Šta je novo?

Banka Intesa

Settings (zupcanik) -> pa "Moja banka".

Evo šta mi se desilo, ne znam da li je povezano s onim što sam već pisao.
Slučajno danas u aplikaciji vidim neku transakciju i da mi je skinuto nekih 1500 din. Datum prijema: 4.5.2025, Datum izvršenja: 7.5.2025. U opisu plaćanja stoji neka adresa u Sao Paolo.
Ja u čudu. Mnogo stvari smrdi.
Prvo, nikada ne plaćam na internetu običnom karticom već uvek virtuelnom. Nikad nigde nisam ostavio broj ove kartice. Mada ja i ne mogu da znam da li je transakcija obavljrna preko interneta ili na neki drugi način.
Drugo, nisam dobio notifikaciju, inače notifikacije dobijam za sve transakcije, a za one u inostranstvu pored notifikacije i sms. Uđem u istoriju notifikacija i nema je, sve ostale su tu a nje nema, naravno nema ni sms-a.
Treće, znam da sam ovih dana često ulazio u aplikaciju i tu mi se nije pojavljivala ta transakcija iako je napravljena pre tri dana, čak ni kao nedospele obaveze. Inače sve transakcije se odmah pojave kao nedospele obaveze.
Zvao KC, blokirao karticu, mada ni oni ne znaju da li je tom karticom napravljena transakcija, uložio prigovor pa ćemo videti
Samo da javim da su mi reklamaciju prihvatili kao osnovanu i vratili pare na račun.
Sve završeno u manje od 7 dana od podnošenja reklamacije do vraćanja para.
Novu katricu su mi naravno naplatili iako sam tražio da i to bude refundirano.
E sad, šta je bilo ko će ga znati. Ja se nisam žalio zbog iznosa, on je mali, nego zato što mi je sve ovo bilo sumnjivo i nerealno. Naravno, nisu mi objasnili uzrok ove fantomske transakcije. Kako je moguće da kartica koja nikad nije upotrebljavana za internet plaćanja, na kojoj je limit za internet plaćanje bio nula bude zloupotrebljena? Još da ne dobijem notifikaciju niti da mi rezervišu sredstva na dan navodne kupovine.
Očigledno da je neki sigurnosni problem i nadam se da su ozbiljno shvatili

Svaka čast, ovo bi realno retko ko i primetio (ja sigurno ne bih). Je l to što stoji u opisu baš Sao Paolo kao grad u Brazilu ili je možda ono italijansko SanPaolo što im je nekad stajalo u imenu banke/grupacije?

Nemam ni ja a u najvecoj ekspozituri sam u NS.

Svaka čast, ovo bi realno retko ko i primetio (ja sigurno ne bih). Je l to što stoji u opisu baš Sao Paolo kao grad u Brazilu ili je možda ono italijansko SanPaolo što im je nekad stajalo u imenu banke/grupacije?
Sao Paolo kao grad, tačnije fcbook sao paolo i neka adresa

@mlax37 neko je uvezao tvoju karticu na Meta Ads i plaća sponzorstva za Facebook ili Instagram

Verovatno recurring payment ili kako već, ono što te svejedno otera u minus kad nemaš sredstava na računu kod banke. Po istom principu tu ispada da ni ograničenje limita ne pomaže.

Citam ovu diskusiju za promjenu savjetnika kroz aplikaciju (inace ni ja nemam opciju, NS je u pitanju, centar) i skontam da su mi oni promijenili savjetnika, bez ikakvog obavjestenja!

Verovatno recurring payment ili kako već, ono što te svejedno otera u minus kad nemaš sredstava na računu kod banke. Po istom principu tu ispada da ni ograničenje limita ne pomaže.
Da ali tada bi moralo da se bar prva uplata provuče normalno. Meni je oduvek na ovoj kartici limit za internet plaćanja nula. Takođe ne objašnjava ni to što nikad nigde nisam ostavljao ovu karticu, što nije bilo notifikacije i što sredstva nisu rezervisana danom navodne kupovine

Citam ovu diskusiju za promjenu savjetnika kroz aplikaciju (inace ni ja nemam opciju, NS je u pitanju, centar) i skontam da su mi oni promijenili savjetnika, bez ikakvog obavjestenja!
Menjaju i ekspoziture na svoju ruku, a ne samo savetnika. Mene su prebacili iz Kolarčeve u Cara Dušana. Vratio sam nazad u Kolarčevu preko aplikacije, jer mi Cara Dušana ne odgovara. Pričao sam sa direktorkom filijale u Kolarčevoj na tu temu. Rekla je da rade rebalansiranje klijenata po filijalama i savetnicima, kako bi savetnici bili optimalno iskorišćeni. Izvinila se zbog cimanja i rekla da to nije do njih, već da "sistem" sam odlučuje o promenama

Da li neko zna kako iz aplikacije da podesim da mi sms obaveštenja o ratama stigne dan pre rate a ne 5-7 dana ranije kako je podešeno?

Pozdrav,
Koja je fora sa POS cash terminalima na razlicitim prodajnim mestima?

Platio sam registraciju 39400, gospodja na salteru vadi kes odnekud i kaze da mogu da preuzmem vozilo.
Dolazim kuci i vidim preko intesa web app da mi je naplacena nadoknada od 800 rsd zbog placanje registracije??? Tip transakcije BANKOMAT.
Saljem prigovor banci i ovo je njihov odgovor:

Nakon izvršene provere navedena transakcija koja je izvršena sa datumom 14.05.2025. Vašom karticom na prodajnom mestu ALTAPAY VIN TEHNICKIPR (prodajno mesto se vodi kao finansijska institucija).

Određena prodajna mesta kao što su pošte, menjačnice kao i prodajna mesta za registraciju vozila poseduju terminale koji se definiše kao Cash POS. Kada se transakcija obavi na prodajnom mestu čiji terminal je takozvani keš terminal,to se evidentira kao podizanje na bankomatima drugih banaka.To su finansijske institucije kao što su pošta,menjačnice ili opštine kao i auto kuće i registracija vozila. Naknada se uvek evidentira kao naknada za podizanje gotovine i po karticama ili računima je odvojena od same transakcije.Takođe želimo da napomenemo da bi na samom slipu trebalo da Vam piše gotovina u ovakvim situacijama.
--
Na slipu mi pise gotovina.
Nisam obavesten da ce mi biti naplacena nadoknada, koliko vidim i ne moraju da obaveste al ovaj potez je slepacki.

Kakva su vasa iskustva?? Prvi put mi se desilo ovo a preko 10 god placam karticama i znam da bankomat druge banke uzima proviziju za podizanje kesa...

Poslednja izmena:
Ja sam registrovao jutros auto i platio karticom. Cak sam se iznenadio sto imaju terminal za karticu.
I evo, sad i ja vidim da je meni Alta Group DOO na izvodu... Kakav lopovluk...
Ali jos ne vidim proviziju... Gde si video proviziju tacno?

2% uzimaju u intesi

Poslednja izmena:
Desilo mi se isto za registraciju vozila i tehnički pregled kod AK Gudalović (mada izgleda da je kod svih ista fora). Od tad uvek keš spremim. U međuvremenu sam prešao u Yettel koji ima besplatno dizanje na drugim bankomatima pa verovatno ne bih imao naknadu, al ne bih da testiram da mi opet ne maznu pare na neku foru

Svuda i odavno je tako.

Ovo je info iz notifikacije:
1747390461052.png

A ovo je iz dela gde su transakcije:
1747390522429.png

Alta tarifnik:
1747390589947.png

788 rsd mi je naplacena naknada sto je tacno 2%.
Auto je bio na servisu i oni su ga odvezli tamo jer je istekla registracija. Tehnicki je pored servisa.
Da su bar rekli da se placa, rekao bih *** nema frke, daleko je bankomat, auto parkiran ne moze da se vozi dok se ne plati itd.
Ovako je slepacki.

Iako imaju terminale svih banaka,opet naplacuju.

Zena je registrovala auto, pre mesec dana u Sava Car - nije naplacena naknada.
Prosle i godinama pre u Henex-u isto bez naknade...

U međuvremenu sam prešao u Yettel koji ima besplatno dizanje na drugim bankomatima pa verovatno ne bih imao naknadu
Dizanje na POS terminalima nije u potpunosti ista stvar kao na bankomatima tako da bi ti i Yettel to naplatio, baci pogled na njihov tarifnik.

788 rsd mi je naplacena naknada sto je tacno 2%.
To ti je naplatila banka, kako i piše u prvom redu. Drugi red je Alta brzi keš, što je odvojena stvar, na foru PostNet-a i sličnih transfera: daš u jednoj menjačnici novac, a neko drugi je preuzme u drugoj. Alta Pay ne naplaćuje naknadu za podizanje na njihovim POS terminalima.

Iako imaju terminale svih banaka,opet naplacuju.
Po mom iskustvu, napominju to ljudima koji kažu da hoće da plate karticom, kako u menjačnicama, tako i i za registraciju. Baš napomenu i u kojoj je banci POS terminal, jer neke imaju pogodnosti, npr. AIK za podizanje na njihovim POS terminalima uzima svega 100 dinara, nezavisno od iznosa, a inače 2% (minimum 300). Znam nekoga ko tako plaća.

Zena je registrovala auto, pre mesec dana u Sava Car - nije naplacena naknada.
Prosle i godinama pre u Henex-u isto bez naknade...
To je već čudno. Možda oni imaju neku promociju da pokrivaju te sitne troškove u ime klijenata?

Što se tiče same fore, suština je da vi registraciju niste platili samoj auto-kući, tj. ona je samo posrednik, a ne trgovac. Slično je u menjačnicama, ne plaćate račune samoj menjačnici, ona samo posreduje u prebacivanju novca do primaoca vaše uplate. S tim u vezi, dobro je pitanje da li je to naglašavanje moranje ili se ipak računa da je platilac svestan tih okolnosti. Moja je logika da bi to trebalo da se naglašava, i ona je u skladu sa dosadašnjim iskustvom, ali baš ne znam kakvi su propisi.

Ja godinama odlazim u Sunce na registraciju, plaćam u ratama MC kreditnom, nema dodatnog troška

Dizanje na POS terminalima nije u potpunosti ista stvar kao na bankomatima tako da bi ti i Yettel to naplatio, baci pogled na njihov tarifnik.

Hvala na upozorenju. Zbog ovog odgovora koji je od inteze dobio Makindzo pomislio sam da su svuda identične tarife za keš terminal i tuđi bankomat.

Kada se transakcija obavi na prodajnom mestu čiji terminal je takozvani keš terminal,to se evidentira kao podizanje na bankomatima drugih banaka.

Nazad
Vrh Dno