Šta je novo?

Banka Intesa

Neka uplata iz druge banke mi nije proknjizena, pa sam ih pozvao i dok cekam ide informacija:

1. “Migracija” je prenos sredstava sa starog na novi sistem
2. Na e- i mBank ne vide se detalji - opis transakcije POS/ATM vec samo iznos. Kazu da ce se to videti na izvodu.
3. Ne vidi se ni opis/naziv o uplatama na racun...

Znaci da ni to ne mogu da srede u narednih 15 dana.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Kako izgleda kod mene:
1. Sva plaćanja koja sam uradio iz e-bank tokom ove nedelje, uredno su proknjižena, i uredno stoji primalac - rekao bih sa više karaktera nego ranije. Iz Intesa Mobi aplikacije i dalje se vidi "bezgotovinsko plaćanje"
2. Sva plaćanja Master, Visa Internet i Visa Inspire karticama: svuda stoji primalac, i sva plaćanja su još uvek u nedospelim obavezama. Čak i plaćanja od 11. i 12. novembra

Ti držiš eur na računu, jer Intesa (ili Srbija) tako odredila.
Plaćaš u trećoj valuti (koja nije eur ili RSD). Konverzija negde mora da se desi.
1. Biraš lokalnu valutu sajta / prodajnog mesta
Kartice koje ti je izdala Intesa (mislim da ovo ne važi za Inspire!) će transakciju napravljenu u toj trećoj valuti, konvertovati u eur (baznu valutu kartice) po kursu kartičarske organizacije (Master ili Visa). Taj kurs je beznačajno različit od srednjeg, i od ovog bolje ne može. Intesa ne radi nikakvu konverziju valuta.

2. Pustiš da ti sajt prikaže cenu u eur. Sajt će najverovatnije koristiti kurs svoje banke, za konverziju iz svoje bazne valute u eur. Tu ti uzimaju (najmanje) par procenata. Naplata se vrši u eur, i ta izračunata eur suma (koju ti sajt prikaže) tebi stiže neuvećana (ne uzima ništa ni kartičarska organizacija ni Intesa). Uzmi bilo koji proizvod na AE, pa pogledaj cenu u usd, ili bilo kojoj drugoj valuti, pa računaj. Verovatno primaju i RSD :)

3. Ako na računu vezanom uz karticu držiš recimo dolare, naplata do Intese svakako stiže u eur, a onda Intesa, po svom kursu, vrši konverziju u valutu koju ti imaš. Dakle, ne isplati se da kupuješ u usd na AE, a da na raćunu držiš usd. Tada kartičarska organizacija konvertuje u eur (tu ne gubiš, a Intesa iz eur u valutu koju imaš (tu gubiš).

Da vidiš ti to..nisam uopšte obratio pažnju na to ako prebacis plaćanje sa USD na EUR da sam AE sajt prikazuje višu ćenu od realne.
Npr. nešto što košta 185,25$ AE prikazuje kao 170,52eur, a zapravo realna cena bi bila 185.25$ = 168.455 eur.
Znači AE mi uzeo približno 2eur samo zato što mi je prikazao cenu u eur.
*mjau**mjau**mjau*. gotovo je sada. :d
Šta je predlog za ubuduće nakon ovih promena od strane Intesa banke. Koji će model biti najbolje koristiti?

Kad plaćaš karticom bilo koje banke izdate u Srbiji, na računu drži eur. Na sajtu na kome kupuješ, uvek biraj njihovu matičnu valutu.

Danas će ti, recimo u Hrvatskoj, pos terminal vrlo verovatno ponuditi plaćanje u RSD. Uvek to odbij, i traži da platiš u valuti koja je na fiskalnom.

Sada neće više biti duple konverzije. Svakom klijentu koji je imao dve valute na jednom deviznom računu, recimo internet računu ($ i €), Intesa otvara dolarski račun, a postojeći internet račun ostaje samo za €. Takođe će morati klijent da dobije i drugu karticu tako da ćemo imati dve umesto jedne. Jednu za €, a drugu za $. Ako plaćaš nešto na Aliju u dolarima, biraš dolarski račun i nećeš imati duplu konverziju, iz dolara u evro pa opet u dolar.

Kad plaćaš karticom bilo koje banke izdate u Srbiji, na računu drži eur. Na sajtu na kome kupuješ, uvek biraj njihovu matičnu valutu.

Danas će ti, recimo u Hrvatskoj, pos terminal vrlo verovatno ponuditi plaćanje u RSD. Uvek to odbij, i traži da platiš u valuti koja je na fiskalnom.

Najveću procentualnu razliku za valutu obračuna mi se desila na aerodromu u Istanbulu, tek kada sam ukucao pin, shvatio sam da je uneo cenu u lirama i onda mi se kao izvinjavao što nije pitao za valutu. Artikl je koštao 29.9, a na kraju mi je naplaceno 32.x
Intesa Mastercard, zaduženje u EUR.

Potpuno su nenormalni sa cinjenicom da se na Promet po kartici tabu ne vide detalji o POSu i sl. Vidim stavku danas od ~9k din, ja se nisam ni pomerio iz stana, pomislim da su neke fantomske transakcije.. da bih se posle setio da sam pre 4 dana sipao gorivo za taj iznos. Za 4 transakcije od 2x410 i 2x750 nemam pojma sta su. Neverovatno, doslo je do toga da moram da pocnem da hvatam screenshotove transakcija...

Sada neće više biti duple konverzije. Svakom klijentu koji je imao dve valute na jednom deviznom računu, recimo internet računu ($ i €), Intesa otvara dolarski račun, a postojeći internet račun ostaje samo za €. Takođe će morati klijent da dobije i drugu karticu tako da ćemo imati dve umesto jedne. Jednu za €, a drugu za $. Ako plaćaš nešto na Aliju u dolarima, biraš dolarski račun i nećeš imati duplu konverziju, iz dolara u evro pa opet u dolar.
A kad cemo dobiti tu drugu karticu za dolare ?

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

kad podneses zahtev za izdavanje

Au koja smaračina ako je tako. Još jedno parče plastike za koje ću na svake 2 god morati da otpadam u banci [emoji849]

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

A kad cemo dobiti tu drugu karticu za dolare ?

Ja sam u petak podneo zahtev, kažu oko dve nedelje se čeka. Imao sam dva računa, jedan devizni i drugi internet. Oba računa se dele na dva, tako da ću imati četiri kartice...

Ako ne podnesem zahtev, jel može da ostane ovako kako je sada?

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

Ja sam u petak podneo zahtev, kažu oko dve nedelje se čeka. Imao sam dva računa, jedan devizni i drugi internet. Oba računa se dele na dva, tako da ću imati četiri kartice...
Ahha, znaci moramo da podnesemo zahtev u banci za karticu za dolare, video sam da su mi sad odvojeni dolarski i evro racun a bio je ranije jedan racun sa odvojenim delom za valute, ti kad rece dobicemo odvojene kartice ponadao se da ce sami to odraditi samo nas pozvati da preuzmemo karticu, kad ono moramo sami.

Biće dobro ako bude tako. Znajući da Visa i Mastercard kliring za Srbiju rade u Eurima, bojim se da će i dalje biti konverzije.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Pitao sam da li će biti duple konverzije i rekli su da neće. Evo vam telefon kartičara pa ih pitajte šta vas zanima, pa prenesite ovde da svi znaju, 011/30-10-160.

Свака част Интези на овом патенту:)Још мало слуђивања овом народу.Ово за евре,као што сам рекао,су вам учинили услугу,али додатне картице за друге валуте вам и нису потребне.Не плаћајте без евра(ако не морате,наравно),а ако примите другу валуту,дигните у пословници.Пословни кор.треба да имају добар курс размјене валута(и приватни)и тек тад ће тада све ово имати смисла.

U wave2pay app imate podatke o transakcijama. Samo sto wave2pay nema za iOS...

^
...a za Android ne radi od 8og.

Rade li vam online plaćanja? Visa classic već par sati na različitim sajtovima sve odbijeno

PayPal odbija, danima. Na postavljena pitanja "zašto" odgovaraju da nešto nije u redu sa karticom i računom i da proverim sa matičnom bankom.

Poslednja izmena:
Ako ostane to da se ne prikazuju detalji transakcije, vreme je za menjanje banke.

Poslednja izmena:
Da li vi citate prthodne postove? Naravno da to moraju da srede. Wave2Pay radi... makar prikaz transakcija... nisam probao placanje

Da li vi citate prthodne postove? Naravno da to moraju da srede. Wave2Pay radi... makar prikaz transakcija... nisam probao placanje

Takodje, radi Wave2Pay. Radi i PayPal.

Jel moze neko samo da potvrdi, da vidim da li sam dobro razumeo. Kada hocu da platim dinarskom karticom na aliju na primer, bolje je staviti USD za valutu?

pričaš o paypalu? pato je za sve internet vise, moraž zvati podršku u irskoj. ne pomažu email i slično

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Blago tebi. Meni, eto, ne radi...

Meni je izdata nova Visa internet pre 3 dana i ne mogu da je regstrujem uopšte, ne da mi da izmenim exp date i cvc, kaže kontaktirajte banku...

Upravo povezao novu Visa internet preko mobilne aplikacije iako prvi dan nije hteo da je verifikuje. Sacekaj malo i probaj za koji dan pre nego zoves podrsku, kao sto su neki morali da odrade :)

Pa da. Evo upravo ustanovih da kartica radi, prošlo je plaćanje za online kupovinu gde nije neophodan Paypal. Znači do PP je...
Wave2Pay i dalje ne radi, eurski clearing za MasterCard i dalje zakovan u nedospelim obavezama. Prebačena sredstva za svaki slučaj u okvirnom iznosu, ja se nadam da će skoro srediti ovaj haos mada je call centar još u sredu rekao biće sve sređeno do kraja dana..pre tri dana.

Twitter im je pun žalbi na čekanje i njihovih generičkih odgovora :d

YHcGbD7.jpg

Nazad
Vrh Dno