Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Voleo bih da dobijem na brzini sto je moguce vise...
1. Nema tih MTB guma koje će da te teraju brže od drumaša.
2. Nema tih guma koje će da te teraju brže od utreniranijih mišića.

Dakle, drumaš, knjiga i vežbanje. Jedino tako ćeš da dobiješ na brzini "što je moguće više".
Tanke gume su za one koji traže izgovore. ;)

Tanke gume su za one koji traže izgovore. ;)

Kad budeš probao Schwalbe Kojak i Continental Sport Contact pričaćeš drugu priču. :) Ali, za kondiciju se slažem. Mora da se iole redovno pedala.

Nego, Vlado, ako hoćeš da dobiješ što više na brzini, ove 2 su ti otprilike najbrže za MTB na našem tržištu (obe su u 1.3 verziji). ALI, koštaju oko 2500-2800 dinara komad, pa uzmi slobodno te Spicer za manje pare. Sve te iole slick Schwalbe gume su generalno brze jer su krute (delom zbog zaštite od bušenja, delom zbog dosta ''plastike'' u njima) i isplate se u odnosu na slične gume tog cenovnog ranga u Srbiji.

Poslednja izmena:
Sto se tice kondicije ona nije problem,trenira se CrossFit godinu dana redovno :)
Cont Sport Contact koliko sam gledao po netu svi hvale,ali trenutno mi je to dosta para,skoro sam uzeo bike(onaj crni cannondale http://forum.benchmark.rs/showthread.php?263482-Benchmark-biciklistička-sekcija/page293 post 4391 )... Hvala puno na savetima i predlozima...
Kad budeš probao Schwalbe Kojak i Continental Sport Contact pričaćeš drugu priču. :) Ali, za kondiciju se slažem. Mora da se iole redovno pedala.

Nego, Vlado, ako hoćeš da dobiješ što više na brzini, ove 2 su ti otprilike najbrže za MTB na našem tržištu (obe su u 1.3 verziji). ALI, koštaju oko 2500-2800 dinara komad, pa uzmi slobodno te Spicer za manje pare. Sve te iole slick Schwalbe gume su generalno brze jer su krute (delom zbog zaštite od bušenja, delom zbog dosta ''plastike'' u njima) i isplate se u odnosu na slične gume tog cenovnog ranga u Srbiji.

Kad budeš probao Schwalbe Kojak i Continental Sport Contact pričaćeš drugu priču. :)
Izvlačiš iz konteksta. ;) Ne sumnjam ja da se brže ide na tankim gumama, nego brzina (i daljina) treba pre svega da se dobija treningom. :)
Te fore - SPD pedale, tanke gume, aerodinamična kaciga, 100 grama lakši ram, isprazniš se pre kretanja na vožnju... - Mani me. ;)

Btw, red je i ovde da postavim link na slike sa vožnje do Kosmaja. Zahvaljujem Džoniju na pomoći. Nažalost, samo pomoć u pronalasku web sharing servisa, a ne u slikanju, pa su slike uglavnom.. bezveze. Počeo sam da slikam tek od Ralje, jer je početak snimljen na ranijim vožnjama do Avale i Trešnje. Prestao kod jezera Duboki potok u Barajevu, jer je to bio i cilj vožnje (znam, malo zaobilazni put do jezera :)). Bar 99 % fotki je geotagovano, pa nemo' neko da je pit'o gde je slikano. :smash:

http://www.flickr.com/photos/98532991@N04/sets/72157634513796235/

Pre dve nedelje bio do Grze,sticajem srecnih okolnosti bila je grupa od sedmoro nas.Mnoooogo je lakse i bolje kada se vozi u grupi,kada idem sam obicno se zbrzam i preforsiram.Evo i nesto slika,mada se nisam mnogo potrudio zbog krs kamere na jos vecem krsu od telefona.E ako me neko vidi da ikad u zivotu ponovo uzmem HTC moze slobodno da mi lupi samar,samo da mi istekne ugovor u Telenoru,fon istog trenutka ide o zid.

www.flickr.com/photos/98560968@N07/

Koju U-LOCK bravu da kupim? Sta vi koristite (ako u slucaju nuzde morate da se udaljite od bajsa)? Do sada namerno nisam kupovao nikakvu zastitu za bajs jer mi nije na pamet padalo da ostavljam bajs negde, a i plasio sam se da cu se osokoliti pa ostavljati ga i bez preke potrebe. Medjutim u poslednje vreme sam vise puta dolazio u situaciju da sam morao da ga ostavim "samo na sekund" i taj sekund mi skrati pola sata zivota koliko strepim...

Mislio sam da nabavim neki bolji U-LOCK + neku sajlu da povezem prednji i zadnji tocak sa ramom pa kroz U-LOCK, pa za neko uzemljenje. Mozda cak i da promenim klemu za sticnu, ne bi li neko skinuo i sediste i "quick release".

Ima li negde da se kupi neki mini alarm za bajs, ali da dobro vristi?

U lock nikako, jer se flomasterom otvara. :D
Pisano je jedno xx puta u temi vezano za to, pogledaj par stranica pozadi, naleteces na ta pitanja i odogovore. :wave:

Pisalo je i da je to za samo jednu vrstu U-lock brave i da takvih brava više nema.

Onaj ko ju je kupio ima je jos uvek. :p

Danas sam omastio brk slatkišem i alkoholom posle dugo vremena. Stoga sam, posle treninga nogu opalio po bajsu. Naročito zato što u nedelju nisam išao da se opropbam na 50KM usled vremena (čekao da završi trka F1 a onda pogledao kroz prozor.
bajs.jpg

Ima nade za mene, ali nažalost izgleda ne i za moj Adrenalin. Jadnik cvili ko kuče koje je slomilo vazu.

@carnex Čestitam. Samo da mi neko objasni taj obračun da si za 33 km potrošio 1200 kalorija?! :) Još sve praktično ravno.
Meni brzinomer, na maratonu do Kovačice (125 km) izračunao 1750. Do Uba, 118 km, 1712 kalorija.
Nije da mi je važno, nego baš da mi je znati odakle tolike razlike? I šta znači ono "average pace" 2:36?

Ko jos gleda te kalorije, taj brojac je najveca glupost.

Možda zato što imam 97 kila (u procesu sam skidanja velike količine kilaže zbog toga sam tek krenuo da bajsam ove godine pre dve nedelje. Nisam hteo da slomim ionako loš bajs)? Ne znam, ovo je naknadno unešena ruta jer mi je GPS na telefonu pobrljavio i tapkao u mestu. Verovatno bi cifra bila veća zbog toga što sam imao mnogo stajanja i ubrzavanja na NBGu. Ionako je to nagađanje, drugi su još optimističniji, samoje STRAVA manje optimistična po pitanju spaljenih kalorija. Meni je bitno to da sam izgurao ovo a dam sam 1o minuta pre toga zavtšio sa HIIT treningom koji cilja noge.

A "average pace" je prosečna brzina izražena u vremenu koje ti je potrebno da pređeš 1 kilometar. Runkeeper je čudan.

Elem, posle pregleda bajsa pose ovoga šteta izgleda ovako.
- nogar se razglavio i lupanje je od zakačinjanje istog u krampone
- zadnja guma je spala na 2.2 sa 3.2, prednja na 2.8
- zadnji točak mi šeta oko 4mm gore dole na osovini. Kako ovo ne znam. Montirao sam ga posle centriranja pre nedelju dana.
- zadnji prenos se mnogo loše čuje
- ručica zadnje kočnice se zaglavljuje u otvorenom položaju i moram da je stegnem da preskoči neki zub

vidim da ću provesti dosta vremena u garaži. Da se razumemo sve ovo je postojalo i pre, samo sam ignorisao do sada :D

Poslednja izmena:
Pa naravno da je nagadjanje. Ima na netu nacin na koji se to racuna za prosecnog coveka od 75 Kg valjda a i za teze i lakse ljude ali pored toga to sve zavisi i od metabolizma.

Ja sa mojom kilazom za 22 min pretrcim 4,2km (to mi je dnevna mera) i znam da je to jedva negde oko 300 kal. potrosenih (prema sports trackeru mada sad sam izracunao da je to u stvari u mom slucaju i vise + trcanje na prazan stomak, 20c+ a cesto i duks).
Tako da nema sanse da za 33km na bajsu sprzis skoro 2k.. tj ima sanse ali ako se tih 30 i kusur km penjes na planinu :D

Poslednja izmena:
@carnex

proveri sajlu da nije pukla jedna zica (ili vise njih), jer ponekad kad rucica zaglavljuje to znaci da se sajla nacela i grebe buzir pa ne da da se vrati... a moz da bude i da je iznutra suvo ko barut pa ne klizi...

Rijeka - Sušak i Vežica (Gornja i Donja)
Bliži se kraj sezone 2012. Što znači da moram pod hitno da pravim nove filmove. :) Do kraja sezone sam u Rijeci, pokrivam nekoliko novih delova grada. Ovoga puta su to Sušak i Vežica, predeli u brdima. Ne baš naročito bike-friendly, ali usponi su podnošljivi. A pogled fantastičan, mada je pravi osećaj teško preneti na snimku. Uglavnom, od već viđene lokacije na Trsatu idem gore (i gore, i gore), sve do Rijekčke opservatorije koja je, očekivano, na vr' brda. A vrlo zanimljivog izgleda. Odatle spust kroz dva dela Vežice, sve do same obale, uz pogled na brodogradilište. Nažalost, kroz centralne ulice spust nije mogao da bude naročito brz, ali je vožnja bila uživanje. Za naredni film ostaje još samo lagana vožnja uz more, kroz tzv. "Pećine", sve do luke mora i brodova.

Kako ti se cine? Jos skupljam pare za gume...

Vozio sam samo jednom, danas planiram da se opet malo provozam.
Prvi utisak je dobar, mada sam i pre imao slicne gume. Presao sam oko 25km, videcu kada budem malo duze i sa jacim tempom vozio.
Morale bi da budu dobre koliko sam ih platio. :D

Pošto planiram da polako produžavam rute dok ne budem mogao da redovno idem na plac njim (60KM) a leđa me ubijaju od teglenja punog ranaca sa buvljaka/tempa gledam na kombinacije bisaga i prtljažnika ali ne znam šta bi se uklopilo u Capriolo adrenalin po što povoljnijoj ceni. Molim za savete.

50-559 (26x190)
Inflate to min 35 max 65

P.SI.:min 24 BAR

To su oznake na prethodnim Trayal gumama koje sam imao.Služile su časno 5-6god.,ali kada sam krenuo da forsiram off road,unutrašnu(prednju)sam menjao na svake dve sedmice.Doduše,uzimao sam kineyzere sa buvljaka,na kraju se ispostavilo,zahvaljujući savetima sa foruma,da..,ipak,moram da menjam kompletne gume,što sam i uradio.Šansu sam dao,o5,Trayal unutrašnjim i spoljašnjim(sa auto-ventilima),za slučaj da moram da ih doduvam negde,na nekoj pumpi.

Pitanje je:
Do koliko max. atmosfera da ih naduvam?
Trgovac,gde sam kupio gume,kaže 'slobodno do 5atmosfera'.Ja imam 65-70kg,taj opseg i mislim da je 3atmosfere za prednju i 3.5-4atmosfere za zadnju gumu dovoljno.Koje je vaše mišljenje?Uz obzir da su mi se ranije u off road vožnji često bušile gume,pretpostavljam da 'jače' napupmane gume nije loša opcija,čisto ukoliko
naletim na neku prepreku,više napumpane gume,bi trebalo,lakše da eskiviraju,od manje napumpanih guma.Inače,ovaj put sam uzeo easy ride gume,a pre njih su bile sa kramponima.
Bio sam ih naduvao na 5atmosfera,pa sam prednju izduvao na 3atmosfere,a zadnju na 4atmosfere,pa kada ih overim prstima,izgledaju mi 'opušteno',nego kada su obe bile na 5atmosfera.
Molim za savet.

Pošto planiram da polako produžavam rute dok ne budem mogao da redovno idem na plac njim (60KM) a leđa me ubijaju od teglenja punog ranaca sa buvljaka/tempa gledam na kombinacije bisaga i prtljažnika ali ne znam šta bi se uklopilo u Capriolo adrenalin po što povoljnijoj ceni. Molim za savete.

Ja sam prosle godine uzeo ovakav http://www.delovizabicikle.com/sites/default/files/imagecache/300_width/710147.jpg za nekih 2k dinara dobijes i tu elasticnu traku. Ima ih u vise radnji u BG-u.

Umesto bisaga za sada jos uvek koristim ranac koji privezem na prtljaznik sa gurtnama ovakvim http://www.homecenter.rs/Slike/Proizvodi/0201397_1.JPG koje sam uzeo 2 komada za 150dinara u kineskoj prodavnici.

Mene isto zanimaju neke relativno kvalitetnije/jeftinijije bisage, ali sve kao nemam vremena da istrazujem :) . Ima li neko predlog?

Ovako neke su na visokoj ceni, a nisu mnogo više od vreće srolane na vrhu i napravljene od nekog izdržljivog, nepropusnog materijala. Vredi razmišljati o DIY varijanti...
ortlieb_panniers_back_roller_3L.jpg
Za prtljažnik ću ipak da se otvorim (~40€) za nešto ovakvo: http://www.topeak.com/products/Racks/SuperTouristDXTubularRack_disc

+ niža šipka za kačenje bisaga, bolje za balans i ostavlja mesta da se nešto stavi odozgo
+ donja, skoro horizontalna šipka za stabilizaciju bisaga. da se ne uvrću i ne landaraju.
- ovaj konkretan model nema stezač sa oprugom, što je korisna stvar
- ne sviđa mi se šina na gornjoj strani. zgodno je ako kupiš odgovarajuću, njihovu torbu, ali ako je nemaš onda je kao da stavljaš stvari na dva tupa noža...

Poslednja izmena:
Kvalitetne i jeftine bisage nisam video ihaha. Uvek im nešto fali - vodopropusne, kratke, loš sistem kačenja, loša izrada, ružan izgled...

DIY varijanta je isto prihvatljiva, ali moraš znati da ušivaš i imati potrebnu opremu (mašinu za šivenje), pa mnogim ljudima DIY jednostavno nije opcija. Jedan lik na cikloberzi je to sve prošao - http://www.cikloberza.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=7061&st=0&sk=t&sd=a Računica = oko 2000 dinara mu je sve ispalo, sa njegovom mašinom i rukama.

@Svastika

Nije ti dobra logika oko napumpanosti guma i prepreka (treba obrnuto). Pogledaj one što voze trial motore i skakuću po kockama i slično, kako su im gume napumpane. 65psi ti je 4.5 bara. Tako da, možeš pumpati do 4.5 bara, a sa obzirom da su te gume balonjare (u smislu, nisu tanke i skroz slik), pumpaj zadnju na 4 bara, a prednju na 10% manje.

@Carnex

Kreni kao marepbc. Uzmi neki paktreger (ali ovakvog tipa - zbog ove zadnje šipke koja sprečava bisage da lelujaju) i posle kad/ako naletiš na ok i povoljne bisage, ti ih pazari.

Poslednja izmena:
@carnex Isplaniraj šta bi sve nosio, kolikih je to gabarita i težine. Onda odluči.
Ako ti je dovoljan prtljažnik, super. Jeftiniji, zgodniji, ne povećava (puno) širinu bajka, težina gore.
Bisage nisam vozio, ali po logici stvari znatno menjaju način vožnje, jer povećavaju znatno širinu, remete ravnotežu i postavljaju težinu sa strane. Što je još gore, moraš da uklapaš da težina sa obe strane bude što "jednakija". :) Dakle, ako već mora nešto krupno na bicikl, ja sam pre za prtljažnik.

@carnex Isplaniraj šta bi sve nosio, kolikih je to gabarita i težine. Onda odluči.
Ako ti je dovoljan prtljažnik, super. Jeftiniji, zgodniji, ne povećava (puno) širinu bajka, težina gore.
Bisage nisam vozio, ali po logici stvari znatno menjaju način vožnje, jer povećavaju znatno širinu, remete ravnotežu i postavljaju težinu sa strane. Što je još gore, moraš da uklapaš da težina sa obe strane bude što "jednakija". :) Dakle, ako već mora nešto krupno na bicikl, ja sam pre za prtljažnik.

Videću, mada sa placa ću hteti da vraćam i voće i druge stvari koje tamo gajim stoga mislim da su bisage neophodne. Možda na kraju budem koristio dva vojna ranca (ona velika).

Elem, gledao sam tvoje filmiće. I vidim da si prošao ono što smatram vatrenim krštenjem beograda (banjički uspon). Svaka čast, mrzeo sam odlazak bajsom na posao samo zbog tog uspona svakog jutra u sedam sati. Nego, pitanje je čime snimaš filmiće? Pokušavao sam da snimam neke stvari za sebe pa pitam. Ja sam kačio Fuji F70 ali rezultati su bili neupotrebljivi. Stoga da se poovim, čime snimaš filmiće i gde kačiš kameru.

Pretpostavljam da Cane koristi neku GoPro kameru.

http://gopro.com/

Pojavile su se kod nas i Prestigio kamere za iste situacije. A kače se na korman, kacigu...

A što se tiče uspona, ne znam što ih izbegavaš? Znam koliki je taj banjički, ali ujutro je prohladno, pa se ni ne oznojiš nešto, a nabiješ kondiciju polako samo tako :d

Pa kada ti je to prva stvar koju radiš rano ujutro, nije ni malno prijatno.

Pretpostavljam da je ili GoPro ili Prestigio 700 ali zanima me šta koristi jer možda ne koristi njih. Ja nemam nameru da kupujem kameru od 200+ eura samo za par snimaka kada imam telefone i fotoaparate.

Poslednja izmena:
Vrh Dno