Šta je novo?

Banka Intesa

Onda je izgleda do kartice? Svi prijavljujete Visa Inspire, ja je nisam probao, možda probam večeras.

Sent from my Redmi K20 Pro using Tapatalk

Kada su nedavno razdvojili tekući dvovalutni na dva odvojena tekuća (dinarski i evro), taj devizni tekući mi se bio pojavio kao novi račun i tako je stajao (prazan)... Sad nakon ove intervencije - nema ga više.

Jel još neko ovo primetio kod sebe?

Pročitaj obaveštenje koje su slali u vezi gašenja računa, možda je bio neaktivan, pa ispunjava uslove za gašenje.

Sent from S9+ using Tapatalk

Pa kako neaktivan, kad su ga kreirali pre mesec dana, upravo pred unapređenje IT platforme.

Ni kod mene ga nema.. Takodje, sad sam platio račune za Infostan, klincima za treninge i SBB, sve je prošlo odmah osim SBBa, za koji mi stoji status na čekanju, i stigao mi je SMS da će biti plaćen narednog radnog dana.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Pojaviće se ti računi.
Meni je nestalo 2 računa na kojima je stanje bilo nula (jedan dinarski, jedan devizni), a jedan sam nedavno koristio.
A račun dinarski račun za trgovinu HoV je i dalje tu, bez obzira što ga nisam koristio nekoliko godina i stanje je nula.
Svi ostali računi mi na datum 8.11. imaju jedan status "Migracija" sa uplatom iznosa koji sam imao na računu.

Za MaterCard vidim i na računaru i na telefonu gde je ostvarena potrošnja u ponedeljak u toku dana.

Off topic izgleda, ali imam nov telefon sve sam skoro prebacio sa starog zreo za reset samo jos da intesa mobi prebacim, nisam u zemlji niti cu biti par mjeseci i bas bi mi bio problem da ne radi.
Jel bese pomocu tokena sa mobi aktiviram online banking na kompu(jer sam šifru zaboravio odavno), a onda kad se tu mogu ulogovati preko njega nekako aktiviram mobi na novom telefonu?

Sent from my phone

Ponovnu aktivaciju mozes da odradis preko online bankinga.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Nema ni kod mene tog novokreiranog racuna - i bolje, samo mi je stvarao zabunu kada se obicnog deviznog hocu na visu internet da prebacim pare..

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Oni moraju da omoguce naziv prodajnog mesta ili ko je uplatio, tako da strpite se.

BizMobi radi... i kao sto su najavili ugasili su devizni pod/racun za visa business... unazadjena usluga.

Kada/ako srede taj core... bilo bi dobro da srede frontend i aplikacije za iOS/android

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da ne bude da je sve negativno. Sa novim sistemom plaćanje ka inostranstvu za pravna lica je prilično skraćeno. Ranije je bilo šalješ zahtev, oni šalju ponudu, popunjavas nalog, potpisujes, šalješ, onda oni u nekom trenutku šalju dva maila za proviziju za plaćanje, popunjavas dva naloga, potpisujes, šalješ.

Sada se provizije automatski skidaju. Čim potpišeš prvi nalog, skida se provizija. Ne čekaš mailove, ne praviš naloge...

Visa Internet, nece na Aliju...
6f5d103c286b0c31951fc4af5b54e6a3.jpg

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Jel tebi proradila Internet kartica, kod mene nije, jos uvek izbacuje ovu gresku, sad hteo nesto da kupim ali ne moze, ista greska.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

može može. znam jer sam menjao PIN na bankomatima. a ti jesi probao to u srbiji pa tvrdiš da ne može. NBS je naredila svim bankama da moraju da imaju tu opciju na bankomatu. možda inteza nema ali to može da se radi na svakom bankomatu.

to što mi je banka dodeli pin nema veze sa tim da li mogu da ga promeni. sem toga bivša telenor sama mobi banka je isto šalje kartcu na kućnu adresu koju sam aktiviraš tako da nije to samo u BNP i toj famoznoj EU [emoji39]

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk
19959c77842b62850804dda2b7bf0cee.jpg

Pitao seficu u Intesi, kaze zelje cestitke i pozdravi nece da moze, probao na 3 razlicita bankomata razlicitih banaka i ne prolazi promena pin-a. Ostaje samo da ti ne verujemo a i ti si jedini koji tvrdi to

Visa Internet, nece na Aliju...
6f5d103c286b0c31951fc4af5b54e6a3.jpg

Nece i dalje ni meni

Jel tebi proradila Internet kartica, kod mene nije, jos uvek izbacuje ovu gresku, sad hteo nesto da kupim ali ne moze, ista greska.

Da odgovorim svima kojima ne radi, sad sam zvao banku i receno mi je sledece: Ako imas dolare na toj kartici moras da ih prebacis u evre jer vise ne moze da se placa u dolarima sa racuna vec samo evrima a oni vrse konvertovanje u druge valute ako ih izaberes na sajtu gde kupujes, sto mu dodje da sad na Aliju moram cene prebaciti i gledati u evrima i njima da placam, ako drzim cene u dolarima i kad budem placao banka ce izvrsiti konvertovanje mojih evra sa racuna u dolare na sajtu.
Ova novina je sada uvedena.

Poslednja izmena:
Intesa Mobi. Promenio davnooo rom na telefonu i samim time izgubio pristup aplikaciji. Mrzelo me da odem do saltera da mi reaktiviraju.
Kasnije su omogucili (ili je bilo moguce oduvek ali sam ja kasnije saznao) da moze preko ebankinga da se reaktivira usluga. Posto mi nije toliko bila potrebna aplikacija, nisam ni reaktivirao.
Eto sad hocu da reaktiviram, medjutim kad idem na reizdavanje (ili na Otkazi uslugu) pojavljuje mi se: The user account has expired due to inactivity.
Sta mi je sad raditi? Da li mi je nalog nekako stvarno istekao pa moram kod njih na salter ili je to mozda zbog ovog sad haosa sa menjanjem sistema? U desnom uglu pise moj mobilni i pise Aktivna, tako da je usluga aktivna izgleda?
Sta mislite, da pokusam kad se ovaj haos malo smiri ili cu morati do njih?
PS: Isto tako kad u podesavanja ukljucim za SMS i pokusam da sacuvam, isto mi se pojavljuje.
Ako mislite da mi je sesija istekla, nije, izlogovao se pa ponovo logovao, i dalje isto.
Malopre sam odradio transfer novca sa jednog deviznog na drugog i nikakav problem nisam imao.
Moraš do njih. Meni se desilo da 6 meseci nisam koristio app i online plaćanje kroz browser na PC-ju i isto mi se sve to deaktiviralo zbog neaktivnosti, pa sam morao do ekspoziture.

OnePlus 6/Tapatalk

Da odgovorim svima kojima ne radi, sad sam zvao banku i receno mi je sledece: Ako imas dolare na toj kartici moras da ih prebacis u evre jer vise ne moze da se placa u dolarima sa racuna vec samo evrima a oni vrse konvertovanje u druge valute ako ih izaberes na sajtu gde kupujes, sto mu dodje da sad na Aliju moram cene prebaciti i gledati u evrima i njima da placam, ako drzim cene u dolarima i kad budem placao banka ce izvrsiti konvertovanje mojih evra sa racuna u dolare na sajtu.

Znaci po njihovom uzasnom kursu sad da prebacujemo iz usd u eu...

Verovatno iz USD u dinare pa iz dinara u eure. Malo im je da uzmu samo na jednoj konverziji.

Sent from my Pixel 3a using Tapatalk

Ako se koristi kreditna kartica, bese koristi se kurs kartice?

Verovatno iz USD u dinare pa iz dinara u eure.
Iz prakse u jednoj drugoj banci za UK troškove (funte): bolje plaćati sa dinarskog računa kada nije euro (bila provizija 2-3%) nego sa euro računa uz duplu konverziju (izađe 7-8%). Jedino ako se baš plaća u EUR nema provizije.

Evo sta stoji u njihovim vazecim opstim uslovima poslovanja za debitne kartice:

Transakcije plaćanja robe/usluge i isplate gotovog novca koje nastaju upotrebom debitne kartice u inostranstvu Banka dobija obračunate u evrima (EUR). Konverziju iz originalne valute transakcije u evre (EUR) vrši kartičarska organizacija po sopstevnoj kursnoj listi koja važi u trenutku obrade transakcije.

Upravo prebacio dolare u evre i prosla odmah transakcija sa Internet kartice, nema vise one greske.

U banku po dolare, pa u menjacnicu, pa nazad u banku sa evrima...

Naravno, po novom su kartice vezane samo za jednovalutni racun a ne kao do sada za vise njih. Ono sto nije tacno da banka vrsi konverziju valuta ako originalna transakcija nije u evrima, vec to radi karticarska organizacija (a njihov kurs je dosta povoljan).

Ne znam zasto si imao račun u dolarima..ja sam uvek imao račun u evrima i obe kartice (VE i internet kartica) su vezane za racune u evrima i uvek sam na Aliju plaćao po cenama u evrima
i nikad nisam imao problem.

^ sve to ok, osim što na sajtu na kome plaćaš treba da biraš valutu sajta, a ne eur. Na AE biraj dolar, najjeffinije ćeš proći.
@alfaunits godinama pisao ovde o tome...

Sent from my Redmi K20 Pro using Tapatalk

Upravo to, cak se jednom @alfaunits "izdrao" na mene zasto placam evrima na AE umesto u dolarima :) i kome on pise najpovoljnije placanje kad mi ne citamo.

Eto nisam znao da je covek napustio forum..Hvala mu u svakom slučaju od njega sam par puta dobio tačne smernice.
Elem da pitam samo u čemu je razlika na AE ako se plaća u eur i u dolarima.
Ja znam da je on pisao dosta o tome ali lično godinama koristim isključivo plaćanje u eur sa računa u Intesi koji je isto
u eur i nikada nisam imao nikakve troškove, naknade i sl.
Nikako ne razumem ovo "najjeffinije ćeš proći" @alfaunits godinama pisao ovde o tome...

Ti držiš eur na računu, jer Intesa (ili Srbija) tako odredila.
Plaćaš u trećoj valuti (koja nije eur ili RSD). Konverzija negde mora da se desi.
1. Biraš lokalnu valutu sajta / prodajnog mesta
Kartice koje ti je izdala Intesa (mislim da ovo ne važi za Inspire!) će transakciju napravljenu u toj trećoj valuti, konvertovati u eur (baznu valutu kartice) po kursu kartičarske organizacije (Master ili Visa). Taj kurs je beznačajno različit od srednjeg, i od ovog bolje ne može. Intesa ne radi nikakvu konverziju valuta.

2. Pustiš da ti sajt prikaže cenu u eur. Sajt će najverovatnije koristiti kurs svoje banke, za konverziju iz svoje bazne valute u eur. Tu ti uzimaju (najmanje) par procenata. Naplata se vrši u eur, i ta izračunata eur suma (koju ti sajt prikaže) tebi stiže neuvećana (ne uzima ništa ni kartičarska organizacija ni Intesa). Uzmi bilo koji proizvod na AE, pa pogledaj cenu u usd, ili bilo kojoj drugoj valuti, pa računaj. Verovatno primaju i RSD :)

3. Ako na računu vezanom uz karticu držiš recimo dolare, naplata do Intese svakako stiže u eur, a onda Intesa, po svom kursu, vrši konverziju u valutu koju ti imaš. Dakle, ne isplati se da kupuješ u usd na AE, a da na raćunu držiš usd. Tada kartičarska organizacija konvertuje u eur (tu ne gubiš, a Intesa iz eur u valutu koju imaš (tu gubiš).

Nazad
Vrh Dno