Šta je novo?

Banka Intesa

Moja greška jeste u evrima...

Evo kako to izgleda - pitanje je hoće li sam da skine 24.734,85 RSD + 17,98€ x vrednost dinara ili će da skine samo ovo prvo u dinarima, kao i do sada a sumu u evrima bi morao sam da konvertujem/uplatim na račun?

Do sada nisam plaćao u inostranstvu preko BI mastercarda već preko klasične internet kartice na koju prvo obezbedim dovoljno sredstava pa mi je ovo nepoznat teren...
3288e936a01b72d6ab410757ad5a8c2a.jpg

Btw. ono "za uplatu" se ne odnosi na mene jer je to za revolving model a ja sam odabrao plaćanje u ratama, tako da je moja srednja cifra.

Poslednja izmena:
Ako ti je uradjen nalog da se placa sa Hit racuna, onda ce povuci sa Hit-EUR partije, a ako nema, sam konvertovati (bolje sam konvertuj i uplati, ne znam po kom kursu to radi, nikada nisam radio).
Ako nije za Hit-EUR vezano da skida za EUR potrosnju kartice (tj. naplatu 10. u mesecu), onda je sa deviznog, i tu nema automatske naplate.

Tekuci moze otici u minus, EUR ne moze.

Pa to, uopšte ne znam sa kog povlači, meni su prilikom svakog plaćanja (u $) dolazile poruke koliko je skinuto i koliko je trenutno stanje (imam odobren limit od 2.500€ sa kog skida prilikom kupovine a 10. u mesecu sa TR uplaćuje dinarsku sumu)

Ma videću 10. ako ne skine ~27k dinara već samo ~25k dinara onda ću znati da ovo indeksirano u EUR ne povlači sam pa ću uplatiti lično...

Poslednja izmena:
Ako nemas devizni racun, mislim da ce morati sam sa dinarskog :)

BTW, mali OT... uplatio ja iznos za Piraeus proslog meseca.... sada stize jos veci iznos a kartica nije uopste koriscena preko mesec dana, jer ne dobijam SMSove, spajaju se banke, ne radi nista zivo....
SMoricu se :( A kartica je toliko dobra i zgodna bila nekako, ne mogu da opisem (ja sam upao u grupu koja je imala i 2% cashback, i i SMS i e-mail obavestenja o potrosnji! Ovo drugo je mnooooogo zgodna stvar)

Imam devizni račun ali na njemu trenutno nemam sredstava tako daaaaa... videćemo 10. šta će biti...

Inače prilikom plaćanja, od BI mi je stizao SMS sledeće sadržine:

Potrosnja po kartici 5***********2473 Iznos 2,26 USD Datum 01.12.2018. Trgovac (Ime trgovca) Raspolozivo 228.341,92 RSD br.odobr: 684625

BTW, mali OT... uplatio ja iznos za Piraeus proslog meseca.... sada stize jos veci iznos a kartica nije uopste koriscena preko mesec dana, jer ne dobijam SMSove, spajaju se banke, ne radi nista zivo....
SMoricu se :( A kartica je toliko dobra i zgodna bila nekako, ne mogu da opisem (ja sam upao u grupu koja je imala i 2% cashback, i i SMS i e-mail obavestenja o potrosnji! Ovo drugo je mnooooogo zgodna stvar)
FYI, kazu da su izvodi greska, jer neko u Grckoj jos uvek racuna dobit iz nase Piraeus, pa nemaju "veze s' vezu" ;)

Zamilo bih nekog da mi postavi snimak ekrana današnjeg kursa iz mobilne aplikacije.

Jel su oni nesto skoro izmenili da se vidi ceo broj internet kartice(bez zvezdica) na internet bankarstvu? Ne kapiram zasto nije skriven broj kao za ostale kartice.

A sto da se ne vidi? Vidi se stanje, transakcije... ta kartica ima dovoljno ogranicenja (poseban racun... ne moze na bankomatu...)

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Kakvu zastitu, kada ima solidan broj sajtova koji mi ni ne traze verifikacioni kod(na Amazonu mi nikad nisu trazili taj kod)? A taj broj kartice stoji na glavnom ekranu. A s obzirom da mi se desava da mi neko dodje/prodje ponekad kada proveravam transakcije, jednostavno ne volim da stoji broj na izvolte. A za stanja me ***** da li ce neko da vidi, pa svi zaradjujemo i trosimo.

Isto me tako nervira kada mi u banci otvori kovertu sa internet karticom i gleda je.

Poslednja izmena:
treba da mi refunduju neki manji iznos za nesto sto sam kupovao u radnji u Austriji, platio sam sa Mastercard, pa me zanima da li moram taj racun da stavim za refund?
ili da stavim racun od Visa internet, tu sam ranije dobijao refund za posiljke koje sam narucivao preko ebay i AE ali sam tada tom istom kart. placao.
Da li Mastercard moze da prima novac tako? i da li je problem da refund stigne na drugi racun, ne sa onog sa kog je placena roba? neka iskustva?

To zavisi od radnje, ali ako ti refundiraju, obicno vrate na karticu sa koje je placeno. Ali moze i na MC da se primi, samo proveri sa njima da li ONI (radnja) to podrzavaju. VAT Refunds uvek primam na MC.

Nije isto refund i uplata novca...
Ako ti nude refund to se vraca uvek na racun sa koga je placeno, i tako je obicno najjednostavnije i najbrze.
Ako ti nude da biras, onda biraj gde hoces uplatu.

imam devizni racun u intesi vezan za visu internet iskljucivo, odem i uplatim devize i pri internet kupovini oni prodaju prvo devize u dinare pa kupe devize da bi izvrsili placanje... ovo nije bilo ovako oduvek zar ne? koja je poenta deviznog racuna ako sve mora da se konvertuje u dinare?

da li neko zna koja je legalnost takvog duplog prodavanja i kupovina deviza na visa internet kartici? jel isao neko da pita u cemu je fora?

a kupuješ preko paypala ili direktno karticom?

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

direktno, do sad su transakcije bile minorne pa nisam ni izvalio... na 60e vec pojede osetno...

jel paypal ima neka mesecna odrzavanja i svoje neke provizije? ima zasigurno... pitanje je koliko mi se isplati jer ne kupujem preko neta mnogo, uglavnom sitne stvari...

Poslednja izmena:
ako kupuješ u $ onda se vrši konverzija u € po vizinom kursu.

ja sam ranije pre 4-5 godina imao problem pri kupovini na "našem" internet sajtu gde su cene u din a naplati mi u € ali je problem bio do prodavaca jer im je "naplatni server" u rumuniji [emoji12]. naravno nikad me više nisu videli

ne, placam direkt u evrima, uplatim evre na salteru banke na devizni racun i platim na aliexpress (inostranstvo) i opet su duplo prodavali i kupovali...

sem ako se ne desava sledece, ja placam banci pa banka placa u inostranstvu u moje ime... time je inicijalni promet ogranicen na dinare a iniciran je sa deviznog racuna i onda mora da ide eu -> konverzija u din da se plati banci -> konverzija u eure da bankakupi devize i u tvoje ime plat aliexpress

malo je to nebuloza ali to je verovatno mehanizam

Zamilo bih nekog da mi postavi snimak ekrana današnjeg kursa iz mobilne aplikacije.

Evo ako si to tražio.
e4ca68f4ccc0b1d4f34e9e1f8c996df6.jpg

Sent from my LEX820 using Tapatalk

ne, placam direkt u evrima, uplatim evre na salteru banke na devizni racun i platim na aliexpress (inostranstvo) i opet su duplo prodavali i kupovali...

sem ako se ne desava sledece, ja placam banci pa banka placa u inostranstvu u moje ime... time je inicijalni promet ogranicen na dinare a iniciran je sa deviznog racuna i onda mora da ide eu -> konverzija u din da se plati banci -> konverzija u eure da bankakupi devize i u tvoje ime plat aliexpress

malo je to nebuloza ali to je verovatno mehanizam
To se nije desavalo za Visa Internet, niti treba, ako bukvalno ove nedelje nisu nesto menjali.
Uputi reklamaciju, meni se na Visa Inspire desilo, ali ona je i EUR i RSD kumulativno (za razliku od kreditnih kod Intese, koje imaju nezavisne EUR i RSD partije, samo je limit kumulativan/zajednicki) - trebalo je vremena, ali je reseno pozitivno, i rekli su mi odmah da ce biti tako, samo mole za strpljenje ;)

pa i meni se cini da ranije nije bilo tako, sta uplatis u evrima toliko ti skine... jedina zackoljica koju sam sam morao da provalim (niko u intesi nije znao da me uputi) je bila da je potrebno da na racunu stoji 10% vise nego sto je uplata... to je bio kao neki sigurnosni sistem satro gistro ali sem toga sve je bilo straight forward...

oticicu da vidim o cemu se radi

Taj deo pise u FAQ-u za platne kartice na benchu, kao "Ask this, and ya shall be beheaded" :D

a dobro taj sam problem provaljivao pre vise godina, hteo sam da kazem to je otp jedina nejasna stvar koja mi se desila za 10 godina koriscenja kartice... u to vreme niko ziv nije znao da mi kaze o cemu se radi, ni call centar, ni salteruse, ni lvl 2 salteruse... zadesilo se da sam imao 43 dolara na kartici i da je igrica kostala 39.99 i nije htelo da prodje, gledaj da nije blacklist, da nije ovo da nije ono i saznam od ortaka koji se isto mlatio sa tim sasvim slucajno...

imam devizni racun u intesi vezan za visu internet iskljucivo, odem i uplatim devize i pri internet kupovini oni prodaju prvo devize u dinare pa kupe devize da bi izvrsili placanje...

- Kako si došao do informacije da se ovo dešava tj. kako to vidiš, gde?
- Kupuješ na domaćem nekom sajtu ili inostranom?
- U kojoj valuti su izražene cene na sajtu gde kupuješ?

- matematikom, stigne mi sms o potrosnji, kaze naplaceno 60e a resto sto ima na racunu mi prijavljuje "preostalo: xxx.xx dinara" i tu se zapitam o cemu se radi, pogledam ostatak dinara, inicijalni iznos uplacen i potrosen i dupla prodaja po kursu taj dan se gadja sa mojim proracunom duplog prodavanja i kupovine u nekih 6 dinara... zanimljivo je da u izvodu to ne stoji...
- kupujem na aliju
- cene izrazene u evrima

na aliju su cene u $ ma kako ih ti postavio da se vide i banka uvek vrši konverzaciju $ > € po vizinom kursu ako koristiš visa krticu. ako koristiš visa internet onda 100% nema konverzije u dinare.

Kao što ZAP reče, aliexpress kao i velika većina prodavnica koje posluju van euro zone svoje usluge/robu naplaćuju u dolarima bez obzira na valuju u kojoj si izabrao da ti se prikažu cene. Na aliju, ako se ne varam, možeš izabrati i da cene budu u dinarima SRB čisto radi lakše komparacije cena sa domačim cenara, recimo, ali se sve i dalje naplaćuje u dolarima.
Ja kad dobijem sms od intese uvek mi piše da je naplaćeno xy dolara i da mi ostaje xy dinara (što je malo glupo za devizni računu, mnogo korisnije bi bilo da ispišu da je ostalo toliko i toliko eura ako je plaćeno sa euro particije ).
Ti možeš na račun da uplatiš i dolare ali se "ne isplati" jer visa kao visa funkcioniše samo sa eurom tako da se time samo dodaje jedna konverzija više pri plaćanju.
Baš zbog toga što postoji konverzija valuta prilikom plaćanja banka "naplati" malo više inicialno ali posle vrati neki deo.
Probaj ove dve stvari:
- kupi nešto na nemačkom ebeju gde su cene izražene u eurima i gde se plaća u eurima, dakle nema konverzije. Trebalo bi da ti skinu tačan iznos.
- ako imaš tačne podatke o nekoj starijoj transakciji (tipa 3-4 nedelje) uporedi sa podacima koji ti pišu na izvodu tj. u pregledu transakcija na portalu banke.
Evo primer/objašnjenje: Pre odprilike 3 nedelje uzeo sam sa kineskog sajta miš za komp, koštao je 22.73 US$, nakon plaćanja (preko paypala) pogledao sam na portalu banke gde je transakcija evidentirana na iznos od 21.32 EUR (to je kad su ulaguješ na portal, izabereš visa internet karticu i pogledaš nedospele transakcije), ali danas kad pogledam istu tu transakciju ona je proknjižena na 19.98 EUR. Znači uzeli su oko 6,8% više zbog mogućih fluktuacija kursa euro-dolar ali su na dan knjiženja vratili ~1,34 EUR jer nije bilo velikih negativnih fluktuacija kursa.
Pogledao sam još 2 transakcije i isto se slaže, inicialno zaračunaju oko 6,5% više ali kada proknjiže tu transakciju par dana kasnije vrate taj iznos...

Poslednja izmena:
a dobro taj sam problem provaljivao pre vise godina, hteo sam da kazem to je otp jedina nejasna stvar koja mi se desila za 10 godina koriscenja kartice... u to vreme niko ziv nije znao da mi kaze o cemu se radi, ni call centar, ni salteruse, ni lvl 2 salteruse... zadesilo se da sam imao 43 dolara na kartici i da je igrica kostala 39.99 i nije htelo da prodje, gledaj da nije blacklist, da nije ovo da nije ono i saznam od ortaka koji se isto mlatio sa tim sasvim slucajno...
Ja sam taj FAQ pisao u doba kada sam imao vise kartica ja, nego ostatak Srbije zajedno :)
Cudno da nisu znali, meni su jos 2003/4 rekli to, bukvalno prvi mesec od kada su nase kartice mogle vani da se koriste (pre toga su bile nase MC/Visa kartice, ali samo za unutar Srbije).

- matematikom, stigne mi sms o potrosnji, kaze naplaceno 60e a resto sto ima na racunu mi prijavljuje "preostalo: xxx.xx dinara" i tu se zapitam o cemu se radi, pogledam ostatak dinara, inicijalni iznos uplacen i potrosen i dupla prodaja po kursu taj dan se gadja sa mojim proracunom duplog prodavanja i kupovine u nekih 6 dinara... zanimljivo je da u izvodu to ne stoji...
- kupujem na aliju
- cene izrazene u evrima
EDIT: Sledeci pasus je Sirius vec napisao, ali dok sam gledao ostale New posts, nisam video taj deo ;)
Iznos u dinarima nije merodavan, pogotovu ne za Visa Electron (ukljucujuci PLatinum i Infinite sada) i Internet (ne zna za Visa Classic i Inspire kako je trenutno).
Tek kada se proknjizi transakcija mozes videti koliko ti je naplaceno, Visa Internet i Electron i dalje vise rezervisu od iznosa transakcije, mislim da cak i u evrima je to i dalje slucaj (ranije je bio sigurno, znaci platis 20e u Nemackoj, bice rezervisano 22-25e).

Dodatno, pogledaj FAQ za platne kartice, sve ovo sto smo rekli je napisano u njemu, ukljucujuci i koju valutu da biras na sajtovima i zasto......

Poslednja izmena:
Kao što ZAP reče, aliexpress kao i velika većina prodavnica koje posluju van euro zone svoje usluge/robu naplaćuju u dolarima bez obzira na valuju u kojoj si izabrao da ti se prikažu cene. Na aliju, ako se ne varam, možeš izabrati i da cene budu u dinarima SRB čisto radi lakše komparacije cena sa domačim cenara, recimo, ali se sve i dalje naplaćuje u dolarima.
Ja kad dobijem sms od intese uvek mi piše da je naplaćeno xy dolara i da mi ostaje xy dinara (što je malo glupo za devizni računu, mnogo korisnije bi bilo da ispišu da je ostalo toliko i toliko eura ako je plaćeno sa euro particije ).
Ti možeš na račun da uplatiš i dolare ali se "ne isplati" jer visa kao visa funkcioniše samo sa eurom tako da se time samo dodaje jedna konverzija više pri plaćanju.
Baš zbog toga što postoji konverzija valuta prilikom plaćanja banka "naplati" malo više inicialno ali posle vrati neki deo.
Probaj ove dve stvari:
- kupi nešto na nemačkom ebeju gde su cene izražene u eurima i gde se plaća u eurima, dakle nema konverzije. Trebalo bi da ti skinu tačan iznos.
- ako imaš tačne podatke o nekoj starijoj transakciji (tipa 3-4 nedelje) uporedi sa podacima koji ti pišu na izvodu tj. u pregledu transakcija na portalu banke.
Evo primer/objašnjenje: Pre odprilike 3 nedelje uzeo sam sa kineskog sajta miš za komp, koštao je 22.73 US$, nakon plaćanja (preko paypala) pogledao sam na portalu banke gde je transakcija evidentirana na iznos od 21.32 EUR (to je kad su ulaguješ na portal, izabereš visa internet karticu i pogledaš nedospele transakcije), ali danas kad pogledam istu tu transakciju ona je proknjižena na 19.98 EUR. Znači uzeli su oko 6,8% više zbog mogućih fluktuacija kursa euro-dolar ali su na dan knjiženja vratili ~1,34 EUR jer nije bilo velikih negativnih fluktuacija kursa.
Pogledao sam još 2 transakcije i isto se slaže, inicialno zaračunaju oko 6,5% više ali kada proknjiže tu transakciju par dana kasnije vrate taj iznos...

hmmm ok samo jedna stvar, meni stigne SMS da je potrosnja po kartici XX.XX EUR, ne dolara, od strane AliExpress London GB i da je preostalo XX.XX dinara... dolara nema nigde u prici... pogledacu na portalu ostatak...

i matematika se slaze sa duplom prodajom eura ali u dinare i eure ne u dolare...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno