Šta je novo?

Banka Intesa

Visa, MC i Dina se prihvataju na svakom POS terminalu, podrazumevano. UnionPay (uključujući i BPŠ beskontaktne Dine) se prihvataju na mnogim mestima ali ne mogu garantovati da je na svim.

Isti đavo - ugovor o poklonu je samo jedna mogućnost. Možeš da sklopiš i ugovor o pozajmici između 2 fizička lica, a prilično sam siguran da možeš i da izvršiš neku vrstu "donacije" prema fizičkom licu bez obaveze da se pare vrate. Nisam siguran da je to moguće uraditi bez plaćanja nekog vida poreza, doduše, ako nisi u srodstvu, ali dobro upućen advokat bi verovatno mogao da napravi legalnu šemu.

Jedino ostaje načelo fakticiteta kao potencijalni problem ako se radi o nečemu drugom a "proknjiženo" je kao poklon, onda si u problemu. Za male iznose teško da će iko biti češljan, ali ako prebaciš npr par miliona RSD nekom drugom tek tako ili ako puštaš par stotina hiljada RSD nekome svakog meseca... ja ne bih rizikovao.
Što nas opet vraća na istu priču.
Ako se transakcija dokumentuje na način da prikrije pravi osnov, imamo poreski prekršaj.

Tako da na početno pitanje:
Koliko novca mogu sa mog tekućeg računa da prebacim na tekući račun drugog fizičkog lica?
Ima li nekog ograničenja zbog oporezivanja ili slično?
ne vidim bolji odgovor od, "bez papira i da se ne brine o bilo čemu, do 100.000 dinara.".

U praksi, kao što @gdesikuco napisa, još uvek ne češljaju. A i ako proveravaju, to su značajno veći iznosi.

Intesa je izbacila novo obaveštenje o promeni aplikacije, pa proverite ili upišite PIN kod, pre nego zamene aplikaciju novom verzijom.

1723188503054.png

@milos88nbg pin aplikacije (onaj s kojim ulaziš u mBanking i koji se pojavljuje opet kada hoćeš da vidiš pinove za kartice).

"bez papira i da se ne brine o bilo čemu, do 100.000 dinara.".

U praksi, kao što @gdesikuco napisa, još uvek ne češljaju. A i ako proveravaju, to su značajno veći iznosi.
Sad kao za inat ne mogu da se setim gde sam video, ali sve mi se čini da sam negde naleteo na info da se transakcije do 120 000 RSD ne češljaju uopšte, ali uzmite svi ovo sa ogromnom dozom rezerve, pokušavao sam dugo vremena da nađem negde ponovo taj info i ne uspevam.

Sve u svemu, neka donja granica sigurno postoji jer ispod nekog iznosa se ama baš uopšte ne isplati pokretati poreski postupak jer bi koštao više od eventualne naplate kamate+kazne. Ono što treba imati u vidu je da Poreska definitivno ima uvid u kompletan domaći platni promet i da ni ne mora da cima banke da joj dostavljaju bilo šta, tako da oprezno sa ogromnim transakcijama između fizičkih lica. Krenuće češljanje kad-tad kako stvari budu odmicale.

Da li još nekome izbacuje gresku 1002 cim otvori aplikaciju?

Lažna uzbuna, pukao mi je WIFI u trenutku kada sam otvorio app.

Vezano za prebacivanje određene količine novca.
2020. godine kada sam prodavao prethodni auto, čovek me je pitao da li je problem da mi deo novca prebaci na račun.
Pošto (gledajući ovu temu verovatno naivno) nisam nešto mnogo razmišljao o poreskoj i ostalim stvarima rekao sam da nije problem ukoliko njemu njegova banka dozvoljava prebacivanje te količine novca, u pitanju je bilo €7000 u dinarskoj protivvrednosti.
Pošto je kupovao auto za svoju firmu i sa računa firme (tako je napravljen ugovor i overa kod notara) nije imao ograničenje banke za prebacivanje te količine novca.
Elem, niko me ni iz Intese ni iz poreske nije kontaktirao u vezi te uplate. Istu sam u par dana podigao sa bankomata.

Meni je kao preduzetniku u Rajfajzenu nedeljni limit do skoro bio 10M i sada već vidim da je povećan na 20M. On je kao pravno lice na to već platio porez (tj. obveznik je poreza u tom slučaju), tako da se oko toga uopšte ne brini.

Tako je, ta transakcija je odavno "zavedena" i pročešljana u PU tako da si miran. Ja sam takođe prodavao svojevremeno ortaku polovne laptopove njegovom DOO-u i kupoprodajni ugovor je uredno sklopljen i potpisan, više stotina hiljada RSD, nije bilo problema.

Ovde se diskutovalo o situaciji da 2 fizička lica međusobno razmenjuju stotine hiljada RSD i više bez ikakve papirologije, periodično. Poreska bi imala svaki osnov da sumnja da se radi o isplati zarade i imali bi osnov da pokrenu poresku kontrolu i da zahtevaju papirologiju, kad bi hteli. To se očigledno još uvek ne dešava jer imaju druge zanimacije, ali ne znači da neće krenuti sa češljanjem i tih transakcija.

Dokle god se ima uredna papirologija, sve je OK.

Sad kad krenu s "izazovima" ko Mobi kad ima svoje momente. Ja sam već svu lovu prebacio u Raiff za svaki slučaj. Kad stabilizuju ovu novotariju će vidimo.
Sporadicno pratim temu. Ne zamerite ako (verovatno) pitam nesto na sta je vec odgovoreno.

Primam platu preko inteze na tekuci racun (Hit Plus). Osim plate (i dodatka za prevoz) nista drugo nikada nije uplacivano na taj tekuci racun.
Posto nisam sav novac podizao za tog racuna, sada na njemu postoji neki iznos. Ukoliko bih se resio da npr. promenim banku ili da jednostavno otvorim racun u drugoj banci (OTP, Raiff), verujem da bih mogao u samoj poslovnici banke da zatrazim da mi sav novac (ili deo) prebace na racun koji sam otvorio u drugoj banci.

Medjutim zanima me kako ce poreska uprava gledati na taj novac koji ce leci na novo-otvoreni racun u drugoj banci? Mislim, sav taj novac je zaradjen (to mi je samo od plate koju sam dobijao na tekuci racun u Intezi). Da li poreska moze jasno to da vidi, ili moram da budem spreman da me u nekom trenutku zovu da im 'razjasnjavam' (ili potpisujem nesto) kako bih potvrdio da je to (bre) moja plata iz prethodnih meseci.

Moze li neko da mi malo razjasni oko ovoga? Da li cu imati neku obavezu da nekome objasnjavam poreklo novca koji je uplacen sa tekuceg racuna druge banke (u ovom sa mog tekuceg iz Inteze) na (takodje moj) tekuci racun u npr. Raiff (ili OTP, nebitno) banci? Jos jednom, sav novac na tom Intezinom tekucem racunu mi je od plate + dodatne uplate za prevoz, od firme u kojoj radim.

Hvala.

Slobodno prebaci novac na svoj drugi račun. Sam sebi uplaćuješ, nema šta da se proverava, bez obzira na iznos.
Kada bi, hipotetički, neko i rešio da proveri, prema šifri plaćanja se vidi osnov kako ti je novac stigao u Intesu (plata) i nema razloga da te neko proverava.

Nećeš imati problema i nikome nećeš ništa morati da objašnjavaš, to prebacivanje samom sebi iz banke u banku je uobičajena praksa.
Ja sam isto kao ti godinama primao platu u intezi i nakupilo se neke dinarske ušteđevine koju sam mogao kod Inteze da oročim uz sramotno malu kamatu. Onda sam pre par meseci odlučio da oročim tamo gde je najpovoljnije, u tom trenutku je to bio 3Bank. Otišao kod njih, potpisao papire, oni mi rekli na koji račun da prebacim novac i na licu mesta iz intezine aplikacije prebacio uz proviziju od 30 din. Samo sam morao prvo da okrenem intezin korisnički servis da bi mi povećali limit koji je moguće prebaciti iz aplikacije.
Ovo gore se odnosi na dinare, ako prebacuješ evre to ne možeš ovako, već podigneš evre i odneseš na šalter druge banke. Ukoliko je to neki veći iznos (preko 15.000€) pitaće te za poreklo, ti im samo daš papirić koji si dobio kad si dizao evre i miran si.

Pozdrav, kupio online 2 gume na rate na kemoimpex, račun 12000. Platio kreditnom karticom, tokom plaćanja izabrao 4 rate.
Udjem u aplikaciju, skinuto mi odma 105e nesto vise od 12k.
Pre par meseci, u radnji, kupio tv na rate, 6 rata po 9k. Znaci podeljeno bilo kako sam hteo.
Ali ovde nije podeljeno, da li cu ja moci sledeći mesec uplatiti 3k bez da mi dodje neka kamata, i zašto nije podeljeno na 4 rate odma? Nov sam u ovome i nisam siguran kako baš funkcioniše

Kada ti bude isporuceno podelice se na rate, tako je sa svakom online kupovinom.

Nemoguce da je odmah skinuto, mislis rezervisano?

Kako znam odmah se od limita skine ceo iznos kupovine, a onda ti isplaćuješ rate svakog meseca i tako vraćaš limit u prvobitno stanje.

Tako je, samo verovatno to nije "proknjiženo". Kad bude, biće ti svakako podeljeno tako da svaki mesec uplaćuješ po jednu ratu.

Ali kao što kolega rekao, ceo iznos se rezerviše odmah.

Da rezervisano je, pardon.
Okej, znaci te pare su skinuli sa limita, a u ponedeljak ce rešiti deljenje na rate i moći ću da vidim kolika mi je rata. Hvala

Istekla mi je Intesa MasterCard, uzeo sam novu, izvršio sam jedno plaćanje kucanjem pina, da je aktiviram i kada sam pokušao da je dodam u google wallet, aplikacija mi nudi da karticu aktiviram pozivanjem Intesa Call Centra. Prethodni put sam je ubacio sa 2FA preko SMS. Zašto sada ne dozvoljava?

Zato sto se sa njima nikad ne zna. Dva puta prodje pa treci ne. Pitao ih prosli put ali ona vrti istu plocu,zbog vase bezbednosti. Pa ja joj kazem da nekad ne treba,ona ostane pri svome. Nervira sto nikad ne znas kako ce biti. Za sat uglavnom uvek prodje .

Nisam te razumeo, da pokušam ponovo da unesem, pa možda prođe bez pozivanja ili ....?

Mislim da moraš da ih pozoveš, slično je i za Apple Pay, druge banke 😃
Znaju da izvrte pravila, omoguće ubacivanje preko sms koda i nakon nekoliko dana ubace da moraš da ih pozoveš. Odgovor iz OTP banke je da je regulativa iz viših nivo van ove zemlje zbog zloupotreba na Apple sajtu.

Nisam te razumeo, da pokušam ponovo da unesem, pa možda prođe bez pozivanja ili ....?
Ne,moras ih zvati. U 3,4 meseca sam 3,4 puta dodavao katice i na tel i na sat, nema pravila kako te zapadne. Ako stoji da ih zoves,onda je samo to opcija. Mada ,cini mi se, da sam jednom tako ostavio i da se posle 2,3 dana samo aktiviralo ali na satu.

Da li neko zna kako da u aplikaciji vidim ceo broj Visa Internet kartice i pin?
Naime negde sam je zaturio a treba mi za placanje. U aplikaciji nece da mi prikaze ceo broj kartice vec prikaziue prve i zadnje projeve a izmedju su tackice a za pin mi izbacuje error.

Mislim da ne može da se vidi ceo broj kartice. Pin ti ne prikazije jer navedena kartica nema pin, jer je namenjena samo korišćenju na internetu. Ako imaš zelenu visa debit, možeš da napraviš jednokratnu virtuelnu. (Isto važi i za Visa Inspire ako plaćaš u dinarima)

Ne vidim nacin da vidis broj kartice a i da vidis,gresku izbacuje na prikazi csv. Mislim da im je to permanentna greska a ne trenutna

Ne pin nego onaj ccv broj :) Na aliju mi stoji zapamcena ali za bilo gde drugde mi treba broj kartice i ccv.
Bzv. Uff...trazio sam je danas sat vremena :D
Pravio sam danas onu jednokratnu za placanje ali ja bih da koristim Visa internet za placanje na netu kad je vec imam.

Istekla mi je Intesa MasterCard, uzeo sam novu, izvršio sam jedno plaćanje kucanjem pina, da je aktiviram i kada sam pokušao da je dodam u google wallet, aplikacija mi nudi da karticu aktiviram pozivanjem Intesa Call Centra. Prethodni put sam je ubacio sa 2FA preko SMS. Zašto sada ne dozvoljava?
Ja sam imao slicnu situaciju prije 2-3 mjeseca, pokusao ponovo naredni dan (ili max 2 dana kasnije) i dodavanje proslo (naravno, bez pozivanja call centra). E sad, ja se ne mogu sjetiti nazalost da li sam je prije prvog dodavnja aktivirao kucanjem pina na bankomatu ili POS terminalu (prije drugog sigurno jesam, jer sam je koristio u medjuvremenu, tih dan-dva).

Zavisi kako google odluči po nekom svom algoritmu, nekad traži poziv nekad ne. Nije do banke već Google-a

Kakve veze ima Google sa Apple pay?

Nazad
Vrh Dno