Nije precizno definisano zakonom koliko ko kome može da prenese novca, verovatno direktnim supružnicima možeš veće količine bez problema, ali ljudima sa kojima nisi u srodstvu ne možeš a da to ne triggeruje nešto negde u Poreskoj. Jednokratne uplate od par desetina hiljada RSD vrlo verovatno prolaze ispod radara, ali ako kontinuirano uplaćuješ malo veće iznose nekom fizičkom licu koje nije blizak srodnik, ne bi me čudilo da Poreska krene u nekom trenutku to da češlja malo ozbiljnije, pošto kompletan uvid u domaći platni promet itekako odavno imaju.Da li sam te dobro razumeo da ako ja izvršim prenos npr 50k sa svog dinarskog računa na ženin dinarski račun, ona je u obavezi da podnese prijavu za porez? Jel postoji neki limit ispod kog to nije potrebno?
Ja lično koristim MC kreditnu u inostranstvu isključivo, nema duple konverzije kad plaćaš u EUR a i za ostale valute dobiješ vrlo lep kurs, nema 6% rezervacije sredstava i ostalih gluposti. Šljaka perfektno.Sta predlazete da se vise koristi u inostranstvu ( Crna Gora), kreditna MC, placanje u eur ili devizna classic debit - eur? Ili nema razlike?
Da li sam te dobro razumeo da ako ja izvršim prenos npr 50k sa svog dinarskog računa na ženin dinarski račun, ona je u obavezi da podnese prijavu za porez? Jel postoji neki limit ispod kog to nije potrebno?
... Sve u svemu, za sve što je preko par stotina hiljada RSD, osigurao bih se da imam pisani trag sa dokazima o čemu se radi, zlu ne trebalo.
Čak ne moraju da traže bilo kakve podatke od banaka jer imaju direktan uvid u domaći platni promet u realnom vremenu, video svojim očima još 2016. kad sam preknjižavao poreze i doprinose kao paušalac.
Svakih 6 meseci, nova app, a u stvari ista app kao stara...
Ako si zaboravio pin moraš u poslovnicu.Sad kad krenu s "izazovima" ko Mobi kad ima svoje momente. Ja sam već svu lovu prebacio u Raiff za svaki slučaj. Kad stabilizuju ovu novotariju će vidimo.
Edit: po ovom tekstu mejla ispada da parametri za reaktivaciju ne važe u novoj app nego svakako moraš da zoveš CC ili ideš u poslovnicu?
Zavisi o kakvoj tačno uplati se radi, ako ništa, sklopio bih ugovor o poklonu ili ugovor o pozajmici. Zapravo, par puta sam sklapao baš ugovor o pozajmici kad sam hteo da privremeno pozajmim par miliona RSD lokalnim udruženjima građana kao pozajmicu za likvidnost. Skineš generički ugovor o pozajmici sa Neta, uneseš podatke (ime, prezime, JMBG, PIB udruženja itd.), potpišete papire, pustim pare, za 6 meseci se pare vrate na moj tekući račun i sve čisto. Ako Poreska nekad bude češljala mene ili njih, imamo sve napismeno. Dodamo samo klauzlu da je pozajmica beskamatnog karaktera da bih izbegao plaćanje poreza na kapitalnu dobit i to je to.A kakav pisani trag bi napravio? Samo da pokušamo da zaključimo kakva je poreska konotacija te transakcije.
Poklon sam pomenuo, jer je tu jasno definisano 3 stepenika, a ujedno je najjeftinije sa aspekta poreza.
Sve što nema papir se može okarakterisati kao nelegalno stečena imovina, čak i ako je beznačajno mali iznos.
Ne znam o kakvom SFu pričaš kad su u pitanju najobičniji SQL upiti u pitanju. 2016. mi je Poreska u sred godine izmenila BOP šifre za paušalnu agenciju a poštar dostavio pismo sa par meseci zakašnjenja pa mi je par uplata za porez i PIO zalutalo na stari BOP, Mobi banka nije umela da mi pošalje adekvatan izvod sa tekućeg računa i Poreska nije mogla da pronađe stare uplate da bi odradila preknjiženje. Na kraju su me poslali u računovodstvo u Poreskoj i baja je uneo moj JMBG broj, našao sve tekuće račune u svim bankama gde sam tada imao račun i mogao je da vršlja po uplatama kako mu se htelo. Pričam o 2106. godini, sada je to verovatno još efikasnije. Potpuno je logično da Poreska ima neograničen uvid u domaći platni promet. Ishod je bio da je čovek ručno našao uplate koje su ga zanimale i na osnovu njih izdao potvrdu o preknjiženju i kraj priče.Da li sam dobro razumeo, napisao si da Poreska uprava ima uvid u platni promet tj sve transakcije koje je napravilo jedno pravno/fizičko lice? Jel možeš da napišeš još neki detalj o ovome? Deluje mi kao SF, pre svega sa tehničke strane.
Zavisi o kakvoj tačno uplati se radi, ako ništa, sklopio bih ugovor o poklonu ili ugovor o pozajmici.
Ne znam o kakvom SFu pričaš kad su u pitanju najobičniji SQL upiti u pitanju. 2016. mi je Poreska u sred godine izmenila BOP šifre za paušalnu agenciju a poštar dostavio pismo sa par meseci zakašnjenja pa mi je par uplata za porez i PIO zalutalo na stari BOP, Mobi banka nije umela da mi pošalje adekvatan izvod sa tekućeg računa i Poreska nije mogla da pronađe stare uplate da bi odradila preknjiženje. Na kraju su me poslali u računovodstvo u Poreskoj i baja je uneo moj JMBG broj, našao sve tekuće račune u svim bankama gde sam tada imao račun i mogao je da vršlja po uplatama kako mu se htelo. Pričam o 2106. godini, sada je to verovatno još efikasnije. Potpuno je logično da Poreska ima neograničen uvid u domaći platni promet. Ishod je bio da je čovek ručno našao uplate koje su ga zanimale i na osnovu njih izdao potvrdu o preknjiženju i kraj priče.
Isti đavo - ugovor o poklonu je samo jedna mogućnost. Možeš da sklopiš i ugovor o pozajmici između 2 fizička lica, a prilično sam siguran da možeš i da izvršiš neku vrstu "donacije" prema fizičkom licu bez obaveze da se pare vrate. Nisam siguran da je to moguće uraditi bez plaćanja nekog vida poreza, doduše, ako nisi u srodstvu, ali dobro upućen advokat bi verovatno mogao da napravi legalnu šemu.Tema su bila fizička lica i, možda sam pogrešno pretpostavio, bez povrata tog novca. Tako da nas to vraća na ugovor o poklonu koji sam pomenuo u prethodnoj poruci.
Ne znam šta ovde ima da te čudi, svuda u svetu poreske vlasti imaju skoro pa neograničene mogućnosti i zakonska ovlašćenja da češljaju domaći (a i strani) platni promet. Zamisli da nemaju, to bi preko noći otvorilo čitav niz vrlo nezgodnih kanala za sve moguće poreske utaje, finansiranja terorizma i svega ostalog što želiš da izbegneš kad si država.Ovo je korisna info, bez obzira što nisam teoretičar zavere, malo me brine momenat da službenik poreske uprave na JMBG može da ima uvid u takve stvari. I još da pokaže poreskom obvezniku takav ekran.
Kod Intese je obično uračunata u cenu paketa i ne košta ništa dodatno. Plaćanje na rate kreće od 50 RSD po rati i smanjuje se do 0 RSD ako si na Magnifica paketu, npr. Intesa Hit je 35 RSD po rati ja mislim. Piše u cenovniku na sajtu.Koliko vas košta kreditna kartica i plaćanje na rate?
Kod Intese je obično uračunata u cenu paketa i ne košta ništa dodatno. Plaćanje na rate kreće od 50 RSD po rati i smanjuje se do 0 RSD ako si na Magnifica paketu, npr. Intesa Hit je 35 RSD po rati ja mislim. Piše u cenovniku na sajtu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari