i mogu da vam kazem da je bilo mnogo ludo,max je bilo 65km/h na nizbrdici (bez okretanja pedala) i kao sto sam rekao,mnogo je ludo bilo spustati se toliko dugo. Barem mi nismo nigde nasli toliki spust.
Posle dosli u Kragujevac,otisli u Sumarice i posle toga do grada na sok :D

ZNaci ja ne znam da li sam imao bolju voznju skorije.

Poslednja izmena:
@ Carnex

Ma zezao sam se :) Znam da ima odlicnih patika za trcanje i za 50e ali sam pre 2 godine morao hitno da kupim neke a imao samo 20e i pazario neke cajniz kopije Adidas, mislio sam da ce se raspasti posle 2 meseca ali evo traju skoro 2 godine i ko zna koliko km pretrcanih i po kisi, blatu, snegu a i 30c.. bukvalno kao nove, ne mogu da verujem. A sto je najjace lagane su i udobne, djon ne kliza po sljaci.. pa ne smem da zamislim kakve su tek ove original od 50+ evra.

@Dule Da, da, to je ta knjiga, anatomija.
@mmladja Sačekaj da se javi dzonihsv, :) on će sigurno da preporuči nešto pametno. Mada je uvek odlično ako sâm nađeš nekoliko modela na oglasima, pa tražiš konkretne savete za njih da li valja.
@Bogdan Čestitam!
@phantomr ***, čuvaj se. Izbegavaj buseve i druge gužve.
@klima Ja ne znam kako ljudi to mogu da koriste. Nema klime koja mi nije došla glave, u kući sam zabranio i razmišljanja na tu temu. A najgora je klima u kolima. Posle max 10 minuta me boli grlo sledećih nedelju dana. Čudne neke hemikalije oni koriste.

Ja bejah juče do Kosmaja. Tačnije, Resnik, Pinosava, Avala, Trešnja, Ralja, Sopot, Kosmaj, Rogača, Dučina, Manić, Beljina, Barajevo, jezero, Ibarska. Ukupno 104 km, ali poludeh skroz. Što od vetra, što od uzbrdica i saobaćaja, što od totalnog nedostatka volje, jer nisam ni želeo da idem na vožnju. Detaljan izveštaj - http://www.cikloberza.com/forum/vie...&sid=b65b6e018bcc0b7ca5a5af7491caf32a#p147370.

Pa, kad ste k'o babe. Malo pirne i odma' ''jao, sine, zatvori prozore, ubiće me promaja''. :D

@mmladja

Sad je malo nezgodno juriti bajseve, jer je sezona u jeku i prodavci dignu cene za 30 do 50e.

Evo ti jedan odličan bajs za te pare. Uzimaj odma' - http://www.ciklonaut.com/Oglasi/TrangeFrange.htm, oglas 198.

Dzpni kada ga preporuci on ga preporuci, svaka cast. :D Odlican bajk za taj kes. :)

@hsv.stoned Probaj sa scott patikama, imaju ineresantih modela za razumne novce. Ja ih trosim vec godinama, i prezadovoljan sam.

@svi ostali koji imaju problem sa klimom - Klimu treba koristiti umereno i pametno. Meni pocne da smeta u kolima tek posle vise od 5 sati provedenih u istim, ali zato procedura mora da se ispostuje. Upalis auto, otvoris sve prozore i pustis da izbaci sav ustajali vazduh napolje (za koji je dokazano da nije zdrav, negde sam procitao da moze da bude i kancerogenih supstanci u njmu zbog benzenskih jedinjenja koja se koriste u proizvodnji plastika po kolima), a kad sednes da vozis, prebacis da duva u noge i soferku i problema nema.
U kuci, klima ne treba preterano da hladi, vec samo da isusuje vezduh kako bi moglo da se funkcionise normalno, bez slogiravanja kad se izadje napolje. Max 8 stepeni temperaturne razlike. To je to.
Naravno, podrazumeva se da se filteri ciste/peru/menjaju redovno ...

E sad dosta baljezganja, je isao neko skoro do Fruske gore biciklom? Ja nisam skoro, a ozbiljno razmisljam o tome, pa bi mi trebala neka preporuka za najbezbedniji i najbezbolniji put do tamo i nazad :)

Je l' prošla godina skoro? :)

Ako jeste, pogledaj ovu rutu - http://ridewithgps.com/routes/1546724 i ovu temu na cikloberzi sa tom vožnjom (ima i fotki). Najgori deo je od Zemuna do Stare Pazove, jer drum nije baš u najboljem stanju, ima dosta saobraćaja... ali ništa preterano strašno. Odatle, ideš ka Putincima i čim se popneš u iste, sa desne strane imaš prodavnicu koja ti je otprilike poslednja do Krušedola. Zatim, samo pravo i skrećeš u Žarkovcu ka veoma lepom Dobrodolskom jezeru. Može i brčkanje, ako ti je po volji. :) Samo jedna napomena, drum od Žarkovca do Krušedola je iz vremena Tita, ali može da se vozi po njemu bez problema i sa specijalkom. Elem, prođeš Dobrodolsko jezero i cepaš ka Krušedolu. Prođeš kroz Krušedol i čim krene spust, sa desne strane ti je istoimeni manastir. Pred njegov ulaz, ušuškana, sa desne strane ti se nalazi i česma sa vodom. Napuni se koliko možeš, jer do vrha Fruške gore, nema više vode (osim ako nekome ne baneš na gajbu i zatražiš... mada, ne znam ni da l' ima ljudi u svim onim kućama do ''zvaničnog'' početka NP ''Fruška gora'').

Ovaj uspon sa mape na samu Frušku goru ti je jedan od najboljih, najlakših i najsigurnijih. Cepaš od istoka ka zapadu između drveća koji te jedno 70% vremena štiti od Sunca, a uz taj put ćeš proći i pored razrušenog Iriškog tornja, te spomeniku oslobodiocima... Kad dođeš do Iriškog prevoja, imaš jednu prodavnicu odma' preko puta njega. Ima i klupica da se okreneš i pandrkneš. :) Odatle, možeš da produžiš još ka Zmejevcu (vidikovac) i Vrdniku (kako je na mapi) ili odma' da se spustiš preko Iriga do Rume. Kako god da odlučiš, spust je dosta jak i saobraćaj ti neće predstavljati neki veći problem, jer ćeš i ti otprilike ići od 50-70km/h na sat.

Nazad, istim putem kao što si i došao.

Lepa, ali nije baš laka tura, jer osim što ima dosta pedalanja, tu je i Sunce koje prži skoro nonstop, pa i uspon (koji i nije mnogo strašan ako se ide lagano). Srećno. :)

Skoro, mislio sam jedno 5 god nisam vozio u tom pravcu... mislim da je poslednji put bilo 2004 ili 2005. Vise ni ne mogu da se setim... Hvala :)

sta mislite o putovanju do srebrnog jezera? Planiram da odem sa drustvom pa da tamo provedemo vikend.

@boggyman
Slazem se sto se tice klime, treba je pametno koristiti i cistiti redovno (na kucnoj klimi filter, cevi i ceo sistem u kolima od raznih bakterija i slicno). Ja ni posle bas dugih voznji kolima (tipa 7-8h) nemam problema. Cak i u toku voznje moze da bude i 15stepeni razlike, poenta jeste usmeriti vazduh kako treba u zavisnosti od potrebe (zivela automatska klima koja sve to sama radi) i uskladiti na vreme temperaturu pre izlaska iz vozila. Za kucnu nemam neko pametno iskustvo jer je nemam :)
A mozda je i individualno tj neki reaguju na to, neki ne.

@cane
Imam i ja tu knjigu, zato pitam :)

@dzoni
Vidis, dobra ideja, ako budem imao malo vise vremena ima jedan dan da odem do iriskog venca bajsem sledece nedelje, posto cu vec biti u NS.

@hsv.stoned
Mislis na festival exit? Ono, ja sam prosle godine prvi put bio u stanu, nista mi nije falilo uz klimu :) A svakako je bolje od kampa, u koji opet idem posle pauze prosle godine. Nadam se da ce biti neka kisa ili hladno vreme da mogu da spavam ko covek :d

^ pa da, samo ti nisi zakucao ispod klime koju je neko ostavio na 16c celu noc :d

Klima je dobra stvar ali samo kada je u hodniku i kada se hladan vazduh postepeno siri u druge prostorije, sve drugo je zlo.

Nešto ste se ućutali :)

Zimus ste bili mnogo aktivniji. Evo da vas malo pokrenem:

Završen je projekat uređivanja i označavanja biciklističkih ruta na području turističke regije Zapadna Srbija koja obuhvata opštine Užice, Čajetina, Požega, Arilje, Ivanjica, Sjenica, Prijepolje, Nova Varoš, Bajina Bašta i Kosjerić.

Posao je bio obiman tako da, iako je u oktobru projektna dokumentacija bila urađena i putokazi izrađeni, postavljanje oznaka na terenu se proteglo i na proleće ove godine. Ukupno je obeleženo 15 biciklističkih ruta dužine oko 400 kilometara, sa nešto preko 200 stubova i oko 500 putokaza. Rute su opremljene i klupama i nadstrešnicama.

Na pripremi ruta su sarađivali: Turistička organizacija regije Zapadna Srbija, Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Biciklističko udruženje Ciklon, Srbija šume – šumsko gazdinstvo Užice i sve turističke organizacije opština kroz koje rute prolaze.

Urađena je i prigodna pregledna karta regiona sa ucrtanim rutama koju možete preuzeti sa http://pedja.supurovic.net/obelezene-biciklisticke-rute-u-zapadnoj-srbiji

@broker Kako ućutali, svaki sat neka poruka. :) A taj projekat staza oko Tare i Zlatibora je odličan. Planiram da istražim čim mi stignu dodatne baterije za kameru i rodim budžet.

@subtractor Misliš bajkovima do tamo i nazad ili kolima, a ponesete bajkove? :) Imaš na cikloberzi nekoliko tura. Ja se razmišljao da idem do Viminacijuma, ali kad shvatih da nema prelaza preko Morave (do Požarevca), prošla me volja. Ako ti to ne smeta ili ćeš da ideš levom obalom Dunava, kroz Pančevo i Kovin, sve do skele, pa onda samo dole do jezera, sigurno će biti odlična vožnja.

@broker Kako ućutali, svaki sat neka poruka. :) A taj projekat staza oko Tare i Zlatibora je odličan. Planiram da istražim čim mi stignu dodatne baterije za kameru i rodim budžet.

@subtractor Misliš bajkovima do tamo i nazad ili kolima, a ponesete bajkove? :) Imaš na cikloberzi nekoliko tura. Ja se razmišljao da idem do Viminacijuma, ali kad shvatih da nema prelaza preko Morave (do Požarevca), prošla me volja. Ako ti to ne smeta ili ćeš da ideš levom obalom Dunava, kroz Pančevo i Kovin, sve do skele, pa onda samo dole do jezera, sigurno će biti odlična vožnja.

bajkovima do tamo i nazad. vidis, nije mi palo na pamet da pogledam cikloberzu a nasao sam ovu finu, dobro isplaniranu rutu :D
http://www.cikloberza.com/last_minute_show.php?id=806

ako je ovo slucajno neko od vas, svaka cast :D

Nije on sa ovog foruma. To je Žuka. Ide on više puta godišnje tamo i nazad, pa ga slobodno cimaj da vidiš kad bi išao sledeći put.

Sraf na stezniku za sticnu mi se iskrivio. Evo i slike da vidite na koji sraf mislim.
140146.jpg
Juce je nesto sorc poceo da mi se kaci za tu polugu i aj da okrenem polugu ka volanu,ali ne mogu zato sto je sraf kriv. ZNaci najbolje zategnem kada poluga ide ka zadnjem tocku. Sad gledam dal da kupujem novi steznik,mislim da ne bi nista pomoglo zato sto je izgleda to krivo gde prolazi taj sraf.

Btw, iz mog iskustva, mislim da ne treba mnogo gledati predviđene brzine na takvim vožnjama. Potrebno je iskustvo.
1. Obično mnogi povuku daleko brže. Jednostavno, svakome nekad dosadi da gleda dupe ispred sebe. ;)
2. Meni 20-25 zvuči dosta brzo. Ali, znam da smo do Kovačice umirali od dosade na 26-27 km/h. MTB.
Zavisi i od terena, a u grupi si delimično zaštićen od vetra i štediš snagu. U grupi se obično i ćaska, pa je mnogo lakše.
3. Sve to nipošto ne znači da je 20-25 kao prosek mačji kašalj. :) Ta ruta do jezera jeste skoro ravna, ali 120 km je 120 km (ili 165, sa Viminacijumom). A onda nazad...
4. Nekima odgovara da povuku jače, pa da prave pauze po pola sata. Mene to dokusuri.

Dakle, voziš malo sa ovima i onima i vidiš šta ti odgovara ili ne.

Pa ne moramo ni da budemo mnogo brzi. Jos moram da se raspitam da li i dalje vaze one satnice za skelu, ali do 16h bismo valjda trebali da stignemo do iste (recimo da je ona na 100km od beograda). Posle toga, kada god stignemo do odredista, imamo sasvim dovoljno vremena da se malo odmorimo, uzivamo i, nadam se, odstpavamo.

Drugari, koju slick gumu možete da mi preporučite za mtb? Cena nekih 1500-1800 din...
Hvala

Vrh Dno