Šta je novo?

Banka Intesa

Koliko drze sredstva kao rezervisana za otkazane porudzbine? Porudzbina je otkazana(od strane prodavca-nemaju na stanju) posle dan ili dva.

U pitanju je internet kartica.

Poslednja izmena:
Intesa ne drzi, cim otkaze prodavac, oni vracaju sredstva. Ako prodavac ne uradi automattski otkaz, nego samo ne povuce sredstva, onda moze i 40 dana da potraje. Ne cimaj ih da ti ubrzaju, ne moze.

Samo proveravaj da prodavac ne povuce rezervisana sredstva ipak :D

Proverio bas juce. U pitanju je vitacost. Otkazali su porudzbinu jos pre vise od dve nedelje(kao nista od narucenog nisu imali na stanju), ali i dalje stoji rezervacija.

Hvala.

Poslednja izmena:
Intesa ne drzi, cim otkaze prodavac, oni vracaju sredstva. Ako prodavac ne uradi automattski otkaz, nego samo ne povuce sredstva, onda moze i 40 dana da potraje. Ne cimaj ih da ti ubrzaju, ne moze.

Samo proveravaj da prodavac ne povuce rezervisana sredstva ipak :D

Meni su vraćali i pre, ali samo ako imam više sredstava na računu. I morao sam prodavca da cimam za autorizacioni kod.

To moze, ali ne moze banka sama da otkaze rezervaciju, to je protiv prava karticarskih firmi.

@Marko, ne mozes ti da proveris "juce" da danas ne povuce greskom :D Vitacost i slicni veci nece, ali neki mogu da kazu otkazana, a ako nemas kontrolu tipa AliExpress, moze da te maze da nece povuci :)
Takve stvari recimo nikada ne bi vise Telenor karticom placao, ali Intesa treba i dalje da resava reklamacije na osnovu prevare (fraud, kada neko zlupotrebi tvoju karticu) i "prevare" (kada prodavac ne ispunjava obaveze).

Pa racunam da vitacost nije neki nepoznat sajt koji ce da rizikuje reputaciju sa takvim stvarima, pa da moram da proveravam svaki dan. Bacim pogled jednom nedeljno cisto da vidim jel su oslobodili sa rezervacije. A i nije kao da mi je nesto hitno.

U svakom slucaju "komawo". :)

Kod mene SMS stanje I dalje luduje. Platim putarinu, prikaže preostali iznos. Ubrzo platim još jednu putarinu, 190 dinara, preostali iznos se smanji za 93.xx dinara.
Stanje iz poslednje SMS I online se slažu u paru.

Stvarno nisam obraćao pažnju na te iznose u SMS porukama, ali sad ispade kad god pogledam/izračunam, nešto se ne slaže.

Ako gledas razlicitih dana, nece biti isto stanje online. Sve kartice osim Dine i Visa Inspire imaju Limit u EUR, i razlika od 100ak dinara na 500EUR limita je maltene obavezna na dnevnom nivou :)

Ja sam razumeo da ti se mnogo vise ne slaze stanje onomad.

Onaj dan se nije slagalo za 20k, a ovo su bile dve transakcije u relativno kratkom roku, istog dana. Naplacena putarina 190, a limit smanjen za 90. Slučajno sam primetio, jer je jedan od limita sa 99x na kraju, a drugi sa 0xx na kraju, pa je na prvi pogled bilo jasno da si iznos ne slaže.

Inače onih 300e koje mi je rentacar odblokirao pre 10-ak dana su I dalje blokirane na kartici. A SMS o "odblokiranju" mi nije stigao od Sixt, već od Intese.

Mislim da ću prvi put u životu da štampam izvod kartice i da gledam stavku po stavku

Može li jedna osoba imati dva dinarska računa u intesi? Recimo da imam ovaj hit ili kako se već zove, tu karticu koristim za online plaćanja, bankomat, prodavnicu i sl. i taj račun koristim možda od 2003 - 4 godine. I sada otvorim još jedan, na koji bi mi stizale neke uplate, i sa kojeg bih mogao po potrebi da prebacujem novac na ovaj stari, ali da ga nigde više ne koristim tj. da isključim bilo kakvu mogućnost zloupotrebe?

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Možeš imati dva dinarska računa ali da li možeš jedan da blokiraš za sve osim za prijem novca i prebacivanje sa njega na tvoj drugi račun to već ne bi znao da ti kažem, najjednostavnije bi bilo da nazoveš kol centar inteze...

Pa nisam mislio bukvalno da blokiram, ali ako bi mi dali karticu ne bih je nigde koristio niti bih ostavljao taj broj računa bilo gde. Svakako ću se dalje raspitati, hvala.

Možeš ti da ne uzmeš karticu vezanu za taj račun, to te sprečava da je provlačiš u prodavnici i ne može niko da ti drpi ono što nemaš...

Trebalo bi da mozes a-vista dinarski da otvoris, na koji mozda mogu stizati uplate. Niti kosta, niti dobijas karticu, niti ima kamatu doduse sada, ali mozes sigurno sa njega prebacivati.
Da li mozes dva Hit/Osnovna, ne znam.

PJ, sad bas gledam, imam i nedospele obaveze, ali slaze se sstanje u paru. Ccc. Predlazem da ne koristis karticu dok sve Nedospele obaveze ne budu proknjizene ;)

Trebalo bi da mozes a-vista dinarski da otvoris, na koji mozda mogu stizati uplate. Niti kosta, niti dobijas karticu, niti ima kamatu doduse sada, ali mozes sigurno sa njega prebacivati.
Da li mozes dva Hit/Osnovna, ne znam.

PJ, sad bas gledam, imam i nedospele obaveze, ali slaze se sstanje u paru. Ccc. Predlazem da ne koristis karticu dok sve Nedospele obaveze ne budu proknjizene ;)
Ma baš me briga kako se zove i koje mogućnosti ima, što manje to bolje. Samo mi je bitno da mogu u svakom trenutku uz pomoć aplikacije da prebacim pare na glavni račun a da mi ovde ležu uplate.

Mozes, to je i poenta a-vista racuna. Ustvari, mozes ako nista drugo da primas na Hit, i odmah prebacis na njega. U slucaju da ne moze da njega da se prima novac. U nekim bankama je a-vista racun skroz zatvoren za van banke, u nekima je standardni racun, moze i da prima i da salje.

Kontaktiraću ih sutra pa ću videti kako i šta, javiću ovde da znaju i ostali.

Da li vam radi mobi app?

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Sta bi ovo trebalo da znači, skinuli mi 12.83$ i kao stornirali a vratili 233.28 din
9d44eb6f47399808ba94be3048dd1b18.jpg
3a67f5d8b0f7aa3c9da79ad12cc079b2.jpg

Sent from my MI 6

Odakle ti taj iznos u dinarima?
Ne mozete pratiti "raspolozivo stanje" u dinarima kod Intese, osim za Inspire/Dinu uz obican tekuci, jer su u EUR limiti, pa zavise od srednjeg kursa.

I meni Intesa tako isto šalje sms-ove za raspoloživo stanje u dinarima za Vizu Internet.

I kod mene isto Intesa Internet daje SMS stanje u dinarima, bez obzira što nema dinarsku partiju.

Šile, ako si pratio prethodne poruke, videćeš da ja već nekoliko puta imam neslaganja. Našao sam jedno duplo zaduženje tj. na računu je za novembar, a i dalje stoji u nedospelim obavezama.
Do sada sam karticu uvek pokrivao 1. ili 2. u mesecu. Saće da sačeka vikend, da sve presaberem. Verujem da je sve OK, ali imam oko 350€ besmisleno blokiranih i više slučajeva sa neslaganjem stanja u SMS i na aplikaciji. Pa ću da pregledam sve stavke po izvodu.

Odakle ti taj iznos u dinarima?
Ne mozete pratiti "raspolozivo stanje" u dinarima kod Intese, osim za Inspire/Dinu uz obican tekuci, jer su u EUR limiti, pa zavise od srednjeg kursa.
Razlika u stanju pre i posle storniranja, koje nemam pojma sta predstavlja?

Послато са Lenovo A7600-F уз помоћ Тапатока

Od novembra je u dinarima raspolozivo stanje na svim karticama, a ne lepo kao ranije u EUR ili barem u valuti potrosnje (mada nema smisla da ne budu u EUR uvek).

6% stoji dodatno na rezervaciji za Visa Electron za potrosnju u Nemackoj. Nije nista novo po tom pitanje, ali je jako cudno da je "Iznos u originalnoj valuti" veci isto po 6% i onda je osecaj drugaciji :)

@Sile, mislim da ce PJ znati pre mene o cemu je rec, samo da ih dohvati za gusu :)
Nije porediv taj iznos direktno, posto nije isti kurs po kome se racuna raspolozivo stanje.
EDIT: Komicno, ali, da kucnem u drvo (kaze deista :D), sa MC kreditnom Intese, koja nije bas prosta, sam imao najmanje problema ;)

Poslednja izmena:
Ovo je jedina kartica koju koristim bas zbog ovakvih i slicnih gluposti a i mog neznanja

Послато са Lenovo A7600-F уз помоћ Тапатока

Ja zato koristim "Easy Home Finance" aplikaciju i uvek znam koliko treba da imam na racunu(a ima gomila slicnih na play prodavnici). Uvek unesem cim nesto platim i uvek imam kod sebe tacno stanje u slucaju da oni nesto zeznu. Naravno moze uvek i varijanta sa papirom i blokcetom, koga ne mrzi da pise. Cim mi se nesto ne slaze odmah sve lepo uporedim na onlajnu i po potrebi zovem kol centar.

https://play.google.com/store/apps/details?id=vopo.easyhomefinance&hl=en

Poslednja izmena:
A najbolje da cu da vodim paralelno knjigovodstvo sa bankom. Pogledate listu transakcija i vazda mozete da ulozite zalbu.

Inace za Inspire koliko je dobro sto pored primarnog RSD tekuceg ima i EUR pod/racun za koji je vezana... sa druge strane je zeznuto ako nestane dinara oni skidaju u EUR.

Nekako im je poslo za rukom da mi za transakciju u zemlji naknadno skinu sa EUR podpartije, iako je u trenutku placanja bilo dinara...

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Po prvi put sam nešto plaćao/kupovao Banka Intesa Mastercardom, indeksirano u dolarima i sada mi je došlo da 10. treba da se skine x dinara i y dolara (nije revolving model nego je kupovina za dinare na određeni broj rata, bez kamate).

Pitanje - hoće li celokupna suma da bude skinuta odjednom tako što će dolare da preračuna u dinare i skine zajedno sa dinarskim dugom ili ću za ovo što sam plaćati u dolarima morati da imam neke dodatne akrobacije?

Moze screenshot/slika kako to izgleda, bez suma slobodno? (zadrzi znak minusa, ako ga ima negde)
Nikada do sada nije dolare pominjala u izvodu Intesa. Dinari idu sa dinarske, sve ostalo u EUR. Dinare skida sa nekog dinarskog (ne mora ni biti tekuci, meni je podesen neki fiktivan a-vista, jer nisam imao tekuci kada sam otvorio karticu), a evre sa Hit-EUR ili EUR partije deviznog, zavisi.

To je po automatskom povlacenju, mozes i ti ranije uplatiti i nece povuci sam, ako ne mora.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno