Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Videces tek kad sednes na njega i napravis koji krug, treba da se osecas mocno na njemu, desava se cesto da se ljudi ne priviknu na sediste koje dodje uz bajs, ako vidis da ti ne odgovara trebao bi ga zameniti nekim koji ce ti biti udobno, i jos ulozis malo u opremu, svetla, brzinomer, torbica, alat ...

@ demios
Ne znam bas dal moze da se takmici sa RockShox Tora

nisu bash za uporediti, zato shto je ovo stara vila, a tora nova. manitou black ti je neshto u klasi rockshox recona, pre mozda rebe, a tora je ispod recona, tako da, kazem, tora je novija, ima lok, vazdushna, ali teshka ko tuch i naravno manje kvalitetna i izdrzljiva. zavisi shta zelish. i naravno, opruga ce uvek lepshe da radi nego ijedan vazduh, lepo rade ove sa dve komore vazdushne, tj josh i sa negativnom komorom. ali vazduh je vazduh, vremenom ce se uzhebati semerinzi i pushta ce isti, pa onda kupi pumpicu, kupi semeringe....sve ima svoje prednosti i mane i zavisi kako gledash.

@starbuck

vidi kod profe u takovskoj, ili cu da pitam ovog dechka iz planeta da li ima on za bleedovanje te magure, mada sumnjam.
ja sam pre par godina imao maguru louise, i isto tako sam se malko muchio, ali sam sam uradio bleedovanje, pomocu shprica obichnog i malo teflonske trake. magura royal blood ulje sam uzeo kod nekog lika na banovom, tipa 10e 100ml :D a to ima dase uzme i po oglasima i mozda kod profe itd itd. kod profe vidi i paknove.

Poslednja izmena:
To je u bg jel da? :)
Znam da se preporucuje royal blood, cak sam i vidjao oglase samo jos da ponovo pretrazim i vidim ima li nesto aktuelno.
Ne bih se sam upustao u zamenu ulja :/ (tj kao sto kazes bleedovanje, nisam ni znao za taj izraz)

au sorry, tek sad videh da si iz nish :)

tako sam i ja mislio, ali sam na kraju bio primoran da to uradim ili da zamenim komplet kochnice. i na kraju je ispalo super. preshao sam hiljade i hiljade km bez problema.

imash sigurno neki imbus na vbrejku, otpustish ga i namestish da iscuri ulje u neku posudu. malo uzmesh posle sa praznim shpricom izduvash sistem da mozda neam nekih nechistoca ili ostataka starog ulja i lepo uvuchesh rojal blad u shpric, vrh shprica teflonskom trakom ili nechim drugim prilagodish otvoru i ubrizgavash odozdo na gore. ima mislim i metoda obrnuta, ali je smornija, mora vishe da se druka i ozrachuje. ovaj je malko prljavija, ali efikasnija. polako ubrizgavash, sve dok se ne pojavi u rezervoaru na ruchici ulje. tad brzo izvuchesh shpric i onaj imbus vratish na mesto i zategnesh. dolijesh u rezervoar do vrha ulja ako treba, malo drukash, vibrirash creva da mozda izadje ostatak vazduha i to je to. poklopish i zavrnesh rezervoar i voila. paknove isto mozesh sam da reshish, samo prvo da ih nabavish :(

Kako se nagrdi?Mozda si ipak trebao da prodas bajs onom bankaru sa malom platom,koji ti je nudio 20k za bajs ako se dobro secam?Kakav lik ***...

To je bio Lizard koji je greskom stigao u velicina rama od 21 inch. I lik je davao 20 posto u startu manju cenu. Bankari su cudo. Ali je posle stigla Agama umesto lizarda.

kojom brzinom bi vozili na tom okupljanju otprilike? ja vozim oko 30 a najverovatnije sam tu za vikend pa bih dosao... dugo nisam vozio bajs u drustvu, uvek sam :(

To je to onda, superiška dil :)
Bajs se ode pa se proba,nije samo stvar u ceni/kvalitetu nego i u tome da li ti 'cuci' ili ne. Bajs se ne kupuje dok se ne sedne i ne odvoza krug pa vidis...Licno mislim da je nekome ko ne planira neko akcijanje tipa skakanje i spustanje niz stepenice i slicno,bespotrebno da ima i srednji amortizer. Disk kocnice takodje,vec su ljudi ovde pisali o tome gde se njihova efikasnost zaista oseti,njima je potrebna odredjena 'radna temperatura' tj. da se bajs posteno ganja da bi za njih mogao da kazes to je prava stvar. Bez namere da kvarim posao tebi i demios-u,ali dok ne provozas bajs ne mozes nikada raci da je to pravi dil.

Poslednja izmena:
@akki
nemam pojma, ~25, ne idemo svi istom brzinom, ali 25 je mozda neka sredina. kome ne odgovara neka ide sporije ili brze. iz nekog mog iskutsva neak veca okupljanja nisu bash ok, svako bi da vozi nekim svojim tempom, ili da vozi kuda on hoce. neko ce doci sa trekingom i hteti da cepa samo asfalt, neko pak sa nekom full sus makinom i htece offroad i sl. ali neka za pochetak bude ada, lagano, ako bude prevelika guzva onda se polako popeti na koshutnjak ili do ostruznice ili do ispod zeleznika pa do lipovachkih shuma i sl, ima puteva dosta.

@psoglavi
naravno da ce prvo da ga provoza i isproba. dacu mu i par dana da ga testira sam, samo da mi ga vrati u identichnom stanju, a ne izlomljenog :D u sluchaju da ne bude zadovoljan.
shto se tiche tipa amorta, nije srednji vec zadnji :D i vec sam pisao o tipovima bajkova, ovaj je lagana kros kantri makina sa relativno malim hodom i ja sam ga vozio po asfaltu bez frke mnooogoo km. ovaj nije za skakanje i niz stepenice (mozda par stepenika :D) i drugu agresivu, za to su all mountain, free ride i downhill makine sa hodovima 120-200mm. nisi u pravu za diskove. nema veze to sa radnom temperaturom. jedino kad se usijaju (spust pri brzini od preko 50km/h), pa prokljucha ulje i deformishu rotori malo, malko se samo chuju, inache koche i dalje lepo. vi brejk je izbachen totalno i vishe ni na jednom bajsu od neke mozda 2004, ne moze da se nadje u prodaji, sem naravno na kaprjoli, polaru i slichnima :D. ima i disk mane ali ne ovo shto si ti naveo

kojom brzinom bi vozili na tom okupljanju otprilike? ja vozim oko 30 a najverovatnije sam tu za vikend pa bih dosao... dugo nisam vozio bajs u drustvu, uvek sam :(

To je sasvim ok tempo oko 25-30km/h. Mislim da to odgovara svima.
Samo jos da se lepo dogovorimo kad i gde bi se nasli? I kuda bi vozili?

Tapa iPhone Talk

ja cu ici danas svakako ~17h, video se sa gizmorom ili ne, ima neki text da zavrshi.
pa sam na adi ~17:25, a, na 25 om maju oko 17:05h :D, pa ko hoce da se pridruzi i danas neka se javi na mob.

Disk je prednost i treba ga imati, isto vazi i za zadnji amortizer, on amortizije udare i time ti cini voznju prijatnijom, ovaj demios-ov bajs je ok, cena je fina, verovatno bi ga i za toliko prodao posto je sezona, od capriolo i polara je za klasu iznad, tako da je ova ponuda super, pogotovo sto dolazi od proverenog clana odavde, sto je veoma vazno ako se slucajno nekad desi kradja, pa se bajs pronadje, a i ovako znas da nije kraden i da je legalan.

@demios: Ok,to je i najvaznije,da covek moze da isproba bajs i vidi kako se oseca na njemu pre svega(naravno da se i podrazumeva da ga vrati onakvog kakvog ga je i uzeo),ne sumnjam da ste nasli zajednicki jezik,cisto mi je zapao Gizmorov komentar za oko,pa sam to dodao.
Dobro,zadnji amortizer.Priznajem da nisam u bajk prici toliko kao ti(na osnovu svega do sada napisanog),ja sam samo nesto malo vise od obicnog rekreativca koji vrti krugove na Adi,ali naslusah se vala raznih prica sta je bolje sta nije...i mrzi me da se uplicem dublje u tu temu iskreno :D Ti si svakako sredio specialized-a prema sebi i svojim potrebama,a on dok ne provoza ne moze da kaze kako je napravio super dil.
Takodje,ljudi ovde pisu o sirokim i uskim gumama,brzinama...sve je to lepo u prici,ali kada vidis ortaka ispred sebe kako prelece preko kormana,spletom okolnosti zakacio tocak onog ispred u trenutku kada je naisao i na rupu na drumu,i loma 3 zuba,potresa mozga,i daleko vece poderotine kolena od ove slike koju je neko okacio...Dodjes do zakljucka da voznja treba da ti predstavlja zadovoljstvo pre svega,jer niko ovde nije profesionalac pa da mora da juri za ne znam cime...Od tada se drzim ja MTB-a i sirokih guma po nasim drumovima,brzina od 27-32km/h i vodim racuna o kadenci(broja obrtaja koji se napravi u minutu,pozeljno je da taj broj bude 90 da bi se voznja smatrala efikasnom),zaboravite ljudi na brzinu...znaci sigurnost pre svega za bilo koju vantrotoarsku voznju...
Pozdrav,psi sto dalje od puta i vetar u ledja :)

Poslednja izmena:
@psoglavi

slazem se sa svime shto si rekao. safety first je i moja parola. znati svoje mogucnosti i mogucnosti bajsa u kombinaciji sa datim uslovima i saobracajem je primarno. ja vozim semislik gume, brze po asfaltu, ne kao slikushe, ali se ne bojim i da skrenem u suv ofroad, to je ono po chemu vozim 99%. naravno, kadenca je keva.

bajk sam sklapao za burazera (180,70) koji je malo vishi od gizmora, ali nije nemoguce staviti kracu lulu, spustiti i pomeriti sic unapred, tako da cu upasovati gizmora na njega svakako :d utegnut je, nashtelovan, samo josh da se sedne i vozi :D

ja krecem polako, dobrovoljci neka zovu, a ne sms da shalju mrzi me da stajem, hladim se i kucam sms :D

Poslednja izmena:
Au *** koji geek-ovi ovde. Ja se u ove magije o kojima vi pricate uopste ne razumem. Sve spanska sela...

Disk je prednost i treba ga imati, isto vazi i za zadnji amortizer, on amortizije udare i time ti cini voznju prijatnijom, ovaj demios-ov bajs je ok, cena je fina, verovatno bi ga i za toliko prodao posto je sezona, od capriolo i polara je za klasu iznad, tako da je ova ponuda super, pogotovo sto dolazi od proverenog clana odavde, sto je veoma vazno ako se slucajno nekad desi kradja, pa se bajs pronadje, a i ovako znas da nije kraden i da je legalan.
Nisam ja nigde osporio ni kvalitet ni cenu,niti kredibilitet demios-a kao clana,iskusnog bajkera,samo napisah o tome kako se bajs kupuje.
Zadnji,srednji,prednji amortizer,disk imaju svoju ulogu i funkciju u zavisnosti od potreba i vrste voznje onoga koji vozi bajs,i nikako nije dovoljno reci 'eto bolje je'...Dacu pare za nesto sto mi nije potrebno,ali eto bolje je. Kao sto rekoh u prethodnom postu,mrzi me da ulazim u raspravu.
Setih se usput i ovog klipa http://www.youtube.com/watch?v=Vn29DvMITu4
Bas kao i ribolovci,bajkeri su posebna sorta ljudi u svakom slucaju :D

Poslednja izmena:
@Psoglav

demios-ov bajs vredi recimo jedno 450e sa svom ovom opremom i ramom, tako da Gizmor ima sjanu ponudu od 320e e sad sto ne bi uzeo takav bajs koji ima zadnji amortizer i diskove po povoljnoj ceni, a po onom kako je pricao predhodnih strana njemu ovakav bas i treba, ako Gizmor-u kojim slucajem ne odgovara, mislim da bi bajs trebalo da ode nekom sa ovog foruma, jer je odlicna ponuda.

Gizmor ako ti odgovara uzimaj i ne razmisljaj.

Bas super tema, tek sada videh :)
Vidim da se ovde vozikaju sasvim propisni bajkovi pa da pitam da li neko mozda zna gde bih (najblize nisu) mogao da servisiram Magura HS33 kocnice?
Cenim da treba da se dolije/zameni ulje a skoro svi "majstori" za bicikle koje sam pitao po nisu su me samo otkacili..
Na kraju ima da ih stavim na oglas za budzasto i da si kupim vbrake.. :/

Juče sam bio do micka (tamo sam i kupio bajs) da se raspitam baš za servis hidrauličnih disk kočnica i kažu ne rade to. Kaže idi u biciklistički klub. ****** servis.

@Psoglav

demios-ov bajs vredi recimo jedno 450e sa svom ovom opremom i ramom, tako da Gizmor ima sjanu ponudu od 320e e sad sto ne bi uzeo takav bajs koji ima zadnji amortizer i diskove po povoljnoj ceni, a po onom kako je pricao predhodnih strana njemu ovakav bas i treba, ako Gizmor-u kojim slucajem ne odgovara, mislim da bi bajs trebalo da ode nekom sa ovog foruma, jer je odlicna ponuda.

Gizmor ako ti odgovara uzimaj i ne razmisljaj.

Pazi,ni sam vlasnik se nije bavio stvarnom vrednoscu bajsa,pa nema potrebe ni ti bas da friziras cenu toliko ;) Cena od 320e jeste odlicna(pod uslovom da je sve kao na slici i ispravno,naravno vidi se da covek zna sta prica o bajsevima i gotovo sigurno mu je verovati na rec i zaista sve deluje OK) i apsolutno se radi o tome da Gizmor ili bilo ko drugi ko kupuje bajs treba da kupuje na osnovu i jedino toga kako mu sam bajs odgovara u realnom kontaktu sa istim,a ne na osnovu slika,to je sustina mojih komentara,valjda sada razumes.

Poslednja izmena:
Da li je neko za road voznju za vikend? Nije mi bajs za zemlju i downhill.

freedom

Ja ću da vozim ako se steknu dva uslova za vikend: poprave mi bajs i bude dovoljno dobro vreme.

Kako sada stvari stoje, za subotu je najavljena kisa a nedelja bi trebala da bude suva.
Posto nam je vreme bas nestabilno, ta prognoza moze da se preokrene jos par puta do vikenda.
Ja sam raspolozen za nedelju, road varijanta, slobodan sam ceo dan, pa mi odgovara neka duza tura.
Ne volim vikendom da vozim po Adi, puna staza ludih pesaka, guzva, ne mogu da drzim tempo, non-stop kreni-stani ali ako
se dogovorimo za Adu istrpecu ;)

Inace danas sam se bas fino provozao. Malo po gradu, pa do Ade, pa starim makiskim drumom do Umke i nazad, ukupno nesto preko 60km.
Malo je vetar bio jaci ka Umci ali nista strasno, vreme idealno za voznju, nije bilo prevruce.Makiski drum je neopterecen saobracajem pa je
super za voznjicu. Planiram uskoro da napravim turu do Obrenovca i nazad pa mi je ovo bio fin trening. Posto ne radim, slobodan sam preko nedelje pa mogu da uzivam u voznjicama :D

Poslednja izmena:
Evo ga bajs mog ljubimca Thomasa Voecklera

[YOUTUBE]gE2DyHVgYP0[/YOUTUBE]

hehe,simpatican je bio na toj 19. etapi kada je i pored svog truda i napora skontao da je sagoreo i da ne moze dalje i da ipak nece videti Jelisejska polja u zutoj majici :) Od trenutka kada je poceo da 'dise kao riba',do bacanja bidona,zvizdanjem za suvozacima,svadjom sa navijacima u holandskoj krivini...Svaka mu cast na borbenosti,ali to je to,nije se moglo vise :)
Edit: moj ljubimac je poslednjih par godina Samuel Sanchez,covek me svaki put odusevi kako ludacki vozi spust...mislim da je i njegov rekord za najbrzu voznju ove godine 92km/h

Poslednja izmena:
Uh, idi begaj, izlomio sam se sa testom, odužilo se previše :) . Da ne citiram sad svakog odvojeno, pročitao sam sve što ste napisali. Kapiram ja sve to, džaba bajsu sva oprema ovog sveta i marka, ako mi ne čučne kako treba. Ja bih voleo da se sve potrefi, pošto takvih ponuda nema previše, a ovako laički i vizualno mi se bajs sviđa. Jedino što sedište na slikama izgleda malo visoko, ali kao što je rečeno to može da se sredi.

Psoglavi me je malo uplašio kad mi je pomenuo zadnji amortizer u poruci, gde kaže da se oseća kao u kočiji dok vozi, ne znam koliko je subjektivno, ali nebih hteo da se previše pomera čak i kad se vozi po ravnom :) . Pre svega, ja ga za ravno i ne bih koristio, ustvari bih dok se ne priviknem, offroad i skakanje me je uvek fasciniralo, neću da uzmem ovaj bajs i da ga vozim oko ade kao penzos.

ako ocete da vozite dobar bajs - kupite bilo koji hibridni mountain/street i sredite ga lepo, opremite ga, rogovi i nove gume obavezne. i eto bajsa

Psoglavi me je malo uplašio kad mi je pomenuo zadnji amortizer u poruci, gde kaže da se oseća kao u kočiji dok vozi, ne znam koliko je subjektivno, ali nebih hteo da se previše pomera čak i kad se vozi po ravnom :) . Pre svega, ja ga za ravno i ne bih koristio, ustvari bih dok se ne priviknem, offroad i skakanje me je uvek fasciniralo, neću da uzmem ovaj bajs i da ga vozim oko ade kao penzos.
Naravno,rec je o subjektivnom osecaju,sve pa i to je stvar bas toga kako ti 'lezi' bajs,zato sednes pa isprobas...Ok,tebi definitivno treba bajs za akanje,ali samo polako sa tim :D

^Ajde ne mrsi po mnogo. Kao da bi pa u Kapriolu ili Planet bajku dobio ne znam kakav bogovski tretman sto bi tamo kupio novu biciklu. Dozvole ti samo da sednes na bajk, da ga odmeris premeris i ako ti se svidja - plati i odvezi. A to sto je sve na njemu rastelovano, nije bitno (po njihovom skromnom misljenju).

Ja se izjasnih da sam protiv kupovine novog bajsa ;) Za iste pare,dobijes 2-3 puta bolji bajs,podrazumeva se da te niko ne z****e pri kupovini (naravno,sem ako pljusnes recimo 2 soma za novi bicikl,onda je to drugo,mada i tada se za polovnjake otvaraju mnogo vece mogucnosti...)

Poslednja izmena:
Ista priča kao sa recimo HiFi-jem. Jeste polovno bolje, ali ko se razume i zna šta kupuje, a pre svega ima živaca da se juri sa ljudima iz oglasa. :) Lično sam pre 4-5 godina bio u sličnoj dilemi, na kraju otišao u prodavnicu i kupio bajk koji mi se svideo i uklapao u budžet (200e). Vozim ga (rute 20-30km, ne više) i ništa mu ne fali, znam da može bolje ali i ovo je OK.

Iskreno, mislim da početnik ne treba da kupuje skup bajs u startu jer kada bi povukli paralelu sa hardverom, to je kao da n00b kupuje konfu od 2000e i nema pojma šta mu treba i šta mu odgovara, nego pita da mu se sastavi nešto. Dakle, bolje je kupiti nešto osnovno, pa onda polako dodavati kako kontaš stvari, a bajs je bar dušu dao za upgradeovanje. :)

@mige
Podsetio si me na mene. :D Tako sam i ja prošao po kupovini bajsa. Zaleteo se, pala prolećna kišica, a onaj pločnik tu kod Narodnog Pozorišta u NS kao da je postao led za moje točkove. Leteo sam jedno 10m, u pojedinim trenicima leta mi je prošlo kroz glavu "to je to - gotovo je" :D, ali nakon tog pada više nisam pao nijednom. Dešava se to kad tako van forme sedneš na nov bajk, nisi navikao ti na njega, on na tebe, ali videćeš već ako nastaviš da ti se padovi neće često dešavati ako si iole oprezan. :)

Sto se tice polovnjaka i novih. I ja sam isto za da se uzme polovan bajs, pogotovo sto ih sad ima dosta iz inostranstva a kao novi su. :) Jer opet taj polovnjak ima dosta bolju opremu nego nov za te pare.

Nego sta bi na kraju od voznje? Jel se vozimo za vikend? I meni bi isto vise odgovarala nedelja, jer sam slobodan. Mada moze i subota samo posle 4h. :)

Tapa iPhone Talk

Nazad
Vrh Dno