Šta je novo?

Banka Intesa

Ja sam platio isto karticom pre mesec dana, al nisam ni proveravao da li je iznos veci... Mislim, nisam ni znao koji je tacan iznos pa da mogu da uporedim:D

Na razgovoru kod savetnika predočili su mi da se od maja spremaju žestoki harači za sve usluge koji pruža BI.... održavanje svakog deviznog računa mesečno oko 125 din, održavanje tekućeg ( Magnifica ) oko 800 din, nove više naknade za svaku online uplatu...

Summa summarum- bežim glavom bez obzira...

Bas lepo...
To mora da je zbog mene jer sam prvi put uzeo kreditnu karticu i cekove :mad::mad:
Lepo su me izmaltretirali dok sam sve to preuzeo i sad ako podignu cene mislim da cu racun zatvoriti i preci u neku drugu banku.
Mada ako jedna banka podigne cene usluga sve ce to uraditi.
Dajte preporuku za banku ako mozete :)
Od usluga koje mi trebaju u toj drugoj banci:
* kartica za kupovinu online kao Visa internet.
*Mobi Aplikacija....pregled transakcija i menjacnica za prebacivanje deviza na internet karticu.
Valjda ima jos neka banka te usluge. Nisam neki zahtevan korisnik :)

Poslednja izmena:
Pa kako besplatno kad je odrzavanje Hit Plus isto kao Hit + Devizni 😄

I sada, ako bi se išlo na besplatne varijante za devizni račun radi kartice za Internet kupovinu, šta je zamena za Intesine Internet kartice (koja banka i koje kartice)?

Je l' postoji nešto čemu vredi stremiti ili ostati da se plaća 10e godišnje?

Pa kako besplatno kad je odrzavanje Hit Plus isto kao Hit + Devizni 😄
Verovatno ce da imaju jos neke kao povoljnosti kao sto je jeftinije slanje novca van banke i sl. jer se sada i to naplacuje. Pojma nemam nisam bas detaljno gledao. U svakom slucaju slazem se, kao stavili su da je u okviru tog paketa besplatan jedan devizni a podigli cenu bas za toliko koliko kosta Hit + Devini.

Видех на сајту банке да постоји услуга издавања потврда о рачунима плаћеним електронским путем. Да ли је неко користио ову услугу и како и кад тачно стижу потврде? Мене конкретно занима када требам да платим неку дажбину држави у виду таксе, пореза и сл. па да не идем у пошту да плаћам путем уплатнице, већ да ли могу да платим електронски па да ad-hoc затражим потврду да је плаћање извршено од банке.

1615927318796.png

Koliki je rok za raskid ugovora dali neko zna?
Mogu li da cekam do 31.5.2021 ili moram pre tog datuma podneti zahtev za raskid ugovora?
475 rsd da im placam nema sanse! To je 50e godisnje!
Moram da se detaljnije raspitam ali ranije mi neko preporuci mts banku. Kod njih je osnovni racun 100 rsd mesecno.
Malopre mi drugar bio na kafi i reci mi da je Postanska stedionica kupila mts banku. Dal je kupila ili se spajaju nije ni bitno.

Видех на сајту банке да постоји услуга издавања потврда о рачунима плаћеним електронским путем. Да ли је неко користио ову услугу и како и кад тачно стижу потврде? Мене конкретно занима када требам да платим неку дажбину држави у виду таксе, пореза и сл. па да не идем у пошту да плаћам путем уплатнице, већ да ли могу да платим електронски па да ad-hoc затражим потврду да је плаћање извршено од банке.

Pogledajte prilog 300925
Izgleda da taj problem konačno odlazi u istoriju.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=03&dd=16&nav_id=1827965

Koliki je rok za raskid ugovora dali neko zna?
Mogu li da cekam do 31.5.2021 ili moram pre tog datuma podneti zahtev za raskid ugovora?
475 rsd da im placam nema sanse! To je 50e godisnje!
Moram da se detaljnije raspitam ali ranije mi neko preporuci mts banku. Kod njih je osnovni racun 100 rsd mesecno.
Malopre mi drugar bio na kafi i reci mi da je Postanska stedionica kupila mts banku. Dal je kupila ili se spajaju nije ni bitno.
Mts Banka je super. Za 100 din dobijes mnogo toga ali kao sto si rekao problem je sto je Postanska kupila mts Banku medjutim za sada se nista ne desava, sve funkcionise kao i pre. Kad pricas sa podrskom iz obe banke niko nema pojma u vezi toga :) Racunam da ce pre ili kasnije sigurno nesto da se promeni (na gore naravno) ali eto za sada je sve po starom.

Zanimljivo je šta će uraditi druge banke. Prvenstveno me zanima AIK.

Требао бих ускоро да продужавам исправе па ћу баш видети да ли ово функционише. Али некако сам скептичан по овом питању јер појединци док не виде папир можеш им уплатити колико хоћеш. А говорим из искуства са катастром.

Jedno glupo pitanje, pošto nemam nikakvog iskustva s karticama. Hteo bih da uzmem Visa karticu pre svega radi kupovine na internetu. Na Intesa sajtu kažu da su one vezane za devizni račun. To znači da bih ja, kada bih hteo da kupim nešto, morao da prebacim pare na svoj devizni račun po njihovom kursu, i onda bih tek mogao da kupujem?

I ako je tako, dere li Intesa kursom u odnosu na druge banke?

Da, visa internet i visa classic su vezane za poseban devizni. Moras prvo da kupis evre u online menjacnici i da ih prebacis na odgovarajuci racun za koji je kartica vezana da bi mogao da kupujes istom. Trenutno je kurs u online menjacnici 118.2 din za kupovinu evra.
Pored online kupovine evra mozes naravno i sebi da uplatis evre na devizni licnim dolaskom u bilo koju ekspozituru banke.

Ako sam ja dobro razumeo ovaj novi cenovnik ako na Visi Internet nemas sredstava na racunu, banka ti nenaplacuje 120 rsd a ako imaš onda ti skine automatski. Vazi za standard i hit račun.

Znaci imam i devizni i Visa internet i to ce se racunati kao 2 devizna? Stvarno su preterali. Jedan je onda morao biti u sklopu tih 350din. Ne smeta mi ni 15-20din po online placanju ali tesko cu sazvakati sa 300 na 600. Nasao kad cu preci kod niih😂

Ček, koliko će onda biti održavanje (hit račun, imam dinarski + partiju/račun gde mi stoje evri + jedan koji mi je vezan za internet karticu)?

Ispada sada ako imate intesa HIT na njemu već imate jedan devizni račun po defaultu. Ako imate i devizni za internet plaćanja, da li za visa internet ili visa klasik karticu, to su već dva devizna, znači održavanje 590 din. Plus online nalozi koji su do sada bili besplatni za HIT sada su 20 din, jedino su unutar banke besplatni. Da je neki prosek 5 naloga mesečno to je još 100 din, znači mesečno banci 690 din.
Jedino ako je uz HIT je onaj devizni, što je svakako dolazio pa su ga kasnije razdvojili, besplatan ali u svakom slučaju za naše uslove je to previše para, plus što je intesa do te mere srozala kvalitet usluge da ovo realno ni ne vredi te pare.

Ček, koliko će onda biti održavanje (hit račun, imam dinarski + partiju/račun gde mi stoje evri + jedan koji mi je vezan za internet karticu)?
Bas kao sto je i napisao kolega ispod, ispada 600 din.

Jedino Magnifica ne plaća dinarske platne naloge (neograničen broj). Ipak, 800 je previše.
Gledam ponudu drugih.

***, nasao sam kad cu da pirhvatim status Magnifica klijenta. Po ovom novom, Magnifica + AMEX Gold (uzeo iskljucivo zbog putnog osiguranja) + 2 devizna (standardni + stedni, od kojih je jedan znaci free, valjda): ~1200 din (ili ti 10 eurela mjesecno). Da se ubijes od apsurda. :D

Sto je najgore, gdje god bih sad otisao i pokusao da uzmem odvojeno iste ili slicne usluge, recimo neki dobar racun sa free placanjima i dobrim kursom (zasad to imam u MTS, ali ocigledno ne zadugo), godisnje putno osiguranje (posto prilicno cesto putujem, pa mi je preveliko cimanje uzimati pojedinacno uvijek) i kreditnu karticu cisto da se nadje jedna kad potreba, bilo kakva - sve ovo bi opet kostalo solidno, a da ne spominjem cimanje sa vise banaka (eventualno osiguranjem) i sl.

Trend je poskupljenja i svi ce da isprate prije ili kasnije i bukvalno nas stavljaju pred svrsen cin. Ustediti mozes malo, ali cimanje je preveliko i pitanje je da li se isplati. Da nas deru - deru nas, kao da zivimo po skandinavskom standardu, a plate... Da ne idem u offtopic!

Ja cu ostati jos neko vrijeme na ovom, cisto da vidim da li je vrijedno cimanja da se prebacim negdje drugdje (dotad se mozda sazna i sta ce biti sa MTS bankom).

Bezobrazluk teski. Za ono sto pruzaju od usluga i kvalitet istih nije vredan ovog povecanja.
Ocekivao sam povecanje cena usluga, ali ne u ovom opsegu.

Cak i ako uvedu novu platformu krajem prvog kvartala kako se najavljivalo prosle godine, pitanje je da li ce funkcionisati sve. Svi znamo koliko je Intesa poznata po "kvalitetu" i azurna u ispravljanju nedostataka.

Jos uvek nemaju multifunkcionalne bankomate, niti mobilne aplikacije sa dobrim UI/UX, a ocekuju da budu cenovno i skuplji od RF banke...

***, nasao sam kad cu da pirhvatim status Magnifica klijenta. Po ovom novom, Magnifica + AMEX Gold (uzeo iskljucivo zbog putnog osiguranja) + 2 devizna (standardni + stedni, od kojih je jedan znaci free, valjda): ~1200 din (ili ti 10 eurela mjesecno). Da se ubijes od apsurda. :D

Sto je najgore, gdje god bih sad otisao i pokusao da uzmem odvojeno iste ili slicne usluge, recimo neki dobar racun sa free placanjima i dobrim kursom (zasad to imam u MTS, ali ocigledno ne zadugo), godisnje putno osiguranje (posto prilicno cesto putujem, pa mi je preveliko cimanje uzimati pojedinacno uvijek) i kreditnu karticu cisto da se nadje jedna kad potreba, bilo kakva - sve ovo bi opet kostalo solidno, a da ne spominjem cimanje sa vise banaka (eventualno osiguranjem) i sl.

Trend je poskupljenja i svi ce da isprate prije ili kasnije i bukvalno nas stavljaju pred svrsen cin. Ustediti mozes malo, ali cimanje je preveliko i pitanje je da li se isplati. Da nas deru - deru nas, kao da zivimo po skandinavskom standardu, a plate... Da ne idem u offtopic!

Ja cu ostati jos neko vrijeme na ovom, cisto da vidim da li je vrijedno cimanja da se prebacim negdje drugdje (dotad se mozda sazna i sta ce biti sa MTS bankom).
I mene su izmajmunisali pošteno - u ugovoru za stambeni kredit kulturno stoji da će kamata biti duplo veća (parafraziram) ako promenim banku, tačnije prenesem platu u drugu.

Logicno je da ako prihod ide u jednu banku da i njoj se dobiju neke koristi kao sto je manja kamata.

I mene su izmajmunisali pošteno - u ugovoru za stambeni kredit kulturno stoji da će kamata biti duplo veća (parafraziram) ako promenim banku, tačnije prenesem platu u drugu.
To je bas ******, ali je vjerovatno posledica toga sto je nekad u ugovorima za stambeni stajalo (pricam iz licnog iskustva) da moras imati otvoren racun kod date banke tokom cijelog trajanja kredita, ali to nije znacilo da nisi mogao prenijeti platu (posto sam sam to uradio npr.). Ovako se vjerovatno stite dodatno (jer mozda pravno ne smiju po ugovoru traziti da ne preneses platu, ali nagadjam), u svakom slucaju nije im dosta sto svakako moras imati otvoren racun kod njih, na kom te vec "sisaju" nenormalno (a tek sad su preveslali ljude). Ali banka k'o banka, nuzno zlo!

Btw, ja sam planirao uzeti novi stambeni kredit kod njih, ali sad cu dobro da razmislim!

Није баш логично да имаш стамбени кредит у некој банци, а да онда желиш пренети зараду у другу банку и да имаш исте услове стамбеног кредита код банке која ти је одобрила њега, јер банка у којој имаш стамбени кредит је управо на основу висине зараде и одобрила исти, дала одређену камату с тим у вези итд. Самим тим чим се добија зарада преко рачуна те банке то су ликвидна средства са којима банка располаже у датом моменту у виду депозита и може да их пласира, јер на крају крајева банке живе од пласмана односно камата. Ако се преноси зарада у другу банку онда је претпоставка да се и сам стамбени кредит кредит узима у тој новој банци, јер није за очекивати да се иницијална банка одрекне тога да примате зараду на њихов рачун а да вам омогући и даље исту камату и услове. Зато је у тим условима боље променити банку која ће опет да вам понуди одређене услове и камату на основу висине зараде и саме чињенице да ћете убудуће преко њиховог рачуна примати зараду.
Оно што би могло да се уради без неких последица јесте да се пренесе део зараде у другу банку али то је онда одређени проценат зараде, не сад нешто типа 80%.

Zar u ovom slucaju nije doslo do ,,promene'' ugovora?
U trenutku uzimanja stambenog kredita vodjenje racuna je bilo npr 300 rsd. Sada je 600...za 2 godine mogu da stave 5000 rsd. Ili na primer donesu odluku da svi koji imaju stabebmene kredite moraju da i imaju lupam sad Stambeni racun extra plus cije odrzavanje kosta 10000 rsd mesecno.
I ti i dalje moras kod njih da imas racun jer si uzeo stambeni kredit?
Nadam se da shvatate poentu?

Kao da pokušavaju klijente iz banaka da vrate nazad na keš. Ako je Intesa ovako podigla naknade, verujem da će i druge banke na isprate.

Nekako se nadam da neće da naplaćuju račun za koji je vezana Internet kartica.

Namenski račun poljoprivrednog gazdinstva su mi podigli da 195 na 220, a od prošle godine naplaćuju i kada nema prometa (ja imam promet maks 2 meseca godišnje). Ako nema sredstva, naplate kada ih bude.

Namenski račun za HoV, ako Intesa nije broker, je sada 500 dinara. Nisam siguran, mislio sam da je kod Intese tekući, zapravo i namenski, jer mi na njega ležu dividende.

Neću žuriti sa prebacivanjem u drugu banku, ali pogledaću alternative, jer koliko vidim, banka će da me košta najmanje 100 eur godišnje.

A šta kažete na "unapređenje" da će pri plaćanju karticom na rate ubuduće svaka rata biti oglobljena sa 50 dinara ? A i dalje reklamiraju mogućnost plaćanja na rate bez kamate. Doduše ovo nije kamata, tako da su formalno u pravu.

Vrh Dno