Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Piše na kanalu, a i ovde na 10 mesta. :) Kamera je GoPro Hero HD (1), kačim na korman (zar nije očigledno?), fabričkim montiračem. A postoji zilion montirača, postaviš gde hoćeš. Ima još sličnih kamera drugih proizvođača, ali na klasične kamere, fotoaparate i pogotovo mobilne telefone bolje zaboravi. Loši snimci, a uređaji mogu da se raspadnu, vibracije su (pre)velike. Naravno, tvoje pare, tvoj telefon, pa ako ti se rizikuje... Samo imaj u vidu da snimanje u 60 frejmova pravi "svu razliku sveta", čak i kada staviš na YT koji konvertuje u 30. (original snimak je bar 2 puta bolji nego na YT)

Što se tereta tiče, rekao bih da si idealan kandidat za kolica. Kače se na šticnu ili zadnju osovinu, imaju 1 ili 2 točka, a veliku nosivost. Baš je skoro pričano o tome na Cikloberzi. Evo! - http://www.cikloberza.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=7493. U prolasku kroz Vukovar i Ilok videh nekoliko ljudi koji ih voze, deluje jako praktično. Bajk i vozač potpuno bez tereta, sve je u kolicima, a mogu da imaju i zaštitu protiv kiše. Modeli sa 2 točka obično imaju mrežasto metalno kućište, pa jabuke ne bi ispadale.

I mislio sam da je tako. Hvala. Nemam para da bacim na kameru koju ću koristiti tako malo. Uostalom pre ću dati pare za neki objektiv za moj fotoaparat.

Hmmm, videću za kolica. Zanimljiva ideja. Hvala.

Sada sam usao , Crveni krst - Pancevo, ali nasipom , zemljanim putem ceo put. Lepo je, priroda, ptice, skavci i zabe na sve strane :)
Izasli smo na jednom delu i na Dunav, na neku malu pescanu plazu.
U Pancevu otisli do kafane Crni leptir, 2 riblje corbe, 2 tocena piva , hleb 650 din. Corba je bas velika, imaju i malu.

Ja sam napravio sam neki nosac za moj telefon, pa cu da isprobam kako to radi. Mislio sam da ga nosim na kacigi, videcu kako ce to da izgleda :)

@carnex Valjda ne bi bacao pare ni da ih imaš? A svako ima svoj kikiriki iliti zanimaciju na koju mu nije žao da troši. Meni je dslr isto kao da na bajku stalno vukljam dodatne točkove ili korman i lulu, pa da ih sve menjam u toku vožnje, prema pejzažu. :D
@phantom Ne znam da li je ta cena povoljna dok ne odbiješ pivo. Ali jedva čekam da vidim snimke, a verovatno i carnex.

Sada sam usao , Crveni krst - Pancevo, ali nasipom , zemljanim putem ceo put. Lepo je, priroda, ptice, skavci i zabe na sve strane :)
Izasli smo na jednom delu i na Dunav, na neku malu pescanu plazu.
U Pancevu otisli do kafane Crni leptir, 2 riblje corbe, 2 tocena piva , hleb 650 din. Corba je bas velika, imaju i malu.

Ja sam napravio sam neki nosac za moj telefon, pa cu da isprobam kako to radi. Mislio sam da ga nosim na kacigi, videcu kako ce to da izgleda :)

kakav je taj put do panceva? prvenstveno tezina, a onda i saobracaj i kvalitet. za put do srebrnog jezera moramo da predjemo preko panceva, ali sam dobio predlog da se utovarimo u beovoz do panceva jer je put los i naporan.

@canejr

Jel ides na Obedsku baru?

I ja bih to da izvezem ovih dana, nemam drustvo pa mozemo zajedno?
Takodje planiram Rumu i Novi Sad.

Poslednja izmena:
Ako ideš nasipom, saobraćaj je nula. Možda naiđeš na nekog nemca ili holanđanina kako se lagano klati (pošto je taj nasip deo Dunavske rute). :) Kvalitet nasipa je onako, utabana zemlja sa dosta rupa (ne velikih, već onih manjih). Možeš istim do starog tamiškog mosta, pa preko mosta i u Pančevu si dok si rek'o keks.

E sad, neko te je zeznuo za pančevački put, ako si mislio na asfaltirani deo. :) Saobraćaj je ispodprosečnog intenziteta. Tipa, 20 automobila svaki minut. Mada, zavisi od doba dana dosta i to. Međutim, ono što tebe interesuje je žuta traka koja postoji do račvanja starog i novog dela puta. Žuta autobuska traka veoma dobrog kvaliteta izrade gde bus ide jednom u pola sata. Ponekad milina tuda voziti bajs. Kad dođeš do račvanja novog i starog puta, stari put te prvo vodi uzbrdo i udesno (nadvožnjak), dok novi prolazi ispod tog nadvožnjaka i on skreće malo udesno. Odatle, žuta traka nestaje i ostaju 2 trake po smeru. Opet, intenzitet i tu opada, pa se može voziti bez nekih većih problema. Inače, ako budeš išao ka Srebrnom jezeru, koristićeš novi deo puta jer te stari vodi u centar Pančeva, dok je novi neki vid obilaznice i bliži ti je skretanju za Starčevo.

@Bakara

To ovo u subotu sad? Malo im je plan čudan. Mnogo kuliranja za ne mnogo dugačku vožnju. :)

edit: pre par dana gledah propozicije, sad nema šanse da ih nađem

edit2: nađoh. :) http://www.beograd.rs/download.php/documents/rekreativnisportu2013.pdf Naziv programa - Savska pedala.

Poslednja izmena:
Na Savsku pedalu ne idem sigurno, baš melopre videh na CB. Prilično kratko, veći deo puta već vozio, uključujući i manastir, a sve se nešto razvlači bez potrebe. Šta kažu, max 22? Na onoj tepsiji od terena? U stvari, koncept mi je odličan, da se malo ukazuje na istoriju i značajna mesta kroz koja se prolazi, uz obilazak znamenitosti. Turistički. Ali, kako rekoh, većim delom sam bio, pa mi je nekako dosadno. Još ako idu Ulicom mira... A razmišljam se da li da idem samostalno ovih dana, jer ne znam koliko će razni offroad delovi oko Bare da se osuše od ovih kišurina. :( Uz to, moram da radim na novim filmovima, a usput osmišljavam biciklističke staze po Vidikovcu i okolini, plus treba da šaljem razne primedbe i predloge Opštini... Ne znam šta ću pre. I onda još i Tur... :)

Btw, počeo da gledam ovaj PDF koji je Džoni linkovao. Ima nekih zanimljivih stvari, ali negde na pola sam odustao. Toliko ima užasnih pravopisnih grešaka da nisam više mogao da ih svarim. :( I to stoji na sajtu beograd.rs. Tragedija.

Ja jedno 95% idem na tu ''pedalu''.

Ono što ja predlažem, a i predložiću tamo zainteresovanim poznanicima... jeste da krenemo svi zajedno (podržimo turu i trud organizatora), dođemo do Jakova, do tog sportsko-rekreativnog centra, napunimo vodu i palimo dalje do Obedske (sami, u svojoj režiji). Znam da će neki poznanici ići do Tarzana (Tarzan plaža, kafe-restoran), pa možemo i sa njima i do Tarzana, ne do Obedske (jer je sama Obedska jedno dosadno mesto i Kupinovo sa ostatkom tvrđave i crkvom je interesantnije). Oni doduše voze specijalke, pa ko je na MTB-u a nije u top kondiciji... neće baš to da ide. :) Mi mtb-ovci ćemo onda našim tempom.

Elem, vidimo se u subotu u 09.00 kod Delta City-ja, kod god da je voljan.

PS: Ovo do Tarzan plaže je kraće. Meni iz Koteža obično ispadne oko 100km tamo i 'vamo. Znam da do bloka 70 imam oko 15km, što bi reklo da je sama tura do Tarzana reda veličine ~60km.

Poslednja izmena:
@Bakara

To ovo u subotu sad? Malo im je plan čudan. Mnogo kuliranja za ne mnogo dugačku vožnju. :)

Nisam ni znao za to, nego znam da je cane pominjao Obedsku baru pa rekoh da ponudim drustvo...

Ali sad kad znam iskoristicu tu Savsku pedalu bar u nekom delu dok ne nadjem drustvo, posto se ta kolona krece prilicno polako, a i ne odgovara mi tako kasno vreme povratka.
Tako da, vidimo se kod delta city-ja u subotu.

a nedelja i avala?

Možda bih ja išao za vikend na Avalu, ako ne smislim ništa pametnije, a vreme bude ok. Nisam išao od otvaranja sezone (to mi je bila prva vožnja). Jeste da je kratko, ali uvek je zgodno za vežbicu. Samo što bih ja išao kroz Resnik i Pinosavu u oba smera i ne bih krenuo pre 9-9:30. Pa u podnožju Avale nekih pola sata kasnije, možda malo više. Ali, to zahteva i suvo vreme narednih dana, jer do Resnika idem offroad. Videću. Za sada me mrzi, a ne bih opet da bude usiljena vožnja. Iznerviralo me sve sa čekanjem baterija za kameru, nadao sam se da ću već uveliko da idem do NS, Zrenjanina, Bele Crkve, Valjeva, Divčibara, Goča... Onda mi Avala nije nikakva uteha. :(

Ja ću verovatno u nedelju da se okušam u tih 3Km uspona po Avali. Sudeći po tome koliko napora je iziskivalo penjanje uz Banjicu, od Autokomande do pravnog i posle uz bulevar Oslobođenja do Banjice ima to da bude pravi izazov za mene.

Pitanje je koju putanju od Knarevog Brda do avale preporučujete jer znam da je Bulefar Oslobođeja prilično loše rešenje

Poslednja izmena:
ja se izvinjavam, failovao sam. Ovaj put za avalu iz pdf-a je iz maja. ja sam pretpostavio da su za isti vikend, a nisam detaljno pogledao sinoc. Mnogo su ruzno rasporedili akcije i krajnje je nepregledan pdf.

Anyway, mozda ja na kraju odem i sam jer sam dosta razmisljao ne temu "biti ili ne biti" pa mi glupo da sada ne odem.

Da, PDF je totalna tragedija. A Avala... Šta znam, meni je prvi put bilo dosta teško, pogotovo posle uspona kroz Resnik i Pinosavu. Al' prebaciš u niži prenos i vrtiš. Ako baš rikneš, staneš da odmoriš. Svaki sledeći put je lakše. :)

@carnex Sa Kanarevog možeš gore na Banjicu, pa Bulevar oslobođenja i Bulevar JNA do Kružnog puta i gore do podnožja Avale. Ja ne bih preporučio. Bar imajući iskustva sa tim delom Kružnog puta. Jak uspon, puno saobraćaja, uzak put, veoma stresno. Radije bih išao kroz Rakovicu (Borskom), pravo pored opštine, pored Vojnog otpada (označen na Google Maps) do železničke stanice Kijevo, pa dalje kuda ja idem. Bar ako imaš MTB. Za drumaša je komplikovano i koji god put da izabereš biće dosta gore-dole.

Uglavnom, ceo put od Kijeva do Avale imaš u mom filmu:

Juce pao 2 puta :) Prvi put , prilikom pentranja na trotoar, nadao sam se da ce pesak sacekati da se ja popnem , kao da me propusti, ali nije, pa da ga ne bi udario direktno , nesto sam uradio i pao :)
Nije strasno, malo me boli koleno, ogrebotine, nastavio onda do Ade, a na Adi pao drugi put, ortak sa kojim sam vozio skrenuo u mene, nije me video, mada sam mu se i ja prisunjao necujno :)
To je bilo isto na nekom kocenju ispred vozica, sporo, pa nije bas nista ni bilo, par ogrebotina na dlanovima. Ali prilikom prvog pada mi je pukao samo kraj rucice kocnice, verovatno cu morati da menjam celu, ne znam da li ima samo rucica da se kupi.
Ono gore je sto sam opet provalio da mi je kao nesto hladno, kada nikome nije bilo hladno, a kad sam dosao kuci, opet temperatura 37 - 37.5, sada je nemam, ali cu ipakmorati malo da iskluliram ili cak i do doktora da idem :(

Kako se vozi u Londonu :)

Kako se vozi u Londonu :)

Realno, bespotrebno kur.enje. Ja sam biciklista i ko zna koliko puta sam hteo da zadavim nekoga za volanom zbog bahacenja ali isto tako bih zadavio i ovog mentola na bicikli. Nijedna krajnost ne valja.

Bas me zanima kako bi prosao u Rusiji :d

Ja kada bih cuo takav zvuk motora iza mene,ja bih pao dole na zemlju od straha. Meni je vozac autobusa svirn'o (na uvce),a bio je u traci pored,ja sam se ljudi uplasio i pocele ruke da mi drhte na volanu,a kamoli ovo :D

Ja kada bih cuo takav zvuk motora iza mene,ja bih pao dole na zemlju od straha. Meni je vozac autobusa svirn'o (na uvce),a bio je u traci pored,ja sam se ljudi uplasio i pocele ruke da mi drhte na volanu,a kamoli ovo :D

I zbog ovoga bi' ih izvlačio iz busa i glavu stavljao pod tu istu sirenu dok im uši ne prokrvare. Bukvalno, presečeš se kad ti svirne na bliže od 5 metara.

@phantomr

Fotkaj te ručice kočnica, da vidim(o) kako izgledaju. Tako ćemo znati da l' ima zamenskih.

@HSV

Imaš onaj kanal StopXam, pa pogledaj čega sve ima. :)

PS: Nema sutra one Pedale. Otkazali su je tj. pomerili za 18. avgust. Organizacija u srba... neće se tu niko 'leba najesti.

Poslednja izmena:
Stalno izgubim živce kada zatezem kočnice. Prednju za čas namestim,'vata u mestu ali za zadnju gubim živce. Pritegnem i onda krenu paknovi da udaraju,pa olabavim i to bude mnogo i nikako da namestim.sutra Odo kod majstora da promenim sajlu ionako je otišla u ***** i neka oni to urade. Živce pogubim.

Pa i meni ne hvata zadnja.Prednja je Ok,ali zadnja otkazala, nikako da je sredim.U čemu je problem?da menjam sajlu,ili je olabavila?Nikada to nisam radio,pa me interesuje kako da to odradim?

Evo ja sada pogledao kod mene i vidim da imam pare,tako da cu da menjam paknove napred i pozadi i zadnju sajlu ionako to imam u planu kada sam poceo da vozim ove godine,sve se istrosilo.

@svastika

probaj zategni i vidi.

Meni paknovi nisu izlizani.Uzeću vodenu šmirglu da očistim,a probaću da zategnem,jer pakn ne steže dovoljno,zbog toga i nema efekat,tj. ne hvata.

Na osnovu opisa, teško je i pogađati šta se desilo sa tom zadnjom, ti najbolje možeš da vidiš.
Preporučujem da pogledaš na YT neki video o štelovanju zadnje kočnice (kakvu imaš) i onda odradiš sve od početka. Kao da je prva montaža, sve kako treba. Posle sat-dva sigurno će biti sve kako treba.

Ako su neke Logan/Promax kočnice, ima da rodiš mečku dok ih namestiš. To se rašteluje kad spičiš u neku rupu. Iz iskustva pričam. :) Uzmite neke Sram ili Shimano sa oglasa (Sram minimum SD3, a Shimano 400 seriju). Cene su tu do 10e za prednju i zadnju bez paknova.

Drugari, jedno pitanje. Pojavio mi se luft u viljušci. U početku je bio mali pa sam rešavao problem zatezanjem šrafa s vremena na vreme ali vremenom se povećao i sada se cela viljuška rasklima čim jače pritisnem prednju kočnicu. Zatezanje šrafa više ne pomaže jer se opet sve rasklima pri prvom kočenju.
Da li je viljuška zrela za novu ili se ovo može srediti?

P.S. ležajevi/lageri su ok(oba), skidao i proverio, jedino sam primetio da je navoj na šipki viljuške posle desetak mm odozgo zeznut i sraf dodje dotle i proklizi, neće dalje. Ne znam da li da se bakcem sa nareznicom pa da prerežem opet navoj ili da ipak kupim drugu viljušku. Gledao neke ali su fuš, a ne lupa mi se nesto mnogo para i sam bajs je prilično star ali održavan.

Poslednja izmena:
@jim9 Koja je viljuška u pitanju i koliko je "nešto mnogo para"? :) Ako je loš materijal, džaba sva nameštanja, brzo će opet da "ode". Meni je čak i neka RST vršila posao nekoliko godina, koštala 50e u radnji.

@svi Poznaje li neko Aranđelovac? Interesuje me oko puta do tamo (bajkom), šta sve tamo videti/raditi i najbolji put nazad. Za svaki slučaj, neki jako jeftin smeštaj. Detaljno obrazložena tema, da ne pišem ponovo - http://www.cikloberza.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=7808&sid=f67b9eceda0f3c24fa60b4108591e5e0.

Sraf na stezniku za sticnu mi se iskrivio. Evo i slike da vidite na koji sraf mislim.
Pogledajte prilog 118153
Juce je nesto sorc poceo da mi se kaci za tu polugu i aj da okrenem polugu ka volanu,ali ne mogu zato sto je sraf kriv. ZNaci najbolje zategnem kada poluga ide ka zadnjem tocku. Sad gledam dal da kupujem novi steznik,mislim da ne bi nista pomoglo zato sto je izgleda to krivo gde prolazi taj sraf.

Ako je jeftin čelični ram u pitanju verovatno je isto što je bilo i kod mene. Iskrivila su se ta okca, a nikad nisam stavljao užu neodgovarajuću cevku, uvek je bila 25.4. Možeš da odfikariš to i staviš stezač u obliku šelne ili da uradiš kao ja, evo imaš ovde sliku:
http://www.cikloberza.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=5635&p=134944
Dve matice sam obrusio ukoso da mi se ne bi i novi stezač upropastio. Posle sam još malo obradio brusilicom i turpijom, proverio paralelnost, pecnuo za ram, očetkao čeličnom četkom i zafarbao, evo služi već dosta i dobro je, a i izgleda ok.

Poslednja izmena:
Našao problem. Meni je viljuška iz dva dela, posebno čeljusti, posebno ona šipka što ide kroz ram. One rupice za šraf kojim se spajaju ova dva dela su ili nestale ili se previše raširile od udaranja.
Evo na šta mislim
ga2ematu.jpg

8ygynuqa.jpg

Pokušaću bušilicom da izbušim nove rupe unakrsno.

Jel se organizuju neke vožnje?

Nazad
Vrh Dno