Šta je novo?

Banka Intesa

Nema više "free" usluge, sve će da se plaća.
Ja ću za sada da ostanem, preveliko mi je cimanje da sada prelazim u drugu banku, a i gledam da ispratim reakciju ostalih, pa ću onda da presečem.

Zar u ovom slucaju nije doslo do ,,promene'' ugovora?
U trenutku uzimanja stambenog kredita vodjenje racuna je bilo npr 300 rsd. Sada je 600...za 2 godine mogu da stave 5000 rsd. Ili na primer donesu odluku da svi koji imaju stabebmene kredite moraju da i imaju lupam sad Stambeni racun extra plus cije odrzavanje kosta 10000 rsd mesecno.
I ti i dalje moras kod njih da imas racun jer si uzeo stambeni kredit?
Nadam se da shvatate poentu?
Sve je to ok, ali majku mu - ovo iznad je baš poenta svega što me muči.
Danas sa 400 na 800 (plus ostavi realni troškovi), sutra je 1000 ili ko zna koliko.

A šta kažete na "unapređenje" da će pri plaćanju karticom na rate ubuduće svaka rata biti oglobljena sa 50 dinara ? A i dalje reklamiraju mogućnost plaćanja na rate bez kamate. Doduše ovo nije kamata, tako da su formalno u pravu.
Koliko sam razumeo, to je naknada prilikom plaćanja, ne za svaku ratu.
Tih 50 dinara ulazi u "efektivnu kamatnu stopu" tako da definitvno više nije bez kamate.

Nismo pomenuli da će sada sve transakcije do 300.000 ići kroz IPS, što je verovatno uticalo na uvođenje naplate, jer je kliring išao kumulativno, a za IPS im NBS sada naplaćuje svaku transakciju pojedinačno.

Baš me interesuje što su stavili da novi uslovi važe od 31.05. Da li je to sada neka nova fora da 31.05. već mogu da skinu sa računa po novom cenovniku. Valjda je logično da nešto kreće od 01 u mesecu.

Meni je najzalije sto sam se izmaltretirao dok nisam dobio cekove i kreditnu karticu. Isao par puta u poslovnicu, cekao ko mentol u redovima...
Sva sreća pa nisam iskoristio ni čekove a ni kreditnu. Sve cu to lepo da im vratim najverovatnije i da se vratim na osnovni racun. Platu cu najverovatnije da prebacim u Mts banku.
Ako nema prometa trebalo bi da se vodjenje racuna ne placa. Isto cu da uradim za Visa internet karticu. Po novom cenovniku bibtrebalo daci za nju vazi da ako nema prometa nema ni naplate odrzavanja deviznog računa.
Sacekam malo i ako ne odustanu od ovih ludackih cena pogasicu sve.

Mislim da si to vec pomenuo pa sam hteo da te pitam nesto. Sta ce ti onda internet kartica ako neces placati nista s njom? Ja sam je uzeo da ne brljavim sa glavnim deviznim. Za 125 din sam miran, nikad nema cise od 20-30€ na njoj.

Evo i objašnjenja za one automatski kreirane devizne račune kada su menjali HIT račun:

dok će se naknada za sve automatikom novootvorene devizne račune nastale iz viševalutnih računa i devizne platne račune koji su bili sastavni deo Intesa Hit/Intesa Magnifica računa, naplaćivaće se počevši od naknade za januar 2022.godine.

Tih 50 dinara ulazi u "efektivnu kamatnu stopu" tako da definitvno više nije bez kamate.
"Obračun i naplata naknade za transakciju plaćanja na rate na prodajnom mestu trgovca se vrši po pojedinačnoj rati u skladu sa važećim uslovima u trenutku obrade pojedinačne rate i primenjuje se za transakcije plaćanja na rate na prodajnim mestima koja sa Bankom imaju ugovor o prihvatanju platnih kartica Banke sa opcijom plaćanja na rate."

Sudeći po ovome, izgleda da je za svaku ratu.
Bilo bi dobro ako neko može bolje da protumači ovo.

Nismo pomenuli da će sada sve transakcije do 300.000 ići kroz IPS, što je verovatno uticalo na uvođenje naplate, jer je kliring išao kumulativno, a za IPS im NBS sada naplaćuje svaku transakciju pojedinačno.

Zar nisu i dosad isle kroz IPS? Meni je djelovalo da da.

Mislim da si to vec pomenuo pa sam hteo da te pitam nesto. Sta ce ti onda internet kartica ako neces placati nista s njom? Ja sam je uzeo da ne brljavim sa glavnim deviznim. Za 125 din sam miran, nikad nema cise od 20-30€ na njoj.
Meni se dopada prica sa tom karticom u smislu da je odvojena od dinarskog racuna. Novu sam dobio u Januaru. Nastavio bih ja da je koristim ali ne bih da im placam 120 rsd. Ne koristim ja to puno a jos kadcse uzme u obzir da Ali digao cenu dostave za mene nema ekonomske racunice. Ako odem u Mts (mozda i neka druga banka) tamo dobijam karticu za placanje preko neta ali vezana je za dinarski racun. Sta da se radi. Ne moze i jare i pare :)

Generalno mi se ne menja banka. Nisam neki zahtevan korisnik i Intesa mi zavrsava posao. Sacekacu jos mesec dana da vidim sta ce i ostale banke da urade po pitanju cena. Ako sve podignu onda nema razloga da menjam banku.

...Sve cu to lepo da im vratim najverovatnije i da se vratim na osnovni racun. Platu cu najverovatnije da prebacim u Mts banku.
Ako nema prometa trebalo bi da se vodjenje racuna ne placa. Isto cu da uradim za Visa internet karticu. Po novom cenovniku bibtrebalo daci za nju vazi da ako nema prometa nema ni naplate odrzavanja deviznog računa.
Po mom tumačenju novog cenovnika:
Ako je stanje na deviznom računu 0, održavanje se ne plaća.
Ako na deviznom računu nema prometa, a stanje je veće od 0, svakog meseca skidaju po 1 evro za svaki devizni račun.
Ako na dinarskom računu nema prometa, a stanje je veće od 0, svakog meseca skidaju po 220din za osnovni ili više za ostale vrste računa.
Ako je stanje na dinarskom računu 0, račun se svakog meseca zadužuje po 220din (i više ako nije osnovni račun) i kada bude uplata skinu sve što su zadužili. Jedino ne znam da li, ako neko naknadno želi da zatvori takav račun koji ima neko zaduženje, mora prvo da plati sve te mesece zaduživanja za održavanje računa.

Rastumacite .molim vas. Koji ce mi djavo devizni ako mi je stanje 0?😁 . Bice deranje, to je cinjenica. Koliko, videcemo za 2, najkasnije 3 meseca😉

Rastumacite .molim vas. Koji ce mi djavo devizni ako mi je stanje 0?😁 . Bice deranje, to je cinjenica. Koliko, videcemo za 2, najkasnije 3 meseca😉
Npr, nekome treba devizni račun za povremenu (retku) kupovinu preko interneta. Plaća banci 1 evro održavanje samo onda kada uplati novac da bi nešto kupio.

Ja imam samo 2 devizna racuna, jedan na koji uplacujem novac i uz koji imam visa classic karticu i drugi na koji prebacujem po potrebi, za koji je vezana internet kartica...
Koristim ih iskljucivo za online kupovinu u inostranstvu.
A za dalje, ne znam sta cu raditi...:unsure:

Po mom tumačenju novog cenovnika:
Ako je stanje na deviznom računu 0, održavanje se ne plaća.
Ako na deviznom računu nema prometa, a stanje je veće od 0, svakog meseca skidaju po 1 evro za svaki devizni račun.
Ako na dinarskom računu nema prometa, a stanje je veće od 0, svakog meseca skidaju po 220din za osnovni ili više za ostale vrste računa.
Ako je stanje na dinarskom računu 0, račun se svakog meseca zadužuje po 220din (i više ako nije osnovni račun) i kada bude uplata skinu sve što su zadužili. Jedino ne znam da li, ako neko naknadno želi da zatvori takav račun koji ima neko zaduženje, mora prvo da plati sve te mesece zaduživanja za održavanje računa.
Za devizni sam i ja tako protumacio.
Ja mogu iz licnog iskustva da napisem da za Osnovni racun ako nemas para ne ides u minus. Tj ides samo jedan mesec. Kada ti legnu pare na račun odmah ti skinu za prethodni. To ne znaci da ako 6m nisi koristio racun pa imas uplatu da ce ti oni skinuti 6x 195 rsd.
Ovako je bilo za Osnovni račun. Da li će tako ostati od kad krene novi cenovnik ne znam.
Edit:
Zaboravijhbda napisem da dokle god imas novca na osnovnom računu oni ce skidati za odrzavanje bez obzira sto nisi imao uplate na taj racun. Kad nema para nece ti ni skidati za odrzavanje. Ja sam tako ostavio nesto para i sve su mi uzeli iako racun nisam koristio :)

Ja imam samo 2 devizna racuna, jedan na koji uplacujem novac i uz koji imam visa classic karticu i drugi na koji prebacujem po potrebi, za koji je vezana internet kartica...
Koristim ih iskljucivo za online kupovinu u inostranstvu.
A za dalje, ne znam sta cu raditi...:unsure:
Isti slucaj ali sam se pomirio sa 600 din. Gledao sam druge opcije i sem Aik-a, nista ne deluje povoljno a i Aik je pitanje trenutka.

Ja mogu iz licnog iskustva da napisem da za Osnovni racun ako nemas para ne ides u minus. Tj ides samo jedan mesec.
Kada banka formira potraživanje za održavanje tekućeg računa, ako na njemu nema novca, da li ide kamata na taj minus?

Poslednja izmena:
Nema više "free" usluge, sve će da se plaća.
Ja ću za sada da ostanem, preveliko mi je cimanje da sada prelazim u drugu banku, a i gledam da ispratim reakciju ostalih, pa ću onda da presečem.
Kako free? Oni nase pare obrcu. Kad uzmes kredid da ti obrnes njihove onda ima kamata. Oni zive od nasih para.

Kada banka formira potraživanje za održavanje tekućeg računa, ako na njemu nema novca, da li ide kamata na taj minus?
Ja mislim da nema nikakve kamate. Ne moze ni da je bude. Nisam nikad platio neku kamatu za Osnovni racun.

Koje još banke daju putno osiguranje? Uz račun, ili kartice, sve jedno.
Meni jedino ima smisla Magnifica u Intesi. Imam preko 30 elektronskih naloga mesečno.

Paket je 595 mesečno i ne uključuje kreditnu karticu. Što je dodatni trošak i ispadne skuplje od Magnifica. Neke stvari nije moguće platiti ili rezervisati debitnim karticama.

Nažalost ne, da je jednokratno pa i da se proguta, piše eksplicitno da je po rati. Imaš na sajtu u novim tarifama koje važe od maja, a imaš i u onim pratećim dokumentima uz dopis koji smo pretpostavljam svi dobili..
Da dodam da je sada predviđeno da na rate može da se kupuje (kod prodavaca koje su sklopili ugovor o prodaji na rate, naravno) i putem debitnih kartica, uz rezervaciju sredstava, po istom principu 50 dinara naknade po rati.
Mrzi me sad da pravim razne scenarije i kalkulacije u zavisnosti od vrednosti rate, ali ovo mi sada manje liči na efektivnu kamatu koju si pomenuo (mada razumem šta si hteo da kažeš) a više na neki mutirani keš kredit.

Poslednja izmena:
Uzimajući u obzir najavljene promene naknada, najviše bi mi odgovarao Magnifica paket, ali...
gfgffg.png

Сумњам да ће уводити ценовник везано за саме рате јер то им је најбољи производ, готово свуда су заступљени и сумњам да би ризиковали да изазову револт код клијената, а самим тим и да спрече долазак нових потенцијалних. За разлику од њих Уникредит и Рајфајзен имају једнократне накнаде код плаћања на рате без камате. Перфидно говоре како нема камате, а накнаде не помињу. Не знам да ли се нешто променило, Уникредит је наплаћивао 500-1000 дин једнократне накнаде зависно од броја рата колико се користи, а Рајфајзен ваљда има неку фиксну накнаду када се користи плаћање на рате. На крају је само битно да се доспеле обавезе измирују на време и нема камате.
Што се тиче општег ценовника, нажалост за очекивати је да с времена на време дижу цене. Ја сам лично још 2016. прешао у Интезу због тих кредитних картица и плаћања на рате, 300 дин је одржавање тог Хит пакета рачуна, досад нисам имао никаквих проблема са њима. Ако је било каквих нејасноћа све су ми уредно објасни шта и како. Оно што им замерам јесте што касне за другим банкама да увођењем иновација, а мени лично (пошто сам стара школа) што немају функцију да ме путем СМС обавештавају о потрошњи са картицом већ морам да пратим преко апликације, треба ми интернет итд. Али шта ћеш, неки компромис увек мора да се направи.

300 дин је одржавање тог Хит пакета рачуна
Sad je 300, biće 350. Imam 15+ plaćanja mesečno - još 300+ dinara. Imam i devizni račun - još 120 dinara. Kupim nešto na rate - još 50 dinara mesečno.
Ode meni mesečni trošak računa sa 300 dinara na 800+, a ne dobih ništa novo.
Uslugu "Paketski nalozi" na e-bankingu ne mogu da srede od novembra 2019.

Превидео сам ове ставке. Вероватно нисам очекивао да ће почети да наплаћују услуге које су досад биле бесплатне. Дакле сада и Интеза уводи једнократну надокнаду за плаћање на рате и нема више електронског плаћања без провизије. Све у корист Мањифика пакета односно премијум, где се налазе све повластице.

Vrh Dno